Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Εκτός αγροπεριβαλοντικών σταφύλια και κηπευτικά;



Να μην εξαιρεθούν από το πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας τα σταφύλια και τα κηπευτικά, ζητά ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, με ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή. Αφήνει μάλιστα αιχμές για σκοπιμότητες κάποιων να αποκλείσουν αυτές τις καλλιέργειες, ερήμην, όπως λέει, της πολιτικής ηγεσίας.
Πιο συγκεκριμένα, απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη, ο κ. Κεγκέρογλου τονίζει ότι «στο προσχέδιο για το Μέτρο 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις στα μέτρα του μέτρου 2.1.4», που αφορά ενισχύσεις  για την βιολογική Γεωργία για άλλη μια φορά αποκλείονται ,  αναίτια    δυναμικές καλλιέργειες όπως τα κηπευτικά, οι δενδρώδεις καλλιέργειες και τα  επιτραπέζια σταφύλια.
Λαμβάνοντας  υπόψη ότι οι προαναφερόμενες καλλιέργειες είναι καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ότι η χώρα μας παρουσιάζει εξαιρετικές συνθήκες για την ευδοκίμηση των παραπάνω καλλιεργειών και επίσης ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δώσει στην δημοσιότητα, η χώρα μας εισάγει βιολογικά φρούτα και λαχανικά σε ποσοστό 80%, είναι απορίας άξιο ποια πολιτική εξυπηρετείται με τον αποκλεισμό από το πρόγραμμα των επιτραπέζιων σταφυλιών και των λαχανικών, καθώς και των δενδρωδών καλλιεργειών.
Η απορία μας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτούμε ότι τα λαχανικά έχουν αποκλειστεί ακόμα και από το μέτρο για την ολοκληρωμένη διαχείριση και την προώθηση των εξαγωγών.
Επειδή φαίνεται ότι κάποιο μαγικό χέρι ερήμην της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, θέλει να τιμωρήσει τους Έλληνες καλλιεργητές λαχανικών – μεγάλο ποσοστό των οποίων είναι στην Κρήτη - και να διαιωνίσει το θλιβερό μας προνόμιο να εισάγουμε φρούτα και λαχανικά από χώρες του Ευρωπαϊκού βιομηχανικού βορρά, όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία, ερωτάστε κ. Υπουργέ, τι προτίθεσθε να  πράξετε  προκειμένου να ανατραπεί ο άδικος και εθνικά επιζήμιος αποκλεισμός των δυναμικότερων Ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τα μέτρα ενίσχυσης».

Δράσεις στα Τρίκαλα για πράσινες καλλιέργειες



Μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών για «πράσινες καλλιέργειες» και με τη χρήση των νέων ψηφιακών μέσων, το Επιμελητήριο Τρικάλων συντονίζει διακρατικό πρόγραμμα για την προώθηση της καινοτομίας, στο πλαίσιο των δράσεών του, για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας, τη διεύρυνση των οριζόντων της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Grundtvig με τίτλο «Δράσεις για πράσινες καλλιέργειες» (Green Cultivation Actions), υπάγεται στα προγράμματα δια βίου μάθησης και συν-χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24 μήνες και θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2012.
Οι γενικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι να παρέχει κατάλληλη κατάρτιση στους αγρότες με τελικό όφελος τη κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη των περιοχών τους. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού και εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τα ακόλουθα θέματα:
• πρότυπα θερμοκήπια που ενσωματώνουν τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μεθόδων άρδευσης με διαχείριση υδάτων κλπ.,
• χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας σχετικά με τη διάθεση και την πώληση των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή αγορά μέσω δημοπρασιών στο διαδίκτυο,
• πιστοποίηση των μεθόδων παραγωγής και των προϊόντων,
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 8 οργανισμοί από 6 χώρες, εκ των οποίων 3 πανεπιστήμια (Μπολόνια-Ιταλία, Οραδέα-Ρουμανία και Ντέμπερτσεν-Ουγγαρία) τα οποία θα μεταφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους και όλες τις εξελίξεις στις «πράσινες» καλλιέργειες.
Το Επιμελητήριο Τρικάλων, θα διοργανώσει κύκλο εκπαιδευτικών σεμιναρίων, βασιζόμενο στο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος, διάρκειας 240 ωρών. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2012.
Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στα εκπαιδευτικά σεμινάρια μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Επιμελητήριο Τρικάλων (24310-25004, Αριστείδης Δημήτρης, aristidis@trikala-chamber.gr & Σδρένια Σοφία,sdrenia@trikalabiz.gr) ή να επισκεφτείτε τη σελίδα του προγράμματος (www.greenactions.eu).

Βιοντίζελ: το 87% της κατανεμόμενης ποσότητας από εγχώριες καλλιέργειες



Σε συνέχεια της πρόσκλησηςεκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον καθορισμό της προς κατανομή ετήσιας ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση κατανομής για το έτος 2011.
Με την ΚΥΑ αυτή καθορίζονται οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που θα διαθέσουν οι δικαιούχοι στην ελληνική αγορά, μέχρι και την 30η Ιουνίου του 2012.
Η συμμετοχή και η προσφορά στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ήταν μεγάλη και υπερκάλυψε κατά πολύ τη ζήτηση και τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.
Η κατανομή και η ποσόστωση έγινε με βάση τους συντελεστές βαρύτητας των κριτηρίων που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία και τα προσκομισθέντα από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες δικαιολογητικά.
Το αυξανόμενο από τους αγρότες ενδιαφέρον για συμμετοχή στην παραγωγή βιοκαυσίμων συνεχίστηκε και φέτος. Οι συμβολαιοποιημένες εκτάσεις ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών, οι οποίες ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο στρέμματα, κατανέμονται στο σύνολό τους, σύμφωνα με τα ισχύοντα.
Το 87% της κατανεμόμενης ποσότητας βιοντίζελ αναμένεται να παρασκευαστεί από πρώτη ύλη προερχόμενη από τις ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες, αυξάνοντας σημαντικά την ελληνική προστιθέμενη αξία στο πετρέλαιο κίνησης.
Διαβάστε την ΚΥΑ εδώ.

Ενεργητική προστασία





Image


Eπιχορήγηση 60% από τον ΕΛΓΑ για την εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών και αντιπαγετικού ανεμιστήρα ορίζει το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας για το 2011, όπως το ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και το παρουσιάζει η εφημερίδα Agrenda. 

Και φέτος το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, αφορά τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες και «τρέχει» με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από το Πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Σημαντική δικλείδα στο πρόγραμμα αποτελεί το γεγονός ότι η προς κάλυψη με αντιχαλαζικά δίχτυα καλλιέργεια των δικαιούχων θα πρέπει να έχει συμπάγεια και να παρουσιάζει την εικόνα καλλιέργειας που υφίσταται τις ενδεδειγμένες καλλιεργητικές φροντίδες.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι αγρότες, οι ομάδες παραγωγών και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
Τι επιχορηγεί
Το σύστημα ενεργητικής προστασίας των γεωργικών καλλιεργειών από φυσικούς κινδύνους, που θα επιχορηγήσει ο ΕΛΓΑ για το 2011, τεχνικών προδιαγραφών όπως ορίζονται στην απόφαση αυτή, επιχορηγεί τα εξής:
α) Τους αντιπαγετικούς ανεμιστήρες, φυσικών και νομικών προσώπων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 4 του Ν. 1790/88 όπως ισχύει σήμερα, καθώς και φορέων, δηλαδή αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων αναγνωρισμένων ενδοσυνεταιριστικών ομάδων παραγωγών, νόμιμα συγκροτημένων ομάδων παραγωγών και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
β) Τα αντιχαλαζικά δίχτυα, φυσικών ή νομικών προσώπων, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 4 του Ν. 1790/88 όπως ισχύει σήμερα και
γ) Τις μετατροπές των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων ισχύος 150 HP σε ηλεκτροκίνητους ισχύος 125 HP, που ο ΕΛΓΑ είχε στο παρελθόν στην κατοχή του και έχει πλέον μεταβιβάσει σε φορείς, που αναφέρονται στην περίπτωση α).
Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ ενέκρινε το πρόγραμμα για το 2010, με γνώμονα την αρχή ότι «η πρόληψη αποτελεί επένδυση», και προϋπολογισμός του για φέτος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ έτους 2012.
Διευκρινίζεται ότι ως νόμιμα συγκροτημένη ομάδα παραγωγών, νοείται κάθε ομάδα παραγωγών, όπως ορίζεται στον Κανονισμό αριθμ. 1432/2003 της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Οι προστατευόμενες καλλιέργειες
Από τον παγετό, στις προστατευόμενες καλλιέργειες ανήκουν τα εσπεριδοειδή όταν καταλαμβάνουν το 100% της καλλιεργούμενης έκτασης και η βερικοκιά ή ακτινιδιά ως συμπληρωματική καλλιέργεια μέχρι το 40% της καλλιεργούμενης έκτασης όταν η βασική καλλιέργεια σε ποσοστό τουλάχιστον 60% είναι εσπεριδοειδή και από το χαλάζι προστατευόμενες καλλιέργειες θεωρούνται τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, η ακτινιδιά και τα αμπελοειδή.

