Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Στην τελική ευθεία η διαδικασία αναγνώρισης της Πράσινης Ελιάς Χαλκιδικής ως ΠΟΠ


Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η αναγνώριση από την ΕΕ της ονομασίας «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής», ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μια προστασία που θα δώσει αναγνωρισιμότητα και ώθηση στην αγορά σε ένα προϊόν μοναδικό στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η διαδικασία αναγνώρισης είχε ανασταλεί προσωρινά, μετά την ένσταση που υποβλήθηκε από Βέλγους και Καναδούς εμπορευόμενους, των οποίων τα συμφέροντα θίγονταν, αφού δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την ονομασία αυτή για προϊόν άλλων περιοχών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ: «Η συμβιβαστική πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οδήγησε σε συμφωνία μεταξύ των παραγωγών της Χαλκιδικής και των εμπόρων προϊόντος άλλων περιοχών. Οι έμποροι αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομα της ποικιλίας, μόνον όμως οι παραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής θα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν πιστοποιημένο προϊόν, με την κατοχυρωμένη ονομασία. Σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλίζεται ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές και ότι η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας δεν θα οδηγεί σε εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης».
Όπως δήλωσε, ο Υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας, «με την κατοχύρωση και την προστασία της ονομασίας «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής», που αναμένεται σύντομα, οι παραγωγοί θα απολαμβάνουν την προστιθέμενη αξία της ταυτότητας και της μοναδικότητας ενός ποιοτικού προϊόντος, στο οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία της περιοχής».

Οινοτικά 2012


4η Έκθεση Κρητικού Αμπελώνα, θα πραγματοποιηθεί από 11 έως και 12 Μαρτίου 2012, στον Κήπο των Αισθήσεων, στις Μαλάδες Ηρακλείου.
Στην έκθεση θα συμμετέχουν 24 οινοποιία από όλη την Κρήτη, ενώ ειδική μεταχείριση θα έχουν οι γλυκοί κρητικοί οίνοι που θα παρουσιαστούν σε δικό τους ξεχωριστό χώρο εντός της έκθεσης.
Την Κυριακή 11 Μαρτίου και ώρα 12.00-14.00, ο Στέλιος Παρλιάρος θα δημιουργήσει μοναδικά γλυκά από κρητικές πρώτες ύλες, για τους επισκέπτες της έκθεσης.
Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου και ώρα 10.00 π.μ, θα πραγματοποιηθεί δίωρη παρουσίαση του επιχειρησιακού προγράμματος ΚΟΑ , στο πλαίσιο του οποίου έλαβαν μέρος τα δίκτυα της Κρήτης και το Επιμελητήριο Ηρακλείου. 
Ωράριο Λειτουργίας:
  • Κυριακή, 11/3/2012: Είσοδος για όλους τους οινόφιλους 11.00-21.00.
  • Δευτέρα, 12/3/2012:
    • από 12.00 – 16.00 μόνο για επαγγελματίες.
    • από 16.00 – 21.00 για όλους τους οινόφιλους.
Περισσότερες πληροφορίες στο: 28210-74544.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ημερίδα στη Χαλκιδική για την Επιτραπέζια Ελιά


Θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής (Πολυτεχνείου 58, Πολύγυρος), το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 και ώρα 11:00π.μ. Διοργάνωση: ΠΕΜΕΤΕ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • 11:00-11:30. Προσέλευση-Εγγραφές.
  • 11:30-12:30. Χαιρετισμοί.
  • 12:30-12:50. Στρατηγική της ΠΕΜΕΤΕ για την επιτραπέζια ελιά μέσω των προγραμμάτων. Ομιλητής: Στ. Δρύς, Δ/νων Σύμβουλος της FoodStandard.
  • 12:10-13:10. Μικροβιολογία ζύμωσης της επιτραπέζιας ελιάς. Ομιλητής: Γ.Ι. Νυχάς Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων Γ.Π.Α.
  • 13:10-13:30. Η επιτραπέζια ελιά ως λειτουργικό τρόφιμο. Οι προβιοτικές ελιές.Χ. Τάσσου, Ερευνήτρια Α΄ Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα.
  • 13:30-13:50. Εξελίξεις στην ζύμωση της επιτραπέζιας ελιάς. Ε. Πανάγου, Λέκτορας Μικροβιολογίας Τροφίμων Γ.Π.Α.
  • 13:50-14:30. Ερωτήσεις - Παρεμβάσεις.
  • 14:30-15:00. Συζήτηση - Κλείσιμο Ημερίδας.
  • Ακολουθεί ελαφρύ γεύμα.
Περισσότερες πληροφορίες: κα. Κίμη Ζαζή, 210-5201576 και email: info@pemete.gr