Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Η αμπελοκαλλιέργεια και το μέλλον της


«Το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα επί τάπητος» θα είναι ο τίτλος του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο 20 και 21 Απριλίου στην Αθήνα.
Το συνέδριο θα διοργανωθεί από τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου. Στόχος του συνεδρίου είναι η ενημέρωση για πρακτικά θέματα αμπελοκαλλιέργειας  και η έναρξη ενός διαλόγου για την ανάγκη δημιουργίας ενός στρατηγικού σχεδίου για το μέλλον του αμπελώνα της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί μία αποτίμηση της κατάστασης τεσσάρων εμβληματικών αμπελώνων της χώρας και συγκεκριμένα της Μαντίνειας, της Νάουσας, της Νεμέας και της Σαντορίνης από πλήθος διακεκριμένων επιστημόνων με επικεφαλή τον επίκουρο καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης Στέφανο Κουνδουρά. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2103226053 Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου, 2107660560 Vinetum. 

Ένα χρόνο παράταση στο πρόγραμμα προώθησης οίνων σε Τρίτες χώρες


Τη δυνατότητα ανανέωσης για ένα χρόνο δίνει η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Κανελλόπουλου, στα προγράμματα των δικαιούχων του μέτρου «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών» για τη χρονική περίοδο 2012-2013.
Παράλληλα, οι δικαιούχοι έχουν και την εναλλακτική να υποβάλλουν νέα πρόταση με την προϋπόθεση ότι σ’ αυτήν δεν θα περιλαμβάνεται χώρα στην οποία εκτέλεσαν πρόγραμμα την προηγούμενη τριετία. Να σημειωθεί ότι η αίτηση ανανέωσης υποβάλλεται μέχρι τις 25  Μαΐου 2012, στη Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου, Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών.

Ολόκληρη η εγκύκλιος της Διεύθυνσης Μεταποίησης Τυποποίησης και  Ποιοτικού Ελέγχου Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών έχει ως εξής:       
Θέμα: «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών περιόδου 2012-2013»
Με την παρούσα εγκύκλιο και κατόπιν της τροποποίησης του Καν (ΕΚ) 555/2008 της Επιτροπής από τον Καν (ΕΚ) 772/2010 σας γνωρίζουμε τα εξής:
Δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης των προγραμμάτων των δικαιούχων του μέτρου «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών» για τη χρονική περίοδο 2012-2013. Η ανανέωση αφορά το πρόγραμμα όπως έχει εγκριθεί και υλοποιείται ως προς τις δράσεις και τις χώρες-στόχους.
Δικαιούχος του μέτρου που επιλέγει να χρησιμοποιήσει την ανανέωση, στην πρόταση ανανέωσης δύναται να εξαιρέσει κάποια ή κάποιες από τις χώρες-στόχους του προγράμματός τους, χωρίς όμως να επιτρέπεται να προσθέσει άλλη χώρα που δεν υπήρχε στο αρχικό πρόγραμμα. Η εξαίρεση χώρας/ες από την πρόταση ανανέωσης θα πρέπει να δικαιολογηθεί επαρκώς.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανανέωσης θα πρέπει να είναι ίσος ή και μικρότερος με τον προϋπολογισμό του τελευταίου έτους του αρχικού προγράμματος.
Στην περίπτωση που δικαιούχος επιθυμεί να πραγματοποιήσει δράσεις σε χώρες διαφορετικές από αυτές του ήδη εκτελούμενου προγράμματός του, αυτό γίνεται μόνο μέσω υποβολής νέου προγράμματος. Το νέο πρόγραμμα δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνει καμιά από τις χώρες του προηγούμενου προγράμματος.
Ο δικαιούχος του προγράμματος έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τόσο πρόγραμμα ανανέωσης όσο και νέο πρόγραμμα για την περίοδο 2012-2013, τηρουμένων των ανωτέρω προϋποθέσεων.
Δικαιολογητικά υποβολής για την ανανέωση1. Αίτηση ανανέωσης η οποία  υποβάλλεται έως την 25η  Μαΐου 2012, στη Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου, Τμήμα Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών, Αχαρνών 2, 101 76.
2. Περιγραφή προγράμματος και των προτεινόμενων δράσεων, σύμφωνα με το υπόδειγμα II της υπ΄ αριθμ. 311496/13-07-09 (ΦΕΚ 1477/Β/22-07-09) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
3. Πίνακες συνολικού προϋπολογισμού, προϋπολογισμού ανά χώρα και χρηματοδοτικού σχήματος σύμφωνα με τα υποδείγματα ΙΙΙ, IV, V, της υπ΄ αριθμ. 311496/13-07-09 (ΦΕΚ 1477/Β/22-07-09) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
4. Στην περίπτωση που δικαιούχος δεν είχε χρησιμοποιήσει Εκτελεστικό Οργανισμό στο αρχικό του πρόγραμμα και επιθυμεί να χρησιμοποιήσει στο πρόγραμμα ανανέωσης, ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 7 της αριθμ. 302157/10-06-09 (ΦΕΚ 1209/19-06-09) απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Αξιολόγηση των προγραμμάτων ανανέωσηςΟι αιτήσεις για τα προγράμματα ανανέωσης θα αξιολογηθούν από το Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, της Διεύθυνσης Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου κυρίως ως προς:
1. Το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του αρχικού τους προγράμματος.
2. Την εξαγωγική τους δραστηριότητα.
3. Την ποιότητα των προτεινόμενων δράσεων.
Υποβολή νέων προγραμμάτωνΓια την υποβολή νέου προγράμματος εφαρμόζονται οι διατάξεις της αριθμ. 302157/10-06-09 (ΦΕΚ 1209/19-06-09) απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της αριθμ. 311496/13-07-09 (ΦΕΚ 1477/Β/22-07-09) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως ισχύουν.
Η υποβολή νέων προγραμμάτων πραγματοποιείται μέχρι την 25η Μαΐου 2012 και θα αφορούν  την χρονική περίοδο 2012-2013, δεδομένου ότι το πενταετές Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης (2009-2013) ολοκληρώνεται το 2013.
Φύλλο ελέγχου φυσικού αντικειμένουΤο υποβαλλόμενο υλικό φυσικού αντικειμένου, το οποίο συνοδεύει την ετήσια αναλυτική έκθεση και πιστοποιεί τις υλοποιηθείσες δράσεις, θα συνοδεύεται από φύλλο ελέγχου, που συμπληρώνεται από το δικαιούχο και ελέγχεται και αξιολογείται από το Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών, της Διεύθυνσης Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου.
Χρηματοδοτικό σχήμαΤο χρηματοδοτικό σχήμα για όλους τους δικαιούχους και για τη χρονική περίοδο εφαρμογής 2012-2013 είναι ως εξής:
Η κοινοτική συνδρομή αποτελεί το 50% της επιλέξιμης δαπάνης, η εθνική συμμετοχή το 30%, ενώ η ιδία συμμετοχή των δικαιούχων αποτελεί το 20% της επιλέξιμης δαπάνης.
Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των με αριθμ. 302157/10-06-09 (ΦΕΚ 1209/19-06-09) απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της αριθμ. 311496/13-07-09 (ΦΕΚ 1477/Β/22-07-09) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπως ισχύουν.
Ο Γενικός Γραμματέας Γ. Κανελλόπουλος

Eμπορική συμφωνία ΕΕ και ΗΠΑ, με φόντο τη γεωργία


Κοινή γραμμή πλεύσης στα θέματα εμπορίου αναζητούν τον τελευταίο καιρό αγωνιωδώς Ευρώπη και Αμερική, βλέποντας ότι η ανάπτυξη των οικονομιών τους κινείται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σύγκριση με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Την έναρξη συνομιλιών για μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου που θα καλύπτει όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, φαίνεται πως εξετάζουν Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα ανέφερε κορυφαίος αμερικανός αξιωματούχος.
Χαρακτηριστικά, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Miriam Sapiro είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ότι «μια συνολική συμφωνία αποτελεί προφανώς σημαντική επιλογή που εξετάζουμε. Είναι κάτι που σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά».
Οι ΗΠΑ και οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση παγκοσμίως. Το διμερές εμπόριο ανήλθε στα 490 δις ευρώ το 2011, ενώ οι επενδύσεις αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών ήταν συνολικά περίπου 2 τρις ευρώ.
Ωστόσο, αντιμέτωποι με την προοπτική πολλών ετών αργής ανάπτυξης καθώς άλλες χώρες όπως η Κίνα, Βραζιλία και Ινδία καλπάζουν με γρήγορο ρυθμό, οι ηγέτες Ευρώπης και ΗΠΑ θέσπισαν τον περασμένο Νοέμβριο μια ομάδα εργασίας υψηλού επιπέδου, υπό την ηγεσία του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ Ron Kirk και του Επιτρόπου για θέματα εμπορίου Karel De Gucht, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι ώστε να έρθουν ακόμη πιο κοντά οι δύο οικονομίες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Οι Kirk και De Gucht θα πρέπει να υποβάλουν μια πρώτη έκθεση μέχρι τον Ιούνιο και να παράσχουν τελικές συστάσεις μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, ένας συνασπισμός ομίλων επιχειρήσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού πιέζουν για να ξεκινήσουν νωρίτερα.
Κάλεσαν, μάλιστα, τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τους ευρωπαίους ομολόγους του, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, «να δεσμευτούν σε μια γρήγορη έναρξη συνολικών διαπραγματεύσεων για το εμπόριο και τις επενδύσεις φέτος».
Οι ομάδες επιχειρήσεων, που περιλαμβάνουν το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο καθώς και την BusinessEurope, θα πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση στη σύνοδο των G8 στις 19-20 Μαΐου.
Η Sapiro παρόλο που τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες για ανάπτυξη και απασχόληση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σημειώνουν πρόοδο, ήταν διστακτική για το εάν θα υπάρξει πολιτική δέσμευση στη συνάντηση των G8.
«Θα δούμε μέχρι πού θα έχουμε φθάσει μέχρι τότε», τόνισε η Sapiro.
Εάν οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων για μια συνολική συμφωνία, θα μπορούσαν έστω να ξεκινήσουν μια πιο περιορισμένη ατζέντα, να μειώσουν πχ τα εμπόδια στο εμπόριο, τόνισε.
«Η πρόκληση είναι να θέλουμε να είμαστε φιλόδοξοι αλλά και ρεαλιστές», είπε.
Στο μεταξύ, οι αμερικανικές οργανώσεις για θέματα γεωργίας, που εδώ και καιρό εκφράζουν παράπονα για τα εμπόδια στην αγορά της ΕΕ, ανησυχούν ότι η γεωργία θα μείνει εκτός μιας δυνητικής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.

Και η γεωργία… 
Ένας συνασπισμός 40 γεωργικών ομίλων των ΗΠΑ κάλεσε τον Λευκό Οίκο να επιμείνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα πρέπει να είναι «συνολικές», και να μην υπάρξει καμία συμφωνία μέχρι να επιλυθούν όλα τα ζητήματα.
Σε μια επιστολή τον περασμένο μήνα προς την κυβέρνηση Ομπάμα, απέρριψαν το επιχείρημα κάποιων ότι η συμφωνία στην γεωργία με την ΕΕ είναι τόσο δύσκολη, που θα θέσει σε κίνδυνο μια ευρύτερη εμπορική συμφωνία.
 «Φυσικά, θα υπάρξουν ευαισθησίες και στις δύο πλευρές σε θέματα γεωργίας», αναγνώρισαν οι ομάδες σε θέματα γεωργίας.
Η Sapiro τόνισε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα συμφώνησε ότι η γεωργία θα πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής συμφωνίας με την ΕΕ.
«Η γεωργία είναι κρίσιμο στοιχείο για εμάς […] Δεν θέλουμε να είμαστε λιγότερο φιλόδοξοι με την ΕΕ από ό, τι ήμασταν με τους άλλους εταίρους μας», είπε, σημειώνοντας ότι τα σύμφωνα ελευθέρου εμπορίου των ΗΠΑ «παραδοσιακά» περιλαμβάνουν και την γεωργία.

Πηγή: euractiv.gr

Βαμβακάδα της ελιάς


Όνομα εντόμουEuphyllura olivina Costa
Φάσμα προσβαλλομένων: Ελαιόδεντρο 
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Πολύ κοινό στις χώρες της Μεσογείου και ειδικά σε Ιταλία και Ελλάδα. Βρίσκεται και στην Τυνησία. Οι βλάβες που προκαλεί είναι άνευ σημασίας, εκτός από την περίπτωση εμφάνισης μεγάλων πληθυσμών του εντόμου το φθινόπωρο, και επίθεσής τους σε ταξιανθίες.


Γενικά η δεύτερη γενιά ειναι η πλέον επικίνδυνη, λόγω της άμεσης διατροφής της που επηρεάζει την παραγωγή και της έμεσης δράσης της, δηλ. της παραγωγής κηροειδών εκκριμμάτων που προκαλούν την αποβολή των ανθέων Η διατροφή των νυμφών με τη διάρρηξη των κυττάρων και η απομύζηση του οπού, καταστρέφουν το ελαιόδεντρο.
Η μείωση της παραγωγής μπορεί να ξεπεράσει το 40% της όλης παραγωγής σε κάποιες περιοχές.

Συμπτώματα: Το πλέον κοινό σύμπτωμα είναι η έκκριση μελιττώματος σε νεαρούς βλαστούς και φύλλα.
Περιγραφή εντόμου:Η Euphyllura olivina έχει τρεις μορφές στη διάρκεια του βίου της, αυγό, νύμφη και ενήλικο έντομο. Στο πρώτο στάδιο,αυτό του αυγού, το σχήμα είναι ωοειδές, το χρώμα στην αρχή λευκό και αργότερα κίτρινο-πορτοκαλί, ενώ το μέγεθος είναι πολύ μικρό, 0,3 χιλ..
Πριν φτάσει σε στάδιο ενήλικα το έντομο περνά πέντε φάσεις νύμφης οπότε το μήκος του ποικίλει από 0,4χιλ. έως 1,5 χιλ. στην τελική φάση. Οι νύμφες μεταμορφώνονται ατελώς, θυμίζοντας στην εμφάνιση ενήλικα.Στην πρώτη νυμφική φάση το έντομο δεν έχει ορατά ίχνη φτερών. Όταν περάσει στη δεύτερη φάση, τα φτερά αρχίζουν να γίνονται ορατά. Το ενήλικο θηλυκό έντομο έχει μήκος 2,5 χιλ. (ενώ το αρσενικό είναι μικρότερο), είναι ογκώδες και εύρωστο. Τα φτερά του είναι μπροστά, κι έχουν ελαφρές καφέ σκιές. Το χρώμα του εντόμου είναι πράσινο, και αργότερα σκουραίνει. Το έντομο πηδά πολύ γρήγορα πριν αρχίσει να πετά.
Κύκλος ζωής:
O κύκλος ζωής του περιορίζεται στους 3 μήνες και το θηλυκό είναι πολύ παραγωγικό στην ιδανική θερμοκρασία των 20-25 °C, φθάνοντας να εναποθέτει πάνω από 1000 αυγά. Τα θηλυκά αρχίζουν την εναπόθεση από το Μάρτη έως τον Απρίλη με την έναρξη της βλάστησης του ελαιόδεντρου. Τα αυγά εναποτίθενται στις κορυφές των μικρών κλαδιών ή ανάμεσα στα νεαρά φύλλα. Η εκκόλαψη επέρχεται ύστερα από μια περίοδο επώασης 8-12 ημερών. Η δεύτερη γενιά αναπτύσσεται σε ταξιανθίες και παραμένει αδρανής το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 27°C Όταν ο καιρός γίνεται ευνοϊκότερος και ειδικά στη διάρκεια του Σεπτέμβρη, τα ενήλικα έντομα επαναδραστηριοποιούνται. Ύστερα, εμφανίζεται η 3η γενιά. Η εξέλιξη των νυμφών διαρκεί από 24 έως 35 ημέρες.

Αντιμετώπιση: 
Υπάρχουν παράσιτα που προσβάλλουν την 
Euphyllura olivine, συνηθέστερα των οποίων είναι τα Psyllaephagus euphylurae, Alloxista eleaphila, Elasmus sp (Hym. Elasmide), Tetrastichus sp. (Hym. Eulophidae), Trechnies sp. (Hym. Encyrtidae), Chrysoperla carnea, Anthocoris nemoralis και Xanthandrus comptus.
Υπάρχει και η χημική αντιμετώπιση του εντόμου με ψεκασμούς με εντομοκτόνα.
Συνιστώμενα εντομοκτόνα είναι τα εξής:

Ονομασία ενεργού συστατικού
Μέθοδος δράσης
Όνομα προϊόντος
Αναλογία
Εφαρμογή
Τελευταία εφαρμογή πριν τη συγκομιδή
Endosulfan 35% EC
επαφή
Thiodan 35 WP, Thionex 35 EC, Meligran 35 EC, Rodan 35 EC
210 - 280 ml/100 lt
Φύλλωμα
Μέχρι την περίοδο ανθισης
Ethion 50% EC
επαφή
Ethopaz 50 EC, Ethion-FMC 47,6 EC, Rhodocide 50 EC
150 ml/100 lt
Φύλλωμα
28 ημέρες
Methidathion 40% EC or WP
Τοπική συστημική
Ultracide 40 WP, Ultracide 40 EC, Suprathion 40 WP, Suprathion 40 EC
75 ml/100 lt
Φύλλωμα
μέχρι 30 Αυγούστου

Αλτερναρίωση τομάτας


Συνήθης οργανισμός: Alternaria solani
Εύρος ξενιστών: Πατάτα και τομάτα
Εμφάνιση και σημασία:Η αλτερναρίωση συμβαίνει οπουδήποτε και να καλλιεργούνται οι τομάτες αλλά μόνο σε μερικές περιοχές μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στα φυτά.

Συμπτώματα και ασθένειες που συγχέονται:
Τα τυπικά συμπτώματα σχηματίζονται στα φύλλα με τη μορφή μεγάλων (έως και 1 εκατοστό ή και ακόμη περισσότερο) σκούρων καφέ κηλίδων με ομόκεντρους δακτυλίους, οι οποίες μπορεί να ενωθούν για να σχηματίσουν μεγάλες νεκρωτικές ζώνες.



Οι κηλίδες μπορεί να καλύπτοντα από σκούρες κονιδιοφόρους με κονίδια. Οι κηλίδες μπορεί να περιβάλλονται από κίτρινο περίγυρο (κιτρίνισμα ιστού). Τελικά το μολυσμένο φύλλο μπορεί να πεθάνει. Τα παλιότερα φύλλα μολύνονται πρώτα. Στα στελέχη οι αλλοιώσεις είναι στην αρχή μικρές, σκοτεινές και ελαφρά βυθισμένες, αργότερα μεγαλώνουν και διαμορφώνονται ομόκεντροι δακτύλιοι. Σε μερικές περιπτώσεις όπου μολύνεται όλο το στέλεχος το φυτό πεθαίνει. Οι καρποί έχουν σκούρες καφέ έως μαύρες κηλίδες οι ποίες ξεκινούν από την πρόσφυση καρπού-κάλυκα. Στο αρχικό στάδιο προσβολής εμφανίζουν επίσης ομόκεντρους δακτυλίους και είναι αρκετά στεγνοί. Τελικά μπορεί να προσβληθούν από δευτερογενείς μικροοργανισμούς και γίνουν υγροί και να σαπίσουν. Συνήθως οι παλιότεροι καρποί προσβάλλονται στην αρχή της ωρίμανσης.
Περιστασιακά, τα συμπτώματα στα φύλλα μπορεί να μπερδευτούν με εκείνα που προκαλεί ο περονόσπορος.   



Ο κύκλος της ασθένειας:
Ο μύκητας Asolani  συνήθως επιβιώνει στα φυτικά υπολείμματα και στα ζιζάνια, αν και σε περιοχές με ήπιους χειμώνες τα φυτά εθελοντές, η πατάτα και τα σολανώδη ζιζάνια μπορεί επίσης να τους ξενιστές για την διαχείμαση του μύκητα.  Η έντονη δρόσος ή οι συχνές βροχές είναι απαραίτητες για άφθονη σποριογένεση. Θερμοκρασίες μεταξύ 25-30ºC είναι άριστες για την ανάπτυξη της ασθένειας.
Έλεγχος:
-         αποφυγή της υπερβολικής άρδευσης,
-         αμειψισπορά,
-         χρήση υγιών σπόρων,
-         κατάλληλη λίπανση,
-     εφαρμογή μυκητοκτόνων, η οποία είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος ελέγχου.

Μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται διεθνώς


Δραστική ουσία
Μυκητοκτόνο
Δόση/εκτάριο,
συγκέντρωση
Mancozeb
Dithane DG,
Dithane M 45
Novozir MN80
0,2 %
Thiram
Pomarsol Forte 80 WP
3g/kg
Iprodione
Rovral 50 WP
0,1%

Φουζικλάδιο Μηλιάς


Παθογόνο αίτιοVenturia inequalis (Cooke) Wint.

Εξάπλωση και σημασία:
Πρόκειται για μία από τις πιο  σοβαρές μυκητολογικές ασθένειες της μηλιάς. Σε υγρές χρονιές μπορεί να εξαπλωθεί επιδημικά και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε μικρούς και βιομηχανιικούς οπωρώνες. Ο κίνδυνος της ασθένειας μεγαλώνει με την πλήρη ανάπτυξη των περιθηκίων που επιζούν τον χειμώνα ως σαπρόφυτα  στα μολυσμένα φύλλα που έπεσαν το φθινόπωρο. Οι ασκοί που αναπτύσσονται στα περιθήκια και τα διασκορπιζόμενα ασκοσπόρια αρχίζουν να βλαστάνουν άμεσα και μολύνουν  τα φύλλα και τα άνθη. Εισέρχονται μέσω της επιδερμίδας ή μέσα από τα στόματα των φύλλων και ξεκινούν την παρασιτική τους ζωή. Αυτή η διαδικασία είναι η φάση της πρωτογενούς μόλυνσης. Το εναρκτήριο σημείο της δευτερογενούς μόλυνσης είναι  η εμφάνιση των καλοκαιρινών αναπαραγωγικών οργάνων, των κονιδίων. Η μεγάλη μάζα των κονιδίων διασκορπίζεται με τον αέρα ή την βροχή. Εισέρχονται  από τα πράσινα σημεία του δένδρου, από τα φύλλα, τους βλαστούς ή τους καρπούς και δημιουργούν επιπλέον κηλίδες με τις νέες μολύνσεις. Κάποιες ποικιλίες μηλιάς είναι ιδαιίτερα ευαίσθητες μεταξύ των οποίων:  Red Delicious, Colden Delicious, Jonathan, Cox Orange Renet, Gala, Elstar, Jonagold, Fuji.
Ο μύκητας προκαλεί σοβαρές ζημιές σε περιοχές όπου το ετήσια ύψος βροχόπτωσης είναι μεγαλύτερο από 650 mm  ή η εκμετάλλευση βρίσκεται σε κλειστές, ομιχλώδεις και υγρές κοιλάδες, σε εδάφη που καλύπτονται από ζιζάνια και  όταν το φύλλωμα είναι λεπτό. Καθυστερημένη αζωτούχος λίπανση αυξάνει την ευαισθησία.
Συμπτώματα και εξέλιξη της ασθένειας:
Βελούδινες, σκοτεινές, στρόγγυλες κηλιδες 2-8 mm σε διάμετρο εμφανίζονται στα μολυσμένα φύλλα, στους καρπούς και σπανιότερα στους βλαστούς. Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής τα φύλλα κατσαρώνουν, μαραίνονται – ολικά ή μερικά – και πέφτουν. Οι καρποί παραμορφώνονται. Γίνονται επίπεδοι, εκφυλισμένοι και μικροί. Οι καρποί πέφτουν πρόωρα. Τα ίχνη της ανοιξιάτικης μόλυνσης στους καρπούς είναι αξιοπρόσεκτα. Οι επόμενες μολύνσεις συχνά αναπτύσσονται κατά την αποθήκευση και καθορίζουν τόσο την περίοδο όσο και το κόστος και την αποτελεσματικότητα της αποθήκευσης.

Συνθήκες μόλυνσης: παρουσία του μολυσματικού παθογόνου, ευπαθές φυτό ή ευπαθείς ποικιλίες, υγρή επιφάνεια του φυτού και θερμοκρασία μεταξύ  2 °C-25 °C.Ο προσδιορισμός της περιόδου μόλυνσης ακόμα βασίζεται την καμπύλη του Mills. Η καμπύλη του Shows, απαιτεί την περίοδο που παραμένει  υγρή η επιφάνεια των φύλλων σε σχέση με την θερμοκρασία, προκειμένου να προσδιοριστεί ο χρόνος της μολυσματικής επώασης. Η καμπύλη μπορεί να εφαρμοστεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πολλά είδη οργάνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μέτρηση της υγρής επιφάνειας των φύλλων. Την άνοιξη και το καλοκαίρι η 8-10ώρη κάλυψη με δροσιά σε  πιο βαθιές (κλειστές) περιοχές μπορεί να προκαλέσει έκπληξη καθώς μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για μόλυνση από κονίδια. Εξαιτίας της έντονης ανάπτυξης των δένδρων την άνοιξη, σε περιπτώσεις συχνών περιόδων μόλυνσης, η προστασία πραγματοποιείται κάθε 5-6 μέρες, ενώ μία καλοκαιρινή μέρα χωρίς προσβολή, η προστασία επαναλαμβάνεται  κάθε 12-14 ημέρες.
Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας πρέπει να εφαρμόζονται δραστικές ουσίες με διαφορετικούς τρόπους δράσης, διασυστημικά και επαφής χημικά, χημικοί συνδυασμοί και η εναλλαγή αυτών.
Κύκλος της ασθένειας:
Το Venturia inaequalis διαχειμάζει στα πεσμένα φύλλα στο έδαφος. Στις αρχές της άνοιξης, ο μύκητας παράγει σπόρια σε κατασκευές που είναι γνωστές ως ψευδοθήκια. Τα σπόρια ελευθερώνονται κατά την διάρκεια της βροχής και εκτινάσσονται στα φύλλα και στους αναπτυσσόμενους καρπούς. Η ελευθέρωση των ασκοσπορίων συμβαίνει συνήθως στην περίοδο διόγκωσης των οφθαλμών και συνεχίζεται μέχρι την πτώση των πετάλων. Η μόλυνση των φύλλων μπορεί να συμβεί σε 8 ώρες κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρές συνθήκες. Τα νεαρά φύλλα είναι πιο ευαίσθητα από τα μεγαλύτερα. Τα σπόρια που δημιουργούνται σε αυτές τις πρώτες μολύνσεις ξεπλένονται στα φύλλα και στους καρπούς προκαλώντας τις δευτερογενείς μολύνσεις οι οποίες συνεχίζονται μέχρι νωρίς το καλοκαίρι εάν ο καιρός είναι δροσερός και υγρός. Οι καρποί γίνονται πιο ανθεκτικοί στην μόλυνση καθώς ωριμάζουν.
Έλεγχος:Ενάντια στο φουζικλάδιο υπάρχουν δύο τρόποι αποτελεσματικού ελέγχου που βασίζονται στις συνθήκες ζωής του παθογόνου. Ένας τρόπος είναι ο περιορισμός των πρώτων και των μεταγενέστερων μολύνσεων από τα περιθήκια που διαχειμάζουν στα πεσμένα φύλλα. Ένας πολύ εύκολος τρόπος να συμβεί αυτό είναι η συλλογή καταστροφή των πεσμένων φύλλων. Επιπρόσθετα είναι σημαντική η εφαρμογή ενός χημικού που θα αποτρέψει την επιβίωση του παθογόνου. Ο άλλος τρόπος είναι να παρεμποδιστεί η βλάστηση των ασκοσπορίων και των κονιδίων στην επιφάνεια των φύλλων και το πέρασμά τους στους ιστούς. Ανθεκτικές ποικιλίες:. Freedom, Liberty, Príma.



Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Επειδή έρχονται και εκλογές ας μην ξεχνιόμαστε! Ακούστε όλοι το τραγουδάκι...



ΥΠΑΑΤ: 25.000 ευρώ για τις υπερωρίες Φεβρουαρίου των υπαλλήλων της πολ.ηγεσίας!

Στα έγγραφα που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα έξοδα υπέρ των συνεργατών της πολιτικής ηγεσίας του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης.


1.300 ευρώ για την υπερωριακή απασχόληση 8(!) οδηγών που καλύπτουν τις ανάγκες του υπουργού κ. Σκανδαλίδη και του υφυπουργού κ. Δριβελέγκα.




1.700 ευρώ για την υπερωριακή απασχόληση 7 υπαλλήλων που εργάζονται για λογαριασμό των γενικών γραμματέων του υπουργείου.




11.000 ευρώ για την υπερωριακή απασχόληση 43(!) υπαλλήλων κατά τις εξαιρέσιμες μέρες και τις νυχτερινές ώρες. Όλοι τους υπηρετούν στα γραφεία των Σκανδαλίδη-Δριβελέγκα.




1.650 ευρώ για την υπερωριακή απασχόληση των 7 υπαλλήλων που εργάζονται για τους Γ.Γ κατά τις εξαιρέσιμες μέρες και τις νυχτερινές ώρες.




1.500 ευρώ για την υπερωριακή απασχόληση των 8 οδηγούν που εξυπηρετούν την πολιτική ηγεσία κατά τις εξαιρέσιμες μέρες και τις νυχτερινές ώρες.




- 7.600 ευρώ για την υπερωριακή απασχόληση 43(!) υπαλλήλων. Όλοι τους υπηρετούν στα γραφεία των κυρίων Σκανδαλίδη και Δριβελέγκα.




400 ευρώ για την υπερωριακή εργασία δημοσιογράφου. 


Συνολικά 25.150 ευρώ για τις υπερωρίες.


Τα συμπεράσματα τα αφήνω στους αναγνώστες και επίτηδες αφαίρεσα κάποια έμμεσα ή άμεσα αρνητικά σχόλια που υπήρχαν στο δημοσίευμα. 





Σεμινάριο στη Γεωπονική Αθηνών για τις εντομοκτονίες, τις μυοκτονίες και τις απολυμάνσεις σε κατοικημένους χώρους


Θα πραγματοποιηθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας, Αίθουσα Β΄, από 20 έως και 22 Απριλίου 2012.
Η αίθουσα θα είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα μέσα παρατήρησης για κάθε συμμετέχοντα, γι'αυτό και ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί σχετική βεβαίωση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο ανέρχεται στα 250 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να συννενοηθούν με την κα. Ελένη Πάνου: τηλ.: 210-5294560, κιν.: 6947-299456, e-mail : epanou@aua.gr και φαξ: 210-5294572.