Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Για γεωπόνους 8-13 ετών...


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα διαρκέσει απο τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο. Οι μικροί γεωπόνοι θα μάθουν τα πάντα για τον κήπο και την καλλιέργειας της γης.






Στο Ιλιον, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πως να καλλιεργούν κηπευτικα στη βεράντα ή στο κήπο τους. Δηλαδή πως γίνεται η προετοιμασία του εδάφους, η σπορά, η φυτοπροστασία, η συγκομιδή κ.α
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τις δέκα έως τη μία, στις ημερομηνίες

 13/10 – 20/10 – 3/11 – 24/11 – 22/12 – 19/1 – 16/2.

Το πρόγραμμα διοργανώνεται απο την Οργάνωση Γη τους Φίλους Μουσείου Γουλανδρή και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Για την συμμετοχή θα υπάρχει συμβολικό αντίτιμο.
Για περισσότερες πληροφορίες κι εγγραφές στοinfo@organizationearth.org

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Η λίπανση του λαχανόκηπου


Η λίπανση του λαχανόκηπου, είδη λίπανσης που μπορούμε να εφαρμόσουμε

Ακόμη και το πιο γόνιμο έδαφος ενός λαχανόκηπου έχει την ανάγκη λίπανσης για να μπορέσει να διατηρηθεί η γονιμότητά του. Γενικά πρέπει να σκεφτούμε το έδαφος σα μια δεξαμενή περιορισμένης χωρητικότητας σε θρεπτικά στοιχεία από την οποία τα λαχανικά μας αφαιρούν συνέχεια τις ποσότητες που χρειάζονται. Επομένως, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια λαχανικών στο ίδιο έδαφος θα πρέπει να του προσθέτουμε εκ νέου θρεπτικά στοιχεία μέσω της λίπανσης, της οργανικής (κοπριά ή κομπόστ) ή της ανόργανης (λιπάσματα).

Η κοπριά

Αποτελεί ένα εξαιρετικό οργανικό λίπασμα το οποίο εκτός από την τροφοδοσία των φυτών με θρεπτικά στοιχεία, βελτιώνει τη δομή του εδάφους και επιπλέον του προσφέρει ωφέλιμους μικροοργανισμούς. Η περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος του ζώου που έχει προέλθει. Για παράδειγμα η χωνεμένη κοπριά από κοτόπουλα περιέχει περισσότερο άζωτο από αυτή των βοοειδών και των κουνελιών, αλλά λιγότερο από αυτή των προβάτων και των χοίρων. Κατά προσέγγιση η αποξηραμένη κοπριά περιέχει περίπου 1-2% άζωτο, 1-2% φώσφορο και 0,8-2% κάλιο. Επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων.
Όσον αφορά τη χρήση της πρέπει να προσέξουμε αν είναι χωνεμένη ή όχι. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά συνήθως η χωνεμένη κοπριά δεν είναι ζεστή, δεν περιέχει υγρά και δεν αναδίδει έντονη οσμή. Το πιο χαρακτηριστικό αποτέλεσμα από τη χρήση αχώνευτης κοπριάς είναι το λεγόμενο «κάψιμο» των λαχανικών. Η χωνεμένη κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως πριν τη σπορά ή τη φύτευση, ενώ η μη χωνεμένη εφαρμόζεται το φθινόπωρο και η σπορά ή η φύτευση των λαχανικών μας γίνεται την επόμενη άνοιξη. Η εφαρμογή μη χωνεμένης κοπριάς απαιτεί τουλάχιστον διπλάσια ποσότητα από τη χωνεμένη.
Για μια καλή παραγωγή θα χρειαστούν τουλάχιστον 1,5-3 τόνοι χωνεμένης κοπριάς ανά στρέμμα. Αν δεν μπορούμε να βρούμε αρκετή ποσότητα, τότε αντί να την τοποθετήσουμε σ’ όλη την επιφάνεια του λαχανόκηπου μπορούμε να τη βάλουμε μόνο στις γραμμές που θα γίνει η φύτευση ή μόνο γύρω από τις θέσεις φύτευσης για λαχανικά όπως το καρπούζι, το πεπόνι, το αγγούρι, τα κολοκυθάκια, κ.ά., που φυτεύονται σε μεγάλες αποστάσεις. Στη συνέχεια η κοπριά πρέπει να ενσωματωθεί στο έδαφος, είτε με τσάπα, είτε με φρέζα.

Το κομπόστ

Αποτελεί ένα πάρα πολύ καλό οργανικό λίπασμα αλλά και εδαφοβελτιωτικό. Το κομπόστ παράγεται από την αερόβια βιολογική αποδόμηση οργανικών υπολειμμάτων. Υπάρχει δυνατότητα, είτε να το αγοράσει κάποιος έτοιμο από το εμπόριο, είτε να το παρασκευάσει μόνος του. Για το σκοπό αυτό κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορου τύπου και μεγέθους κάδοι κομποστοποίησης οι οποίοι συνήθως συνοδεύονται και με οδηγίες χρήσης. Εναλλακτικά μπορεί να δημιουργηθεί ένας σωρός από τα υλικά που σκοπεύουμε να κομποστοποιήσουμε σε μία προστατευμένη θέση από τον ήλιο και τη βροχή.
Μερικά από τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι: υπολείμματα κλαδεμάτων και των προηγούμενων καλλιεργειών αρκεί να μην είναι προσβεβλημένα από ασθένειες και εχθρούς, κοπριά, υπολείμματα κουζίνας (π.χ. τσόφλια αυγών, καφές, τσάι, φίλτρα καφέ, κ.ά), στάχτη από το τζάκι, κτλ. Αντιθέτως θα πρέπει να αποφεύγονται φλούδες από εσπεριδοειδή, μαγειρεμένα φαγητά, λάδια και λιπαρές ουσίες, κρέας και ζωικά προϊόντα, περιττώματα κατοικίδιων ζώων, ζιζάνια που έχουν παράγει σπόρους, υπόγεια ριζώματα ζιζανίων κτλ.
Η περιεκτικότητα του κομπόστ σε θρεπτικά στοιχεία κυμαίνεται από 1-2% σε άζωτο, 0,5-1% σε φώσφορο, 0,5-1% σε κάλιο και επιπλέον περιέχει σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων. Για μια ικανοποιητική λίπανση της καλλιέργειας απαιτούνται ποσότητες της τάξης των 1,5-3 τόνων/στρ. Η εφαρμογή του στο λαχανόκηπο γίνεται όπως και με την κοπριά.

Ανόργανα χημικά λιπάσματα

Η ευρεία διάδοσή τους έγκειται στο ότι είναι πιο φθηνά σε σχέση με την κοπριά και το κομπόστ, χρησιμοποιούνται πιο εύκολα και σε πολύ μικρότερη ποσότητα, μιας και έχουν πολύ υψηλότερη συγκέντρωση σε θρεπτικά στοιχεία και τέλος τα θρεπτικά τους στοιχεία είναι άμεσα διαθέσιμα για τα φυτά.
Τα χημικά λιπάσματα χωρίζονται στα απλά και στα σύνθετα. Τα σύνθετα λιπάσματα περιέχουν σε διάφορες αναλογίες τα δύο ή και τα τρία βασικά θρεπτικά στοιχεία που είναι το άζωτο (Ν), ο φώσφορος (Ρ) και το κάλιο (Κ). Επομένως όταν ένα λίπασμα αναγράφει 11-15-15 σημαίνει ότι στα 100 κιλά περιέχει 11 κιλά (Ν), 15 κιλά φώσφορου σε μορφή πεντοξείδιου του φωσφόρου και 15 κιλά κάλιο σε μορφή οξειδίου του καλίου. Τα χημικά λιπάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είτε μόνα τους, είτε και μαζί με τα οργανικά λιπάσματα. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και μετά τη φύτευση ή τη σπορά των λαχανικών, καθώς η διασπορά τους στην επιφάνεια του λαχανόκηπου γίνεται εύκολα με το χέρι, ενώ πολύ εύκολα γίνεται και η ενσωμάτωσή τους στο έδαφος με ένα απλό πότισμα.

Οι απαιτήσεις των λαχανικών στα κύρια θρεπτικά στοιχεία

Ανάλογα με τις απαιτήσεις των φυτών στα κύρια θρεπτικά στοιχεία, τα λαχανικά μπορούν να διαχωριστούν ως εξής:
Απαιτήσεις σε άζωτο (Ν):
  • Υψηλές: καρότο, κολοκύθες, κουνουπίδι, λάχανο, πατάτα, σπαράγγι, τομάτα
  • Μέτριες: κρεμμύδι, μαρούλι, παντζάρι, σπανάκι
  • Χαμηλές: αγγούρι, αρακάς, καρπούζι, κολοκυθάκι, μελιτζάνα, πεπόνι, πιπεριά, φασόλι
Απαιτήσεις σε φώσφορο (Ρ) και κάλιο (Κ):
  • Υψηλές: αγγούρι, κολοκυθάκι, κουνουπίδι, λάχανο, μελιτζάνα, μπρόκολο, πατάτα, πεπόνι, πιπεριά, τομάτα
  • Μέτριες: γλυκοπατάτα, κρεμμύδι, μαρούλι, σπανάκι, σπαράγγι
  • Χαμηλές: καρότο, παντζάρι, ραπανάκι, ρέβα
  • Πολύ χαμηλές: αρακάς, φασολάκι.

Έπεσαν οι υπογραφές για τις 101 πρώτες προεγκρίσεις Σχέδιων Βελτίωσης συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ


Την υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών στο ΥπΑΑΤ, κ. Αθανάσιου Θεοχαρόπουλου έλαβαν, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι πρώτες 101 προεγκρίσεις για επενδυτικούς φακέλους των Σχεδίων Βελτίωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, οι πρώτες αυτές προεγκρίσεις αφορούν επενδυτικά σχέδια Νέων Αγροτών Ζωικής Κατεύθυνσης και θα είναι δημόσιας δαπάνης 14,5 εκατ. ευρώ και συνολικού προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ. Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό περίπου 430 αιτήσεις των Μεγάλων Σχεδίων Βελτίωσης έχουν μέχρι σήμερα πάρει το «πράσινο φως» από τις γνωμοδοτικές επιτροπές και κατευθύνονται στο ΥπΑΑΤ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις για προέγκριση. Υπενθυμίζουμε ότι συνολικά έχουν κατατεθεί 7.700 αιτήσεις ένταξης στα Σχέδια Βελτίωσης

Έκαναν λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων από την Τουρκία - Επτά με χειροπέδες στην Αλεξανδρούπολη


Κατασχέθηκαν 290 λίτρα φυτοφαρμάκου...

Συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού,
επτά Έλληνες, ηλικίας 35, 36,45, 65, 52, 56 (άνδρες) και 33 (γυναίκα), κατηγορούμενοι για λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων από την Τουρκία.

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, οι αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν, χθες το απόγευμα, τους δύο δράστες ηλικίας 36 και 45 ετών, διότι μετέφεραν λαθραία, με Ι.Χ. από την Τουρκία στο εσωτερικό της Χώρας, 58 δοχεία φυτοφαρμάκων.
ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.
ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.

ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.
ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.

Μετά από την αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι οι υπόλοιποι δράστες, ηλικίας 65, 35, 52, 56 και 33 ετών, είχαν πάει σε προγενέστερο χρόνο στην Τουρκία, όπου προμηθεύτηκαν τις παραπάνω ποσότητες φυτοφαρμάκων, την μεταφορά των οποίων από την Τουρκία στην Ελλάδα, ανέλαβαν οι δύο άνδρες ηλικίας 36 και 45 ετών που αρχικά συνελήφθησαν.

ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.
ΦΩΤΟ ΕΛ.ΑΣ.

Οργανώθηκε επιχείρηση από τους αστυνομικούς, κατά την οποία, χθες το απόγευμα και σήμερα το πρωί, συνελήφθησαν οι άλλοι πέντε φερόμενοι ως δράστες, τη στιγμή που παραλάμβαναν τις λαθραίες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

58 δοχεία που περιείχαν συνολικά 290 λίτρα φυτοφάρμακο
Τρία Ι.Χ.
Το χρηματικό ποσό των 5.605 ευρώ και 260 λιρών Τουρκίας 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης. 


Πηγή:http://www.newsit.gr

Αναστέλλει την εισαγωγή μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto η Ρωσία


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ

Αναστέλλει την εισαγωγή μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto η Ρωσία

Aνέστειλε η Ρωσία την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού της αμερικανικής εταιρείας Monsanto, μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης σχετικά με την τοξικότητα ενός προϊόντος της.

Αναστέλλει την εισαγωγή μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto η Ρωσία
Η ρωσική υπηρεσία προστασίας καταναλωτών αναφέρει σε ανακοίνωσή της που ανήρτησε στον ιστότοπό της αυτή την εβδομάδα ότι «η εισαγωγή και η εμπορία στη Ρωσία του καλαμποκιού OGM NK603 (της εταιρείας Monsanto) αναστέλλεται προσωρινά», μέχρις ότου Ρώσοι ερευνητές να εξετάσουν τη μελέτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει γνωστή τη θέση της για το θέμα.
Η ομάδα του Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί, καθηγητή γαλλικού πανεπιστημίου, πραγματοποίησε μελέτη που έδειξε ότι ποντίκια που τρέφονταν με το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto παρουσίασαν όγκους και πολλαπλές βλάβες σε όργανά τους.

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Κλάδεμα Ροδιάς


Το λεωφορείο θερμοκήπιο


Ελληνική εταιρεία πρωταθλήτρια στην εξαγωγή κομπόστας



 
Η ελληνική εταιρεία πραγματοποιεί το 100% των πωλήσεών της σε 80 χώρες
Λόγω της ποιοτικής υπεροχής του ελληνικού ροδάκινου η χώρα μας κατέχει το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών κομπόστας, με την εταιρεία Κρόνος να κρατάει τα σκήπτρα  Την ώρα που εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες πασχίζουν με κάθε τρόπο να ανοίξουν τις ξένες αγορές στα προϊόντα τους, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής κομπόστας (κυρίως ροδάκινου), η Κρόνος ΑΕ, έχει κατορθώσει να πραγματοποιεί το 100% των πωλήσεων της σε 80 χώρες και να καταγραφεί ως η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στη διεθνή αγορά. Πρόκειται για μια κατηγορία προϊόντων όπου η Ελλάδα κατέχει το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών κομπόστας. Πρόσφατα μάλιστα άρχισε ύστερα από ένα ιδιότυπο bras de fer με την κινεζική βιομηχανία – η οποία τα προηγούμενα χρόνια εμφανίστηκε απειλητική στη διεθνή αγορά για τα ελληνικά προϊόντα – τις εξαγωγές στην κινεζική αγορά. Σε κάθε περίπτωση η βιομηχανία των τριών οικογενειών Σαΐτη, Ντριγκόγια και Χλωρού, που είναι εγκατεστημένη στο Μαυροβούνι της Σκύδρας στον Νομό Πέλλας, στη διάρκεια του 2011 πέτυχε να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 40% έναντι του 2010. Και εφέτος ευελπιστεί, όπως ανέφερε μιλώντας προς «Το Βήμα» η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κυρία Νάντια Ελ. Σαΐτη, ότι θα πλησιάσει τα 50 εκατ. ευρώ. Στο περιβάλλον της βαθιάς οικονομικής ύφεσης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική αγορά, υπάρχουν αρκετές εταιρείες που όχι μόνο έχουν κατορθώσει να διασωθούν, αλλά και πρωταγωνιστούν στη διεθνή αγορά. Οπως εξηγεί η νέα διευθύνουσα σύμβουλος, «αναμένουμε μια καλή χρονιά με ενίσχυση των εξαγωγών της εταιρείας, αλλά και του κλάδου γενικότερα». Ενας από τους λόγους είναι το γεγονός ότι η Κίνα, η οποία στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων απέκτησε σημαντικό μερίδιο της διεθνούς αγοράς στην κομπόστα ροδάκινου – κυρίως στις λεγόμενες «δολαριακές αγορές» -, παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Και αυτό οφείλεται στην παρατηρούμενη αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά και του κόστους παραγωγής γενικότερα. Και όπως επισημαίνει, «η Κίνα τείνει από εξαγωγική να γίνει εισαγωγική χώρα, και μάλιστα για κομπόστα ροδάκινου καλής ποιότητας. Ηδη η εταιρεία μας αλλά και άλλες αξιόλογες εταιρείες του κλάδου κάνουν εξαγωγές στην αγορά της Κίνας, λόγω της ποιοτικής υπεροχής του ελληνικού προϊόντος. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για την κομπόστα βερίκοκου και το φρουτοκοκτέιλ».Ωστόσο οι προοπτικές για τον κλάδο θα ήταν αρκετά καλύτερες «αν δεν υπήρχε ο αθέμιτος ελληνοελληνικός ανταγωνισμός. Ο μη υγιής ανταγωνισμός παραμένει το βασικό πρόβλημα του κλάδου και χάνονται πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο εξαιτίας αυτού του προβλήματος, που αποτελεί ελληνική πρωτοτυπία». Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία παραμένει ο ηγέτης του κλάδου της κονσερβοποιίας φρούτων στην Ελλάδα και κατέχει την τέταρτη θέση στη διεθνή αγορά, όντας 100% εξαγωγική, εξάγοντας τα προϊόντα της (κομπόστες ροδάκινου, βερίκοκου, φρουτοκοκτέιλ και πουρέ) σε περισσότερες από 80 χώρες, στις περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, στην Απω Ανατολή και στην Ιαπωνία, στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στην Αυστραλία, ακόμη και στη Νέα Ζηλανδία – κατορθώνοντας η ίδια να δημιουργήσει πολλές νέες περιφερειακές αγορές.Ειδική ποικιλίαΟπως αναφέρει η κυρία Σαΐτη, η Κρόνος επεξεργάζεται κάθε χρόνο 40.000 – 50.000 τόνους ροδάκινου, βερίκοκου και αχλαδιού, η βασική όμως παραγωγική δραστηριότητα αφορά το συμπύρηνο ροδάκινο, μια ειδική ποικιλία, αναγνωρίσιμη στη διεθνή αγορά – συνεργαζόμενη κάθε χρόνο με περίπου 10.000 παραγωγούς στις περιοχές της Πέλλας, της Ημαθίας, της Λάρισας, της Κορίνθου και της Αργολίδας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα στην περιοχή της Πέλλας – όπου η ανεργία στη διάρκεια των χειμερινών μηνών αξίζει το 35% – η λειτουργία της βιομηχανίας έχει μεγάλο ειδικό βάρος, δεδομένου ότι από τον Απρίλιο ως και τον Οκτώβριο στην εταιρεία απασχολούνται από 750 ως και 1.000 εργαζόμενοι και αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη του νομού.Βέβαια, όπως επισημαίνει η ίδια, «οι παραγωγοί θα μπορούσαν να απολαύσουν ακόμη καλύτερες τιμές αν η συγκομιδή γινόταν σύμφωνα με προδιαγραφές. Δυστυχώς σε αυτό το σημείο η εργασία κατά κανόνα δεν γίνεται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να χάνουν και οι παραγωγοί και η βιομηχανία». Αν η τιμολόγηση γινόταν διαφορετικά, και ο παραγωγός θα είχε καλύτερο εισόδημα και η βιομηχανία θα είχε μικρότερο κόστος διαλογής.Νέα γενιάΟι ιδρυτές της εταιρείας φαίνεται πως, θέλοντας να αποφύγουν τα λάθη των περισσοτέρων ελληνικών οικογενειακών εταιρειών, από πολύ νωρίς φρόντισαν να εξασφαλίσουν την ομαλή διαδοχή τους. Ετσι πρόσφατα διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας ανέλαβε η κυρία Νάντια Ελ. Σαΐτη, η οποία προηγουμένως και μετά τις σπουδές της εργάστηκε σε διάφορες διοικητικές θέσεις, για να «γνωρίσει». Γενικός διευθυντής υπεύθυνος για την παραγωγή, τις επενδύσεις, την κοστολόγηση και την ανάπτυξη νέων προϊόντων ανέλαβε ο κ. Ι. Τζιμούρτος.Αυξήσεις μισθών
Στο σημερινό ζοφερό περιβάλλον των εργασιακών σχέσεων η εταιρεία πέρυσι όχι μόνο δεν προχώρησε σε μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, αλλά αύξησε τις αμοιβές των εργαζομένων της κατά 1,6%, καθώς και τον αριθμό των απασχολουμένων σε αυτήν – έχοντας ετήσιο κόστος μισθοδοσίας 5 εκατ. ευρώ. «Το παν είναι οι άνθρωποι» λέει η κυρία Σαΐτη.Παράλληλα η Κρόνος ΑΕ – μαζί με τη θυγατρική της Kronos Sun Energy AE – στη διάρκεια της κρίσης, από το 2008 ως και το 2011, προχώρησε σε επενδύσεις 9 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου, την παραγωγή νέων προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων – «χωρίς την παραμικρή επιχορήγηση ή εγγύηση του Δημοσίου». Επίσης στον κλάδο της ενέργειας από τον Οκτώβριο του 2010 δημιούργησε την εταιρεία Κronos Sun Energy AE, στην οποία ανήκει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,5 MW, το μεγαλύτερο στον Νομό Πέλλας, και σύντομα πρόκειται να επενδύσει για τον ίδιο σκοπό στη στέγη του εργοστασίου της μητρικής ένα άλλο πάρκο ισχύος 0,8 MW.Η γλυκιά συνταγή από την Καλιφόρνια
Από το 1970 ως σήμερα η γερμανική παραμένει η σημαντικότερη αγορά
Η ιστορία της βιομηχανίας Κρόνος ΑΕ άρχισε να γράφεται όταν ο κ. Ελ. Σαΐτης, προσπαθώντας να σταδιοδρομήσει επιχειρηματικά, συναντήθηκε με τρεις φιλόδοξους κι επίσης ανήσυχους ανθρώπους, τους κ. Χλωρό, Ελ. Ντριγκόγια και Λεων. Συμεωνίδη. Το πρώτο εργοστάσιο με υποτυπώδη μηχανολογικό εξοπλισμό δημιουργήθηκε το 1970 και από το καλοκαίρι του 1971 είχε εξαγωγικό προσανατολισμό. Η πρώτη αγορά στην οποία απευθύνθηκε ήταν η γερμανική, η οποία παραμένει και σήμερα η σημαντικότερη αγορά τής Κρόνος, ενώ ήταν τόσο μικρή η παραγωγική δυναμικότητα της νέας επιχείρησης που δεν κατόρθωσε να εκτελέσει το σύνολο της παραγγελίας που έλαβε. Βέβαια τα πρώτα δέκα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Στη διεθνή αγορά απόλυτοι ηγεμόνες ήταν οι καλιφορνέζοι κονσερβοποιοί.Τότε λοιπόν αποφασίζουν να τους «αντιγράψουν». Ως τότε κομπόστα γινόταν η ποικιλία του ροδάκινου που είναι γνωστή ως «γιαρμάς», ενώ οι Αμερικανοί επεξεργάζονταν το λεγόμενο «συμπύρηνο ροδάκινο» που είναι κατάλληλο για κομπόστα. Η αλλαγή του προϊόντος προϋπέθετε και αλλαγή της καλλιεργούμενης ποικιλίας. Και σε μία δεκαετία, ως το 1984, άλλαξε η παραγόμενη ποικιλία στην περιοχή. Παράλληλα, με αλλεπάλληλες επενδύσεις, το εργοστάσιο του Κρόνου αναβαθμίστηκε τεχνολογικά. Κι από τότε άρχισε να κερδίζει τη μία μετά την άλλη αγορά – εκτός από τη Γερμανία, τα προϊόντα της βορειοελλαδίτικης επιχείρησης πωλούνταν στην Αγγλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, αλλά και σε αγορές της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας.Το 1988 όμως είναι σημαντικό για την ιστορία της εταιρείας, γιατί τότε στάλθηκαν τα πρώτα δύο κοντέινερ στην πιο απαιτητική αγορά, αυτή της Ιαπωνίας. Και σύντομα οι εξαγωγές της στην πιο δύσκολη αγορά, αλλά με υψηλές τιμές, έφτασαν στα 700-800 κοντέινερ τον χρόνο. Και στη δεκαετία του 1990 οι ελληνικές επιχειρήσεις είχαν κατορθώσει να ελέγχουν το 70% των παγκόσμιων εξαγωγών.Η Καλιφόρνια άρχιζε σιγά-σιγά να υποχωρεί, παρά το γεγονός ότι η παραγωγική της δύναμη ήταν και παραμένει μεγάλη. Η κατάσταση αλλάζει μετά το 2000, όταν στη διεθνή αγορά εμφανίζεται η Κίνα, ενώ από το 2002 η είσοδος της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ μειώνει την ανταγωνιστικότητά της στις λεγόμενες «δολαριακές αγορές». Η ελληνική παρουσία αρχίζει να υποχωρεί, αλλά διατηρεί το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων σε όλη την Ευρώπη ζητά η Γαλλία


Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ανακοίνωσε σήμερα ότι αν επαληθευτεί ο κίνδυνος που συνιστούν τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, η χώρα του θα ζητήσει την απαγόρευσή τους σε όλη την Ευρώπη.
"Η δημοσιοποίηση μιας μελέτης Γάλλων ερευνητών που αμφισβητεί σοβαρά ότι το γενικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΝΚ 603 είναι μακροπρόθεσμα αβλαβές, οδήγησε στην παραπομπή της υπόθεσης στην υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας και την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας των τροφίμων (EFSA)», είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός σε ομιλία του στην Ντιζόν.
"Ζήτησα μια γρήγορη διαδικασία, που θα ολοκληρωθεί εντός μερικών εβδομάδων και θα επιτρέψει να επαληθευτεί η επιστημονική εγκυρότητα αυτής της μελέτης», πρόσθεσε. «Αν τα αποτελέσματα είναι καθοριστικά, ο Στεφάν Λε Φολ (ο υπουργός Γεωργίας) θα υποστηρίξει την απαγόρευση αυτών των γενετικά τροποιημένων ειδών σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διαβεβαίωσε.
Παρίσι και Βρυξέλλες κάλεσαν την Τετάρτη τις υγειονομικές αρχές τους να εξετάσουν αυτήν την μελέτη που υποστηρίζει ότι παρατηρήθηκαν μεγάλοι όγκοι--το μέγεθός τους συγκρίνεται με μπαλάκι του πινγκ-πονγκ-- σε ποντικούς που τρέφονταν με γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της εταιρείας Monsanto το οποίο εισάγεται στην Ευρώπη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι παγώνει την εξέταση του αιτήματος της Monsanto να της ανανεωθεί η έγκριση για το ΜΟΝ 810, μια άλλη ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, εν αναμονή της απόφασης που θα λάβει η EFSA αναφορικά με την επίμαχη έρευνα. Το MON 810 είναι ένα από τα δύο γενετικά τροποποιημένα είδη που επιτρέπεται να καλλιεργούνται στην Ευρώπη. Το άλλο είναι μια ποικιλία πατάτας.
Η Γαλλία εδώ και μήνες δίνει μάχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να απαγορευτούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα.
"Τα θέματα υγείας επανέρχονται σε πρώτο πλάνο και επιβάλλεται να διακοπεί η εισαγωγή καλαμποκιού ΝΚ 603 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την προστασία ανθρώπων και ζώων. Πέρα από αυτό όμως πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολό της η ευρωπαϊκή πολιτική, η έγκριση καλλιέργειας και κυκλοφορίας εισαγόμενων γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και κυρίως δημητριακών», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Επανεξετάζεται η πολιτική για τα γενετικώς τροποποιημένα

Αρκετά παραμένουν τα ερωτήματα για την ασφάλεια των γενετικώς τροποποιημένων σοδειών καλαμποκιού.

