Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Απονιτροποίηση πενταετίας



Image
Με συνολικά 35 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό, που αναμένεται να φτάσει μόνο για τα τρία πρώτα χρόνια της δράσης, προκηρύχτηκε το πενταετές πρόγραμμα ενίσχυσης της απονιτροποίησης, που εντάσσεται στα πλαίσια του Μέτρου 214 του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Τα υπόλοιπα χρήματα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σκοπεύει να τα αντλήσει από το επόμενο Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020.


Τα σημεία που χρειάζεται να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι από το νέο πρόγραμμα για τους «πενταετείς» της απονιτροποίησης είναι τα εξής:
● Είναι υποχρεωτικό να έχουν δηλώσει το συγκεκριμένο χωράφι στο ΟΣΔΕ του 2011, για να το εντάξουν στο πρόγραμμα από φέτος.
● Δεν είναι απαραίτητο να είχαν φυτέψει φέτος ποτιστική καλλιέργεια καλαμποκιού, βαμβακιού, τεύτλων ή κηπευτικών. Έτος αναφοράς μπορεί να οριστεί από τους παραγωγούς ένα από τα 2009, 2010 ή 2011, ανάλογα με το πότε φύτεψαν αρδευόμενη καλλιέργεια.
● Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ξεχωριστά, η βιομηχανική ντομάτα είναι επιλέξιμη για ενίσχυση και μάλιστα με το υψηλότερο ποσό, έως 60 ευρώ το στρέμμα, στην κατηγορία των κηπευτικών.
● Εάν οι ενδιαφερόμενοι ζητήσουν τη βοήθεια γεωπόνου-συμβούλου στη σύνταξη του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της εκμετάλλευσής τους, θα έχουν επιπλέον οριζόντια ενίσχυση 1,5 ευρώ το στρέμμα.
Στις επόμενες σελίδες δείτε τους πίνακες με τα ποσά των ενισχύσεων, τα οποία διαφοροποιούνται σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ειδικά όσον αφορά το βαμβάκι και το καλαμπόκι, καθώς και τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα.

Περισσότερα στρέμματα
Αιτήσεις για τους «πενταετείς» από την 5η Δεκεμβρίου
Κλιμακωτές οι προθεσμίες ανάλογα με τον ΑΦΜ των υποψηφίων, από τις 16 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου
Image
Στις κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), στα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) ή στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) μπορούν από τις 5 Δεκεμβρίου να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές τις αιτήσεις τους για να ενταχθούν στο πενταετές μέτρο της αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης. Ανάλογα με το ΑΦΜ του κάθε υποψηφίου η προθεσμία λήγει από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου, αλλά σημασία έχει η εξής πρόβλεψη της προκήρυξης: «Η αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 20 εργάσιμες ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης».

Οι αιτούντες με ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2 και 3 καταθέτουν τις αιτήσεις ενίσχυσης μέχρι 16/12, όσων το ΑΦΜ λήγει σε 4, 5 και 6 μέχρι 21/12, σε 7 και 8 μέχρι 26/12, σε 9 και 0 μέχρι 30/12.
Περιοχές παρέμβασης
Η δράση εφαρμόζεται σε περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης και οι οποίες είναι:
α. Δημοτικές και τοπικές κοινότητες των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και περιοχές του νομού Φθιώτιδας, όπως αυτές περιγράφονται στην αριθ. 24838/1400/Ε103/2008 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1132/2008).
β. Το Κωπαϊδικό πεδίο και συγκεκριμένα δημοτικές και τοπικές κοινότητες των νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, όπως αυτές περιγράφονται στην αριθ. 24838/1400/Ε103/2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1132/2008).
γ. Η λεκάνη του Πηνειού Ηλείας και συγκεκριμένα δημοτικές και τοπικές κοινότητες των νομών Ηλείας και Αχαΐας, όπως αυτές περιγράφονται στην αριθ. 24838/1400/Ε103/2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1132/2008).
δ. Δημοτικές και τοπικές κοινότητες του νομού Αργολίδας, όπως αυτές περιγράφονται στην αριθ. 24838/1400/Ε103/2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1132/2008).
ε. Οι νομοί Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Πέλλας-Ημαθίας, όπως περιγράφονται στην αριθ. 16175/824/2006 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 530/2006).
στ. Δημοτικές και τοπικές κοινότητες της λεκάνης του Στρυμόνα, όπως περιγράφονται στην αριθ. 50982/2309/2006 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1894/2006).
ζ. Δημοτικές και τοπικές κοινότητες της πεδιάδας Άρτας-Πρέβεζας όπως περιγράφονται στην αριθ. 50981/2308/2006 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1895).
  
Ποιες είναι οι επιλέξιμες καλλιέργειες για ενίσχυση
Image
Στη δράση της απονιτροποίησης μπορούν να ενταχθούν εκτάσεις με αρδευόμενες καλλιέργειες βαμβακιού, αραβοσίτου, κηπευτικών και σακχαρότευτλων που έχουν δηλωθεί στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του 2011 του αιτούντος.

Στην κατηγορία των κηπευτικών υπάγονται οι παρακάτω καλλιέργειες: Αγκινάρες, αγγούρια, άνηθος, μαϊντανός, σέλινο, αντίδια, βλήτα, ραδίκια, ζωχός, αρακάς, αρακάς (βιομηχανικός), καρότα, καρπούζια, κηπευτικά λοιπά, κολοκυθάκια, κολοκύθες, κρεμμυδάκια, σκορδάκια νωπά, κρεμμύδια, μαρούλι, λάχανο, λάχανο Βρυξελλών, μελιτζάνες, μπάμια, μπάμια (σποροπαραγωγής), μπάμιες (βιομηχανικές), μπρόκολο, κουνουπίδι, τομάτες, νωπά λαχανικά διάφορα, πατάτες, πατάτες (σποροπαραγωγής), πεπόνια, πιπεριά, τοματοπιπεριά, πιπεριά (σποροπαραγωγής), πράσα, ραπανάκι, ρέβες, σέσκουλο, σπανάκι, ρόκα, σκόρδα ξερά, σπαράγγια, τεύτλα, παντζάρια, φασολάκια, φασόλια, φασολάκια (βιομηχανικά).
Μετά από επίμονες ερωτήσεις των παραγωγών προς την Agrenda, απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου μας διευκρίνισαν ότι η βιομηχανική ντομάτα είναι επιλέξιμη για ενίσχυση από το μέτρο της απονιτροποίησης, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ξεχωριστά από τις άλλες ντομάτες στην πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το υπουργείο.
 «Για την επιλογή των επιλέξιμων εκτάσεων δύναται, κατόπιν επιλογής του αιτούντος, να ληφθεί υπόψη η Α.Ε.Ε που υποβλήθηκε το έτος 2010 ή 2009. Το έτος το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της επιλεξιμότητας της έκτασης ονομάζεται έτος αναφοράς. Το έτος αναφοράς αφορά το σύνολο των αγροτεμαχίων και όχι επιλέξιμα αγροτεμάχια από κάθε έτος.» Αυτά αναφέρονται στην προκήρυξη. Σε απλά λόγια, σημαίνουν ότι σε περίπτωση που το 2011 κάποιος παραγωγός καλλιέργησε ένα χωράφι με σιτάρι ή κάποιο άλλο προϊόν ξηρικής καλλιέργειας, μπορεί να επιλέξει ως έτος αναφοράς κάποιο από τα 2009 ή 2010, για να μπει στο πρόγραμμα, εφόσον τότε έβαλε κάποια από τις παραπάνω αρδευόμενες καλλιέργειες.

Τα κριτήρια αξιολόγησης
Image
Τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων διακρίνονται σε κριτήρια επιλεξιμότητας και κριτήρια επιλογής. Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι της δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών», πρέπει να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης στην οποία περιλαμβάνουν τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσής τους, που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του έτους 2011 του ενδιαφερόμενου. Στην αίτηση ενίσχυσης δεν δύναται να συμπεριληφθούν αγροτεμάχια που δεν είναι δηλωμένα στην ΑΕΕ έτους 2011 του ενδιαφερόμενου.
β. Κατέχονται νόμιμα καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης γεγονός που τεκμηριώνεται με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Αποκλείονται από την ένταξη αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών ή σε άλλη αγροπεριβαλλοντική δράση.
γ. Τα προς ένταξη αγροτεμάχια βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης της δράσης, όπως περιγράφονται προηγουμένως.
δ. Το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων ανέρχεται σε 0,05 εκτάρια (0,5 στρέμματα). Στην αίτηση ενίσχυσης δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν συνιδιόκτητα αγροτεμάχια. Επίσης, σε περίπτωση συγκαλλιέργειας πρέπει και οι δύο καλλιέργειες να ήταν επιλέξιμες το έτος αναφοράς.
Κριτήρια επιλογής
Από τους υποψήφιους δικαιούχους που πληρούν καταρχήν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της προηγούμενης παραγράφου, γίνεται κατάταξη αυτών.
Η σειρά κατάταξης προκύπτει ως άθροισμα της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα γενικά κριτήρια επιλογής και της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα ειδικά κριτήρια επιλογής της δράσης.
Συγκεκριμένα τα γενικά και τα ειδικά κριτήρια επιλογής, η αντίστοιχη βαθμολογία και η σειρά προτεραιότητας αυτών φαίνονται στους πίνακες 1 και 2.

Προϋπόθεση το Μητρώο
Δύο κατηγορίες δικαιούχων ενίσχυσης
Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της δράσης απονιτροποίησης, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως:
α. Επαγγελματίες αγρότες
β. Κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, οι οποίοι επιπλέον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
βα. Είναι φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους, για τους οποίους το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.
ββ. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.

Τα δικαιολογητικά που ζητά το υπουργείο
Από απλές φωτοτυπίες ταυτότητας και αντίγραφα Κτηματολογίου, μέχρι θεωρημένα μισθωτήρια συμβόλαια
Image
Η αίτηση ενίσχυσης είναι πλήρης εφόσον περιλαμβάνει τα παρακάτω:

α. Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη, σύμφωνα με έντυπο που διατίθεται από τη μηχανογραφική βάση. Στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής του αιτούντος από οποιαδήποτε δημόσια αρχή.
Το έντυπο αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με προεκτυπωμένα τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου και της εκμετάλλευσής του, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της ενιαίας ενίσχυσης, χορηγείται από τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ή τα ΚΕΠΠΥΕΛ ή τις Ε.Α.Σ με τη χρήση μόνο του ΑΦΜ του αιτούντος.
β. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου που να πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία.
γ. Αντίγραφα παραστατικών νόμιμης κατοχής των αγροτεμαχίων τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση ενίσχυσης.
Η νόμιμη κατοχή τεκμηριώνεται:
αα. Για ιδιόκτητα αγροτεμάχια
Για τις περιοχές της χώρας που έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο με την υποβολή αντίγραφου του κτηματολογίου. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει κτηματογράφηση στην περιοχή με την προσκόμιση των παρακάτω:
i. Όταν ο αιτών είναι κύριος των επιλέξιμων αγροτεμαχίων, υποβάλλεται ο νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, υποβάλλεται νόμιμα θεωρημένο το έντυπο Ε9 του αιτούντος, στο οποίο είναι καταχωρημένο το προς ένταξη αγροτεμάχιο.
ii. Όταν ο αιτών είναι επικαρπωτής των επιλέξιμων αγροτεμαχίων, υποβάλλεται ακριβές αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης σύστασης της επικαρπίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής της από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.
ββ. Για μισθωμένα αγροτεμάχια
i. Όταν ο αιτών είναι μισθωτής, με την υποβολή του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης. Στα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά για κάθε αγροτεμάχιο η ακριβής τοποθεσία, η έκταση, το χαρτογραφικό υπόβαθρο, ο Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη και η χρονική περίοδος της μίσθωσης. Η διάρκεια της μίσθωσης πρέπει να καλύπτει την περίοδο δέσμευσης του δικαιούχου.
ii. Σε περίπτωση μίσθωσης άνω των 9 ετών, με την υποβολή αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης μίσθωσης και το πιστοποιητικό μεταγραφής από το υποθηκοφυλακείο.
iii. Τα μισθωτήρια συμβόλαια υποβάλλονται θεωρημένα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
δ. Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) πενταετούς διάρκειας, το οποίο δύναται να συνταχθεί είτε από τον ενδιαφερόμενο είτε από σύμβουλο. Στην περίπτωση επιλογής συμβούλου, ο δικαιούχος υποχρεούται με τη δήλωση εφαρμογής να προσκομίσει και το αντίγραφο του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ αυτού και του συμβούλου, οπότε χορηγείται δαπάνη τεχνικής στήριξης που μπορεί να ανέλθει μέχρι 15 ευρώ/Ha/έτος.
ε. Αντίγραφο της ΑΕΕ του έτους αναφοράς αν, κατόπιν επιλογής του αιτούντος, αυτό είναι διαφορετικό από το 2011.
στ. Καταστατικό σύστασης της εταιρείας προκειμένου για νομικά πρόσωπα και ορισμός εκπροσώπου που υπογράφει τη σύμβαση και έχει την ευθύνη της εφαρμογής της.
ζ. Αντίγραφο πρώτης σελίδας τραπεζικού βιβλιαρίου σε περίπτωση που είναι διαφορετικός από αυτόν που έχει δηλωθεί στην ΑΕΕ.
η. Βεβαίωση του δημάρχου για την τεκμηρίωση της μόνιμης εγκατάστασης του αιτούντος στον τόπο που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του. Σε περιπτώσεις αμφιβολιών, το μόνιμο της κατοικίας εξετάζεται και το βάρος της απόδειξης φέρει ο ενδιαφερόμενος (αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφελείας κ.ά). Επισημαίνεται ότι η ύπαρξη οικογενειακής μερίδας ή η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεν συνεπάγεται και την ύπαρξη μόνιμης κατοικίας.
  
ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ
Το ετήσιο ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση: ● Την πραγματικά καλλιεργούμενη έκταση της κάθε επιλέξιμης καλλιέργειας, προσαυξημένης κατά την έκταση της αγρανάπαυσης (για τη μεθοδολογία Α) ή αμειψισποράς και ακαλλιέργητου περιθωρίου (για τη μεθοδολογία Β) που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, ● το είδος της επιλέξιμης καλλιέργειας, ● την εφαρμοζόμενη μεθοδολογία και ● το ύψος ενίσχυσης κατά περιοχή.


Από το 317ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

Δεν υπάρχουν σχόλια: