Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Βαμβακάδα ροδακινιάς

Βαμβακάδα ροδακινιάς
Pseudalacaspis pentagona

Pseudalacaspis pentagona (συνώνυμο Diaspis pentagona)
Diaspididae, Κοκκοειδή, Ημίπτερα-Homoptera

Προσβάλλει την ροδακινιά, βερικοκιά, κερασιά, δαμασκηνιά, ακτινιδιά, μουριά, καρυδιά και καλλωπιστικά δένδρα.

Ζημιά

Το κοκκοειδές αυτό εμφανίζεται συνήθως στον κορμό και στα κλαδιά και η εικόνα της προσβολής είναι μια πυκνή βαμβακώδης αποικία. Το κοκκοειδές απομυζά χυμούς και σε περιπτώσεις σοβαρής προσβολής μπορεί να προκαλέσει την ξήρανση κλαδιών ή και ολόκληρων των δένδρων.

Σπανιότερα προσβάλλει καρπούς, αλλά όταν αυτό γίνεται, π.χ. στα ροδάκινα προκαλεί κόκκινες κηλίδες που μειώνουν σημαντικά την εμπορική τους αξία ως επιτραπέζια ή προκειμένου για εξαγωγές.

Εχθρός

Τα νεαρά θηλυκά έχουν κιτρινωπό ασπίδιο και από κάτω από αυτό το σώμα τους είναι αχλαδόσχημο, πορτοκαλοκίτρινο. Στην περίοδο ωοτοκίας το σώμα τους γίνεται στρογγυλό και το ασπίδιο υπόλευκο.

Τα αρσενικά άτομα είναι μικρότερου μεγέθους, με ασπίδιο μακρόστενο, με παράλληλες πλευρές και χρώμα λευκό με σκούρα κίτρινη κηλίδα.
Τα ενήλικα αρσενικά είναι πτερωτά με χρώμα ρόδινο ή πορτοκαλί.

Τα θηλυκά φέρουν τα ωά κάτω από το ασπίδιο και το χρώμα τους διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Από τα πορτοκαλόχρωμα ωά προκύπτουν αρσενικά άτομα, ενώ από τα λευκά ωά προκύπτουν θηλυκά άτομα.

Παρατηρείται επίσης στις αποικίες να συγκεντρώνονται κατά ομάδες άτομα του ίδιου φύλου.

Συμπληρώνει 3 γενεές το χρόνο.
Διαχειμάζει ως ενήλικο θηλυκό. Μέσα της άνοιξης ωοτοκεί και οι έρπουσες κινητές μορφές εμφανίζονται τον Μάϊο-Ιούνιο.
Οι γενεές διαδέχονται η μία την άλλη ανά 1-1,5 μήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Τα θηλυκά πριν διαχειμάσουν συζεύγνυνται.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπισή του συστήνεται να ακολουθούνται οι οδηγίες των Γεωργικών Προειδοποιήσεων.

Το κατάλληλο στάδιο επέμβασης είναι όταν υπάρχουν οι έρπουσες κινητές μορφές, που είναι ευαίσθητες στα εντομοκτόνα.

Ενας εχθρός της Ελιάς: Καλόκορη (Calocoris trivialis)

Καλόκορη
Calocoris trivialis
Miridae, Ημίπτερα


Είναι πολυφάγο έντομο και προκαλεί ζημιές στα εσπεριδοειδή και την ελιά.

Ζημιά

Μυζούν τη νέα βλάστηση, κυρίως τους οφθαλμούς και τις ταξιανθίες. Η νέκρωση των ιστών προκαλεί οφθαλμόπτωση, ανθόρροια παραμόρφωση βλαστών και φύλλων. Η τροφική δραστηριότητα του εντόμου συνεχίζεται και πάνω στα ανοικτά άνθη, όπου νύσσει τους ανθήρες και τις ωοθήκες.

Εχθρός

Είναι ένα μακρόστενο ημίπτερο, μήκους 7-8mm, με λεπτά και μακριά πόδια. Έχει 1 γενεά το χρόνο και διαχειμάζει στο στάδιο του αυγού σε σχισμές των κλαδιών. Την άνοιξη εμφανίζονται οι νύμφες οι οποίες κατεβαίνουν από τα δένδρα στο έδαφος και προσβάλλουν ποώδη φυτά, κυρίως τσουκνίδες. Από τα τέλη Μαρτίου ενηλικιώνονται και εγκαθίστανται στους οφθαλμούς και τις ταξιανθίες, από όπου απομυζούν φυτικούς χυμούς. Η ωοτοκία γίνεται από τέλη Απριλίου έως μέσα Ιουνίου.

Αντιμετώπιση

Οι ψεκασμοί για τα άλλα εντομολογικά προβλήματα της ελιάς παρέχουν προστασία από την καλόκορη. Όπου όμως το έντομο προκαλεί αξιόλογη ζημιά, συστήνεται ψεκασμός με κατάλληλο εντομοκτόνο πριν την ανθοφορία.

Ωΐδιο αμπελιού


Ωΐδιο αμπελιού
Uncinula necator

(powdery mildew), ατελής μορφή Oidium tuckeri, Erysiphaceae, Ασκομύκητες

Το ωΐδιο είναι μία από τις πιο σοβαρές ασθένειες του αμπελιού και είναι διαδεδομένη σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές του κόσμου. Για πρώτη φορά η ασθένεια περιγράφηκε στην Βόρεια Αμερική, ενώ στην Ευρώπη εμφανίστηκε το 1845. Στη χώρα μας, όπου καλλιεργείται αμπέλι η ασθένεια είναι γνωστή με πολλά κοινά ονόματα (στάχτωμα, θειαφασθένεια, χολέρα, μπάστρα, μπασαράς, αλευράς, λόβα, σιναπίδι).

Συμπτώματα

Προσβάλλονται όλα τα υπέργεια τμήματα του φυτού (βλαστοί, φύλλα, τσαμπιά, κληματίδες).

Αρχικά, εμφανίζονται στα φύλλα ασαφείς χλωρωτικές κηλίδες, οι οποίες στη συνέχεια καλύπτονται από λευκό χνούδι (εξάνθιση μύκητα = επιφυτικό μυκήλιο, καρποφορίες, σπόρια). Η προσβολή μπορεί να επεκταθεί και να καλύψει ολόκληρο το έλασμα. Επιπλέον, λόγω της ανάπτυξης του παθογόνου, παρατηρείται κυματοειδής παραμόρφωση της περιφέρειας των αναπτυσσόμενων φύλλων.

Παρόμοια συμπτώματα και αλλοιώσεις παρατηρούνται στους προσβεβλημένους βλαστούς και στους βότρεις. Επιπλέον, αν η προσβολή γίνει πριν την άνθηση παρατηρείται ανθόρροια.

Οι ράγες των σταφυλιών καλύπτονται και αυτές από τις εξανθήσεις του παθογόνου στα σημεία προσβολής. Εάν οι ράγες προσβληθούν όταν είναι μικρές, ξηραίνονται και πέφτουν. Επιπλέον, η προσβολή στα σταφύλια προκαλεί σχίσιμο των ραγών, οπότε συνήθως ακολουθούν δευτερογενείς προσβολές από άλλα παθογόνα (π.χ. βοτρύτης), που ολοκληρώνουν τη ζημιά στα τσαμπιά. Όταν οι ράγες προσβληθούν μετά το «γυάλισμα» δεν σχίζονται αλλά παρουσιάζουν εσχαρώσεις. Οι ράγες είναι ευπαθείς μέχρι να αποκτήσουν περιεκτικότητα 8% σε σάκχαρο.

Πολύ συχνά παρατηρούνται όψιμες προσβολές στις κληματίδες. Στην αρχή εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές κηλίδες του ωϊδίου, οι οποίες στην συνέχεια καλύπτονται από λευκή εξάνθηση. Αργότερα, εξελίσσονται σε κοκκινοκαστανές περιοχές, οι οποίες διακρίνονται και κατά την χειμερινή περίοδο.

Παθογόνο - Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια του ωϊδίου οφείλεται στον ασκομύκητα Uncinula necator (Erysiphacae). Κατά την διάρκεια του χειμώνα, διαχειμάζει μέσα στους οφθαλμούς (μάτια) με τη μορφή μυκηλίου ή σπανιότερα, με τα όργανα αναπαραγωγής του (κλειστοθήκια). Ο μύκητας αναπτύσσεται στην επιφάνεια των φυτικών ιστών (εκτοπαράσιτο), ενώ στέλνει μυζητήρες μέσα στα κύτταρα για να τρέφεται. Η νέα βλάστηση η οποία θα προέλθει από τους προσβεβλημένους οφθαλμούς, καλύπτεται γρήγορα από ένα λευκό χνούδι, όπου ο μύκητας αρχίζει να αναπαράγεται σχηματίζοντας τα σπόριά του (κονίδια). Τα σπόρια μεταφέρονται σε γειτονικούς βλαστούς ή πρέμνα προκαλώντας νέες μολύνσεις. Ιδιαίτερα ευαίσθητοι είναι οι τρυφεροί ιστοί, ενώ συνήθως δεν μολύνει φύλλα ηλικίας μεγαλύτερης των δύο μηνών, εκτός και αν αναπτύσσονται σε πολύ σκιερά μέρη.

Στη συνέχεια, προσβάλλονται τα σταφύλια και η ασθένεια εξαπλώνεται σε όλο τον αμπελώνα εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Γενικά, η ασθένεια ευνοείται από θερμό καιρό, όχι όμως και σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 35 βαθμούς Κελσίου. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ο μύκητας αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού, επειδή ο ήλιος περιορίζει την ανάπτυξή του. Για την βλάστηση των σπορίων του δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη νερού επάνω στην φυτική επιφάνεια. Αυτό σημαίνει, ότι ακόμα και σε συνθήκες ξηρασίας είναι δυνατό να ξεκινήσει η μόλυνση.

Αντιμετώπιση

Γενικά, η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης του ωϊδίου είναι η πρόληψη. Η μη έγκαιρη καταπολέμηση μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος.

Για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του ωϊδίου συστήνονται εφαρμογές σύμφωνα με το πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων ή στο στάδιο των 2-3 φύλλων, λίγο πριν την άνθηση και μετά το δέσιμο, με επαναλήψεις ανάλογα με την πίεση προσβολής. Συμπληρωματικά, συστήνονται καλλιεργητικά μέτρα (σωστό κλάδεμα, κορυφολόγημα, ξεφύλλισμα, ενδεδειγμένη λίπανση με άζωτο) για την αποφυγή δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών για το παθογόνο.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ζευζέρα: Ένας εχθρός της Ελιάς και όχι μόνο

Zeuzera pyrina Cossidae, Λεπιδόπτερα

Πολυφάγο, ξυλοφάγο έντομο που προσβάλλει πολλά καρποφόρα δένδρα και κυρίως την αχλαδιά, την μηλιά και την ελιά. Στην ηπειρωτική Ελλάδα ζημιώνει κυρίως τα μηλοειδή, ενώ σε πιο θερμές περιοχές (νησιά Αν.Αιγαίου, Δωδεκάνησα) την ελιά.  
 
 
Ζημιά

Το δένδρο παρουσιάζει ξερά κλαδιά ή μπορεί να ξεραθεί ολόληρο. Εξωτερικά διακρίνονται οι μάζες ρινισμάτων ξύλου ή περιττωμάτων των προνυμφών καθώς και οι οπές εξόδου. Είναι πολύ σοβαρός εχθρός των δένδρων. Μία προνύμφη είναι δυνατό να ξεράνει ένα νεαρό δένδρο 1-3 ετών ή να προκαλέσει το σπάσιμό του από δυνατό άνεμο.

Εχθρός

Το ενήλικο είναι σχετικά μεγάλου μεγέθους (2,5-3cm μήκος). Η προνύμφη είναι υπόλευκη, κίτρινη με μαύρες κηλίδες και φτάνει σε μήκος 6 cm περίπου. Έχει 1 γενεά ανά 2-3 χρόνια ανάλογα με την περιοχή. Διαχειμάζει σαν προνύμφη μέσα στον κορμό του δένδρου. Τα ακμαία εμφανίζονται τέλη άνοιξης-καλοκαίρι. Τα θηλυκά ωοτοκούν κάτω από τον φλοιό και τα ρυτιδώματα του κορμού και των κλαδιών. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες της ζευζέρας περιπλανώνται στην αρχή στους νεαρούς βλαστούς πριν αρχίσουν να εισδύουν στο ξύλο, σχηματίζοντας στοές. Οι στοές έχουν φορά από κάτω προς τα πάνω και σχήμα ελικοειδές, είναι βαθιές και φτάνουν μέχρι την εντεριώνη. Όταν οι προνύμφες της ζευζέρας ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους επιστρέφουν από την ίδια στοά προς την επιφάνεια του κορμού ή των κλαδιών, διευρύνουν την αρχική οπή εισόδου και σχηματίζουν νυμφικό θάλαμο, όπου νυμφώνονται την επόμενη άνοιξη.

Αντιμετώπιση

Συστήνεται να κόβονται τα προσβεβλημένα κλαδιά και να καίγονται. Για επιτυχή καταπολέμηση της ζευζέρας απαιτείται προσδιορισμός του χρόνου εμφάνισης των ακμαίων στον ελαιώνα και της διάρκειας πτήσης. Η χρήση φερομονικών παγίδων βοηθά στον καθορισμό του κατάλληλου χρόνου επέμβασης. Όταν αποφασιστεί ψεκασμός είναι απαραίτητη η καλή κάλυψη κορμού και κλαδιών με το ψεκαστικό διάλυμα. Επίσης θανάτωση της προνύμφης δια μέσου της οπής και της στοάς μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια σύρματος είτε κλείνοντας τη στοά μετά από εισαγωγή εμποτισμένου βαμβακιού με εντομοκτόνο, εφ'οσον δεν είναι πολλές οι προσβολές.

Ημερίδα για την συμβολή της Οινολογικής έρευνας στην παραγωγή ελληνικών οίνων


Ημερίδα με θέμα «Η συμβολή της Οινολογικής έρευνας & της ενημέρωσης στην παραγωγή ελληνικών οίνων ποιότητας και στην προσέγγιση των καταναλωτών», διοργανώνεται το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011, στην Θεσσαλονίκη.
Η Ημερίδα θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και διοργανωτής της θα είναι της HELEXPO AE σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ., Τομέας Επιστήμης και Tεχνολογίας Τροφίμων.
Πρόγραμμα
09:00 – 09:30 Eγγραφές - Καφές
09:30 - 10.00 Έναρξη – Χαιρετισμοί
  • Πάρις Μαυρίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος HELEXPO AE
  • Γιάννης Βογιατζής, Πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ*
  • Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου, Πρόεδρος Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ
  • Ι. Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης*
  • 10:00-11:30 Οι αζωτούχες και οι φαινολικές ενώσεις των οίνων και των οινοποιήσιμων σταφυλών, ως κριτήριο για την παραγωγή οίνων ποιότητας
    Συντονιστής: Ε. Σουφλερός, καθηγητής Οινολογίας & Οινοπνευματωδών ποτών στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ.
  • 10:00-10:15 E. Μπουλούμπαση, E. Σουφλερός, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ.
    «Τα αμινοξέα των οίνων ως εργαλείο για την ταυτοποίηση της προέλευσής τους».
  • 10:15-10:30 Σ. Γιάνννος, Γ. Παπαδοπούλου, Ε. Μπουλούμπαση, Ε. Σουφλερός, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ
    «Το πρωτεϊνικό προφίλ ορισμένων λευκών οινοποιήσιμων ελληνικών ποικιλιών σταφυλών. Τεχνολογικό ενδιαφέρον για την παραγωγή οίνων ποιότητας».
  • 10:30-10:45 Σ. Καλλίθρακα, ΕΘΙΑΓΕ-Ινστιτούτο οίνου
    «To καφέτιασμα των λευκών οίνων κατά την παλαίωσή τους».
  • 11:45-11:00 A. Παπαδοπούλου, X. Μιχαηλίδης, Δ. Κυρίτσης, Ε. Σουφλερός, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ.
    «Φαινολικοί δείκτες οίνων από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλών της Θράκης. Δυνατότητα
    παραγωγής οίνων ποιότητας και οργανοληπτική αξιολόγηση».
  • 11:00-11:15 A. Ματάμης, SPINDAL Νότιας Ευρώπης ΕΠΕ.
    «Η μικροοξυγόνωση ως μέσο σταθεροποίησης και παλαίωσης των οίνων».
  • 11:15-11:30 Συζήτηση
  • 11:30-12:00 Διάλειμμα
  • 12:00 – 14:00 Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
    Συντονιστής: Χ. Λαζαρίδης, Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.
  • 12:00-12:15 E. Σουφλερός, E. Μπουλούμπαση, A. Ζώτου, Z. Λούκου, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή & Τμήμα Xημείας του ΑΠΘ.
    «Οι βιογενείς αμίνες στους ελληνικούς οίνους & η επίδραση τους στην ποιότητα αυτών».
  • 12:15-12:30 B.Π. Πραματευτάκη, Μ. Μετάφα, Γ. Καραπέτρου, Ι. Μαρμαράς, ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτο οίνου
    «Αξιολόγηση του γενετικού πολυμορφισμού και της ικανότητας παραγωγής βιογενών αμινών γηγενών στελεχών του Oenococcus oeni απομονωμένων από ελληνικούς ερυθρούς οίνους».
  • 12:30-12:45 A. Γκουλιώτη, A. Μπίμπα, Αμπελοοινική ΕΠΕ
    «Σταθεροποίηση των τρυγικών αλάτων στους οίνους. Μια νέα εναλλακτική μέθοδος».
  • 12:45-13:00 K. Αραμπατζής, Food safety E.E., Π. Τσέτουρας, ΕΛΓΑ, Αλεξανδρούπολης
    «Το ISO 22000 εργαλείο αναβάθμισης της ποιότητας των οίνων».
  • 13:00-13:15 Δ. Τάσκος, Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ
    «Η αμπελουργία μετά το στρατηγικό σχέδιο για τους ελληνικούς οίνους».
  • 13:15-13:30 Ν. Σαπουντζής, Ε. Τζίμητρα-Καλογιάννη, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας, Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ
    «Η συμπεριφορά του ατόμου στην κατανάλωση του οίνου. Προτάσεις βελτιστοποίησης της κατανάλωσης».
  • 13:30-13:45 Μ. Αλεμπάκη, Ο. Ιακωβίδου, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας, Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ
    «Κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας για την ανάπτυξη του οινικού τουρισμού».
  • 13:45-14:00 Συζήτηση

Βιολογική Γεωργία: Άξονες για την ανάπτυξη και διεύρυνση του κλάδου

Ημερίδα με θέμα «Βιολογική Γεωργία: Άξονες για την ανάπτυξη και διεύρυνση του κλάδου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011 και ώρα 17:00 στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός (Αίθουσα C) στα πλαίσια 4ης έκθεσης βιολογικών προϊόντων Biologica στην Θεσσαλονίκη.
Η ημερίδα έχει στόχο την ενημέρωση των συμμετεχόντων για τις τάσεις που επικρατούν στον κλάδο των βιολογικών προϊόντων. Οι εισηγητές της ημερίδας, οι οποίοι διαθέτουν σημαντική επαγγελματική εμπειρία στο χώρο των βιολογικών προϊόντων, θα αναλύσουν την παρούσα κατάσταση και τα προβλήματα του κλάδου και θα παρουσιάσουν αποτελεσματικούς τρόπους προώθησης βιολογικών προϊόντων. Επιπλέον, στα πλαίσια της εκδήλωσης θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στις ελληνικές εξαγωγές βιολογικών προϊόντων και στην εξέλιξη των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Πρόγραμμα Ημερίδας

  • 16:30 – 17:00 Εγγραφές
  • Συντονισμός Ημερίδας:
    Δρ Πέτρος Δασόπουλος, CEO/Business Strategist, DASO Business Performance
  • Χαιρετισμοί: Δημήτριος Συμεωνίδης, Πρόεδρος, Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων, Πάρις Μαυρίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ΗELEXPO A.E.*, Ιωάννης Κουτσούκος, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων*
  • 17:20 – 17:30 «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη και την προώθηση της βιολογικής γεωργίας», Ευάγγελος Διβάρης, Ειδικός Γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων*
  • 17:30 – 17:40 «Η ανάπτυξη μιας επιχείρησης βιολογικών προϊόντων στη σημερινή οικονομική πραγματικότητα», Ευθύμιος Τσιμπίδης, Διευθυντής, Green Bay ΕΠΕ
  • 17:40 – 17:50 «Τα βιολογικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Η περίπτωση του κρόκου Κοζάνης», Νικόλαος Πατσιούρας, Πρόεδρος, Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών Κοζάνης
  • 18:00 – 18:10 «Η εξέλιξη των βιολογικών προϊόντων στα καταστήματα Super Market», Περικλής Λαζίδης, Υπεύθυνος Αγορών, Όμιλος Μασούτη
  • 18:10 – 18:20 «Προκλήσεις στην εξαγωγή τυποποιημένων βιολογικών προϊόντων», Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Pelopac ABEE
  • 18:20 – 18:30 « Προϋποθέσεις και απαιτήσεις των καταναλωτών από ένα βιολογικό προϊόν», Νίκος Κομπότης, Διευθυντής Πωλήσεων, Αναδρομή Α.Ε.
  • 18:30 – 18:40 «Κλείνοντας τη ψαλίδα ανάμεσα στους καταναλωτές και τους παραγωγούς», Λευτέρης Ξανθάκης, Λακωνικό Λιοτρίβι ΟΕ
  • 18:40 – 19:00 Ερωτήσεις & Συζήτηση
*Αναμένεται επιβεβαίωση
Πληροφορίες: ΔΙΚΤΥΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝΤηλ. : 2310 539817 εσωτ. 205Fax : 2310 541491URL www.biocluster.gr