Η συζήτηση για τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς επανήλθε στο προσκήνιο την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς έρευνα Γάλλων επιστημόνων διαπιστώνει ότι ποντίκια που εκτρέφονταν με γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto ανέπτυξαν όγκους και υπέστησαν βλάβες σε πολλαπλά όργανα.
Η αντιπαράθεση για την ασφάλεια των γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων είναι δικαιολογημένη, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι των Βρυξελλών. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, ειδικά όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία και το περιβάλλον. Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας των Γάλλων επιστημόνων, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων σε όλη την Ευρώπη, στην περίπτωση που αποδειχθεί η επικινδυνότητά τους για την υγεία.
«Η δημοσιοποίηση μιας μελέτης Γάλλων ερευνητών, που αμφισβητεί σοβαρά ότι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι είναι μακροπρόθεσμα αβλαβές, οδήγησε στην παραπομπή της υπόθεσης στην υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας και την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας των τροφίμων (EFSA)», είχε δηλώσει σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Εν μέσω της αντιπαράθεσης για τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, οι γενετικά τροποποιημένες σοδειές θεωρούνται για πολλούς η απάντηση για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών, συμβάλλοντας στη διατήρηση της παραγωγής βασικών ειδών διατροφής σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και σε περιόδους δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως η πρόσφατη ξηρασία.
«Σε μια χώρα, όπως η Ινδία, όπου οι πόροι είναι περιορισμένοι και το βάρος του πληθυσμού αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, μια συνετή χρήση της βιοτεχνολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή, καλλιεργώντας τις ίδιες εκτάσεις γης», εκτιμά ανώτατο στέλεχος του κέντρου βιομελετών Agricultural Bioscience International (CABI).
Στη διάρκεια των τελευταίων 16 ετών, οι συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών ανά τον κόσμο έχουν αυξηθεί στο 1,25 δισ. εκτάρια. Μόνο στη διάρκεια του 2011, 16 εκατ. αγρότες ανά τον κόσμο καλλιέργησαν σοδειές βιοτεχνολογίας σε συνολική έκταση 160 εκατ. εκταρίων, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία.
Σε εποχές ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η καταστροφική ξηρασία που έπληξε τις ΗΠΑ, αγρότες και γεωργικές εταιρείες αναζητούν τρόπους να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το να αλλάξει κανείς τον καιρό, είναι κάτι που ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει -αν και σε ορισμένες χώρες, όπως στην Κίνα, το προσπαθούν. Τι θα συνέβαινε όμως εάν υπήρχε κάποιος τρόπος για την καλλιέργεια φυτών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ακόμη και σε καιρούς ξηρασίας, διερωτάται ο Μπράιαν Γουόλς σε πρόσφατη ανάλυση για τις γενετικώς τροποποιημένες σοδειές στο περιοδικό «Time».
Παρά τα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας σε αυτόν τον τομέα -στο άρθρο γίνεται αναφορά της υβριδικής ποικιλίας καλαμποκιού DroughtGard, που ανέπτυξε η Monsanto, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BASF, ποικιλία σχεδιασμένη για την ενίσχυση της απόδοσης των καλλιεργειών, ακόμη και σε στεγνά εδάφη- υπάρχουν αρκετοί που παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα και για το κατά πόσον θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αγρότες να αντεπεξέλθουν σε περιόδους εκτεταμένης ξηρασίας.
Πα' όλο που οι περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν ότι οι γενετικώς τροποποιημένες σοδειές είναι ασφαλείς, εντούτοις παραμένουν αρκετά ερωτήματα ως προς τις συνέπειές τους στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά μετά την πρόσφατη έρευνα των Γάλλων επιστημόνων.
Εναλλακτικές λύσεις
Οι γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι μπορεί να μην είναι οικονομικά προσιτοί για τους αγρότες σε περιοχές που πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ξηρασίας, όπως η υποσαχάριος Αφρική. Εάν όμως οι συνθήκες ξηρασίας όπως αυτή του 2012 αρχίσουν να αποτελούν κανόνα παρά εξαίρεση, τότε οι αγρότες ανά τον κόσμο δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ - akots@naftemporiki.gr

Νέους κανόνες στη γύρη στο μέλι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.




Μια πρόταση για την τροποποίηση της νομοθεσίας για το μέλι που αποσκοπεί να διασαφηνίσει την πραγματική φύση της γύρης σε συνέχεια μιας προδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου2 εγκρίθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του ΠΟΕ, η πρόταση ορίζει τη γύρη ως φυσικό συστατικό του μελιού και όχι ως πρόσθετο.

Το Δικαστήριο βάσισε την ερμηνεία του στην οδηγία για το μέλι που χρονολογείται από το 2001 και χαρακτήρισε τη γύρη ως πρόσθετο συστατικό του μελιού με το επιχείρημα ότι η γύρη βρίσκεται στο μέλι κυρίως λόγω παρέμβασης του μελισσοκόμου.
Ωστόσο, η πρόταση της Επιτροπής αναγνωρίζει ότι η γύρη είναι φυσικό και όχι πρόσθετο συστατικό του μελιού· η γύρη φθάνει στην κυψέλη ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των μελισσών και βρίσκεται στο μέλι ανεξάρτητα από το αν ο μελισσοκόμος παρεμβαίνει. Κατά συνέπεια, εφόσον η γύρη θεωρείται φυσικό συστατικό του μελιού, οι κανόνες της ΕΕ για την επισήμανση σύμφωνα με τους οποίους απαιτείται κατάλογος πρόσθετων συστατικών δεν εφαρμόζονται.

Η πρόταση της Επιτροπής δεν θα επηρεάσει το συμπέρασμα του Δικαστηρίου όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ στην γενετικώς τροποποιημένη γύρη σε τρόφιμα. Ειδικότερα δεν αλλοιώνει το συμπέρασμα του Δικαστηρίου ότι το μέλι που περιέχει γενετικώς τροποποιημένη γύρη μπορεί να διατίθεται στην αγορά μόνον εφόσον καλύπτεται από έγκριση σύμφωνα με τη νομοθεσία. Επιπροσθέτως, εφαρμόζονται οι κανόνες για την επισήμανση όσον αφορά τους ΓΤΟ στα τρόφιμα3.

Η πρόταση αποσκοπεί επίσης να εναρμονίσει τις ισχύουσες εκτελεστικές εξουσίες της Επιτροπής που προβλέπονται στην οδηγία 2001/110/ΕΚ για το μέλι με εκείνες που θεσπίστηκαν με τη Συνθήκη της Λισαβόνας.


Η αγορά μελιού της ΕΕ σε αριθμούς

Η ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 13% της παγκόσμιας παραγωγής μελιού (200.000 τόνοι): Η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός (33.000 τόνοι), ακολουθούμενη από την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία (καθεμία από τις οποίες παράγει 22.000 τόνους περίπου) και την Πορτογαλία (21.000 τόνοι). Οι εισαγωγές μελιού της ΕΕ ανέρχονται σε 140.000 τόνους περίπου και αντιστοιχούν με το 40% της συνολικής κατανάλωσης της ΕΕ.


Το ιστορικό

Το ζήτημα προέκυψε στο πλαίσιο της προσφυγής ενός γερμανού μελισσοκόμου σχετικά με το νομικό καθεστώς του μελιού, όταν διαπιστώθηκε ότι το μέλι που παρήγε περιείχε γύρη από γενετικώς τροποποιημένο αραβόσιτο της σειράς MON 810. Το γερμανικό δικαστήριο παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έκδοση προδικαστικής απόφασης.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2011, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του με την οποία θέσπισε ότι: α) η προηγούμενη αντίληψη του πεδίου εφαρμογής της νομοθεσίας για τους ΓΤΟ ήταν εσφαλμένη (η νομοθεσία αυτή ίσχυε πλήρως για την γενετικώς τροποποιημένη γύρη στο μέλι) και β) η γύρη στο μέλι πρέπει να θεωρείται πρόσθετο συστατικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση C-442/09 βλ.:

1 : Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι.
2 : Υπόθεση C-442/09, Απόφαση του Δικαστηρίου (τμήμα μείζονος συνθέσεως), της 6ης Σεπτεμβρίου 2011, (αίτηση του Bayerischer Verwaltungsgerichtshof (Γερμανία) για την έκδοση προδικαστικής αποφάσεως - Karl Heinz Bablok κ.λπ. κατά Freistaat Bayern, ΕΕ C 311 της 22.10.2011, σ. 7. Τα εθνικά δικαστήρια κάθε χώρας της ΕΕ είναι αρμόδια να εξασφαλίζουν ότι η νομοθεσία της ΕΕ εφαρμόζεται σωστά στη συγκεκριμένη χώρα.
Για να μην προβαίνουν οι διάφορες χώρες της ΕΕ σε ερμηνεία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με διαφορετικούς τρόπους, υπάρχει η «διαδικασία έκδοσης προδικαστικής απόφασης» η οποία επιτρέπει σε ένα εθνικό δικαστήριο, σε περίπτωση αμφιβολιών σχετικά με την ερμηνεία ή το κύρος μιας πράξης ευρωπαϊκού δικαίου, να συμβουλευτεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η συμβουλή που παρέχει το Δικαστήριο ονομάζεται «προδικαστική απόφαση».
3 : Σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1829/2003, η παρουσία υλικού που περιέχει, αποτελείται ή παράγεται από ΓΤΟ εγκεκριμένο για τρόφιμα πρέπει να αναφέρεται στην επισήμανση, εκτός αν αυτή η παρουσία δεν υπερβαίνει το 0,9% του κάθε πρόσθετου συστατικού.
Πηγή: farmer-future.blogspot.gr