Το ποσοστό της επιχορήγησης του ΕΛΓΑ
α) Για την εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών, ανέρχεται στο ύψος του 60% για φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 4 του Ν. 1790/88, που ισχύει σήμερα.
β) Για την εγκατάσταση αντιπαγετικού ανεμιστήρα ή της μετατροπής πετρελαιοκίνητου σε ηλεκτροκίνητου, κατά μονάδα επιχορηγούμενου συστήματος Ενεργητικής Προστασίας, στο ύψος του 60% για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 4 του Ν. 1790/88, που ισχύει σήμερα, και στο ύψος του 75% για τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, τις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τι επιδοτείται για αντιχαλαζικά δίχτυα ανά καλλιέργεια
4.2 Το ανώτατο ποσό κόστους εγκατάστασης ανά καλλιέργεια καθορίζεται παρακάτω, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι για τον υπολογισμό της θα προσμετρηθούν τα τιμολόγια αγοράς υλικών και το κόστος εργατικών που ανέρχεται στο 20% του κόστους εγκατάστασης.
4.2.1 Για καλλιέργεια αμπελοειδών:
4.2.1.1. Για νέες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών σε καλλιέργειες αμπελοειδών, το κόστος εγκατάστασης καθορίζεται ως ακολούθως:
           ­με αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των σειρών 3,1 έως 3,5 μ., μέχρι 2.100,00 € ανά στρέμμα κάλυψης.
           ­με αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των σειρών 2 έως 3 μ., μέχρι 1.900,00 € ανά στρέμμα κάλυψης.
           ­με αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των σειρών 1,5 έως 1,9 μ., μέχρι 2.100,00 € ανά στρέμμα κάλυψης.
Για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η επιχορήγηση θα αφορά τη δαπάνη που θα απαιτηθεί για την εξ αρχής κατασκευή νέας εγκατάστασης, ικανής να δεχτεί την τοποθέτηση αντιχαλαζικού διχτυού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, οι οποίες αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ, της δαπάνης που θα απαιτηθεί για την αγορά του αντιχαλαζικού διχτυού καθώς και το κόστος των εργατικών.
4.2.1.2. Για καλλιέργειες αμπελοειδών που διαθέτουν εγκατάσταση σύμφωνη με τις τεχνικές προδιαγραφές του ΕΛΓΑ, ώστε να δεχτεί αντιχαλαζικό δίχτυ, μέχρι 500,00 € ανά στρέμμα κάλυψης. Η επιχορήγηση θα αφορά τη δαπάνη προμήθειας του αντιχαλαζικού διχτυού (μέχρι 400,00 €/στρ.), καθώς και τη δαπάνη για πλαστικά κλιπς, συρμάτινα γαντζάκια, καπέλα πασσάλων και σχοινί πρόσδεσης (μέχρι 100,00 €/στρ.).
4.2.2 Για καλλιέργειες μηλοειδών – πυρηνόκαρπων:
4.2.2.1. Για νέες εγκαταστάσεις με αποστάσεις φύτευσης έως 3,5 μ. (πυκνή φύτευση) ( ~ 35 στύλοι/στρ.) μέχρι 2.350,00 € ανά στρέμμα κάλυψης.
Η επιχορήγηση θα αφορά τη δαπάνη που θα απαιτηθεί για την εξ αρχής κατασκευή νέας εγκατάστασης, ικανής να δεχτεί την τοποθέτηση αντιχαλαζικού διχτυού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, οι οποίες αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ, της δαπάνης που θα απαιτηθεί για την αγορά του αντιχαλαζικού διχτυού καθώς και το κόστος των εργατικών.
4.2.2.2. Για νέες εγκαταστάσεις με αποστάσεις φύτευσης πάνω από 3,6 μ. (~25 στύλοι/στρ.) μέχρι 2.100,00 € ανά στρέμμα κάλυψης. Η επιχορήγηση θα αφορά τη δαπάνη που θα απαιτηθεί για την εξ αρχής κατασκευή νέας εγκατάστασης, ικανής να δεχτεί την τοποθέτηση αντιχαλαζικού διχτυού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, οι οποίες αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ, της δαπάνης που θα απαιτηθεί για την αγορά του αντιχαλαζικού διχτυού καθώς και το κόστος των εργατικών.
4.2.2.3. Για καλλιέργειες που διαθέτουν εγκατάσταση σύμφωνη με τις τεχνικές προδιαγραφές του ΕΛΓΑ, ώστε να δεχτεί αντιχαλαζικό δίχτυ, μέχρι 550,00 € ανά στρέμμα κάλυψης. Η επιχορήγηση θα αφορά τη δαπάνη προμήθειας του αντιχαλαζικού διχτυού (μέχρι 400,00 €/στρ.), καθώς και τη δαπάνη για πλαστικά κλιπς, συρμάτινα γαντζάκια και καπέλα πασσάλων (μέχρι 150,00 €/στρ.).
4.2.3 Για καλλιέργεια ακτινιδιάς:
4.2.3.1. Για νέες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών σε καλλιέργειες ακτινιδιάς, με διαμόρφωση «κρεβατίνας», μέχρι 2.350,00 € ανά στρέμμα κάλυψης και με διαμόρφωση «παλμέτας», μέχρι 2.100,00 € ανά στρέμμα κάλυψης.
Η επιχορήγηση θα αφορά τη δαπάνη που θα απαιτηθεί για την εξ αρχής κατασκευή νέας εγκατάστασης, ικανής να δεχτεί την τοποθέτηση αντιχαλαζικού διχτυού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, οι οποίες αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ, τη δαπάνη που θα απαιτηθεί για την αγορά του αντιχαλαζικού διχτυού καθώς και το κόστος των εργατικών.
4.2.3.2. Για καλλιέργειες που διαθέτουν εγκατάσταση ικανή να δεχτεί την τοποθέτηση αντιχαλαζικού διχτυού, μέχρι 550,00 € ανά στρέμμα κάλυψης. Η επιχορήγηση θα αφορά τη δαπάνη προμήθειας του αντιχαλαζικού διχτυού (μέχρι 400,00 €/στρ.), καθώς και τη δαπάνη για πλαστικά κλιπς, συρμάτινα γαντζάκια και καπέλα πασσάλων (μέχρι 150,00 €/στρ.).
4.3. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση επιχορήγησης μόνο αντιχαλαζικού διχτυού, ισχύουν τα παρακάτω:
α. Για καλλιέργεια αμπελοειδών: Σε κάθε ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας, αναλογεί και ταυτόχρονα επιχορηγούνται μέχρι 1.000 m2 αντιχαλαζικού διχτυού, β. Για καλλιέργεια μηλοειδών - πυρηνοκάρπων: Σε κάθε ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας,
αναλογoύν και ταυτόχρονα επιχορηγούνται μέχρι 1.100 m2 αντιχαλαζικού διχτυού, γ. Για καλλιέργεια ακτινιδιάς: Σε κάθε ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας, αναλογούν και ταυτόχρονα επιχορηγούνται μέχρι 1.200 m2 αντιχαλαζικού διχτυού.
Η παραπάνω αναλογία θα υπολογίζεται από τον ΕΛ.Γ.Α. στην έγκριση του μέγιστου ποσού της εκάστοτε εγκεκριμένης επιχορήγησης.

ΑΜΠΕΛΟΕΙΔΗ
ΦΥΤΕΥΣΗ-ΕΙΔΟΣ
ΚΟΣΤΟΣ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΠΟΣΟ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ (60%)
ΙΔΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (40%)
Φύτευση 3,1 έως 3,5 m
2.100,00 €
1260 €
840 €
Φύτευση 2 έως 3 m
1.900,00 €
1140 €
760 €
Φύτευση 1,5 έως 1,9 m
2.100,00 €
1260 €
840 €
Δίχτυα
500,00 €
300 €
200 €
   
ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ
ΦΥΤΕΥΣΗ-ΕΙΔΟΣ
ΚΟΣΤΟΣ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΠΟΣΟ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ (60%)
ΙΔΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (40%)
Διαμόρφωση «κρεβατίνας»
2.350,00 €
1410 €
940 €
Διαμόρφωση «παλμέτας»
2.100,00 €
1260 €
840 €
Δίχτυα
550,00 €
330 €
220 €
   
ΜΗΛΟΕΙΔΗ-ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ
ΦΥΤΕΥΣΗ-ΕΙΔΟΣ
ΚΟΣΤΟΣ
ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΠΟΣΟ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ (60%)
ΙΔΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ (40%)
Φύτευση έως 3,5 m
2.350,00 €
1410 €
940 €
Φύτευση πάνω από  3,6 m
2.100,00 €
1260 €
840 €
Δίχτυα
550,00 €
330 €
220 €


Ο αντιπαγετικός ανεμιστήρας
4. Το ποσοστό της επιχορήγησης του ΕΛΓΑ α) για την εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών, ανέρχεται στο ύψος του 60% για φυσικά και νομικά πρόσωπα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 4 του Ν. 1790/88, που ισχύει σήμερα, και β) για την εγκατάσταση αντιπαγετικού ανεμιστήρα ή της μετατροπής πετρελαιοκίνητου σε ηλεκτροκίνητου, κατά μονάδα επιχορηγούμενου συστήματος Ενεργητικής Προστασίας στο ύψος του 60% για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 4 του Ν. 1790/88, που ισχύει σήμερα και στο ύψος του 75% για τις συνεταιριστικές οργανώσεις, τις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και τους ΟΤΑ. Το ποσοστό της επιχορήγησης αναφέρεται στη συνολική καθαρή (χωρίς Φ.Π.Α.) αξία αγοράς και εγκατάστασης καινούργιων συστημάτων και μέχρι συνολικού ποσού:
Διευκρινίζεται ότι στην επιχορήγηση του ΕΛ.Γ.Α. δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη σύνδεσης του ανεμιστήρα με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος η οποία θα γίνεται, με ευθύνη και δαπάνες των φορέων ή των φυσικών προσώπων.
4.1 Για πετρελαιοκίνητους ανεμιστήρες
22.000,00 ευρώ        80 – 90 HP
23.300,00 ευρώ        90 – 100 HP
24.300,00 ευρώ        120 – 130 HP
26.900,00 ευρώ        145 – 150 HP
Για ηλεκτροκίνητους ανεμιστήρεςμε τον κινητήρα στον πυλώνα
10.500,00 ευρώ        30 HP
12.000,00 ευρώ        40 ΗP
13.600,00 ευρώ        50 HP
14.200,00 ευρώ        60 HP
15.500,00 ευρώ        75 ΗP
17.800,00 ευρώ        100 HP
19.500,00 ευρώ        125 HP
Για ηλεκτροκίνητους ανεμιστήρες με τον κινητήρα στο δάπεδο
22.700,00 ευρώ        150 HP
Μετατροπή πετρελαιοκίνητων ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους
4.4 Για τη μετατροπή των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους 10.050, 00 € ανά ανεμιστήρα.
Διευκρινίζεται ότι στην επιχορήγηση του ΕΛΓΑ δεν περιλαμβάνεται η δαπάνη σύνδεσης του μετασκευασθέντος ανεμιστήρα, για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα γίνεται με ευθύνη και δαπάνες των φορέων.

Σε ποιες περιοχές
5. Οι περιοχές που θα περιληφθούν στις επιχορηγήσεις του ΕΛ.Γ.Α. θα είναι:
5.1. Για τους αντιπαγετικούς ανεμιστήρες, καθώς και για τη μετατροπή των πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους, οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλ/νίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (Περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας, όπου ευδοκίμως καλλιεργούνται τα εσπεριδοειδή, τα βερίκοκα και τα ακτινίδια και όπου υπάρχουν θύλακες παγετού και από τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α. παρατηρείται μεγάλη συχνότητα ζημιών από τον παγετό.
5.2. Για τα αντιχαλαζικά δίχτυα οι Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χανίων, όπου ευδοκίμως καλλιεργούνται τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, η ακτινιδιά και τα αμπελοειδή και όπου από τα στοιχεία του ΕΛ.ΓΑ. παρατηρείται μεγάλη συχνότητα ζημιών από το χαλάζι.
  
Οι υποχρεώσεις των δικαιούχων
6. Τους όρους και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνεται η επιχορήγηση αυτή, τις υποχρεώσεις των δικαιούχων και τις συνέπειες από τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων αυτών που έχουν ως εξής:
6.1. Η προς κάλυψη με αντιχαλαζικά δίχτυα καλλιέργεια των δικαιούχων θα πρέπει να έχει συμπάγεια και να παρουσιάζει την εικόνα καλλιέργειας που υφίσταται τις ενδεδειγμένες καλλιεργητικές φροντίδες.
6.2. Oι δικαιούχοι, οι οποίοι από την καταβολή σ’ αυτούς από τον ΕΛ.Γ.Α. της επιχορήγησης αυτής αποκτούν την πλήρη, κυριότητα, νομή και κατοχή των μέσων αυτών να είναι εκμεταλλευτές, ως ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές με νόμιμα ενοικιαστήρια συμβόλαια, χρονικής διάρκειας τουλάχιστον εννέα (9) ετών, σε ό,τι αφορά τους αντιπαγετικούς ανεμιστήρες και τα αντιχαλαζικά δίχτυα, από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης για επιχορήγηση, της γεωργικής έκτασης που προτίθενται να προστατεύσουν, με προτεραιότητα τις προωθούμενες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ποικιλίες. Ειδικότερα για τους αντιπαγετικούς ανεμιστήρες η συμπάγεια της προστατευόμενης καλλιέργειας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 70% για εκτεταμένες περιοχές και για πολλούς ανεμιστήρες, ενώ οι περιοχές όπου τα συστήματα αυτά θα εγκατασταθούν θα πρέπει να προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛ.Γ.Α. ότι παρατηρούνται μεγάλες ζημιές από τον παγετό και το χαλάζι.
Τα παραπάνω θα βεβαιώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α.
Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση των αντιπαγετικών ανεμιστήρων και προκειμένου περί φυσικών προσώπων η εκμεταλλευόμενη έκταση μπορεί να είναι και μικρότερη αυτής που μπορεί να προστατεύσει ένας (1) τουλάχιστον ανεμιστήρας, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική προστατευόμενη, από τον ανεμιστήρα έκταση (του αιτούντος και ομόρων προς αυτήν αγροτεμαχίων) να συγκεντρώνει τον απαραίτητο αριθμό στρεμμάτων για την τοποθέτηση του ανεμιστήρα που αναφέρονται στον πίνακα (Π5) του παραρτήματος Ι.
6.3. Οι δικαιούχοι να αποδέχονται ανεπιφύλακτα τους όρους του Ν. 2342/95 (ΦΕΚ 208/Α/6 10-95) περί «Ενεργητικής Προστασίας της γεωργικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα:
6.3.1 Αναλαμβάνουν στο εξής την υποχρέωση, με δική τους ευθύνη και δικές τους δαπάνες, να φυλάσσουν, συντηρούν, ασφαλίζουν, διατηρούν σε πλήρη ετοιμότητα λειτουργίας και να θέτουν σε λειτουργία, όταν αυτό είναι αναγκαίο, όλα τα συστήματα Ενεργητικής Προστασίας που θα αποκτήσουν κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ώστε αυτά να εκπληρώνουν πλήρως το σκοπό για τον οποίον αποκτήθηκαν. Η συντήρησή τους θα γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα ειδικά τεχνικά εγχειρίδια των κατασκευαστών και πάντοτε με επιμέλεια, ώστε τα συστήματα αυτά να βρίσκονται συνεχώς σε πλήρη λειτουργική ετοιμότητα. Η υποχρέωση αυτή θα διαρκεί για τους αντιπαγετικούς ανεμιστήρες (καινούργιους ή μετατραπέντες πετρελαιοκίνητους σε ηλεκτροκίνητους) χρονικό διάστημα τουλάχιστον είκοσι (20) ετών και για τα αντιχαλαζικά δίχτυα, χρονικό διάστημα δώδεκα (12) ετών από την ημερομηνία της εγκατάστασής τους, διάστημα για το οποίο ο ΕΛ.Γ.Α. απαλλάσσεται της υποχρέωσης καταβολής αποζημιώσεων εφόσον αυτό εμπίπτει στις δυνατότητες προστασίας των μέσων αυτών. Αν δεν τηρούνται οι υποχρεώσεις της παραγράφου αυτής, ο ΕΛΓΑ απαλλάσσεται από την ευθύνη για την καταβολή ασφαλιστικών αποζημιώσεων, για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών όσον αφορά αντιπαγετικούς ανεμιστήρες και δώδεκα (12) ετών όσον αφορά εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών, την περίοδο που συνέβη το ζημιογόνο γεγονός, εφόσον αυτό εμπίπτει στις δυνατότητες προστασίας των μέσων αυτών.
Μόνιμη τοποθέτηση εκτός ανωτέρας βίας
6.3.2 Στην περίπτωση των αντιπαγετικών ανεμιστήρων, δεν μπορούν να προβαίνουν σε μετακινήσεις (αλλαγές θέσεων) από την αρχική θέση εγκατάστασής τους, εκτός εάν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας όπως π.χ. ολική καταστροφή των καλλιεργειών από πυρκαγιά, επιδημική ασθένεια, δημιουργία οικισμού, κατασκευή μεγάλου εργοστασίου, γηπέδου, σχολείου, νεκροταφείου, αλλαγής ιδιοκτησίας λόγω πώλησης ή κληρονομιάς κ.λ.π. Η μετακίνηση σ’ αυτή την περίπτωση θα γίνεται με ευθύνη και δαπάνες του δικαιούχου και ύστερα από σύμφωνη γνώμη του ΕΛ.Γ.Α.
6.3.3. Στην περίπτωση των αντιπαγετικών ανεμιστήρων, δεν μπορούν να μεταβιβάζουν την κυριότητα, νομή και κατοχή ή να προχωρούν στην πώλησή τους ή τμημάτων αυτών π.χ. πυλώνα, κινητήρα κ.λ.π. σε τρίτους, με εξαίρεση στην περίπτωση μετατροπής του πετρελαιοκίνητου ανεμιστήρα σε ηλεκτροκίνητο, όπου θα μπορεί να εκποιείται κάθε τμήμα του πετρελαιοκίνητου ανεμιστήρα που δεν θα είναι πλέον απαραίτητο στο νέο μετασκευασμένο συγκρότημα.

Τα δικαιολογητικά
7.1 Για τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 4 του Ν. 1790/88, όπως ισχύει σήμερα:
Αίτηση με τα πλήρη στοιχεία του ενδιαφερόμενου, η οποία θα υποβάλλεται στο αρμόδιο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. της περιοχής όπου βρίσκεται η προς προστασία γεωργική εκμετάλλευση. Στην αίτηση θα περιγράφονται τα στοιχεία της γεωργικής έκτασης την οποία προορίζεται να προστατεύσει, ο τύπος του συστήματος που προτίθεται να εγκαταστήσει, καθώς και η προτεραιότητα των περιοχών που επιθυμεί να προστατεύσει. Μαζί με την αίτησή του ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει και τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Τίτλος ιδιοκτησίας: Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του συμβολαίου και πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας Υποθηκοφυλακείου / Κτηματολογικού γραφείου της έκτασης που προορίζεται να εγκατασταθεί το σύστημα που θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α.
Απόσπασμα Κτηματολογικού διαγράμματος (χάρτης) και κτηματολογικού πίνακα (όπου το Κτηματολόγιο έχει αναρτηθεί), ή Τοπογραφικό διάγραμμα ή απόσπασμα χάρτη από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (ΓΥΣ) κλίμακας 1:5000, του αγροτεμαχίου και της ευρύτερης περιοχής όπου βρίσκεται η έκταση που πρόκειται να προστατευθεί, με τον αντίστοιχο αριθμό του (ΚΑΕΚ όταν πρόκειται για το Κτηματολόγιο), όπου θα επισημαίνεται επακριβώς το αγροτεμάχιο που προορίζεται να εγκατασταθεί το σύστημα Ενεργητικής Προστασίας.
Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599 από τον ιδιοκτήτη και στην περίπτωση μίσθωσης και από τον μισθωτή ότι: α) Τα δηλούμενα στοιχεία είναι αληθή και β) Θα διατηρήσει ή θα βελτιώσει τις καλλιέργειές του υποχρεωτικά όσο χρόνο υποχρεούται να διατηρήσει την επένδυση για την οποία επιχορηγείται. γ) Δεν θα επιχορηγηθεί για τον ίδιο σκοπό από άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα εκτός ΕΛ.Γ.Α.  δ) Αποδέχεται ανεπιφύλακτα τα προβλεπόμενα στο Ν. 2342/95 (ΦΕΚ 208/Α/6-10-95) περί «Ενεργητικής Προστασίας της γεωργικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής και άλλες διατάξεις», καθώς και τα αντίστοιχα της παρούσας Απόφασης του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α.
Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599 των ιδιοκτητών ομόρων προς την έκταση που προορίζεται να εγκατασταθεί ο αντιπαγετικός ανεμιστήρας, αγροτεμαχίων, ωφελουμένων από την εγκατάσταση του ανεμιστήρα, ότι συμφωνούν με την εγκατάστασή του.
Βεβαίωση του αρμόδιου φορέα (συνεταιρισμός ή Τοπική Αυτοδιοίκηση), για επίδειξη από μέρους του ενδιαφερόμενου καλής συνεργασίας με τον φορέα, σε περίπτωση που στην περιοχή διαμονής του ενδιαφερόμενου ή στην περιοχή όπου ευρίσκεται η προς προστασία γεωργική εκμετάλλευση ή και στα δύο οι παραπάνω τοπικοί φορείς είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα αντιπαγετικής προστασίας του ΕΛ.Γ.Α., από το οποίο ωφελείτο ο ενδιαφερόμενος.
Αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του έτους 2011 και των υπολοίπων ετών μέχρι του έτους παραλαβής. Τονίζεται ότι για να εισπράξουν την επιχορήγηση θα πρέπει να έχουν καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 3877/2010.
Εγγύηση καλής εκτέλεσης εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών από τον κατασκευαστή, για όλες τις καλλιέργειες εκτός από αμπελοειδή έκτασης κάτω από 7 στρέμματα.
Ονομαστική κατάσταση των εργατών που απασχολήθηκαν στην εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών, ενυπόγραφη από τον αρμόδιο της υλοποίησης της εγκατάστασης, όπου θα αναφέρονται το ΑΦΜ και το ποσό που έλαβε ο κάθε εργάτης.
Σε περίπτωση υποβολής αίτησης από νομικό πρόσωπο, εκτός των ανωτέρω, απαιτείται και επικυρωμένο αντίγραφο εταιρικού συμβολαίου καθώς επίσης κάθε στοιχείο το οποίο θα αποδεικνύει είτε τη νομική κυριότητα είτε τη νόμιμη χρήση του αγροτεμαχίου στο οποίο προορίζεται να εγκατασταθεί το επιχορηγούμενο μέσο ενεργητικής προστασίας. Επιπλέον θα πρέπει να προσκομίσει πρόσφατο έγγραφο από το οποίο θα αποδεικνύεται ότι δεν τελεί υπό πτώχευση.


Από το φύλλο 299 της Agrenda