Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

«Καμπάνες» υπουργείου Ανάπτυξης ύψους 228.900 ευρώ για οπωροκηπευτικά


Διοικητικά πρόστιμα ύψους 228.900 ευρώ επιβλήθηκαν για παραβάσεις της αγορανομικής νομοθεσίας στα οπωροκηπευτικά, μέσα στο 2010, όπως ενημέρωσε τη Βουλή, με έγγραφό του ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Ρόβλια για το έτος 2010, η Διεύθυνση Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς διενήργησε 1.017 ελέγχους που αφορούν τα οπωροκηπευτικά και επεβλήθησαν 260 Διοικητικά Πρόστιμα ύψους 228.900 ευρώ.
Ειδικότερα, έγιναν 431 έλεγχοι σε Λαϊκές Αγορές, 129 σε Κεντρικές Αγορές, 155 έλεγχοι στη Βαρβάκειο αγορά, 11 έλεγχοι σε συσκευαστήρια, 206 έλεγχοι σε Κρεοπωλεία, Οπωροπωλεία, Ιχθυοπωλεία, 2 έλεγχοι σε χονδρεμπόρους, 50 έλεγχοι σε Πολυκαταστήματα Super Markets, 9 έλεγχοι σε καταστήματα τροφίμων, 8 σε επιχειρήσεις κρέατος εκτός ΟΚΑΑ, 10 έλεγχοι σε συσκευαστήρια στην Ηλεία και την Αχαΐα και 6 στην περιοχή της Θήβας. Οι έλεγχοι διεξήχθησαν από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2010 από τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου, της Διεύθυνσης Ελέγχων της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς, αποτελούμενα από Γεωπόνους, Κτηνίατρους καθώς και Τεχνολόγους τροφίμων.
Αφορμή για να διαβιβαστούν τα στοιχεία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης στη Βουλή, έδωσαν βουλευτές που με ερωτήσεις τους, επισημαίνουν στην κυβέρνηση ότι υπάρχει διεύρυνση της ψαλίδας στα αγροτικά προϊόντα, στις τιμές ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, κερδοσκοπία, αδιαφανείς συναλλαγές και οικονομικός εκβιασμός των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης, με αποτέλεσμα και ο καταναλωτής να πληρώνει υπέρογκες τιμές αλλά και οι παραγωγοί να είναι ζημιωμένοι.
Στο έγγραφό του ο κ. Ρόβλιας ενημερώνει ότι το χονδρεμπορικό κέρδος στα οπωρολαχανικά κυμαίνεται από 8% έως 12% και το λιανικό κέρδος από 20% έως 40% ανάλογα με το είδος του οπωρολαχανικού. «Στρέβλωση στην αγορά μπορεί να παρουσιαστεί από την αδιαφάνεια στη συναλλαγή μεταξύ παραγωγού και Α΄ χονδρεμπόρου (υπερτιμολογήσεις) για την οποία είναι συνυπεύθυνος και ο παραγωγός», αναφέρει επίσης ο κ. Ρόβλιας και διαβεβαιώνει ότι γίνονται εντατικοί έλεγχοι.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ για αυξήσεις ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων και το 2011

Οι τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2011 σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με προβλέψεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το αμερικανικό υπουργείο εκτιμά ότι θα υπάρξουν τιμές - ρεκόρ για τους παραγωγούς σιταριού, καλαμποκιού και σόγιας, για το καλλιεργητικό έτος που ξεκινά με τις σοδειές του 2011 και ότι ο πληθωρισμός τροφίμων θα κορυφωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν οι χονδρικές τιμές θα περάσουν στους καταναλωτές.

Η προειδοποίηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την παγκόσμια ανησυχία για την άνοδο του πληθωρισμού και για τους κινδύνους αναταραχών σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ κ. Τζόζεφ Γκλάουμπερ, ανέφερε στη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση του αγροτικού - επιχειρηματικού κόσμου, που έγινε στην Ουάσιγκτον, ότι παρά την αύξηση των καλλιεργειών καλαμποκιού και σόγιας, στα σιτηρά και τους ελαιόσπορους αναμένεται ότι θα είναι «σφιχτή» η αγορά και το 2011-2012, λόγω των ισχυρών εξαγωγών και της ζήτησης βιοκαυσίμων.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: «Ενισχύουμε τις εξαγωγές - Η προοδευτική μας απάντηση στην κρίση»

Τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής αναπτυξιακής πολιτικής αναπτύσσει σε άρθρο του ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην ιστοσελίδα Social Europe Journal με τίτλο «Promotion of Export driven Growth - The first Pillar of our Progressive Response to the Crisis». (Η προώθηση της ανάπτυξης μέσω των εξαγωγών – Ένας βασικός πυλώνας της προοδευτικής απάντησής μας στην κρίση).
Με αφορμή την αύξηση των εξαγωγών το 2010 κατά 8.3%, σε σχέση με το 2009, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εξηγεί γιατί η ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής αναπτυξιακής πολιτικής και μια ιδιαίτερα αποτελεσματική απάντηση στην οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 5.5 % το 2011, ενώ στόχος του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας είναι η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, μέσω στοχευμένων πολιτικών και δράσεων, ώστε να ανέλθουν στο 10% του ΑΕΠ το 2012 και στο 16% το 2014, από το 8.7% του ΑΕΠ που είναι σήμερα.
Οι πολιτικές του Υπουργείου για την ενίσχυση των εξαγωγών συνοψίζονται στα εξής:
1. Τη δραστηριοποίηση 2 νέων χρηματοδοτικών εργαλείων:
i. Το Go2Market (με προϋπολογισμό 70 εκ ευρώ)
ii. Το Πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (με προϋπολογισμό 30 εκ ευρώ)
2. Τη βελτίωση μονάδων πιστοποίησης προϊόντων που θα επικεντρώνουν στην ποιότητα
3. Την εξάλειψη των εμποδίων για την εξαγωγική δραστηριότητα (Business Friendly Greece Program 2011)
4. Τη δημιουργία διϋπουργικής ομάδας για καλύτερο συντονισμό με την Ένωση Εξαγωγέων
5. Την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συμβουλίου για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα
6. Την αναδιάρθρωση όλων των σχετικών οργάνων όπως είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ)
7. Την εγκαθίδρυση ενός δικτύου ενημέρωσης που θα συνεργάζεται με τις ενώσεις εξαγωγέων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός στο άρθρο του, «Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της, η Ελλάδα εφαρμόζει μια συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας παραγωγικής εξωστρεφούς οικονομίας. Η προώθηση της ανάπτυξης μέσω των εξαγωγών αποτελεί το βασικό πυλώνα της ελληνικής προοδευτικής απάντησης στην οικονομική κρίση. Άλλοι βασικοί πυλώνες της πολιτικής μας είναι η αναθέρμανση της αγοράς και η προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και η προώθηση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με ενισχύσεις και κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις ποιότητας».
 

Στα 73 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι που πληρώνεται την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου

Ημέρες εξελίξεων οι επόμενες για τους παραγωγούς βάμβακος οι οποίοι βρίσκονται εν αναμονή της πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης αλλά και ανακοινώσεων για τις αποζημιώσεις όσων επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτόσωσεις. Όπως ανακοίνωσε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι θα πληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει το ποσό.
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του ΑγροΤύπου το ποσό που θα πληρωθεί είναι περίπου 73 ευρώ το στρέμμα (77,5 ευρώ το στρέμμα μικτά μείον 7,5 ευρώ κρατήσεις). Αξίζει να σημειωεθεί ότι φέτος - όπως αναφέρει το ρεπορτάζ μας - έχουν σπαρθεί 2.555.000 στρέμματα, ενώ πρόκειται να πληρωθούν περίπου 48.000 παραγωγοί από τους 51.000 και θα μείνουν σε εκκρεμότητα περίπου 3.000 παραγωγοί για τους οποίους διερευνάται αν είχαν σπείρει βαμβάκι. Αυτοί που δεν θα πληρωθούν τελικά θα είναι αυτοί που δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν είχαν σπείρει βαμβάκι ή είχαν σπείρει και δεν συγκόμισαν.
Αυτοί που δεν θα πληρωθούν τελικά θα είναι αυτοί που δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν είχαν σπείρει βαμβάκι ή είχαν σπείρει και δεν συγκόμισαν.
Την ερχόμενη εβδομάδα (πολύ πιθανόν και την Δευτέρα) πρόκειται να πληρωθεί επίσης και η συνδεδεμένη στην βιομηχανική ντομάτα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας στη βιομηχανική ντομάτα η τελική επεξεργασία των στοιχείων κάνει λόγο για συνδεδεμένες ενισχύσεις 90 και 140 ευρώ το στρέμμα τιμές που θα εξαρτηθούν από το επίπεδο των παραδόσεων.
Τέλος όσον αφορά στις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις ανακοινώσεις από πλευράς ΥπΑΑΤ αναμένονται την Τρίτη, 8 Μαρτίου.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Κλάδεμα φυτών



Αφαίρεση παραβλαστημάτων

Πολλαπλασιασμός φυτών με σπορά


Πολλαπλασιασμός με εναέριες καταβολάδες


Δάκος. Ο εχθρός της Ελιάς.

Όνομα εντόμου: Bactrocera (Dacus) oleae

Φάσμα προσβαλλομένων: Ελαιόδεντρα
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Εμφανίζεται στη λεκάνη της Μεσογείου, τη βόρεια, ανατολική και νότια Αφρική, Μέση Ανατολή, βόρεια Ινδία, βορειοδυτικό Πακιστάν και όπου αλλού υπάρχει ελαιόδεντρο στο Ανατολικό ημισφαίριο.  Πρόσφατα εντοπίστηκε και στην Καλιφόρνια. Τόσο τα ενήλικα έντομα όσο και οι κάμπιες, είναι σε θέση να προκαλέσουν ζημιές. Η κάμπια του δάκου διατρέφεται μέσα στον καρπό, καταστρέφοντας το σαρκώδες μέρος του και επιτρέποντας την εισχώρηση δευτερευόντων βακτηρίων και μυκήτων που προκαλούν σήψη στον καρπό και υποβαθμίζουν την ποιότητα και τη γεύση του ελαίου.H σίτιση του εντόμου από τον καρπό προκαλεί την πρόωρη πτώση του καρπού και υποβαθμίζει την ποιότητα τόσο της επιτραπέζιας ελαίας όσο και την παραγωγή ελαιολάδου.
Συμπτώματα: Μικρές τριγωνικές κηλίδες που μόνο ένα έμπειρο μάτι μπορεί να διακρίνει πάνω στον καρπό.

Περιγραφή εντόμου:
Tο ενήλικο έχει μήκος περίπου 6 χιλ. Το κεφάλι, ο θώρακας και το υπογάστριο έχουν καφέ χρώμα, με σκουρότερα στίγματα και αρκετά λευκά ή κίτρινα μπαλώματα στην κορυφή και στα πλευρά του θώρακα. Τα φτερά του είναι τοποθετημένα οριζόντια, κυρίως διαφανή, με καφέ στίγματα και μακριά από το σώμα.  Ο δάκος διακρίνεται από τα μαύρα στίγματα στις άκρες των φτερών και την απουσία λωρίδων στα φτερά. Τα θηλυκά έχουν μήκος 5 χιλ., άνοιγμα φτερών περίπου 10 χιλ. και διακρίνονται από τα αρσενικά από μια σκούρα σύνθεση στο άκρο του υπογαστρίου τους, που χρησιμεύει για να διατρυπούν τον ελαιόκαρπο και να εναποθέτουν εκεί τα αυγά. Συνήθως μόνο ένα αυγό εναποτίθεται ανά καρπό.

Συνήθως εναποτίθενται πολλά αυγά σ’ εκείνες τις ποικιλίες της ελιάς που παράγουν μεγάλους καρπούς και τα θηλυκά προτιμούν τις ποικιλίες με μεγάλους καρπούς σε σχέση με εκείνες που έχουν μικρούς καρπούς για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Οι κάμπιες είναι λευκοκίτρινες, άποδες. Όταν εκκολαφθούν είναι λεπτές και δυσδιάκριτες, όταν όμως σιτιστούν για κάποιο χρονικό διάστημα εντοπίζονται ευκολότερα, ιδιαίτερα όταν ο καρπός αρχίσει να σαπίζει. Το στάδιο της κάμπιας διεξάγεται ολόκληρο εντός του καρπού.

Κύκλος ζωής: Στην περιοχή της Μεσογείου, εμφανίζονται κάθε χρόνο δύο έως πέντε γενιές. Το έντομο περνά το χειμώνα στο κουκούλι, αρκετά εκατοστά κάτω από το έδαφος και το στρώμα των φύλλων. Τα ενήλικα έντομα εμφανίζονται την άνοιξη, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος και τη θερμοκρασία. Τα αυγά εναποτίθενται στον ωριμάζοντα καρπό όταν αρχίζουν να σκληραίνουν τα κουκούτσια (ένα αυγό ανά καρπό, ποτέ παραπάνω).Τον Ιούλιο τα θηλυκά αρχίζουν να δραστηριοποιούνται και να εναποθέτουν τα αυγά τους στους πιο πρώιμα ώριμους καρπους. Μέχρι 12 αυγά μπορεί να εναποτίθενται κάθε μέρα, και περίπου 150-400 στη διάρκεια της ζωής του εντόμου. Το θηλυκό διατρυπά τον καρπό με την προβοσκίδα και εναποθέτει το αυγό κάτω από την επιδερμίδα. Οι άποδες κάμπιες τρέφονται με τον καρπό, προκαλώντας την πτώση του από το δέντρο. Τα αυγά εκκολάπτονται σε 2-3 ημέρες. Τα στάδια κάμπιας και κουκουλιού διαρκούν αντίστοιχα 12-14 και 7-10 ημέρες. Η διάρκεια της ζωής του εντόμου ποικίλει από ένα ως 6 ή 7 μήνες. Τα αρσενικά παράγουν ένα στριγκό ήχο ή σήμα κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας.
Το καλοκαίρι και ιδιαίτερα το φθινόπωρο, αναπτύσσονται 2-4 γενιές ανάλογα με το κλίμα και τη θερμοκρασία.
Η δραστηριότητα του εντόμου συνεχίζεται κανονικα όσο η θερμοκρασία παραμένει στους 20-28oC. Όταν η θερμοκρασία υπερβεί τους 30oC, αναστέλλεται η εναπόθεση αυγών, και πάνω από τους 35oC κάθε δραστηριότητα σταματά. Η εναπόθεση αυγών σταματά ακόμα και όταν είναι χαμηλη η υγρασία (50-60%). Έτσι, το καλοκαίρι, όταν οι μέρες είναι πολύ ζεστές και ξηρές, εμφανίζεται στους καρπούς δάκος που δεν εναποθέτει αυγά.
Οι υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 30oC) και η χαμηλή υγρασία εξάλλου, δε βοηθούν την ανάπτυξη της κάμπιας.
Αντιμετώπιση: Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη μείωση των πληθυσμών του Bactrocera oleae (δάκου).Τα χημικά μέτρα (προληπτικά ή θεραπευτικά) είναι μία εκ των μεθόδων. Η προληπτική αντιμετώπιση όπως οι ψεκασμοί δολώματος από το χώμα και οι αεροψεκασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και θεραπευτικά, όπως και οι ψεκασμοί κάλυψης.
Ένα άλλο μέτρο είναι ο βιολογικός έλεγχος, αφού ο δάκος προσβάλλεται από πλήθος παρασιτικών σφηκών. Επιπλέον, υπάρχει και βιοτεχνολογική αντιμετώπιση (διάφοροι  τύποι παγίδων)

Σκανδαλίδης: Αλλαγές στα Σχέδια Βελτίωσης και την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει η πληρωμή της συνδεδεμένης στο βαμβάκι

Σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα που αφορά τον «Εκσυγχρονισμό Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων», Σχέδια Βελτίωσης - Μέτρο 121, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους δημοσιογράφους, την Πέμπτη (24 Φεβρουαρίου), στο ΥπΑΑΤ. Ακόμη ο υπουργός ανακοίνωσε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί την συνδεδεμένη ενίσχυση θα την εισπράξουν την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ στο άμεσο μέλλον θα ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα αποζημιωθούν.
Αναλυτικότερα όπως τόνισε ο υπουργός, θα υπάρξει αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης, που από 285.000.000 ευρώ θα γίνει 500.000.000 ευρώ. Θα αυξηθεί επίσης το ύψος της προκαταβολής του ποσού με την οριστική ένταξη του έργου και από 20% που ήταν γίνεται 50%.
Ο κ. Σκανδαλίδης προανάγγειλε ότι θα δοθεί παράταση στην ημερομηνία λήξης της κατάθεσης των αιτήσεων ένταξης (μέχρι τώρα έληγε στις 18 Απριλίου του 2011) αλλά ακόμη δεν μπορεί να πει πότε θα είναι η νέα ημερομηνία.
Ακόμη ανακοίνωσε και αλλαγές της ελάχιστης βαθμολογίας που απαιτείται για να ενταχθεί ο ενδιαφερόμενος στο πρόγραμμα. Έτσι σύμφωνα με τον υπουργό γίνεται μείωση της βάσης των 40 βαθμών σε 20 έως 30 βαθμούς ανά περίπτωση. Επίσης καταργείται η βάση για τις περιφέρειες της νησιωτικής Ελλάδος (Βόρειο και Νότιο Αιγαίο).
Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) θα είναι έτοιμη την ερχόμενη Δευτέρα υποστήριξε ο υπουργός.
Ακόμη επιβεβαίωσε όσα είχε γράψει ο ΑγροΤύπος ότι το υπουργείο μέσα στο 2011 θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη.
Όσον αφορά το πρόβλημα με τους τευτλοπαραγωγούς που δεν εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης, θα πραγματοποιηθεί προκήρυξη ειδικά για αυτούς, με ένα κονδύλι της τάξης των 17.000.0000 ευρώ.

Για το βαμβάκι

Ο κ. Σκανδαλίδης δεσμεύτηκε ότι την ερχόμενη Δευτέρα (18/2/) θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι. Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών τόνισε ότι είναι ακόμη στο στάδιο μελέτης και θα ανακοινώσει τον τρόπο της αποζημίωσης μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Αναλυτικά η αναμόρφωση της προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης θα περιλαμβάνει:

Α. Οικονομικά Στοιχεία

1ο Αύξηση διαθέσιμων πιστώσεων από 285 εκ. ευρώ σε 500 εκ. ευρώ.

2ο Κλαδική κατανομή

75 εκ ευρώ για νέους γεωργούς (από 50 εκ ευρώ)
270 εκ ευρώ για γεωργούς και κτηνοτρόφους (από 100 εκ ευρώ)
135 εκ ευρώ για καπνοπαραγωγικές παριοχές
20 εκ ευρώ για αγελαδοτρόφους

3ο Περιφερειακή Κατανομή των 270 εκ. ευρώ.
Κάθε περιοχή διαθέτει συγκεκριμένους πόρους


30 εκ. ευρώ Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
40 εκ .ευρώ Κεντρική Μακεδονία
20 εκ. ευρώ Δυτική Μακεδονία
20 εκ. ευρώ Ήπειρος
30 εκ. ευρώ Θεσσαλία
20 εκ ευρώ Στερεά Ελλάδα
20 εκ. ευρώ Πελοπόννησος
20 εκ ευρώ Δυτική Ελλάδα
10 εκ. ευρώ Αττική
30 εκ ευρώ Κρήτη
10 εκ. ευρώ Νότιο Αιγαίο
10 εκ. ευρώ Βόρειο Αιγαίο
10 εκ. ευρώ Ιόνια Νησιά

4ο Για σχέδια μέχρι 50 χιλ. ευρώ χωρίς κόστος μελέτης

5ο Προκαταβολή το 50% του ποσού για την οριστική ένταξη του έργου

Β. Στόχοι
6ο Προτεραιότητες
  • αύξηση παραγωγής
  • συνδυαστικές οικονομικές δραστηριότητες
  • ενίσχυση τυποποίησης
  • έμφαση σε προϊόντα που χρήσουν μεταποίησης
  • σύνδεσης με το «καλάθι της περιφέρειας»
7ο Δράσεις που ενισχύονται
  • θερμοκήπια, υδροπονικά υψηλής τεχνολογία, εξοικονόμηση νερού, μεγάλων αποδόσεων, ειδικών καλλιεργειών (π.χ. φράουλα – καρπούζι – πεπόνι – κολοκύθι – φασολάκι)
  • κτηνοτροφία
  • οπωροκηπευτικά «4 εποχών» (π.χ. πορτοκάλι – ροδάκινο)
  • εξαγωγικές καλλιέργειες (π.χ. σαλιγκάρι – μανιτάρι)
8ο Νέες εντάξεις
  • θερμοκήπια προϋπολογισμού μέχρι 500 χιλ. ευρώ
  • ελιά κλασικής φύτευσης
  • νέες ποικιλίες ροδακινιάς
Γ. Βελτίωση Βαθμολογίας
9ο Η αύξηση των πιστώσεων συνοδεύεται από βελτιώσεις στη βαθμολογία με σημαντική μείωση της βάσης των 40 μορίων
  • νέοι γεωργοί
    20 μόρια – φυτική παραγωγή
    25 μόρια – ζωική παραγωγή
  • λοιποί γεωργοί
    20 μόρια – φυτική παραγωγή
    30 μόρια – ζωική παραγωγή
  • κατάργηση της βάσης
    για τις περιφέρειες νησιωτικής Ελλάδας (Βορ. Αιγαίο – Νότιο Αιγαίο – Ιόνιο)
  • κατάργηση της επιμέρους βάσης των 15 μορίων
  • βελτιώσεις κριτηρίων βαθμολόγησης (π.χ. πρόβλεψη βαθμολογίας για νέους γεωργούς του 2006, αύξηση πριμοδότησης «πρώην» και «νυν» καπνοπαραγωγών, πυρόπληκτες περιοχές)
Δ. Αναδιατύπωση αποφάσεων
10oΤα παρακάτω είναι ήδη έτοιμα ή ετοιμάζονται εντός της εβδομάδας:
  • της ΚΥΑ σχετικά με τις αμοιβές μελετητών
  • της προκήρυξης όσον αφορά την κατανομή στις περιφέρειες και τις κατηγορίες παραγωγών
  • της απόφασης για τις δράσεις των Ομάδων Παραγωγών ώστε τα θερμοκήπια να φθάσουν στον προϋπολογισμό των 500.000 ευρώ
  • της απόφασης για την ένταξη νέων ποικιλιών ροδακινιάς και την ένταξη της ελιάς κλασικής φύτευσης στις επιλέξιμες καλλιέργειες
  • της απόφασης για τη βαθμολογία των σχεδίων
  • τη διαμόρφωση απλοποιημένων εντύπων αίτησης για τους παραγωγούς με σχέδια προϋπολογισμού μέχρι 50.000 ευρώ.

Ανακοίνωση ΥπΑΑΤ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, ανακοίνωσε σήμερα, αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος που αφορά τον «Εκσυγχρονισμό Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» Σχέδια Βελτίωσης _Μέτρο 121, από 285 εκατ. ευρώ σε 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε στοχευμένες δράσεις σε όλους τους τομείς της αγροτικής οικονομίας και ξεχωριστά σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
Αυξάνεται το ύψος της προκαταβολής του ποσού με την οριστική ένταξη του έργου και από 20% που ήταν γίνεται 50%. Για αυτούς που κάνουν Σχέδια Βελτίωσης μέχρι 50.000 ευρώ, αφαιρείται η προϋπόθεση της μελέτης. Επίσης, η αύξηση των πιστώσεων συνοδεύεται από βελτιώσεις στη βαθμολογία με σημαντική μείωση της βάσης των 40 μορίων, σε 20 έως 30 βαθμούς ανά περίπτωση και καταργείται η βάση για τις περιφέρειες νησιωτικής Ελλάδας (Βόρειο Αιγαίο- Νότιο Αιγαίο –Ιόνια).
Ο Υπουργός, αναφέρθηκε ακόμη στην πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τα αγροτικά προϊόντα, όπου το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των αγροτικών προϊόντων κατά το εντεκάμηνο (πλην Δεκεμβρίου) μειώθηκε κατά 20% σε σχέση με το 2009. Αυτό δείχνει αύξηση των εξαγωγών ύψους 4,2%, μείωση των εισαγωγών ύψους 4,7%. «Είναι μια θετική εξέλιξη, ο στόχος μας είναι εάν μπορέσουμε μέσα στο 2011 το έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 1 δις».

http://www.agrotypos.gr

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΧΑΛΑΣΤΡΑ Αντιδρούν για την τιμή του ρυζιού οι αγρότες


Η αύξηση της τιμής του ρυζιού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προβληματίσει και τους έλληνες παραγωγούς. Στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης οι παραγωγοί εκφράζουν τις πρώτες αντιδράσεις για το μεγάλο άνοιγμα ψαλίδας ανάμεσα στην τιμή πώλησης του προϊόντος από τον παραγωγό και την τελική τιμή, στην οποία αγοράζει το είδος αυτό ο καταναλωτής.

Πριν από ένα χρόνο οι ορυζοπαραγωγοί της Χαλάστρας πωλούσαν το ρύζι 15-16 λεπτά το κιλό. Φέτος πωλούν 35-40 λεπτά το κιλό. Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι ορυζοπαραγωγοί του κάμπου της Θεσσαλονίκης, του μεγαλύτερου ορυζώνα της χώρας, θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένοι.

Ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι παραγωγοί διαπίστωσαν για μία ακόμη φορά, οι μεσάζοντες πωλούν στα 2-3 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στα πολυκαταστήματα τροφίμων οι τιμές που όλοι βιώνουμε. "Εμείς θέλουμε φτηνό ρύζι για όλους", τονίζουν και ορισμένοι συμπληρώνουν ότι "η ακρίβεια έχει ονοματεπώνυμο".

Οι δύο μεγαλύτεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί της περιοχής βρίσκονται σε αναβρασμό και οι εκπρόσωποί τους εξηγούν πως θα διεκδικήσουν υψηλότερες τιμές.

Πάνω από το 60% της ελληνικής παραγωγής, λένε οι αγρότες, εξάγεται στην Ιταλία. Στα δύο σούπερ μάρκετ του αγροτικού συνεταιρισμού Χαλάστρας, όπου οι ορυζοπαραγωγοί προωθούν τα προϊόντα τους, μισό κιλό συσκευασμένο ρύζι κοστίζει 56 λεπτά, ενώ ένα κιλό ρύζι χύμα πωλείται 73 λεπτά. Την ίδια ώρα οι καταναλωτές προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τρόπους διαφυγής από τον κλοιό της ακρίβειας που σφίγγει όλο και περισσότερο.