Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Εναλλακτική καλλιέργεια με φαρμακευτικές ιδιότητες



Πρόκειται για το φυτό αρώνια - Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά

Μοτό: μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε σαν φαρμακευτικό φυτό από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης 
Πόσοι γνωρίζουν ότι η αρώνια η μελανόκαρπη που ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών αποτελεί ένα πολύτιμο φαρμακευτικό είδος; 

Η καλλιέργεια της αρώνιας μάλιστα ενδείκνυται για την χώρα μας, διότι οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και το κόστος της φυτείας και καλλιέργειας είναι χαμηλό. Επίσης, θα αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες και θα αυξήσει το εισόδημα, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα μαστίζεται από την Διεθνή και Ευρωπαϊκή κρίση, και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά ελαττώνονται. Πρόκειται για στοιχεία του Δρ. Ιωάννη Α. ΣπανούΤακτικού Ερευνητή στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών. Ο καρπός της αρώνιας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι βρώσιμος και εύγευστος (ιδιαίτερα μετά από επεξεργασία), και δύναται να χρησιμοποιηθεί ευρύτατα σε μαρμελάδες, και σε χημικά εργαστήρια, διότι περιέχει μία πολύτιμη ουσία, την πεκτίνη.

Φαρμακευτικές ιδιότητες 
Το είδος είναι πολύτιμο για τις φαρμακευτικές ιδιότητες. Τα εκχυλίσματα των φύλλων και καρπών της αρώνιας εχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεραπεύουν πολλές ασθένειες, όπως φλεγμονές, καρδιοπάθειες, διαβήτης, κ.α., διότι εμπεριέχουν χρήσιμες θεραπευτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, πολυφαινόλες, βιοφλαβονόλες, ταννίνες, ισταμίνες, σεροτονίνες, κ.α.). Ο καρπός (εκτός από βρώσιμος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην φαρμακοβιομηχανία, διότι περιέχει και βιταμίνη C σε υψηλά επίπεδα (15-30 mg στα 100 γραμμάρια). Επίσης, ο καρπός είναι πλούσιος σε μία ουσία (την πεκτίνη) η οποία μας προστατεύει και από την ραδιενέργεια. Στην Ευρώπη, η αρώνια καλλιεργείται σε διάφορες χώρες (Ρωσία, Λιθουανία, Δημοκρατία της Τσεχίας), και σε ευρεία έκταση στην Πολωνία. 

Στην Λιθουανία, μία εταιρεία παρασκευάζει κρασί (από τους καρπούς της αρώνιας) που ονομάζεται “Aronijos” που συνιστάται για πρόληψη από καρδιοπάθειες. 

Η αρώνια εισάχθηκε από την Αμερική στην Ανατολική Ευρώπη, πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, και αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως καλλωπιστικό φυτό. 

Όμως, μετά τον πόλεμο, χρησιμοποιήθηκε σαν φαρμακευτικό φυτό από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το 1974, 54.000 στρέμματα φυτεύτηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, από τα οποία τα 40.000 στρέμματα σε περιοχές με ψυχρό κλίμα (Σιβηρία). Ο σκοπός των φυτειών ήταν η παραγωγή χυμού, ο οποίος είναι πλούσιος σε θεραπευτικές ουσίες (ανθοκυανίνες, φαινόλες, καταχίνες, φλαβονόλες, κ.α.) που δίνουν δύναμη και ενέργεια στον άνθρωπο. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η αρώνια περιέχει πολύτιμες φαρμακευτικές ουσίες (ανθοκυανίνες) που χρησιμοποιούνται σε σκευάσματα για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, διαταραχές του πεπτικού συστήματος, βλάβες στο συκώτι, φλεγμονές στα μάτια., κ.α. Για τον λόγο αυτό, η αρώνια η μελανοκάρπη, κατέχει την πρώτη παγκόσμια θέση στις φαρμακευτικές χρήσεις (από την διεθνή φαρμακευτική κλίμακα των φυτών 1-5, ανήκει στο 1). 

Παραγωγή 
Η παραγωγή σε καρπούς μπορεί να ξεπεράσει τα 17 κιλά ανά φυτό (θάμνο), ανάλογα με το περιβάλλον και την ηλικία του φυτού, και ο μέσος όρος για τις Ελληνικές συνθήκες υπολογίζεται σε 10 κιλά καρπού ανά φυτό. Η απόδοση της καλλιέργειας είναι υψηλή, και το καθαρό κέρδος σε φυτάρια ηλικίας 8-10 ετών υπολογίζεται πάνω από 7.500 ευρώ ανά στρέμμα (250 φυτά / στρέμμα χ3 ευρώ /κιλό). 

Στο ΕΘΙΑΓΕ/Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών το 2007 δοκιμάστηκε ο πολλαπλασιασμός της αρώνιας από μοσχεύματα (που προήλθαν από φυτά περιοχής Ταξιάρχη-Χαλκιδικής με δύο μεθόδους (ριζοβολία με ορμόνη και χωρίς). Η καλλιέργεια της αρώνιας, καταλήγει ο κ. Σπανός, θα αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες και θα αυξήσει το εισόδημα, ιδιαίτερα σήμερα που η Ελλάδα μαστίζεται από την Διεθνή και Ευρωπαϊκή κρίση, και οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων σταδιακά ελαττώνονται.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα "Η ΕΡΕΥΝΑ" (Του Αποστόλη Ζώη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: