Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Το INNOVOIL αξιοποιεί το ελαιόλαδο στο Ιόνιο


Τη διεταιρική σύμβαση για το πρόγραμμα INNOVOIL ή διαφορετικά για την εφαρμογή ενός καινοτόμου πρωτοκόλλου για την αξιοποίηση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο πλαίσιο του ευρύτερου Προγράμματος Ευρωπαϊκής  Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013» υπέγραψε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου.
Με την εν λόγω σύμβαση γίνεται το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος, μέσω του οποίου επιδιώκεται ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων για την παραγωγή υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με επικεφαλείς εταίρους το Κέντρο Laser του Μπάρι και μεταξύ άλλων την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων / Π.Ε Κέρκυρας.
Το πρόγραμμα θέτει τους ακόλουθους στόχους:
1. Δημιουργία ενός τελικού προϊόντος με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές όσον αφορά κυρίως στην περιεκτικότητα σε φαινόλες και στερόλες καθώς και την τυποποίηση του επιπέδου οξύτητας σε συνάρτηση με την πρώτη ύλη (ποικιλία, γεωγραφική προέλευση, συνθήκες καλλιέργειας) αλλά και τη μέθοδο επεξεργασίας.
2. Τυποποίηση μιας συσκευασίας αποθήκευσης, η οποία να διασφαλίζει τη βέλτιστη διατήρηση των παραπάνω χαρακτηριστικών μέχρι να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή.
3. Δημιουργία προϊόντος με τυποποιημένη εμπορική επωνυμία, το οποίο θα είναι υψηλής ποιότητας και θα μπορεί να διατεθεί σε χιλιάδες τουρίστες, βοηθώντας έτσι την τοπική οικονομία.
Το πρόγραμμα INNOVOIL είναι εκ των 13 έργων ποικίλης θεματολογίας εντός μεταξύ άλλων των τομέων αγροτικής ανάπτυξης και τουρισμού, στο πλαίσιο του ευρύτερου Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013» που η χρηματοδότηση τους εγκρίθηκε με τελικό δικαιούχο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η έναρξη της υλοποίησης τους θα είναι άμεση.
Η πρώτη συνάντηση του ΙΝΝΟVOIL και των υπόλοιπων προγραμμάτων θα λάβει χώρα μέσα στους επόμενους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: