Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Εναλλακτική καλλιέργεια με φαρμακευτικές ιδιότητες



Πρόκειται για το φυτό αρώνια - Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά

Μοτό: μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε σαν φαρμακευτικό φυτό από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης 
Πόσοι γνωρίζουν ότι η αρώνια η μελανόκαρπη που ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών αποτελεί ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος; 

Η καλλιέργεια της αρώνιας μάλιστα ενδείκνυται για την χώρα μας, διότι οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και το κόστος της φυτείας και καλλιέργειας είναι χαμηλό. Επίσης, θα αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες και θα αυξήσει το εισόδημα, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα μαστίζεται από την Διεθνή και Ευρωπαϊκή κρίση, και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά ελαττώνονται. Πρόκειται για στοιχεία του Δρ. Ιωάννη Α. ΣπανούΤακτικού Ερευνητή στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών. Ο καρπός της αρώνιας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία), και δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, και σε χημικά εργαστήρια, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πεκτίνη.

Φαρμακευτικές ιδιότητες 
Το είδος είναι πολύτιμο για τις φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα εκχυλίσματα των φύλλων και καρπών της αρώνιας εχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεραπεύουν πολλές ασθένειες, όπως φλεγμονές, καρδιοπάθειες, διαβήτης, κ.α., διότι εμπεριέχουν χρήσιμες θεραπευτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες, κ.α.). Ο καρπός (εκτός από βρώσιμος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια). Επίσης, ο καρπός είναι πλούσιος σε μία ουσία (την πεκτίνη) η οποία μας προστατεύει και από την ραδιενέργεια. Στην Ευρώπη, η αρώνια καλλιεργείται σε διάφορες χώρες (Ρωσία, Λιθουανία, Δημοκρατία της Τσεχίας), και σε ευρεία έκταση στην Πολωνία. 

Στην Λιθουανία, μία εταιρεία παρασκευάζει κρασί (από τους καρπούς της αρώνιας) που ονομάζεται “Aronijos” που συνιστάται για πρόληψη από καρδιοπάθειες. 

Η αρώνια εισάχθηκε από την Αμερική στην Ανατολική Ευρώπη, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως καλλωπιστικό φυτό. 

Όμως, μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε σαν φαρμακευτικό φυτό από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το 1974, 54.000 στρέμματα φυτεύτηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, από τα οποία τα 40.000 στρέμματα σε περιοχές με ψυχρό κλίμα (Σιβηρία). Ο σκοπός των φυτειών ήταν η παραγωγή χυμού, ο οποίος είναι πλούσιος σε θεραπευτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, φαινόλες, καταχίνες, φλαβονόλες, κ.α.) που δίνουν δύναμη και ενέργεια στον άνθρωπο. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η αρώνια περιέχει πολύτιμες φαρμακευτικές ουσίες (ανθοκυανίνες) που χρησιμοποιούνται σε σκευάσματα για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, διαταραχές του πεπτικού συστήματος, βλάβες στο συκώτι, φλεγμονές στα μάτια., κ.α. Για τον λόγο αυτό, η αρώνια η μελανοκάρπη, κατέχει την πρώτη παγκόσμια θέση στις φαρμακευτικές χρήσεις (από την διεθνή φαρμακευτική κλίμακα των φυτών 1-5, ανήκει στο 1). 

Παραγωγή 
Η παραγωγή σε καρπούς μπορεί να ξεπεράσει τα 17 κιλά ανά φυτό (θάμνο), ανάλογα με το περιβάλλον και την ηλικία του φυτού, και ο μέσος όρος για τις Ελληνικές συνθήκες υπολογίζεται σε 10 κιλά καρπού ανά φυτό. Η απόδοση της καλλιέργειας είναι υψηλή, και το καθαρό κέρδος σε φυτάρια ηλικίας 8-10 ετών υπολογίζεται πάνω από 7.500 ευρώ ανά στρέμμα (250 φυτά / στρέμμα χ3 ευρώ /κιλό). 

Στο ΕΘΙΑΓΕ/Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών το 2007 δοκιμάστηκε ο πολλαπλασιασμός της αρώνιας από μοσχεύματα (που προήλθαν από φυτά περιοχής Ταξιάρχη-Χαλκιδικής με δύο μεθόδους (ριζοβολία με ορμόνη και χωρίς). Η καλλιέργεια της αρώνιας, καταλήγει ο κ. Σπανός, θα αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες και θα αυξήσει το εισόδημα, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα μαστίζεται από την Διεθνή και Ευρωπαϊκή κρίση, και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά ελαττώνονται.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Η ΕΡΕΥΝΑ" (Του Αποστόλη Ζώη)

Ρόδι: Ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας

                                    rodi

Είναι ο καρπός που δίνει ο Πλούτωνας στην Περσεφόνη για να τη «δέσει» με τον Άδη και το έμβλημα των Ελευσίνιων Μυστηρίων. 
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έθαβαν μαζί με τους νεκρούς τους, ενώ αποτελεί ένα από τα τρία «ευλογημένα φρούτα» του Bουδισμού. Χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα και στους μανδύες των ιερέων και αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη. Στην ελληνική παράδοση, είναι σύμβολο γονιμότητας και αιωνιότητας (αν και συνδέεται και με το θάνατο), γι’ αυτό σε γάμους και την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Μάλιστα, έχει δώσει το όνομά του στην ισπανική πόλη Γρανάδα. Μυηθείτε κι εσείς στα μυστικά του ροδιού και μάθετε γιατί τόσοι πολιτισμοί και τόσες θρησκείες έχουν το ρόδι ως σύμβολο γονιμότητας και καλοτυχίας. 

Από τα πρώτα δέντρα που καλλιεργήθηκαν 
Το ρόδι πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Ασία και συγκεκριμένα στην Περσία. Είναι ένα από τα πρώτα φρούτα καλλιέργειας και η βοτανική ονομασία του είναι Punica granatum. Η ροδιά είναι ένα μικρό φυλλοβόλο δέντρο με γυαλιστερά φύλλα και πορτοκαλοκίτρινα λουλούδια, αν και πολλές φορές μοιάζει με θάμνο. Τα φρούτα της είναι στρογγυλά, κόκκινα (ή κίτρινα, όταν ωριμάσουν) και γεμάτα με σπόρους. Είναι φυτό ανθεκτικό στη ζέστη, στην ξηρασία και στην έλλειψη φροντίδας, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικά εδάφη. 

Ένα ρόδι την ημέρα… 
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. ­Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποι­κιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδω­τική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. 

Γεμάτο οφέλη 
Χάρη στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβηχικές, στυπτικές, επουλωτικές και αντιδιαρροϊκές του ιδιότητες, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς εδώ και αιώνες. Ανάμεσα στα άλλα, εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, και φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Προστατεύει από εγκεφαλικές βλάβες, ρίχνει την πίεση του αίματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακρόχρονη κατανάλωσή του βελτιώνει την ερωτική λειτουργία ανδρών με πρόβλημα στύσης. Επίσης, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην ­επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας, της δυσεντερίας και των αιμορραγιών, και για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, καθαρίζει και προστατεύει το δέρμα, χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων και του ιού του έρπητα και μειώνει τις ρυτίδες και τα έλκη.

Κλάδεμα

                                     




