Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Συζήτηση για δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης



Το πρώτο βήμα για την λειτουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα γίνει με τη συζήτηση του θέματος στην συνεδρίαση της Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας, την Τρίτη (28/6), στην Κομοτηνή. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας, Γιώργος Ούστολγου, «θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το θέμα. Με το δημοπρατήριο θα αναπληρώσουμε το κενό που υπάρχει στη διάθεση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας. Κριτήριο για την επιλογή της τοποθεσίας θα αποτελέσει η σύνδεση με την Εγνατία οδό, με λιμάνι η αεροδρόμιο. Δεν γνωρίζουμε αν αποφασιστεί να λειτουργήσουν στην Περιφέρεια ένα ή δύο δημοπρατήρια, που είναι και το ανώτερο όριο που προβλέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πιστεύω σε ένα μήνα να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις».
Όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης, το σκεπτικό αυτής της πρότασης είναι ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές από την λειτουργία των δημοπρατηρίων που ήδη λειτουργούν στην χώρα μας. Τα δημοπρατήρια είναι σύγχρονες δομές στήριξης της υγιούς εμπορίας αγροδιατροφικών προϊόντων (νωπών και συσκευασμένων) εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας, που φέρνουν σε επαφή παραγωγούς και εμπόρους, με ένα τρόπο που ευνοεί όλες τις πλευρές. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι πολύ διαδεδομένα στην Ευρώπη, όπου λειτουργούν πάνω από 300 χρόνια και ως στόχο έχουν την εξισορρόπηση της προσφοράς με τη ζήτηση και τη μείωση του χάσματος στις τιμές από χωράφι μέχρι το ράφι του σούπερ μάρκετ. Στο δημοπρατήριο θα μπορούν να πωλούν τα προϊόντα τους μεμονωμένοι παραγωγοί, ομάδες και συνεταιρισμοί, ενώ οι έμποροι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο εμπόρων αγροτικών προϊόντων. Όπως ανέφερε, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης παράγονται ετησίως 90 χιλιάδες τόνοι οπωροκηπευτικά και η ντόπια κατανάλωση φτάνει τους 50 με 60 χιλιάδες τόνους. 
Τα δημοπρατήρια διοικούνται ως ανώνυμες εταιρίες στις οποίες συμμετέχουν Περιφέρειες, δήμοι, συλλογικές αγροτικές οργανώσεις, επιμελητήρια κλπ. Προβλέπεται χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, από το ΕΣΠΑ και από ιδιωτικά κεφάλαια.