Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Τεχνικό δελτίο - γεωργική προειδοποίηση


Α. ΑΧΛΑΔΙΑ
1. ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ
Διαπιστώσεις : Σε όλες τις περιοχές οι αχλαδιές βρίσκονται σε βλαστικά στάδια ευαίσθητα στις προσβολές από φουζικλάδιο. Οι χθεσινές καιρικές συνθήκες, δημιούργησαν συνθήκες μέτριας ως σοβαρής μόλυνσης μόνο στις πρώιμες πεδινές περιοχές. Πιθανή εμφάνιση κηλίδων στις αρχές του δεύτερου δεκαήμερου του Απρίλη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στις ορεινές περιοχές δεν επέτρεψαν την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για μόλυνση.
Οδηγίες: Επέμβαση στις αχλαδιές των πεδινών περιοχώνχρησιμοποιώντας σκεύασμα και με θεραπευτική δράση. Στις αχλαδιές των ορεινών περιοχών η επέμβαση με χαλκούχο σκεύασμα αρκεί. 
Φυτοπρ/κά προϊόντα:
Α. Προστατευτική δράση: Ζιράμ, Θιράμ, Θείον, Κάπταν, Μανέμπ, Μανκοζέμπ (όχι σε Κρυστάλι και Κόσσια), Ντιθιανόν(ειδικά για το φουζικλάδιο έχει και θεραπευτική δράση), Ντοντίν-έχει και θεραπευτική δράση εάν εφαρμοστεί 30-36 ώρες μετά τη μόλυνση.
Β. Προστατευτική και θεραπευτική δράση:Θειοφανέιτ-μεθύλ, Μικλομπουτανίλ, Μπιτερτανόλ, Μποσκαλίντ+Πυρακλοστρομπίν, Ντιθιανόν+ Πυρακλοστρομπίν, Πυριμεθανίλ+Φλουκουϊνκοναζόλ,Συπροντινίλ, Τριφλοξιστρομπίν. 
2. ΒΑΚΤΗΡΙΑΚΟ ΚΑΨΙΜΟ
Διαπιστώσεις: Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για το βακτήριο.
Οδηγίες: 
  • ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ συνεχείς επισκέψεις στα δενδροκομεία για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προσβολών. Τα προσβεβλημένα μέρη να αφαιρούνται άμεσα, με αρκετό μέρος υγιούς ιστού.
  • Να αποφεύγεται η υπερβολική αζωτούχος λίπανση.(Η ζωηρή βλάστηση είναι ευαίσθητη στις μολύνσεις).
  • Επιμελής καταπολέμηση των διαφόρων εντόμων-εχθρών (αφίδες, ψύλλα) για τον περιορισμό της εξάπλωσης των μολύνσεων. Τα έντομα αυτά δεν διευκολύνουν μόνο τις μολύνσεις με τη δημιουργία πληγών, αλλά και μεταφέρουν το βακτήριο από τους μολυσμένους βλαστούς στους υγιείς.
Β. ΜΗΛΙΑ
1. ΦΟΥΖΙΚΛΑΔΙΟ 
Διαπιστώσεις: Όλες οι ποικιλίες της μηλιάς βρίσκονται στα βλαστικό στάδιο Β ως Γ ανάλογα με την ποικιλία και την πρωιμότητα της περιοχής. Οι μολύνσεις της νέας βλάστησης, αρχίζουν με την εμφάνισή της (βλαστικό στάδιο Γ-Γ3 – πράσινη κορυφή) και προέρχονται από ασκοσπόρια που αναπτύσσονται το χειμώνα στα πεσμένα στο έδαφος προσβεβλημένα φύλλα. Για να βλαστήσουν τα ασκοσπόρια πάνω στις ευπαθείς πράσινες επιφάνειες και να γίνει μόλυνση, θα πρέπει οπωσδήποτε οι επιφάνειες αυτές να είναι βρεγμένες.
Οδηγίες: Ψεκασμός σε όλες τις ποικιλίες στο στάδιο της πράσινης κορυφής (Γ-Γ3).
Φυτ/κά προϊόντα: Εγκεκριμένα χαλκούχα σκευάσματα. 
 2. ΑΝΘΟΝΟΜΟΣ
Το έντομο γεννά τα αυγά του μέσα στα κλειστά άνθη και η προνύμφη τρώει τους στήμονες και τον ύπερο του άνθους. Το άνθος δεν ανοίγει, ξεραίνεται και παίρνει χρώμα καστανό.
Οδηγίες: Σε οπωρώνες που την περασμένη χρονιά παρατηρήθηκαν σοβαρές προσβολές, να γίνει ψεκασμός όταν τα δένδρα φτάσουν στα βλαστικά στάδια Γ3 έως Ε2, με εγκεκριμένο εντομοκτόνο.
3. ΑΙΜΑΤΟΨΕΙΡΑ
Οδηγίες: Σε οπωρώνες που παρατηρούνται προσβολές (κυρίως σε παλιές φυτείες) να γίνει ψεκασμός. Απαιτείται καλή διαβροχή της κόμης και κυρίως των βλαστών και της βάσης του κορμού.
Φυτοπρ/κά προϊόντα: Θερινά λάδια, Φοσμέτ.
4. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ
Οδηγίες - Φυτοπρ/κά προϊόντα: Σε οπωρώνες που υπήρχαν πέρυσι σοβαρές προσβολές (1000 αυγά σε βλαστό καρποφόρου ξύλου ενός μέτρου), μπορεί να γίνει άμεσα επέμβαση
  1. εναντίον των χειμερινών αυγών με Κλοφεντεζίν + θερινά λάδια. ή
  2. στα βλαστικά στάδια Ε-Ε2 με Εξιθιαζόξ, αν δεν έχει προηγηθεί η επέμβαση με Κλοφεντεζίν. ή
  3. στην πλήρη πτώση των πετάλων με Ετοξαζόλ εφόσον δεν έχει προηγηθεί καμία επέμβαση από τις προηγούμενες. 
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
  1. Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  2. Σε περιπτώσεις που εντοπίζετε ύποπτα συμπτώματα προσβολής από βακτηριακό κάψιμο, παρακαλούμε να μας ενημερώνετε άμεσα.
Επίσης:

Α. ΒΕΡΙΚΟΚΙΑ
1. ΜΟΝΙΛΙΑ
Διαπιστώσεις: Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ασθένεια.
Οδηγίες: Άμεση επέμβαση με τη λήψη του δελτίου στις πρώιμες και όψιμες ποικιλίες.
Φυτ/κά προϊόντα: Θειοφανέϊτ-μεθύλ, Θιράμ, Ιπροντιόν, Κάπταν, Μπιτερτανόλ, Ντιθιανόν, Προπικοναζόλ, Προχλοράζ, Συπροντινίλ.
2. ΚΟΡΥΝΕΟ
Οδηγίες: Στις πρώιμες και όψιμες ποικιλίες να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την μονίλια στην πτώση των πετάλων.
Φυτ/κά προϊόντα: Θιράμ, Κάπταν, Μπιτερτανόλ, Ντιθιανόν.
Β. ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ - ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ 
1. ΜΟΝΙΛΙΑ
Οδηγίες: Άμεση επέμβαση με τη λήψη του δελτίου στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες.
Φυτ/κά προϊόντα:
  • Ροδακινιά: Ζιράμ, Θιράμ, Θειοφανέϊτ-μεθύλ, Ιπροντιόν, Κάπταν, Μπιτερτανόλ, Ντιθιανόν, Προπικοναζόλ, Προχλοράζ (μέχρι την πτώση πετάλων), Συπροντινίλ
  • Νεκταρινιά: Θειοφανέϊτ-μεθύλ, Κάπταν, Ιπροντιόν, Ντιθιανόν, Προπικοναζόλ.
2. ΕΞΩΑΣΚΟΣ
Οδηγίες: Λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών να γίνει επέμβαση ειδικά σε οπωρώνες που πέρσι είχαν προσβολές από εξώασκο.
Σας υπενθυμίζουμε ότι, η περίοδος που μεσολαβεί από την έκπτυξη του ακραίου φυλλοφόρου οφθαλμού και μέχρι τα φύλλα να αποκτήσουν το τελικό τους μέγεθος, είναι κρίσιμη για την ασθένεια. Τα δένδρα πρέπει να είναι καλά προστατευμένα σ’αυτή την περίοδο.
Φυτ/κά προϊόντα: Ζιράμ, Θιράμ, Κάπταν, Ντιθιανόν.
2. ΩΙΔΙΟ
Ο μύκητας προσβάλλει φύλλα βλαστούς και καρπούς στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους. Η ασθένεια είναι πιο συχνή σε πυκνούς οπωρώνες ευπαθών ποικιλιών και σε φυτώρια. Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τέλος της πτώσης των πετάλων μέχρι να αρχίσει η σκλήρυνση του πυρήνα, είναι καθοριστικό για την ασθένεια.
Οδηγίες: Την κρίσιμη περίοδο τα δένδρα πρέπει να είναι προστατευμένα. Να γίνει η πρώτη επέμβαση στις αρχές του σταδίου του σχισίματος του κάλυκα και η επόμενη, μετά την πτώση του κάλυκα και πριν αρχίσει η σκλήρυνση του πυρήνα. Σε ιδιαίτερα ευπαθείς ποικιλίες χρειάζονται επιπλέον επεμβάσεις, ανάλογα με την υπολειμματική διάρκεια του σκευάσματος.
Φυτοπρ/κά Προϊόντα: {Θείον, Μπουπιριμέιτ Πενκοναζόλ, μόνο σε ροδακινιά}, Μυκλομπουτανίλ, Φενμπουκοναζόλ, Τεμπουκοναζόλ .

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Καλές τιμές, στο τέλος μόνο της παραγωγής, είδαν φέτος οι πορτοκαλοπαραγωγοί



Το τελευταίο μόνο 15νθήμερο φαίνεται να αντιστρέφεται κάπως το κλίμα των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών, που πούλησαν φέτος τα προϊόντα τους οι παραγωγοί πορτοκαλιών. Σύμφωνα με όσα δηλώνει μάλιστα στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Πορτοκαλιών της ΕΑΣ Αργολίδας, κ. Σπύρος Αντωνόπουλος: «ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 χρόνων. Η μέση τιμή κυμάνθηκε για τον παραγωγό καθαρά, από 8 έως 10 λεπτά το κιλό, στο 80% της παραγωγής μας».
Σαν να μην έφθαναν όμως οι χαμηλές τιμές οι παραγωγοί της Λακωνίας είχαν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό του παγετού. Παραγωγοί δηλώνουν στον ΑγροΤύπο, ότι το φαινόμενο αυτό έπληξε το 70% των πορτοκαλεώνων της περιοχής. Ωστόσο, οι τιμές που απολαμβάνουν αυτές τις ημέρες τα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια, αγγίζουν ακόμα και τα 18 λεπτά το κιλό δίνοντας μια ανάσα στους αγρότες.
Για την πορεία της φετινής χρονιάς ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τους εκπροσώπους των Ομάδων Παραγωγών στις δυο κατεξοχήν πορτοκαλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας. Την Λακωνία και την Αργολίδα.

Αργολίδα

«Ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 χρόνων. Η μέση τιμή κυμάνθηκε για τον παραγωγό καθαρά από 8 έως 10 λεπτά, στο 80% της παραγωγής. Αν και είχαμε μειωμένη παραγωγή οι τιμές και πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά ήταν χαμηλές και ευτυχώς λόγω της μείωσης παραγωγής σε εθνικό επίπεδο δεν αντιμετωπίσαμε και προβλήματα διάθεσης στην εσωτερική αγορά», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Πορτοκαλιών της ΕΑΣ Αργολίδας, κ. Σπύρος Αντωνόπουλος.
Και προσθέτει: «Στην περιοχή μας η βασική ποικιλία που καλλιεργούμε είναι τα Νάβελ τα οποία αποτελούν το 70% της καλλιέργειας. Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει πάρα πολλές Ναβαλίνες ενώ μπολιάζονται αρκετές ποσότητες σε διάφορα είδη μανταρινοειδών».

Λακωνία

Όσον αφορά στην περιοχή της Λακωνίας ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Πορτοκαλιού «Sparta Orange», κ. Πέτρος Μπλέτας μας τόνισε: «Στις περισσότερες ποικιλίες έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή, όπως για παράδειγμα στα μανταρινοειδή. Έχουν μείνει μόνο ελάχιστες ποσότητες βαλέντσια, μέρλιν και ναβελίνες. Θα πρέπει να πούμε επίσης ότι φέτος είχαμε ένα πρόβλημα με τον παγετό. Συγκεκριμένα στις 12 Δεκέμβρη συνέβη ένα εντελώς περίεργο καιρικό φαινόμενο, αφού χωρίς να υπάρχει χιόνι ή άλλες ενδείξεις η θερμοκρασία έπεσε από τους 22 βαθμούς Κελσίου το πρωί στους –7 βαθμούς το βράδυ. Αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα να ζημιωθεί περίπου το 70% της παραγωγής μας στα βαλέντσια κυρίως. Το ενθαρρυντικό φέτος ήταν ότι υπήρχε ένα τρομερό ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη ποικιλία από τους εξαγωγείς και όσο ακόμα ο χυμός δεν είχε στεγνώσει διακινήθηκε αρκετή ποσότητα ελαφρώς παγωμένων».
Και καταλήγει: «Με δεδομένη λοιπόν την καταστροφή που πάθαμε φέτος θεωρούμε ότι η χρονιά δεν πήγε άσχημα όσον αφορά στην ζήτηση και στις τιμές. Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι φέτος η μέση παραγωγή είναι 130.000 τόνοι, 20% μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές το τελευταίο 15νθήμερο είναι αρκετά καλύτερα από τις περσινές και κυμαίνονται από 15 έως 18 λεπτά. Στον δικό μας κάμπο (Σκάλας – Μολάων) καλλιεργούνται περί τα 150.000 στρέμματα πορτοκαλιών. Οι περιοχές στην χώρα με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες πορτοκαλιού είναι το Άργος (250.000 - 300.000 τόνους) και η Λακωνία (200.000 τόνους)».