Μήπως με το άκουσμα της λέξης «κλάδεμα» σας πιάνει ένας μικρός πανικός ότι θα κάνετε κακό στα φυτά σας; Και όμως, το κλάδεμα είναι απαραίτητη κηποτεχνική εργασία και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Ανανεώνει το φυτό, το βοηθά να αναπτύσσεται καλύτερα, του δίνει δύναμη και ζωντάνια. Είναι όμως μια εργασία για την οποία κανείς δεν μπορεί να σας δώσει ακριβείς οδηγίες, παρά μόνο μερικές βασικές συμβουλές. Γιατί, όπως λένε οι παλιοί κηπουροί: «Το κλάδεμα θέλει μάτι, καλό χέρι και σκληρή καρδιά». Η παρατηρητικότητά σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ποια κλαδιά πρέπει να κλαδέψετε, ενώ η επιδεξιότητα και η προσοχή θα σας εμποδίσουν να τραυματίσετε το φυτό και να του δημιουργήσετε προβλήματα. Και ποτέ μην ξεχνάτε ότι το κλάδεμα, αν γίνει προσεκτικά, μόνο καλό μπορεί να κάνει στο φυτό και δεν του δημιουργεί προβλήματα. Είναι λοιπόν ευκαιρία αυτόν το χειμώνα να κλαδέψετε τα φυτά σας, έστω και αν δεν το έχετε ξανακάνει. Η εμπειρία άλλωστε αποκτάται με την πρακτική. Τα όποια λάθη σας θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις ανάγκες των φυτών σας και το σωστό τρόπο κλαδέματος. 

• Το κλάδεμα γίνεται το χειμώνα, που οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται. 
• Κάποια είδη, βέβαια, έχουν διαφορετικές ανάγκες κλαδέματος. Φυτά που ανθίζουν στην καρδιά του χειμώνα (όπως η τσιντόνια, η φορσύθια) δεν κλαδεύονται τη χειμερινή περίοδο παρά μόνο όταν τελειώσει η ανθοφορία τους. Άλλα είδη, όπως η αγγελική, έχουν ανάγκη κλαδέματος ανανέωσης κάθε δύο ή τρία χρόνια. Γενικότερα, τα φυλλοβόλα φυτά τα κλαδεύουμε το χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή μπορούμε να τα κλαδέψουμε και τον υπόλοιπο χρόνο με κάποιες προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία κ.ά.).

• Με το κλάδεμα διαμορφώνουμε και διατηρούμε το σχήμα των φυτών. Ελέγχουμε το μέγεθος και το ύψος τους και κατευθύνουμε τα αναρριχώμενα φυτά προς την επιφάνεια που θέλουμε να καλύψουμε.
• Το κλάδεμα είναι απαραίτητο και για την ίδια τη ζωή του φυτού. Αφαιρούμε τα κλαδιά που δεν χρειάζονται. Κόβουμε τα ξερά, όσα έχουν κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών.
• Με το κλάδεμα ανανεώνεται και αναπτύσσεται καλύτερα το φυτό, καθώς ισορροπούν δύο ανταγωνιστικές λειτουργίες του φυτού, η βλάστηση και η ανθοφορία. Η ανθοφορία καθυστερεί τη βλάστηση και το αντίθετο. Στόχος μας είναι με το κλάδεμα να δημιουργήσουμε ένα φυτό με πλούσιο φύλλωμα και βλάστηση, αλλά και έντονη ανθοφορία. 
• Για να αεριστεί και να φωτιστεί καλύτερα το φυτό. 

• Χρησιμοποιούμε πάντα ένα καλό ψαλίδι κλαδέματος. Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά με τα χέρια, ούτε και τα κόβουμε με εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς. 
• Αφαιρούμε και κάποια υγιή κλαδιά, αλλά και κλαδιά με μπουμπούκια για πιο έντονη ανθοφορία. 
• Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων. 
• Κάνουμε την τομή πάνω από το σημείο που βγαίνει νέος βλαστός ή το λουλούδι. 
• Κόβουμε λοξά, με κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που βγαίνει ο νέος βλαστός. 
• Τα κλαδιά τα κόβουμε από τη βάση τους. 
• Αφαιρούμε τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά. 


Oι τριανταφυλλιές κλαδεύονται κατεξοχήν το χειμώνα μετά τις πολλές παγωνιές και πριν ξεκινήσει η βλάστηση, δηλαδή μέσα Ιανουαρίου ή και Φεβρουάριο, ανάλογα με την περιοχή. Το κλάδεμα γίνεται και σε εκείνες που δεν έχουν ρίξει ακόμα όλα τους τα φύλλα. Κόβουμε το βλαστό πάνω από το «μάτι», όπως είπαμε παραπάνω, και αφαιρούμε τα φύλλα που μπορεί να έχουν απομείνει. Oι τριανταφυλλιές που ανθίζουν μόνο μια φορά μέσα στο χρόνο κλαδεύονται αμέσως μετά το τέλος της ανθοφορίας τους.
Τα κωνοφόρα κλαδεύονται την περίοδο που δεν κυκλοφορεί το ρετσίνι στο εσωτερικό τους, δηλαδή χειμώνα ή αρχές άνοιξης. Με το κλάδεμα αφαιρούνται τα ξερά ή άρρωστα κλαδιά. Επίσης, κλαδεύουμε για να αερίσουμε το εσωτερικό του φυτού, ενώ κόβουμε τις κορυφές κλαδιών για να πετύχουμε πιο πλούσια βλάστηση.
Τα καρποφόρα φυτά τα κλαδεύουμε για να έχουν καλύτερη και πλουσιότερη παραγωγή καρπών. Παράλληλα, με το κλάδεμα εξασφαλίζουμε την καλή ανάπτυξή τους. Το κλάδεμα γίνεται πριν την ανθοφορία του φυτού.

• Μην κλαδεύετε τις ημέρες που έχει έντονη βροχή ή πολύ αέρα. Επίσης, μην κλαδεύετε τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα ή το καλοκαίρι με καύσωνα.
• Αν φυσά πολύς αέρας, ποτίστε περισσότερο το φυτό σας τις επόμενες ημέρες. Oι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση του νερού.
• Το κλάδεμα ανανέωσης ενός γερασμένου φυτού καλό είναι να συνοδεύεται από λίπανση. Το κλάδεμα θα το βοηθήσει να βγάλει νέους βλαστούς και το λίπασμα θα τους θρέψει.
• Αν, αφού κλαδέψετε, υπάρξουν προβλήματα από το κρύο, πρέπει να κόψετε τα χαλασμένα τμήματα του κλαδιού. Αυτό θα προστατέψει το υπόλοιπο κλαδί από το κρύο. Την άνοιξη μπορεί να βλαστήσουν ξανά από εκεί , καθώς μπορεί να μην είναι τελείως ξερά.
• Αν αφαιρέσετε πολύ φύλλωμα, προστατέψτε το φυτό από τον ήλιο και τη ζέστη. Oι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα.

Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά και διακοσμητικά φυτά των Χριστουγέννων. Αν φέτος αποκτήσετε ένα, με επαρκή γνώση και σωστή φροντίδα θα χαρείτε την εντυπωσιακή φυλλωσιά του και του χρόνου...

Η κ. Ελευθερία Σπαντιδάκη είναι αρχιτέκτων τοπίου (ΜΑ).

Μυκόριζα η θαυματουργή



Μυκόριζα

Βελτιώστε την ευρωστία και τη δύναμη των φυτών, την αντοχή στις ασθένειες τις απαιτήσεις σε νερό, βελτιώστε το χώμα και μειώστε τις απαιτήσεις σε λιπάσματα. Πολύ απλά χρησιμοποιήστε μυκόριζα!
Τι είναι: Η μυκόριζα είναι η συμβίωση που υπάρχει στο έδαφος μεταξύ των ριζών ενός φυτού με έναν μύκητα. Πρακτικά η «συνεργασία» αυτή βελτιώνει την δυνατότητα του φυτού να προσλαμβάνει από το έδαφος το νερό και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται.
Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι το φυτό μας αναπτύσσεται ταχύτερα, αποκτά εξαίρετο ριζικό σύστημα και αντίστοιχη αντοχή σε ασθένειες (κυρίως μυκητολογικές) και αυξάνεται η ευρωστία του. Σημαντικό είναι ότι χρησιμοποιεί όλο το διαθέσιμο νερό, οπότε έχει αντοχή στην ξηρασία. Η συμβίωση γίνεται, με πολλά είδη μύκητα. Το κάθε είδος μύκητα έχει διαφορετική απόδοση και μπορούμε να φτάσουμε σε οικονομία έως 40 % σε νερό και λιπάσματα. Αυτό που αλλάζει ουσιαστικά είναι η όψη και η αντοχή του φυτού μας. 

          Πως χρησιμοποιείται: 
Τα πρακτικά οφέλη είναι :
1.    μείωση των λιπασμάτων που εισάγουμε στην καλλιέργεια
2.    μείωση φυτοφαρμάκων
3.    οικονομία στο νερό άρδευσης
4.    βελτίωση εδάφους
5.    μείωση οργωμάτων και καλλιέργειας
6.    καλύτερη παραγωγή και ανθοφορία
7.    ελάχιστο κόστος

Τάτσης Κων/νος - Γεωπόνος

Τι φυτεύουμε, τι μεταφυτεύουμε, τι συλλέγουμε και πότε?






Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι σπέρνουμε, τι φυτεύουμε και τι μεταφυτεύουμε ανά μήνα. Επιλέξτε τους συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες

Ιανουάριος
Σπέρνουμε: μπιζέλια, κουκιά, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, ενώ σε θερμοκήπιο αγγούρια, ντομάτες, πιπεριές, καρότα  μελιτζάνες,.  
Φυτεύουμε:  Κρεμμύδια σκόρδα καρότο
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, Κρεμμύδια σκόρδα καρότο


Φεβρουάριος
Σπέρνουμε: μπιζέλια, κουκιά, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, ενώ σε θερμοκήπιο αγγούρια,  ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, καρότο.  
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα καρότο
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά Κρεμμύδια σκόρδα καρότο, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο,

Μάρτιος
Σπέρνουμε: Τομάτες, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, καρότο
Φυτεύουμε: Πατατες καρότα, και κλήματα
Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, πράσα, αγκινάρες, καρότα
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά Κρεμμύδια σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές, καρότο

Απρίλιος
Σπέρνουμε:  Καλαμπόκια, φασόλια, Τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες Πίπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πράσα,
καρότα
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, νεράντζια, περγαμότα, μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, χλωρά Κρεμμύδια σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, σπανάκι, σέσκλα, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, καρότα

Μάιος
Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, μπάμιες, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πεπόνια, καρπούζια
Συγκομιδή: Κολοκύθια, αγγούρια,  πιπεριές μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, φακές, Κρεμμύδια σκόρδα φράουλες, καρότα, παντζάρια σπανάκι, σέσκλα, βλίτα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, καρότα

Ιούνιος
Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, κολοκύθια, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, καρότα
Συγκομιδή: Κολοκύθια, αγγούρια,  πιπεριές, Κρεμμύδια σκόρδα, φράουλες, καρότα, παντζαρια,, σπανάκι, σέσκλα, βλίτα, αντράκλα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, βύσσινα, κορόμηλα, καρότα


Ιούλιος
Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότα
Συγκομιδή: Καλαμπόκια, Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια, καρότα

Αύγουστος
Σπέρνουμε: Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, Πατάτες, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, καρότα
Συγκομιδή: Καλαμπόκια, Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια,  φασόλια, μπάμιες, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο, Ροδάκινα, αχλάδια, αμύγδαλα, μήλα, σύκα, καρπούζια, πεπόνια, καρότα

Σεπτέμβριος
Σπέρνουμε:  Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άγρια και ήρεμα χόρτα, σπανάκια, σέσκλα, σινάπια, μυρώνια, καυκαλίθρα, καρότα
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, πράσα, καρότα
Συγκομιδή: Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια,  μπάμιες, φασόλια, αραποσίτια, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, Αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, κάστανα, ρόδια, σταφύλια φραγκόσυκα, καρότα

Οκτώβριος
Σπέρνουμε:  Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καφκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζαρια ρεπανάκια,, καρότα
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα
Μεταφυτεύουμε:  Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες, καρότα
Συγκομιδή: Καρύδια, ρόδια, ελιές, λεμόνια, λοτούς, κυδώνια, αχλάδια, καρότα

Νοέμβριος
Σπέρνουμε: Σιτάρι, κριθάρι, φακές, ρεβίθια, μαρούλια, πράσα,  καρότα
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, σέλινο, αγκινάρες
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, μαρούλια, Κρεμμύδια , ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότα

Δεκέμβριος
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (καιρού επιτρέποντος, στα πεδινά και νότια μέρη της Ελλάδος), καρότα
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, Κρεμμύδια , ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότα

Ο παρακάτω πίνακας ειναι απο το www.kalliergo.gr

Κομποστοποίηση


Τι είναι κομποστοποίηση


 
Κομποστοποίηση είναι η ανακύκλωση απλών υπολείμματων τροφών και κήπων και άλλες οργανικών υλών. Ή πιο συγκεκριμένα η ελεγχόμενη αποσύνθεση της οργανικής ύλης από  μικροοργανισμούς κύρια βακτήρια και μύκητες σε φυτόχωμα-όπως προϊόν. Αυτό που αφήνουν πίσω τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ...
- Σαν βελτιωτικό χώματος  για γλάστρες και τον κήπο
Για την αύξηση του αέρα και την απορρόφηση του νερού στο έδαφος,
- Τη μείωση της διάβρωσης,
- Για να καταστείλει την ανάπτυξη ζιζανίων, και
Για τη βελτίωση της υφής του εδάφους 


Γιατί κομπόστα; 
Πρώτον, η κομποστοποίηση έχει νόημα. Δεν στέλνουμε  χρήσιμες οργανικές ουσίες σε χώρους υγειονομικής ταφής (που σε πολλές χώρες έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ελλάδα  σε λίγο θα είναι παρανομές), μπορεί να μετατραπεί σε ένα χρήσιμο πρόσθετο, το οποίο μπορούν ακόμη  και να πωληθεί.
Δεύτερον, η κομποστοποίηση είναι εύκολη. Κοινά υλικά όπως σύρμα, τούβλα, και κάδοι είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει η λιπασματοποίηση, η οποία μπορεί να γίνει είτε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.  Η πραγματοποίηση  δεν είναι δύσκολο να γίνει…. με  τακτική ανάμιξη και λίγο νερό μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία.  Μπορείτε να αγοράσετε και κάδους που έχουν ρυθμιζόμενο αερισμό και αυτό κάνει την διεργασία ευκολότερη

Τι να βαζετε…. 
Χάρτινο ρολά
Χορτα
Καφέδες φίλτρων , κατακαθια
Κελυφών των αυγών
στάχτες Τζάκιου
καρπών , πατατες
κομμένο χλοοτάπητα
Μαλλιά
 Φύλλα
Πριονίδια
λαχανικά
Φακελάκια τσαγιού
χνούδι  από ηλεκτρική σκούπα
Φυτικά υπολείμματα
Μαλλί και βαμβάκι, κουρέλια



Τι δεν βαζουμε  
υλικο
Λόγος για τον οποίο ...
Black φύλλα καρυδιάς / κλαδιά
τοξικό για τις τομάτες
Κρόκοι αυγών
 προσελκύει παράσιτα -τρωκτικα
Με βάση το κρέας /ψαρι
προσελκύει μύγες και τρωκτικά
Λάδια και γράσα
 παράγει την οσμή και προσελκύει παράσιτα
Φυτοφάρμακα
μπορεί να σκοτώσει μικροοργανισμούς
κόπρανα  ζώων
μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες και προσελκύει τρωκτικα

Οι καλύτεροι εμπορικοί Κάδοι:  Οι τετράγωνοι κάδοι φαίνεται να έχουν την μεγαλύτερη αποδοχή και τις καλύτερες κριτικές των χρηστών των προκατασκευασμένων μονάδων κομποστοποίησης στην αγορά.  Έχουν σημαντικό μέγεθος,  μεγάλο καπάκι, και ευκολία στη χρήση. Οι χρήστες τους  βρίσκουν βολικούς,  μεταφέρονται εύκολα,  λύνονται και συναρμολογούνται σε νέα θέση αν είναι έτοιμη η κομπόστα στην παλιά θέση.

Τι γίνεται με τους κωνικούς κάδους; Οι κάδοι αυτοί είναι χρήσιμοι, είναι οικονομικοί, έχουν όμως περιορισμένο μέγεθος.  Αν γίνουν μεγαλύτεροι θα έχουν πρόβλημα  από τον κρύο αέρα από όλες τις πλευρές σε ψυχρά κλίματα  Οι κωνικοί κάδοι-καμπάνες-είναι πολύ ασφαλή από τα παράσιτα των ζώων.
 Περιστρεφόμενοι κάδοι. Πολύ αποδοτικοί κάδοι, Έχουν ακόμα και το μισό χρόνο για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι εύκολη  στην χρήση , και  με λιγότερο κόπο. Μειονέκτημα είναι η μεγαλύτερη τιμή τους και τα συχνά κατασκευαστικά προβλήματα
Ο  καλύτερος σπιτικός κάδος: Οι καλύτεροι σπιτικοί κάδοι- για σπίτια χωρίς κήπο- για σοβαρές κομποστοποίησεις είναι αυτοί με τα διαδοχικά δοχεία –δισκους. Αποτελεσματικοί, σχετικά αποδοτικοί αλλά δεν μπορούν να παράγουν μεγάλές ποσότητες

Αυτοσχέδιοι κάδοι . Έχουν συμπαγείς πλευρές, όπως το ξύλο αν τους φτιάξετε από παλέτες προσθέτοντας σανιδούλες στα κενά ώστε να μην παίρνουν πολύ αέρα και ξηραίνονται γρήγορά ή παγώνουν σε άλλα κλίματα. Είναι από οικοδομικό πλέγμα με ένα νάυλον ή μεμβράνη από μέσα ή ακόμα από  μπάλες σανού. Οι στερεές πλευρές θα βοηθήσουν να κρατήσουν το σωρό υγρό και θερμό, ιδιαίτερα σημαντικό κατά την παραγωγή κομπόστας με ως επί το πλείστον ξερά φύλλα. Κάντε κάδους τουλάχιστον ένα μέτρο πλατύς στις πλευρές σε τετράγωνο ή σε ένα κυκλικό σχήμα. Προγραμματίστε να κατασκευάσετε ένα κάλυμμα ή το καπάκι για να βοηθήσει να κρατήσει το νερό μέσα ή έξω, όπως επιθυμείτε. Σπιτικοί κάδοι ποικίλλουν ως προς το υλικό και το σχεδιασμό γιατί το μόνο όριο είναι η φαντασία μας. Μία ιδέα μπορείτε να πάρετε από το πανεπιστήμιο του Winscosin στο http://www3.uwm.edu/Dept/shwec/publications/cabinet/html/compost/Bin%20Plans.htm
Πού πρέπει να τοποθετήσουμε τον κάδο μας;
  • Μια ηλιόλουστη τοποθεσία στο χειμώνα βοηθά το κομπόστ να μένει ζεστό ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει παγωνιές. (Μην το αφήσετε να στεγνώσει.) Τοποθετήστε το κομπόστ, έτσι ώστε το άδειασμα να είναι βολικό για τον κήπο. Όταν ξεκινάτε το άδειασμα τα τελικά προϊόντα λιπασματοποίησης, θα  τα έχουμε πιο κοντά στο σημείο όπου μπορείτε να το χρησιμοποιήσουμε. εκεί είναι και ο χώρος που τα παραγουμε.....
Χρειάζεται να έχουμε ένα κάδο;
Ναι, ένα δοχείο ή περίβλημα κάποιου είδους που να  κρατά τα υλικά που περιέχονται και καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από ό, τι ένα απλό σωρό όπς γινόταν παλιά. Έτσι πέρα από τον χώρο μεγαλώνει η ταχύτητα παραγωγής κομπόστας, ο σωρός μπορεί να ζεσταθεί ευκολότερα, να κρατηθεί η θερμότητα, Μειώνεται η υγρασία από την βροχή, και οι  έτοιμοι κάδοι  κρατάνε τα ζώα έξω. 

Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος