Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αιτήσεις για τα πρώτα 833 αγροτεμάχια για ενοικίαση. Μέχρι τέλος του έτους θα είναι διαθέσιμα περίπου 1.216.499 στρέμματα υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ


Άνεργοι, νέοι αγρότες, πτυχιούχοι γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες, θα μπορούν να ενοικιάσουν αγροτική γη του ΥπΑΑΤ, με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει). Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, η διάρκεια της μίσθωσης για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε πέντε καλλιεργητικές περιόδους με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μια πενταετία. Η διάρκεια της μίσθωσης για τις πολυετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για την περίπτωση μίσθωσης αγροτεμαχίου σε νέο ηλικίας 35 ετών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε την Τρίτη (26/10/2011), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης, τα πρώτα 833 αγροτεμάχια θα διατεθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας και είναι συνολικής έκτασης 10.030 στρεμμάτων. Από αυτά τα 462 αγροτεμάχια θα είναι για γεωργική χρήση και τα υπόλοιπα 371 για κτηνοτροφική χρήση. Τις αιτήσεις για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια θα μπορούν να τις καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τις 18 Νοεμβρίου. Για επιτόπιο έλεγχο από τις Περιφέρειες βρίσκονται ακόμη 12.508 αγροτεμάχια με εμβαδόν 172.627 στρέμματα, τα οποία σύντομα πρόκειται να αναρτηθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. 
Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων – τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Συνεπώς, για προϊόντα / τρόφιμα εντός «καλαθιού» ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για προϊόντα / τρόφιμα εκτός «καλαθιού» 50 μόρια όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών. Βέβαια στις Περιφέρειες που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη για το «καλάθι» δεν θα δίνεται αυτή η μοριοδότηση.
Πιο αναλυτικά:
  • 100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.
  • 200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής
  • 180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών
  • 60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο)
  • 50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν
Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων). Ο μέγιστος αριθμός στρεμμάτων που είναι δυνατόν να διανεμηθούν είναι τα 3 εκατ. ενώ στην πλειοψηφία τους τα αγροτεμάχια είναι μικρότερα των 10 στρεμμάτων. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να βλέπουν την μοριοδότησή τους για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή που ενδιαφέρονται και τη σειρά κατάταξής τους. Στο επόμενο χρονικό διάστημα εκτός από το διαδίκτυο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται και στις περιφερειακές ενότητες αλλά και στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Σε πρώτη φάση έως το τέλος του χρόνου υπολογίζεται ότι θα διατεθούν περί 1.216.499 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι τα νέα τεμάχια και νέες καταληκτικές ημερομηνίες θα αναρτώνται κάθε Πέμπτη. Μετά την κατάθεση των αιτήσεων θα ακολουθεί ο διοικητικός έλεγχος από τις; Περιφέρειες και στη συνέχεια θα υπογράφονται τα συμβόλαια.
Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι δημοπρασίες για 580 αγροτεμάχια πάνω από 500 στρέμματα το καθένα που θα δοθούν με διαφορετικούς όρους μίσθωσης.

Απολογιστικό έργο

Στη συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στην πορεία του νομοθετικού έργου του υπουργείου, σημείωσε πως κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα φυτοφάρμακα και εντός του επομένου δεκαημέρου τα σχέδια νόμου για την πολιτική γης και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Το νομοσχέδιο για τον οργανισμό «Δήμητρα» βρίσκεται θα πάει σε δέκα ημέρες στη Βουλή. Για τους συνεταιρισμούς ανέφερε ότι στην εποπτική αρχή θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς. «Πρόθεσή μας είναι να επισκεφτούμε κάθε περιοχή της χώρας για να βοηθήσουμε στην προετοιμασία της μετεξέλιξης των συνεταιριστικών οργανώσεων», είπε και πρόσθεσε ότι ετοιμάζονται και πρότυπα καταστατικά που θα δοθούν στους ενδιαφερόμενους.Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι 1/1/2012 ότι το ΥπΑΑΤ θα έχει ολοκληρώσει τη δημιουργία και των τριών μητρώων. Για την ενιαία ενίσχυση τόνισε ότι η όποια καθυστέρηση αφορά το πρόβλημα ρευστότητας της ΑΤΕ και υποσχέθηκε ότι μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα πάρουν τα χρήματά τους οι αγρότες. 
Σε ότι αφορά στις προτάσεις της ΕΕ για την νέα ΚΑΠ, έκανε λόγο για μακρά και δύσκολη διαπραγμάτευση με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται, όπως εκτιμά στο πρώτο εξάμηνο του 2013. «Το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών ήταν μια απογοήτευση για μένα» ανέφερε και πρόσθεσε «η κρίση φαίνεται να επηρεάζει τα όργανα της ΕΕ. Οι υπουργού χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα και δεν προχώρησε κάπια απόφαση. Ελπίζω η συνάντηση που θα γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο να έχει πιο θετική εξέλιξη».

Πιέσεις δέχεται η τιμή βάμβακος. Αντιστέκονται οι ΕΑΣ διατηρώντας τα επίπεδα στα 55 λεπτά/κιλό



Πιέσεις δέχεται το τελευταίο διάστημα η τιμή στο βαμβάκι με τα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια να μειώνουν τις τιμές παραλαβής του σύσπορου σε κάποιες περιοχές έως και 5 λεπτά/κιλό. Ειδικότερα, από 55 λεπτά που διαμορφωνόταν η τιμή μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα σήμερα η τιμή βρίσκεται στα 49 με 53 λεπτά/κιλό. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο οι πρόεδροι των σημαντικότερων βαμβακοπαραγωγικών Ενώσεων της χώρας μας η πίεση στις τιμές οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Ωστόσο σύμφωνα με τους ίδιους η τάση αυτή ενισχύθηκε αφού οι εγχώριες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες παραλαβές με ανοιχτές τιμές, ενώ ένας μεγάλος όγκος παραγωγής βρίσκεται στις αποθήκες των παραγωγών. Ωστόσο σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας οι ΕΑΣ φαίνεται να αντιστέκονται σε αυτές τις πιέσεις των τιμών διατηρώντας τα 55 λεπτά. Να σημειωθεί ότι η τιμή του βαμβακιού στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου βρέθηκε στα 97,10 σεντς ανά λίμπρα μετά τα 100 με 102 σεντς/λίμπρα που διατηρούσε για πολύ καιρό.
Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος έχει διαμορφώσει τις τιμές στην διεθνή αγορά είναι και το γεγονός ότι φέτος η Τουρκία δεν βγαίνει έντονα στην αγορά και προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες της με μικροποσότητες.

Τρίκαλα

«Εμείς σαν Ένωση σύμφωνα με την απόφαση που λάβαμε στο διοικητικό μας συμβούλιο πριν από λίγες ώρες σήμερα, αποφασίσαμε να διατηρήσουμε την τιμή στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 55 λεπτά το κιλό», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Αχιλλέας Λιούτας, πρόεδρος ΕΑΣ Τρικάλων. 
Και προσθέτει: «Οι έμποροι στην περιοχή έχουν κάνει μια μείωση στα 3 λεπτά περίπου. Ο λόγος που πίεσε τις τιμές προς τα κάτω ήταν η τιμή της Νέας Υόρκης η οποία το Σαββατοκύριακο ήταν στα 97 σεντς/λίμπρα από το 100 με 102 σεντς/λίμπρα. Σήμερα όμως είδαμε μια αύξηση με την τιμή να ξεπερνάει ξανά τα 100 σεντς και μάλιστα πιστεύουμε ότι ίσως να σημειωθεί και νέα αύξηση την επόμενη εβδομάδα. Στα Τρίκαλα τα εκκοκκιστήρια έχουν παραλάβει σχεδόν το 50% της συγκομιδής ενώ το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται στις αποθήκες των βαμβακοπαραγωγών».

Ροδόπη

Για την εξέλιξη των τιμών στο βαμβάκι στην Ροδόπη μίλησε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της η ΕΑΣ Ροδόπης, κ. Νίκος Σκοπιανός. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι ιδιώτες έχουν κατεβάσει τις τιμές στα 50 λεπτα/κιλό. Εμείς ακόμα σκεφτόμαστε πως θα κινηθούμε». 
Αναφερόμενος στους λόγους της μείωσης των τιμών το τελυταίο διάστημα ο κ. Σκοπιανός τονίζει: «Κατά την γνώμη μου οι λόγοι που οφείλεται η πτώση των τιμών είναι ότι πέφτει ο δείκτης της Νέας Υόρκης. Το δολάριο είναι ακριβό, επίσης επηρεάζει τις τιμές και η αλλαγή ποιοτήτων από τις τελευταίες βροχές. Ένας ακόμα λόγος είναι το γεγονός ότι η Τουρκία δεν βγαίνει έντονα στην αγορά και προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες της με μικροποσότητες. Όσον αφορά την συγκομιδή αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο 80% της συγκομιδής».

Λαμία

Από την πλευρά του ο, πρόεδρος της ΕΑΣ Λαμίας, κ. Αθανάσιος Παπαθανασόπουλος, υπογραμμίζει στον ΑγροΤύπο: «η τιμή αυτές τις ημέρες είναι από 53 έως 55 λεπτά το κιλό. Η τιμή που δίνει η ΕΑΣ είναι στα 55 λεπτα/κιλό. Υπάρχει μείωση από τους εμπόρους διότι εκτός από τις διεθνείς εξελίξεις των τιμών μάλλον κάποιοι έμποροι έχουν συγκεντρώσει τις ποσότητες που ήθελαν. Εμείς ως ΕΑΣ δεν επηρεαζόμαστε από τις τιμές που δίνουν οι έμποροι. Μέχρι στιγμής έχουμε παραλάβει 9 εκατ. κιλά και απομένει το 30% της συγκομιδής».

Καρδίτσα

Για μείωση των τιμών αλλά και για προβλήματα στην φετινή καλλιέργεια από το πράσινο σκουλήκι κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καρδίτσας, κ. Δημήτρης Σδράκας. 
Σύμφωνα με τον κ. Σδράκα: «Η ΕΑΣ Καρδίτσας δεν κάνει βαμβάκια αφού το εκκοκκιστήριο νοικιάστηκε όπως έκανε και η Ένωση Λάρισας λόγω οικονομικών δυσκολιών. Επειδή όμως είμαι και ο ίδιος βαμβακοπαραγωγός βλέπω ότι οι τιμές το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει γύρω στα 5 λεπτά και κυμαίνονται ανάλογα με την ποιότητα στα 49 με 50 λεπτά το κιλό. Φέτος η καλλιέργεια δεν πήγε πολύ καλά διότι σε κάποιες περιοχές – ευτυχώς όχι σε όλες τις περιοχές – μας έπληξε πάλι το πράσινο σκουλήκι».
Χρήστος Διαμαντόπουλος