Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Φροντίζοντας τον κήπο σας. Λίπανση Τριανταφυλλιάς

Του Γεωπόνου Μιχάλη Πολίτη
Οι τριανταφυλλιές κρατούν ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των κηπουρών και θεωρούνται πολύτιμες εξαιτίας της ομορφιάς και του αρώματός τους. Πολλές νέες, ανθεκτικές στις ασθένειες, θαμνώδεις τριανταφυλλιές ανθίζουν ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ακριβώς όπως τα πολύ γνωστά υβρίδια τσαγιού. Υπάρχουν πολλές άλλες ποικιλίες για να διαλέξουμε, όπως οι παλιές ιστορικά τριανταφυλλιές και οι εντυπωσιακές αναρριχόμενες. Όλες οι τριανταφυλλιές χρειάζονται άφθονο ηλιακό φως, καλό αερισμό, γόνιμο έδαφος και καλή αποστράγγιση. Για να λιπάνετε κατάλληλα τις τριανταφυλλιές, χρειάζεται μόνο να ξέρετε εάν ανθίζει μία ή περισσότερες φορές κάθε χρόνο. Αυτές που ανθίζουν συνεχώς χρειάζονται περισσότερο λίπασμα από αυτές που ανθίζουν μία φορά το χρόνο.
Οι τριανταφυλλιές χρειάζονται περισσότερο λίπασμα απ' ότι άλλα είδη καλλωπιστικών θάμνων. Οι μεγάλες παλιές δεντρώδεις  τριανταφυλλιές αλλά και οι αναρριχώμενες που ανθίζουν μια φορά έχουν τεράστιο ριζικό σύστημα, έτσι έχουν και τις μικρότερες απαιτήσεις τροφής. Αυτούς τους τύπους τριανταφυλλιάς πρέπει να τους λιπαίνεται μετά το τέλος της ανθοφορίας και αφού τα λουλούδια μαραθούν.

GLS18R.MakingProper Cuts EPSΟι τριανταφυλλιές διαρκούς ανθοφορίας θέλουν τακτικό κλάδεμα και λίπασμα. Κάθε φορά που ένα υβρίδιο του τσαγιού ή άλλος τύπος τριανταφυλλιάς συνεχούς ανθοφορίας συμπληρώνει ένα κύκλο άνθισης, ψαλιδίστε τα κλαδιά που καταλήγουν σε άνθος. Για να αποφασίσετε σε πιο σημείο θα κάνετε το κόψιμο κοιτάξτε προσεκτικά το κλαδί για να δείτε σε ποιο σημείο έχει ξεπεταχτεί κάποιο μάτι πάνω από την πρώτη ομάδα φύλλων που έχει πέντε φύλλα (μερικές έχουν τρία).

PruningRoses2985.jpgΤότε κάντε το κόψιμο ακριβώς επάνω από το μάτι σε γωνία 45°. Κάντε ένα καθαρό κόψιμο χωρίς να σχίσετε τον φλοιό. Το μάτι αυτό (και πιθανότατα μερικά ακόμη κάτω από αυτό) θα αναπτυχθεί σε καινούριο ανθοφόρο κλαδί.
Για να σιγουρευτείτε ότι οι διαρκούς ανθοφορίας τριανταφυλλιές έχουν άφθονη ενέργεια για να αναπτύξουν νέα κλαδιά όλο το καλοκαίρι, λιπαίνετέ τις κάθε 2-3 μήνες αρχίζοντας από νωρίς την άνοιξη. Δεν χρειάζεται να περιμένετε να περάσουν τρεις μήνες για να προσθέσετε λίπασμα. Αν οι τριανταφυλλιές σας δείχνουν ότι αργούν να ξανανθίσουν μπορείτε να τις λιπαίνετε κάθε ενάμιση με δύο μήνες. Σταματήστε να λιπαίνεται τις τριανταφυλλιές όταν βρίσκεστε στο φθινόπωρο, δύο μήνες πριν τις πρώτες παγωνιές. Τα τρυφερά κλαδιά που αναπτύσσονται το φθινόπωρο είναι πιο ευαίσθητα στο χειμωνιάτικο κρύο.

Χρησιμοποιήστε λίπασμα τριανταφυλλιάς (15-5-13) βραδείας απορροφήσεως. Διασκορπίστε το ομοιόμορφα πάνω στο έδαφος γύρω από κάθε φυτό. Είναι εγγυημένη συνταγή για ισορροπημένη διατροφή, ανάλογη των απαιτήσεων των τριανταφυλλιών και υψηλής ποιότητας αποτελέσματα.

Φροντίζοντας τον κήπο σας. Πώς να φυτέψετε μια γυμνόριζη τριανταφυλλιά

Του Γεωπόνου Μιχάλη Πολίτη

Αν μετά από ένα κρύο χειμώνα, διαπιστώσουμε ότι το έδαφος δεν πιάνει πια πάγο, αυτό σημαίνει ότι ήρθε ο καιρός να φυτέψουμε τις γυμνόριζες τριανταφυλλιές μας.
Βασική προϋπόθεση φυσικά είναι να διαλέξουμε υγιή φυτά για να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. 
Αφού λοιπόν διαλέξετε το φυτό τις αρεσκείας σας μπορείτε να το φυτέψετε στον κήπο σας ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.
GLS18R.Plant#1Μουσκέψτε την τριανταφυλλιά σε έναν κουβά με νερό.
Σκάψτε ένα λάκκο με πλάτος 60 εκατοστά και βάθος 30-50 εκατοστά.
Ρίξτε στον πυθμένα του λάκκου κοπριά ή λίπασμα και σκεπάστε τα με χώμα. Σχηματίστε έναν σταθερό κώνο από χώμα μέσα στο λάκκο.
PlantingRoses2982.jpgΑπλώστε ομοιόμορφα τις ρίζες επάνω στον κώνο χώματος. Προσέξτε να μην έρχονται οι ρίζες σε άμεση επαφή με την κοπριά η το λίπασμα.
Κόψτε κοντύτερες τις μακριές ρίζες ώστε να καλύπτουν τον κώνο χώματος χωρίς να διπλώνουν.
PlantingRoses2983.jpgΤοποθετήστε το φυτό πάνω στον κώνο έτσι ώστε το τμήμα του βλαστού (τα μπόλια), από το οποίο ξεκινάνε οι διακλαδώσεις να βρίσκεται ακριβώς επάνω από την επιφάνεια του χώματος ή κάτω από αυτήν σε περίπτωση που η θερμοκρασία πέσει κάτω από 10°.
Χρησιμοποιήστε το κοντάρι ενός φτυαριού για να ευθυγραμμιστείτε με το επίπεδο του εδάφους.
PlantingRoses2984.jpgΣυμπληρώστε τον λάκκο με χώμα πάνω από τις ρίζες και απλώστε το καλά ώστε να στερεωθεί το φυτό. Πατήστε καλά το χώμα με τα χέρια και τα πόδια σας ώστε να μη υπάρχουν κενά ανάμεσα στις ρίζες.
PlantingRoses2985.jpgΓεμίστε σιγά σιγά τον λάκκο με νερό μέχρι να μουλιάσει το χώμα και να κατακαθίσει. Τότε συμπληρώστε με νέο χώμα μέχρι να γεμίσει ο λάκκος.
PlantingRoses2986.jpgΖεστά κλίματα: Όταν η βλαστική περίοδος αρχίσει σκάψτε ένα περιμετρικό αυλάκι γύρω από το λάκκο για να συγκρατείται το νερό στα ποτίσματα. Κρύα κλίματα:  Προστατέψτε την τριανταφυλλιά από το κρύο ή τον ξερό αέρα καλύπτοντας τον κορμό του φυτού με χώμα σε σχήμα λόφου. Όταν περάσει η ψυχρή περίοδος μετατρέψτε τον λόφο σε αυλάκι. 

Έχετε υπόψη σας ότι οι τριανταφυλλιές προτιμούν ηλιόλουστες τοποθεσίες και προφυλαγμένες από ισχυρούς ανέμους.  Μπορείτε να τις φυτέψετε μεμονωμένες ή ομαδικά φροντίζοντας να έχετε ορίσει τις κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ τους ανάλογα με την ποικιλία. Σε κάθε περίπτωση θυμηθείτε πως ο βασιλιάς των λουλουδιών θέλει μια βασιλική θέση στον κήπο σας.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς


Σε δημόσια διαβούλευση στον ιστοχώρο της Ανοικτής Διακυβέρνησης τίθεται έως και την Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011, το Σχέδιο Νόμου για το «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου – Οργάνωση της εποπτείας του Κράτους». «Καλώ συνεταιρισμούς, ενώσεις, ομάδες παραγωγών, συνεταιριστικές εταιρίες, τους νέους αγρότες, τις συντονιστικές οργανώσεις αλλά και κάθε παραγωγό να καταθέσουν τη γνώμη τους. Είμαστε ανοιχτοί στον δημιουργικό διάλογο», τονίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η εισηγητική έκθεση του Σχεδίου Νόμου, «η παρέμβαση στο χώρο των συνεταιρισμών και εν γένει των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων αποτελεί ώριμη απαίτηση των καιρών. Έχει διπλό στόχο. Αφενός να απελευθερώσει τις δυνάμεις που συνεπείς στη συνεταιριστική ιδέα έχουν τη θέληση και τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να διευρύνουν τις δραστηριότητες τους προς όφελος της ελληνικής γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης του τόπου. Αφ’ ετέρου επιδιώκει να ανατρέψει μια απαξιωμένη κατάσταση που οδήγησε σε ουσιαστική ατροφία ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για την υιοθέτηση του οποίου χρειάστηκαν σκληροί αγώνες και θυσίες.
Το Άρθρο 12 παρ. 4 του Συντάγματος κατοχυρώνει το συνεταιρισμό ως ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα. Θεμελιώνει την ελευθερία ίδρυσης και λειτουργίας του καθώς και την αυτοδιοίκηση του. Προβλέπει την προστασία και εποπτεία του από το κράτος για το οποίο επιβάλλει την υποχρέωση να μεριμνά για την ανάπτυξή του. Με το παρόν σχέδιο νόμου επιζητούμε την αναζωογόνηση του δικαιώματος και τη θεσμική επικαιροποίηση της εποπτείας του κράτους.
Για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο αγροτικός συνεταιρισμός αποτελεί τη συνιστώσα, όπου συγκλίνουν δύο καταρχήν διαφορετικά πράγματα:
α) μια ανοιχτή και εθελοντική συλλογική διαδικασία, η οποία συσπειρώνει οικονομικά και διαπραγματευτικά αδύνατους παραγωγούς και ταυτόχρονα
β) μια μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας, η οποία στοχεύει στην πρόοδο και στην ευημερία των παραγωγών αυτών μέσα από την ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ τους».
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τέσσερα σημαντικά κεφάλαια.
Στο πρώτο κεφάλαιο καθορίζεται η δομή και η λειτουργία των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων. Οργανώνεται η εποπτεία τους από το κράτος μέσω εποπτικής αρχής, εθνικού μητρώου και περιοδικής αξιολόγησης.
Στο δεύτερο κεφάλαιο οργανώνεται θεσμικά η σχέση των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των αγροτικών εταιρικών συμπράξεων με την αγορά των αγροτικών προϊόντων. Στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και η εξυγίανση της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας. Προτείνεται η παρέμβαση αυτή να γίνει μέσω των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων των Αγροδιατροφικών Συμπράξεων σε κάθε Περιφέρεια, της Συμβολαιακής Γεωργίας και των Δημοπρατηρίων Αγροτικών Προϊόντων.
Στο τρίτο κεφάλαιο καθορίζεται η χρηματοδότηση, τα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα υπέρ των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των αγροτικών εταιρικών συμπράξεων διευρύνοντας τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις και ενισχύοντας την πρωτοβουλία τους.
Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο οριοθετείται η προσαρμογή του συνεταιριστικού κινήματος στις νέες ρυθμίσεις με τις καταργούμενες και τροποποιούμενες διατάξεις του ν. 2810/2000. Στο ίδιο κεφάλαιο προτείνονται νέες διατάξεις για τον αγροτικό συνδικαλισμό και τους αγροτικούς συλλόγους. Προτείνονται πρωτοβάθμιοι σύλλογοι, με κλαδικό αντικείμενο – ζωικής, φυτικής ή και αλιευτικής παραγωγής – στα εδαφικά όρια του Καλλικρατικού Δήμου. Αυξάνεται σε επτά (7) ο αριθμός των συλλόγων που ιδρύουν Ομοσπονδία σε επίπεδο Περιφέρειας και ο αριθμός Ομοσπονδιών που ιδρύουν Συνομοσπονδίες σε πανελλαδικό επίπεδο.