Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Με σύμμαχο το βροχερό καιρό και σε περισσότερα φέτος στρέμματα εξελίσσεται η καλλιέργεια σιταριού


Για μια εξαιρετική καλλιεργητική χρονιά λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα, κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο, παραγωγοί και εκπρόσωποι Ενώσεων από τις σιτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Η καλλιέργεια φέτος είναι αυξημένη σε ποσοστό περίπου 20% ενώ αν και τον Μάιο ο καιρός βοηθήσει όλοι συμφωνούν ότι και η αποδόσεις θα είναι εξαιρετικές. Όσον αφορά τις τιμές, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις, εκπρόσωποι των Ενώσεων μας αναφέρουν ότι οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν διατήρηση των περσινών που για το σκληρό σιτάρι κυμάνθηκαν στα 24 λεπτά/κιλό και για το μαλακό στα 21 λεπτά το κιλό περίπου. Σε διεθνές επίπεδο, η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC) προβλέπει βελτίωση των προοπτικών παραγωγής για την περίοδο 2013/2014.
Για την περίοδο αυτή από το IGC προβλέπεται να έχουμε υψηλή συγκομιδή και ανάκαμψη της μέσης απόδοσης, που θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής κατά 4%. Μικρή αύξηση προβλέπεται στα παγκόσμια αποθέματα, ενώ αμετάβλητες αναμένεται να είναι οι εμπορικές συναλλαγές.

Δράμα

Για την φετινή καλλιεργητική χρονιά στην περιοχή της Δράμας, ο κ. Γιώργος Σωτηρέλης, διευθυντής της ΕΑΣ Δράμας αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «Φέτος υπάρχει αύξηση της καλλιέργειας μαλακού και σκληρού σιταριού της τάξεως του 15% περίπου. Η καλλιέργεια εξελίσσεται εντυπωσιακά καλά. Η σπορά ολοκληρώθηκε έγκαιρα μέσα στον Οκτώβριο, ο καιρός ήταν καλός. Αυτή την περίοδο οι βροχές μας βοήθησαν πολύ με αποτέλεσμα να έχουμε μια εντυπωσιακή ανάπτυξη. Ως εκ τούτου όλα δείχνουν ότι τα στάρια μας θα έχουν καλές αποδόσεις». 

Και προσθέτει: «Φυσικά την απόδοση – τουλάχιστον στη Π.Ε. Δράμας – την καθορίζει ο Μάιος. Αν λοιπόν τον επόμενο μήνα έχουμε έστω μια βροχή τότε οι αποδόσεις θα είναι πάρα πολύ καλές. Πέρσι η καλλιέργεια σκληρού σίτου κατέλαβε περίπου 140.000 στρέμματα και το μαλακό 100.000 στρέμματα περίπου. Αυτή την στιγμή στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχουν αποθέματα. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τις φετινές τιμές ελπίζουμε να είναι στα ίδια επίπεδα με τις περσινές. Στα 24 λεπτά/κιλό στο σκληρό σιτάρι και 20 - 22 λεπτά/κιλό στο μαλακό σιτάρι.

Σέρρες

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Παύλου Αραμπατζή, Προέδρου της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών στον ΑγροΤύπο: «Τα σιτάρια φέτος είναι αυξημένα λόγω των περσινών τιμών σε ποσοστό 12 με 20%. Η καλλιέργεια εξελίσσεται πάρα πολύ καλά λόγω των βροχοπτώσεων και όσοι έχουν κάνει σωστές καλλιεργητικές φροντίδες θα απολαύσουν καλή παραγωγή. Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν και από τον καιρό του Μαΐου». 

Σύμφωνα με τον κ. Αραμπατζή: «Οι τιμές από ότι εκτιμούμε μέχρι τώρα θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι και ίσως σημειώσουν μια αύξηση ενός λεπτού. Η τιμή πέρσι ήταν στα 24 λεπτά/κιλό στο σκληρό σιτάρι και στα 21 λεπτά το κιλό στο μαλακό. Το θέμα είναι ποιος θα έχει τα χρήματα να τα αγοράσει διότι εδώ έχουμε προβλήματα γενικά με την πώληση λόγω των οικονομικών συνθηκών».

Τρίκαλα

Για αύξηση της καλλιέργειας σε ποσοστό που φθάνει το 20% κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο και ο κ. Αχιλλέας Λιούτας, Πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων. «Η καλλιέργεια σιταριού στα Τρίκαλα είναι αυξημένη περίπου 20% σε σχέση με το 2012. Η καλλιέργεια εξελίσσεται κανονικά και χωρίς προβλήματα. Όσον αφορά τις τιμές για το 2013 προβλέπονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι», σημειώνει ο κ. Λιούτας.

Λάρισα

Στην στρεμματική αύξηση της καλλιέργειας – η οποία σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στα περσινά προβλήματα με το βαμβάκι – αναφέρεται ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού «Θες γάλα; Πιες», κ. Αθανάσιος Βακάλης. «Οι εκτάσεις είναι αυξημένες, για την παραγωγή όμως ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αφού από εδώ και πέρα το διάστημα είναι κρίσιμο. Κατά την δικιά μου εκτίμηση πάντως η παραγωγή θα είναι κάπως αυξημένη. Οι τιμές δείχνουν να έχουν μια σταθεροποιητική τάση και ίσως μειωθούν λίγο», μας τονίζει ο κ. Βακάλης.

Λιβαδειά

Τέλος από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Ανέστης, Πρόεδρος της ΕΑΣ Λιβαδειάς μας ανέφερε: «Στην περιοχή μας καλλιεργείται μόνο σκληρό σιτάρι και μέχρι στιγμής πάμε πάρα πολύ καλά. Μάλιστα στα στρέμματα υπάρχει μια αύξηση που φθάνει το 25%. Αν συνεχίσει έτσι ο καιρός και δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα η σοδειά φέτος θα πάει πολύ καλά ενώ οι τιμές παραγωγού αναμένεται να κυμανθούν λίγο χαμηλότερα από πέρσι που ήταν στα 24 λεπτά το κιλό».
Χρήστος Διαμαντόπουλος