Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Κομποστοποίηση


Τι είναι κομποστοποίηση


 
Κομποστοποίηση είναι η ανακύκλωση απλών υπολείμματων τροφών και κήπων και άλλες οργανικών υλών. Ή πιο συγκεκριμένα η ελεγχόμενη αποσύνθεση της οργανικής ύλης από  μικροοργανισμούς κύρια βακτήρια και μύκητες σε φυτόχωμα-όπως προϊόν. Αυτό που αφήνουν πίσω τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ...
- Σαν βελτιωτικό χώματος  για γλάστρες και τον κήπο
Για την αύξηση του αέρα και την απορρόφηση του νερού στο έδαφος,
- Τη μείωση της διάβρωσης,
- Για να καταστείλει την ανάπτυξη ζιζανίων, και
Για τη βελτίωση της υφής του εδάφους 


Γιατί κομπόστα; 
Πρώτον, η κομποστοποίηση έχει νόημα. Δεν στέλνουμε  χρήσιμες οργανικές ουσίες σε χώρους υγειονομικής ταφής (που σε πολλές χώρες έχει τεθεί εκτός νόμου στην Ελλάδα  σε λίγο θα είναι παρανομές), μπορεί να μετατραπεί σε ένα χρήσιμο πρόσθετο, το οποίο μπορούν ακόμη  και να πωληθεί.
Δεύτερον, η κομποστοποίηση είναι εύκολη. Κοινά υλικά όπως σύρμα, τούβλα, και κάδοι είναι το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει η λιπασματοποίηση, η οποία μπορεί να γίνει είτε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.  Η πραγματοποίηση  δεν είναι δύσκολο να γίνει…. με  τακτική ανάμιξη και λίγο νερό μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία.  Μπορείτε να αγοράσετε και κάδους που έχουν ρυθμιζόμενο αερισμό και αυτό κάνει την διεργασία ευκολότερη

Τι να βαζετε…. 
Χάρτινο ρολά
Χορτα
Καφέδες φίλτρων , κατακαθια
Κελυφών των αυγών
στάχτες Τζάκιου
καρπών , πατατες
κομμένο χλοοτάπητα
Μαλλιά
 Φύλλα
Πριονίδια
λαχανικά
Φακελάκια τσαγιού
χνούδι  από ηλεκτρική σκούπα
Φυτικά υπολείμματα
Μαλλί και βαμβάκι, κουρέλια



Τι δεν βαζουμε  
υλικο
Λόγος για τον οποίο ...
Black φύλλα καρυδιάς / κλαδιά
τοξικό για τις τομάτες
Κρόκοι αυγών
 προσελκύει παράσιτα -τρωκτικα
Με βάση το κρέας /ψαρι
προσελκύει μύγες και τρωκτικά
Λάδια και γράσα
 παράγει την οσμή και προσελκύει παράσιτα
Φυτοφάρμακα
μπορεί να σκοτώσει μικροοργανισμούς
κόπρανα  ζώων
μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες και προσελκύει τρωκτικα

Οι καλύτεροι εμπορικοί Κάδοι:  Οι τετράγωνοι κάδοι φαίνεται να έχουν την μεγαλύτερη αποδοχή και τις καλύτερες κριτικές των χρηστών των προκατασκευασμένων μονάδων κομποστοποίησης στην αγορά.  Έχουν σημαντικό μέγεθος,  μεγάλο καπάκι, και ευκολία στη χρήση. Οι χρήστες τους  βρίσκουν βολικούς,  μεταφέρονται εύκολα,  λύνονται και συναρμολογούνται σε νέα θέση αν είναι έτοιμη η κομπόστα στην παλιά θέση.

Τι γίνεται με τους κωνικούς κάδους; Οι κάδοι αυτοί είναι χρήσιμοι, είναι οικονομικοί, έχουν όμως περιορισμένο μέγεθος.  Αν γίνουν μεγαλύτεροι θα έχουν πρόβλημα  από τον κρύο αέρα από όλες τις πλευρές σε ψυχρά κλίματα  Οι κωνικοί κάδοι-καμπάνες-είναι πολύ ασφαλή από τα παράσιτα των ζώων.
 Περιστρεφόμενοι κάδοι. Πολύ αποδοτικοί κάδοι, Έχουν ακόμα και το μισό χρόνο για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι εύκολη  στην χρήση , και  με λιγότερο κόπο. Μειονέκτημα είναι η μεγαλύτερη τιμή τους και τα συχνά κατασκευαστικά προβλήματα
Ο  καλύτερος σπιτικός κάδος: Οι καλύτεροι σπιτικοί κάδοι- για σπίτια χωρίς κήπο- για σοβαρές κομποστοποίησεις είναι αυτοί με τα διαδοχικά δοχεία –δισκους. Αποτελεσματικοί, σχετικά αποδοτικοί αλλά δεν μπορούν να παράγουν μεγάλές ποσότητες

Αυτοσχέδιοι κάδοι . Έχουν συμπαγείς πλευρές, όπως το ξύλο αν τους φτιάξετε από παλέτες προσθέτοντας σανιδούλες στα κενά ώστε να μην παίρνουν πολύ αέρα και ξηραίνονται γρήγορά ή παγώνουν σε άλλα κλίματα. Είναι από οικοδομικό πλέγμα με ένα νάυλον ή μεμβράνη από μέσα ή ακόμα από  μπάλες σανού. Οι στερεές πλευρές θα βοηθήσουν να κρατήσουν το σωρό υγρό και θερμό, ιδιαίτερα σημαντικό κατά την παραγωγή κομπόστας με ως επί το πλείστον ξερά φύλλα. Κάντε κάδους τουλάχιστον ένα μέτρο πλατύς στις πλευρές σε τετράγωνο ή σε ένα κυκλικό σχήμα. Προγραμματίστε να κατασκευάσετε ένα κάλυμμα ή το καπάκι για να βοηθήσει να κρατήσει το νερό μέσα ή έξω, όπως επιθυμείτε. Σπιτικοί κάδοι ποικίλλουν ως προς το υλικό και το σχεδιασμό γιατί το μόνο όριο είναι η φαντασία μας. Μία ιδέα μπορείτε να πάρετε από το πανεπιστήμιο του Winscosin στο http://www3.uwm.edu/Dept/shwec/publications/cabinet/html/compost/Bin%20Plans.htm
Πού πρέπει να τοποθετήσουμε τον κάδο μας;
  • Μια ηλιόλουστη τοποθεσία στο χειμώνα βοηθά το κομπόστ να μένει ζεστό ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει παγωνιές. (Μην το αφήσετε να στεγνώσει.) Τοποθετήστε το κομπόστ, έτσι ώστε το άδειασμα να είναι βολικό για τον κήπο. Όταν ξεκινάτε το άδειασμα τα τελικά προϊόντα λιπασματοποίησης, θα  τα έχουμε πιο κοντά στο σημείο όπου μπορείτε να το χρησιμοποιήσουμε. εκεί είναι και ο χώρος που τα παραγουμε.....
Χρειάζεται να έχουμε ένα κάδο;
Ναι, ένα δοχείο ή περίβλημα κάποιου είδους που να  κρατά τα υλικά που περιέχονται και καταλαμβάνει λιγότερο χώρο από ό, τι ένα απλό σωρό όπς γινόταν παλιά. Έτσι πέρα από τον χώρο μεγαλώνει η ταχύτητα παραγωγής κομπόστας, ο σωρός μπορεί να ζεσταθεί ευκολότερα, να κρατηθεί η θερμότητα, Μειώνεται η υγρασία από την βροχή, και οι  έτοιμοι κάδοι  κρατάνε τα ζώα έξω. 

Κώστας Τάτσης - Γεωπόνος


Δεν υπάρχουν σχόλια: