Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για παράβαση υποχρεώσεων σχετικά με την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση


Στην κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα ζητώντας να αποφανθεί αν η χώρα μας εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που ορίζει η οδηγία (91/676/ΕΟΚ) σχετικά με την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη οδηγία σχετικά με την προστασία των υδάτων από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης αποβλέπει στη μείωση της ρύπανσης των υδάτων που προκαλείται άμεσα ή έμμεσα από νιτρικά ιόντα γεωργικής προέλευσης και στην πρόληψη της ρύπανσης αυτού του είδους, μέσω της επιβολής υποχρέωσης στα κράτη μέλη να λάβουν διάφορα μέτρα για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Μεταξύ των σχετικών υποχρεώσεων συγκαταλέγεται και ο χαρακτηρισμός περιοχών που θεωρούνται για διάφορους γεωλογικούς λόγους ευπρόσβλητες στην νιτρορρύπανση (NEZ).
Κατόπιν διενέργειας τεχνικών ελέγχων η Επιτροπή κατέληξε ότι ο χαρακτηρισμός NEZ πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, προκειμένου να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της οδηγίας και για το λόγο αυτό ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οι Ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να χαρακτηρίσουν ορισμένες περιοχές που αναφέρονταν στην επιστολή της Επιτροπής ως ΝΕΖ επί τη βάση νέων δειγματοληψιών, αναλύσεων και μελετών που επρόκειτο να εκπονηθούν.
Περιοχές που παρουσιάζουν υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών ιόντων είναι τμήματα της Ανατολικής Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και η Αττική. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η παραβίαση της Ελλάδας συνίσταται στο ότι

  • δεν χαρακτήρισε περιοχές που παρατηρείται παρουσία μαζών υπογείων ή επιφανειακών υδάτων που προσβάλλονται ή κινδυνεύουν να προσβληθούν από υπερβολική περιεκτικότητα νιτρικών ιόντων και/ή από το φαινόμενο ευτροφισμού ως "ευπρόσβλητες στη νιτρορρύπανση ζώνες" NEZ (χαρακτηρισμός που όφειλε να είχε γίνει βάσει των διαθέσιμων στοιχείων).
  • δεν έχει εκπονήσει προγράμματα δράσης εντός ενός έτους μετά από τους προβλεπόμενους χαρακτηρισμούς.

Πηγή: http://www.agrotypos.gr/