Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Τώρα τα δύσκολα


Του Ηλία Εμμανουηλίδη
Έξω επήγαμε καλά. Η ηγεσία της Ευρωζώνης έδωσε στη χώρα μας κάλυψη των δανειακών αναγκών της μέχρι το 2014, περίοδο αποπληρωμής των δανείων 15 έως 30 χρόνια με επιτόκιο στο 3,5%.
Για να επωφεληθεί η χώρα μας από την ανάσα που της δόθηκε από την Εσπερία (μέχρι και ο Ομπάμα έβαλε πλάτη) οφείλει να πάει και μέσα καλά.
Τώρα η μπάλα είναι στα πόδια μας και πρέπει να παίξουμε σωστά. Μέχρι τώρα πετάγαμε τη μπάλα στην εξέδρα. Κάναμε ότι εφαρμόζαμε το μνημόνιο και στην ουσία δεν κάναμε τίποτε. Τα κλειστά επαγγέλματα δεν ανοίξανε, τα φορολογικά παραμένουν ως έχουν, τα έσοδα δε λένε να αυξηθούν, οι πολυάριθμοι δημόσιοι οργανισμοί ζουν και βασιλεύουν και οι συνδικαλιστές τους τον κόσμο κοροϊδεύουν, το μπάχαλο των δημόσιων υπηρεσιών παραμένει μπάχαλο, οι δημόσιες δαπάνες (και σπατάλες) δε λένε να μειωθούν. Εάν η κυβέρνηση είχε αφήσει τις επικοινωνιακές ανοησίες και εφάρμοζε τα του πρώτου μνημονίου θα βγαίναμε στις Αγορές στο τέλος αυτού του χρόνου και δε θα χρειαζότανε η βαβούρα του μεσοπρόθεσμου και του Ιουλιανού Eurozone Summit.
Θα τα πάμε τώρα καλά για να μη πάθουμε τα χειρότερα; Με τα μυαλά που σέρνουν οι περισσότεροι στην κυβέρνηση δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον κόσμο του, τα κομματόσκυλά του εξακολουθούν να τρώνε πολύ και να λερώνουν όπου βρουν.
Στο καθ’ ημάς αγροτικό υπουργείο τα πράματα εξακολουθούν όπως επί Μπασιάκου, Κοντού, Χατζηγάκη, Μπατζελή, δηλαδή επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο κατά τη διάγνωση και ρήση της τελευταίας. Οι υπουργοί αντί να νοικοκυρέψουν τον τομέα επιδίδονται σε επικοινωνιακές φλυαρίες και πομφόλυγες του τύπου «περιφερειακές μελέτες», «άλλη γεωργία», «καλάθια προϊόντων», άντε «να δώσουμε και κανένα χωραφάκι».
Η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να κάνει αλλιώς· δεν μπορεί να αποφύγει επώδυνες αλλαγές. Χρειάζονται βαθιές διαρθρωτικές και διοικητικές αλλαγές για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος της γραφειοκρατίας και να ευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα. Χρόνια γίνεται το αντίθετο. Για παράδειγμα υποχρέωσαν τις επιχειρήσεις των σπόρων να παίρνουν άδεια κάθε 5 χρόνια· ξανά μανά χαρτιά, παράβολα και χαμένος χρόνος για τις επιχειρήσεις, σε δουλειά να βρίσκεται η γραφειοκρατία.
Βιάζονται όσοι πιστεύουν ότι η από Εσπερία βοήθεια και ανοχή θα διορθώσουν τα πράματα στην Ελλάδα. Τα κακοφορμισμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας χρειάζονται στιβαρή σοβαρότητα και έκτακτη ευφυΐα· στοιχεία σε έντονη ανεπάρκεια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: