Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Αγροτικό δημοπρατήριο στη Θεσσαλονίκη


Το σχέδιο δημιουργίας δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη, που θα δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να διαθέτουν τα προϊόντα τους στις καλύτερες δυνατές τιμές, χωρίς μεσάζοντες, με θετική αντανάκλαση στην τσέπη των καταναλωτών, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σημειώνεται ότι, τις προηγούμενες ημέρες, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη μελέτη σκοπιμότητας της δημιουργίας δημοπρατηρίων σε Κεντρική Μακεδονία και Αττική, με ανάδοχο το πανεπιστήμιο Αθηνών.
Βάσει του σχεδιασμού, θα δημιουργηθεί μια σύγχρονη κεντρική αγορά αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη, με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους, σε μια μεγάλη έκταση, που θα πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
Το δημοπρατήριο θα λειτουργεί ηλεκτρονικά, όπως συμβαίνει στα χρηματιστήρια, με τη διαφορά βέβαια ότι θα πωλούνται αγροτικά προϊόντα. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, στα θετικά της υλοποίησης του δημοπρατηρίου περιλαμβάνεται και το ότι όλα τα προϊόντα που θα τίθενται προς πώληση θα είναι πιστοποιημένα, γεγονός που θα διασφαλίζει την ποιότητά τους.
«Πρέπει να κερδίσουμε την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων της μακεδονικής γης και να στηρίξουμε την προώθησή τους. Στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή της Κεντρικής Μακεδονίας και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά της, δίνοντας μια νέα πνοή και στο συνεταιριστικό κίνημα», τόνισε στη σύσκεψη ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Διονύσης Ψωμιάδης.
Αναδημοσίευση από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Φωτοβολταϊκά από γρασίδι ανέπτυξε ερευνητής του MIT


Μια νέα μέθοδο για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών από κομμένο γρασίδι και νεκρά φύλλα ανέπτυξε ο ερευνητής του ΜΙΤ  Andreas Mershin.
Η νέα τεχνολογία ονομάζεται«Φωτοσύστημα Ι» και βασίζεται στα μόρια των φύλλων που περιέχουν χλωροφύλλη και  είναι ικανά να φωτοσυνθέσουν.
Όταν τοποθετηθούν σε ένα επίπεδο γυαλί και αναμιχθούν με οξείδιο του ψευδαργύρου και οξείδιο τιτανίου, τα μόρια αυτά μπορούν να απορροφήσουν και να μεταδώσουν ηλεκτρισμό.
Αξιοποιώντας τη νέα μέθοδο, οι συμβατικές φωτοβολταϊκές κυψέλλες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από ένα μείγμα με φυτική βάση.
Μέχρι στιγμής, η ποσότητα ενέργειας που παράγεται από το «ηλεκτρικό νανοδάσος» είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς σκοπούς.
Ωστόσο, ο νεαρός εφευρέτης του ΜΙΤ ελπίζει ότι άλλοι ερευνητές θα καταφέρουν να βελτιώσουν την τεχνολογία του ώστε μια μέρα το κομμένο γκαζόν και τα νεκρά φύλλα να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για φθηνά φωτοβολταϊκά.
Το μόνο που χρειάζεται είναι τα οργανικά αυτά απόβλητα να τοποθετηθούν σε μεγάλες σακούλες με τα κατάλληλα χημικά.
Εκτιμάται ότι η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε περιοχές μη συνδεδεμένες στο δίκτυο καθώς και σε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν διαθέτουν τα κεφάλαια για μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα.
econews