Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Περονόσπορος αμπελιού (downy mildew)

Περονόσπορος αμπελιού (downy mildew)
Plasmopara viticola  
Peronosporaceae, Φυκομύκητες
O περονόσπορος αποτελεί το σπουδαιότερο πρόβλημα της αμπελοκαλλιέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι είναι δυνατό να προκαλέσει ολική καταστροφή της παραγωγής. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1881 στη Μεσσηνία και από τότε ενδημεί στην χώρα μας, απειλώντας ιδιαίτερα περιοχές με συνθήκες υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας (π.χ. Δ. Πελοπόννησος).

Συμπτώματα





Προσβάλλονται όλα τα τρυφερά, πράσινα τμήματα του φυτού: οι βλαστοί, τα φύλλα, οι ράχες των τσαμπιών και τα σταφύλια.

Στα φύλλα εμφανίζονται χαρακτηριστικές ανοιχτοπράσινες κηλίδες, οι λεγόμενες «κηλίδες λαδιού», που αργότερα νεκρώνονται, τα φύλλα σχίζονται και σε έντονη προσβολή πέφτουν. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, παρατηρείται λευκό χνούδι (εξάνθιση από καρποφορίες του μύκητα). Στα ώριμα, ηλικιωμένα φύλλα, το σχήμα των κηλίδων είναι πολυγωνικό. Αυτό συμβαίνει διότι οι νευρώσεις των ώριμων φύλλων δυσκολεύουν την εξάπλωση του παθογόνου με αποτέλεσμα να θυμίζουν "μωσαϊκό". Το σύμπτωμα αυτό είναι γνωστό και σαν "κηλίδες μωσαϊκού" ή "σταυροβελονιά".

Στα άνθη, η μόλυνση μπορεί να γίνει άμεσα με διάτρηση ή έμμεσα από τον ποδίσκο και με υγρό καιρό εμφανίζονται οι χαρακτηριστικές λευκές εξανθήσεις του παθογόνου. Εάν η μόλυνση γίνει πριν την άνθηση, τα άνθη μαραίνονται και πέφτουν.

Στις ράγες η μόλυνση γίνεται έμμεσα μόνο από τον ποδίσκο. Οι νεαρές παίρνουν χρώμα καστανοπράσινο και καλύπτονται από εξάνθιση (χνούδι) του μύκητα. Όταν προσβληθούν αργότερα και πριν το «γυάλισμα», εξαιτίας της ανάπτυξης του μύκητα στο εσωτερικό τους, γίνονται δερματώδεις, παρουσιάζουν καστανές βυθισμένες κηλίδες, ζαρώνουν και πέφτουν. Το σύμπτωμα αυτό είναι γνωστό και σαν "καστανή σήψη".

Στους τρυφερούς βλαστούς, στους έλικες και στις ράχες των τσαμπιών παρουσιάζονται παρόμοιες κηλίδες, που γίνονται νεκρωτικές.

Παθογόνο - Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια οφείλεται στον φυκομύκητα Plasmopara viticola.

Διαχειμάζει κυρίως με τα ωοσπόρια (εγγενής μορφή), που απαιτούν μια «περίοδο ωρίμανσης» και ελεύθερη υγρασία (σταγόνες νερού π.χ. λόγω βροχής ή άλλης αιτίας) για να βλαστήσουν. Αυτά είναι υπεύθυνα για τις πρωτογενείς μολύνσεις, που ξεκινούν από βλαστούς και φύλλα κοντά στο έδαφος. Ευνοϊκές συνθήκες για μολύνσεις είναι όταν επικρατούν θερμοκρασίες 15-27οC, σχετική υγρασία >85% κι ακολουθήσει βροχή. Το παθογόνο μολύνει τα βλαστικά όργανα του αμπελιού από τα στομάτια και το μυκήλιο αναπτύσσεται στους μεσοκυττάριους χώρους. Εκεί ο μύκητας αναπαράγεται αγενώς, σχηματίζοντας κονίδια. Αυτά μεταφέρονται με τον άνεμο και αποτελούν μολύσματα για την πραγματοποίηση των δευτερογενών μολύνσεων. Προσβάλλουν τα νέα φύλα στο ίδιο ή σε άλλα πρέμνα. Για να είναι επιτυχής η μόλυνση θα πρέπει τα φύλλα να παραμείνουν βρεγμένα για κάποιες ώρες, ανάλογα με την θερμοκρασία.

Κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη της ασθένειας θεωρείται ο Μάιος, διότι ανεβαίνει η θερμοκρασία, ο μύκητας συμπληρώνει το βιολογικό του κύκλο συντομότερα και προκαλεί πολυάριθμες νέες προσβολές. Επιπλέον, την ίδια περίοδο η βλαστική ανάπτυξη της αμπέλου είναι ταχύτατη, με αποτέλεσμα να σχηματίζει συνεχώς νέους ιστούς, οι οποίοι είναι ευπαθείς στις μολύνσεις.

Αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του περονοσπόρου συστήνονται εφαρμογές με κατάλληλα μυκητοκτόνα, σύμφωνα με το πρόγραμμα Γεωργικών Προειδοποιήσεων, ή προληπτικά στο στάδιο των 3-4 φύλλων, στο «μούρο», πριν την άνθηση, μετά το δέσιμο, μετά από 15-20 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την πίεση προσβολής.

Γλοιοσπόριο. Μια ασθένεια της Ελιάς.

Γλοιοσπόριο ή Παστέλλα
Glomerella cingulata



 
                                        Καρποί Ελιάς με εμφανή συμπτώματα της ασθένειας

Στην Ελλάδα, για πρώτη φορά διαπιστώθηκε στην Κέρκυρα το 1920, όπου συχνά προκαλεί σημαντικές ζημιές, εκμηδενίζοντας την παραγωγή.

Συμπτώματα

Προσβάλλονται συνήθως ώριμοι ή υπερώριμοι καρποί, λιγότερο τα φύλλα, οι ποδίσκοι και οι νεαροί κλαδίσκοι.

Η ασθένεια εκδηλώνεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, εμφανίζοντας σκούρες κηλίδες, οι οποίες υπό ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας εξαπλώνονται καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Στη συνέχεια, οι προσβεβλημένοι καρποί είτε πέφτουν στο έδαφος και υφίστανται σήψη είτε παραμένουν στο δένδρο, συρρικνώνονται και μουμιοποιούνται. Επάνω στην επιφάνεια των καρπών σχηματίζονται οι καρποφορίες του παθογόνου (ακέρβουλα) απ΄όπου εφόσον επικρατήσει πολύ υγρασία βγαίνουν τα σπόρια σαν γλοιώδης ρόδινη-πορτοκαλί μάζα.

Στα φύλλα, εμφανίζονται καστανές κηλίδες, οι οποίες αρχίζουν από την κορυφή και καλύπτουν μέχρι και το μισό του ελάσματος. Πάνω σ'αυτές εμφανίζονται οι καρποφορίες του παθογόνου (ακέρβουλα) σε συγκεντρικούς κύκλους. Από εκεί όταν ο καιρός είναι υγρός βγαίνουν τα σπόρια όπως και στους καρπούς.

Παθογόνο - Συνθήκες ανάπτυξης

Η ασθένεια οφείλεται στον ασκομύκητα Glomerella cingulata με ατελή μορφή Colletotrichum gloeosporioides, η οποία αποτελεί και την παρασιτική φάση του παθογόνου.

Ο μύκητας επιβιώνει υπό μορφή σπορίων μέχρι το φθινόπωρο στους προσβεβλημένους καρπούς και τα προσβεβλημένα φύλλα του προηγούμενου χρόνου, τα οποία παραμένουν επάνω στο δένδρο ή στο έδαφος και κατόπιν μολύνει τους ώριμους καρπούς. Απαραίτητη προϋποθέση για τη μόλυνση είναι η υψηλή σχετική υγρασία, γι’ αυτό και η ασθένεια αποτελεί πρόβλημα στις υγρές περιοχές της χώρας. Γενικά, η ασθένεια ευνοείται σε ελαιώνες οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε χαμηλές, κακώς αεριζόμενες περιοχές και σε αργιλλώδη εδάφη που αποστραγγίζουν με δυσκολία. Ήδη υπάρχουσα προσβολή από δάκο διευκολύνει τη μόλυνση από το μύκητα διότι με την δημιουργία νυγμάτων στους καρπούς διευκολύνει την ταχεία είσοδο και ανάπτυξη του παθογόνου.

Αντιμετώπιση

Συνιστώνται δύο ψεκασμοί, ένας τέλος Οκτωβρίου κι ένας δεύτερος τέλος Νοεμβρίου με κατάλληλα σκευάσματα. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η εγκατάσταση ελαιώνων σε χαμηλές, υγρές και κακώς αεριζόμενες περιοχές. Τέλος, θα πρέπει να γίνεται το κατάλληλο κλάδεμα για τον καλύτερο αερισμό της κόμης των δένδρων.

Απαγόρευση εισόδου προϊόντων φυτικής προέλευσης από την Αντιπεριφέρεια Πειραιά

Ακόμη ένα φορτίο ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης μπλόκαραν στα Τελωνεία του Πειραιά οι γεωπόνοι της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, που συνεχίζουν τους ελέγχους σε όλα τα σημεία εμπορίας και διακίνησης τροφίμων.
Ειδικότερα, μετά από έλεγχο στο Ε’ Τελωνείο, οι γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Αντιπεριφέρειας Πειραιά απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε 682 κιλά πεπόνια προέλευσης Αιγύπτου. Το προϊόν, που ήταν συσκευασμένο σε 124 χαρτοκιβώτια, κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, καθώς βρέθηκε με καρπούς ποιοτικά υποβαθμισμένους (μη εμπορεύσιμους, με σήψεις). Ταυτόχρονα απαγορεύτηκε η είσοδος στην χώρα και σε 123 κιλά βιολογικά προϊόντα (μαρμελάδα, ταχίνι) τα οποία ήταν συσκευασμένα σε 22 χαρτοκιβώτια λόγω έλλειψης απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων.
Τέλος στο ίδιο φορτίο βρέθηκαν νωπά λαχανικά (φασολάκια, κουκιά, αρακάς, γλυκές πιπεριές) συνολικού καθαρού βάρους 10.729 κιλών τα οποία δεσμεύτηκαν λόγω έλλειψης ετικετών σωστής επισήμανσης. Μέχρι τότε το φορτίο θα παραμείνει δεσμευμένο σε αποθήκη και το «πράσινο φως» θα δοθεί μόνο όταν ο επανέλεγχος της Αντιπεριφέρειας επιβεβαιώσει την επικόλληση της νέας σήμανσης.
Για τις παραπάνω υποθέσεις η Αντιπεριφέρεια Πειραιά ενημέρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Πειραιά.
Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Στέφανος Χρήστου, τόνισε ότι «Η προσπάθεια που καταβάλλουμε για την προστασία της δημόσιας υγείας αποδίδει καρπούς με απτά, ορατά αποτελέσματα. Σε ότι αφορά τις εισαγωγές προϊόντων πρέπει να επισημάνουμε και πάλι ότι το νομοθετικό πλαίσιο χρήζει άμεσης αναπροσαρμογής. Γιατί είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να κατάσχουμε τα ακατάλληλα για τη δημόσια υγεία προϊόντα, αφού ο χώρος των Τελωνείων θεωρείται διεθνής χώρος, όπως επίσης είναι αδιανόητο για τον ίδιο λόγο να μην μπορούμε να προχωρήσουμε στην επιβολή κυρώσεων»

Ημερίδα για την «Εκτροφή Σαλιγκαριών» στην Λάρισα

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, ο Γεωπονικός Σύλλογος Ν. Λάρισας και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Εκτροφή σαλιγκαριών» την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011 στις 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε (Καψούρη 4 - Λάρισα).

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

  • 18:00 – 18:20 Προσέλευση - Χαιρετισμοί
  • 18:20 – 18:40 Ειδικά Θέματα Βιολογίας Σαλιγκαριών
    Μ. Χατζηιωάννου, Λέκτορας Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
  • 18:40 – 19:00 Τύποι Εκτροφής Σαλιγκαριών
    Χ. Νεοφύτου, Πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
  • 19:00 – 19:20 Ειδικά Τεχνικά Θέματα Μονάδων Εκτροφής Σαλιγκαριών
    Ν. Κατσούλας, Επ. Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος
  • 19:20 – 20:00 Οικονομική Βιωσιμότητα Μονάδων Εκτροφής Σαλιγκαριών
  • Σ. Ματσιώρη, Λέκτορας Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος
  • 20:00 - 20:30 ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Έως την 7η Μαρτίου η περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης για τον καπνό

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοινώνει ότι δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης και πληρωμής A’ δόσης των δυνητικών δικαιούχων του Μέτρου 144 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ)», με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 220.000.000 ευρώ. Το μέτρο 144 με τίτλο «Εκμεταλλεύσεις υπό αναδιάρθρωση λόγω μεταρρύθμισης Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ)», υπάγεται στην ομάδα μέτρων που κατευθύνονται προς τις περιοχές καπνοπαραγωγής. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην Απόφαση ως περίοδος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης ορίζεται το χρονικό διάστημα από 12/01/2011 έως 07/03/2011.
Στόχος του είναι η προσαρμογή των εκμεταλλεύσεων καπνού που πλήττονται από τη μεταρρύθμιση Κοινής Οργάνωσης Αγοράς και η αναδιάρθρωση των οικονομικών τους δραστηριοτήτων εντός και εκτός γεωργίας, μέσω μεταβατικής στήριξης για τα έτη 2011, 2012, 2013.
Δικαιούχοι του μέτρου είναι γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, των οποίων η έδρα της γεωργικής τους εκμετάλλευσης (όπως προσδιορίζεται στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης) βρίσκεται εντός καπνοπαραγωγικής περιοχής και οι οποίοι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης και πληρωμής α’ δόσης, συγκεντρώνουν αθροιστικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
  • Οι άμεσες ενισχύσεις έχουν μειωθεί από το 2010 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 25% σε σύγκριση με το 2009 και η μείωση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη μείωση της αξίας των δικαιωμάτων που προέρχονται από τον καπνό,
  • Ενεργοποίησαν το 2009 εκτατικά δικαιώματα προερχόμενα από τον καπνό στις περιοχές καπνοπαραγωγής της χώρας και δε θα τα μεταβάλλουν ουσιαστικά κατά την περίοδο 2010-2013,
  • Καταθέτουν τριετές Επιχειρηματικό Σχέδιο για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσής τους, περιλαμβανομένης και της διαφοροποίησης εκτός γεωργίας.

Η οικονομική στήριξη μέσω του μέτρου 144 καταβάλλεται με τη μορφή φθίνουσας, κατ’ αποκοπή ενίσχυσης, ως ακολούθως:

  • Το έτος 2011 καταβάλλεται το 25% της συνολικής απώλειας των ετών 2010, 2011 και 2012 σε σχέση με το 2009. Το ποσόν αυτό δε μπορεί να υπερβεί τα 4.500 €.
  • Το έτος 2012 καταβάλλεται το 17% της συνολικής απώλειας των ετών 2010, 2011 και 2012 σε σχέση με το 2009. Το ποσόν αυτό δε μπορεί να υπερβεί τα 3.000 €.
  • Το έτος 2013 καταβάλλεται το 8% της συνολικής απώλειας των ετών 2010, 2011 και 2012 σε σχέση με το 200. Το ποσόν αυτό δε μπορεί να υπερβεί τα 1.500 ΕΥΡΩ.
Η υποβολή των αιτήσεων είναι απλή και γίνεται ηλεκτρονικά από οποιονδήποτε υπολογιστή, στις διευθύνσεις http://www.opekepe.gr (‘‘Σύστημα Αναδιάρθρωσης Καπνού’’) και http://www.agrotikianaptixi.gr.
Ο διοικητικός έλεγχος του επιχειρηματικού σχεδίου και του εν δυνάμει δικαιούχου, καθώς και οι διασταυρωτικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται αυτόματα, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο τέλος της υποβολής της αίτησης κάθε ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει αν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι δικαιούχος του μέτρου.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης ορίζεται η 7η Μαρτίου 2011.

Το ελληνικό κρασί «κερδίζει» τον οδηγό πόλης του οίκου Louis Vuitton

Την προσοχή του οδηγού πόλης που εκδίδει η γαλλική εταιρεία πώλησης πολυτελών ειδών «Louis Vuitton» κέρδισαν τα ελληνικά κρασιά, καθώς για πρώτη φορά ο οδηγός αναφέρεται στη Θεσσαλονίκη και στους Δρόμους του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας, τους οποίους «περπατά» με τη βοήθεια του Νίκου Μάνεση, συγγραφέα και οινοκριτικού.
Αυτό έκανε γνωστό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης και ο πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βόρειας Ελλάδας (ΕΝΟΑΒΕ), κ. Γιάννης Βογιατζής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, με αφορμή τον 11ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης και τον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων. «Ζωντανή καρδιά» του αμπελοοινικού κόσμου της Ελλάδας, χαρακτήρισε την πόλη ο κ. Μπουτάρης και τόνισε ότι η δημοτική τηλεόραση θα καλύψει σε απευθείας μετάδοση το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού. Σημείωσε ακόμη ότι ο δήμος κάνει επαφές για τη διοργάνωση ενός διεθνούς φεστιβάλ γαστρονομίας και κάλεσε και άλλους κλάδους να οργανωθούν και να κάνουν αντίστοιχες κινήσεις.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την ΕΝΟΑΒΕ, σε συνεργασία με τη Helexpo και με την αιγίδα όλων των φορέων του οινικού κλάδου της Ελλάδας.
Πρόκειται για το μοναδικό διεθνή διαγωνισμό οίνου, που διοργανώνεται και υλοποιείται στη χώρα μας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (OIV) και σύμφωνα με τη νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι γευστικές δοκιμές των δειγμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που θα συμμετέχουν στο Διαγωνισμό, θα πραγματοποιηθούν από διακεκριμένους ξένους και Έλληνες γευσιγνώστες, στις 8, 9 και 10 Μαρτίου 2011. Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με την απονομή των βραβείων, καθώς και η γευσιγνωσία των βραβευμένων κρασιών για το κοινό, θα πραγματοποιηθούν στις 12 Μαρτίου 2011. Στο δεύτερο μέρος, στις 12 Μαρτίου 2011, θα αναδειχθεί ο καλύτερος Έλληνας οινοχόος.
Ο Εθνικός Διαγωνισμός Οινοχόων για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα οινοχόου είναι ο 10ς, στην 13ετή ιστορία της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων (ΠΕΝΟ).

Απλήρωτοι οι ροδακινοπαραγωγοί όσο δεν εφαρμόζεται η απόφαση Σαχινίδη για δανειοδότηση των βιομηχανιών με εγγύηση του δημοσίου


Απλήρωτος εξακολουθεί να παραμένει ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου για το προϊόν που παρέδωσε πέρσι το καλοκαίρι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Έναν ολόκληρο μήνα μετά την έκδοση της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, για παροχή εγγύησης του Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε ιδιωτικές και συνεταιριστικές βιομηχανίες μεταποίησης ροδακίνων, προκειμένου να εξοφληθούν οι παραγωγοί, δεν έχει γίνει τίποτα. Έτσι, κάποιες βιομηχανίες εξακολουθούν να μην μπορούν να δανειοδοτηθούν, το Δημόσιο εξακολουθεί να μην τους επιστρέφει το ΦΠΑ που τους οφείλει και φυσικά οι ροδακινοπαραγωγοί δεν έχουν εξοφληθεί για προϊόν που παρέδωσαν προς μεταποίηση εδώ και 6 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η καθυστέρηση λήψης απόφασης για τις δανειοδοτήσεις των βιομηχανιών με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου οφείλεται και στο γεγονός ότι τελευταία στιγμή αποφασίστηκε η αλλαγή σύνθεσης της αρμόδιας επιτροπής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ακόμα να προχωρήσει η διαδικασία.
Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ρεπορτάζ, το 2010 για κομπόστα οδηγήθηκαν περίπου 260.000 τόνοι συμπύρινου ροδάκινου, ενώ μέχρι σήμερα έχει εξοφληθεί από τις βιομηχανίες περίπου το 55% της παραγωγής. Ειδικότερα, υπάρχουν βιομηχανίες που έχουν ξοφλήσει στο σύνολο και κάποιες που δεν έχουν πληρώσει καθόλου. Ορισμένες από αυτές - 6 βιομηχανίες - έχουν προσφύγει στο «σύστημα» αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή έγκρισης των αιτημάτων τους.

ΦΠΑ

Όσον αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις (ποσό που συνολικά σήμερα ανέρχεται στα 20.000.000 ευρώ περίπου), επίσης η διαδικασία μοιάζει «παγωμένη». Όλα αυτά συνεχίζουν να συντηρούν μια άσχημη εικόνα στον κλάδο, ο οποίος προσπαθεί να ανακάμψει. Μάλιστα άνθρωποι της αγοράς παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται, δηλώνουν στον ΑγροΤύπο «συγκρατημένα αισιόδοξοι» αφού όπως λένε το καλοκαίρι του 2011 διαφαίνεται ότι τα αποθέματα θα βρίσκονται σε επίπεδα ισορροπίας. Επίσης τον τελευταίο καιρό οι φορτώσεις είναι καλύτερες σε σχέση με πέρσι.
Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που επεκράτησε δεν ήταν μάλιστα λίγοι οι καλλιεργητές που επέλεξαν να προχωρήσουν σε εκριζώσεις ή και να εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Εκπρόσωποι των παραγωγών εκτιμούν ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο οι εκριζώσεις υπερβαίνουν το 5% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ η μείωση παραγωγής μπορεί τελικά να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπ’ όψιν και η υποβάθμιση την οποία έχουν υποστεί πολλές καλλιέργειες.

Τι προβλέπει η Απόφαση Σαχινίδη

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση δανείου σε συνεταιριστικές και ιδιωτικές κονσερβοποιίες ροδάκινου. Σύμφωνα με αυτή σκοπός του δανείου θα είναι αποκλειστικά η εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών για τη σοδειά του 2010 και μόνο για τις επιχειρήσεις που εξάγουν τουλάχιστον το 30% του τζίρου τους. Τα δάνεια θα χορηγηθούν για την εξόφληση των παραγωγών ροδάκινων και το ύψος τους ανά επιχείρηση θα ισούται με τις ανεξόφλητες οφειλές της επιχείρησης προς τους ροδακινοπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγόρασε. Ως ανώτατο ύψος του δανείου ανά επιχείρηση ορίζονται τα 10 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες που θα λάβουν τα δάνεια με επιτόκιο ίσο με το ισχύον της αγοράς για την ίδια κατηγορία δανειοδότησης, οφείλουν να τα εξοφλήσουν σε δύο ισόποσες δόσεις, στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στον λογαριασμό του κάθε παραγωγού. Για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία κάθε παραγωγού, το είδος και την ποσότητα του προϊόντος που έχει αγορασθεί ανά παραγωγό, την τιμή μονάδας ανά κιλό, το συνολικό ποσό και τα σχετικά παραστατικά αγοράς από κάθε παραγωγό, το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανά παραγωγό. Οι τράπεζες που θα δανειοδοτήσουν τις εταιρείες επεξεργασίας ροδάκινων θα πρέπει να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εντός του μήνα, για το αν πιστώθηκαν τα προβλεπόμενα ποσά ανά παραγωγό, με βάση τα νόμιμα εκδοθέντα παραστατικά.

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Ημερίδα με θέμα «Metcalfa pruinosa - Ένας νέος εχθρός της ακτινιδιάς»

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Καβάλας σε συνεργασία με το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας διοργανώνει ανοιχτή ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Metcalfa pruinosa - Ένας νέος εχθρός της ακτινιδιάς». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαρτίου 2011, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο της Χρυσούπολης το απόγευμα στις 18:00 με το ακόλουθο πρόγραμμα:
18:00 – 18:30 Προσέλευση συμμετεχόντων.
18:30 – 19:00 Δρ Στέφανος Ανδρεάδης, Γεωπόνος Εντομολόγος - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα ομιλίας: «Βιολογία και ξενιστές του εντόμου Metcalfa pruinosa».
19:00 – 19:30 Εμμανουήλ Ναβροζίδης Καθηγητής Εντομολογίας - Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης με θέμα ομιλίας «Χημική αντιμετώπιση του εντόμου Metcalfa pruinosa σε καλλιέργεια ακτινιδιάς».
19:30 – 20:00 Δρ Ζ. Δ. Ζαρταλούδης Γεωπόνος Εντομολόγος - ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Ινστιτούτο Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης με θέμα ομιλίας «Βιολογική αντιμετώπιση του εντόμου Metcalfa pruinosa με εξαπόλυση του φυσικού του εχθρού Neodryinus typhlogybae».

Η Ε.Ε. προχωρά στην αποδέσμευση 500.000 τόνων ευρωπαϊκής ζάχαρης και στην εισαγωγή 300.000 τόνων αδασμολόγητης ζάχαρης τρίτων χωρών

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απελευθέρωση 500.000 τόνους εκτός ποσόστωσης ζάχαρης στην αγορά της ΕΕ. Παράλληλα, η Επιτροπή είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να ανοίξει ποσόστωση εισαγωγής για 300.000 τόνους ακατέργαστης ή ραφιναρισμένης ζάχαρης με μηδενικό δασμό στις αρχές Μαρτίου. Τα μέτρα αυτά είναι η απάντηση της Κομισιόν στις έκτακτες συνθήκες της αγοράς, που στην Ευρώπη παρουσιάζεται έλλειμμα εφοδιασμού, ενώ οι τιμές στην παγκόσμια αγορά ζάχαρης είναι άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Οι προτάσεις αυτές υποστηρίχθηκαν από τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών, που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της σχετικής διαχειριστικής επιτροπής, στις 24 Φεβρουαρίου.
Μιλώντας μετά την ψηφοφορία της διαχειριστικής επιτροπής ο Επίτροπος Γεωργίας, Dacian Ciolos, δήλωσε: «Στο πλαίσιο των υψηλών παγκόσμιων τιμών και του ελλείμματος αποθεμάτων, τα μέτρα αυτά θα διευκολύνουν την κατάσταση, καθιστώντας διαθέσιμη την ζάχαρη στην αγορά της Ε.Ε. Αυτή η κίνηση βασίζεται στη δέσμευσή μου, τον Οκτώβριο του 2010, να λάβω έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που η κατάσταση στην αγορά τα καταστήσουν αναγκαία».