Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Χρηματιστήριο βάμβακος



Του Γιάννη Παπαδογιάννη


Η πρόσφατη αμερικανική έκθεση παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης βάμβακος επηρέασε την χρηματιστηριακή αγορά μόνο για μια συνεδρίαση. Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν περαιτέρω μείωση της αμερικανικής παραγωγής, λόγω των προβλημάτων στο Τέξας, το αμερικανικό υπουργείο γεωργίας ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής κατά μισό εκατομμύριο δέματα. Όπως ήταν φυσικό, η αγορά πιέστηκε δοκιμάζοντας τιμές κάτω των 96 σεντς/λίμπρα.
Στις επόμενες όμως συνεδριάσεις η αγορά ανέκαμψε, λαμβάνοντας δυναμική από το χαμηλό δολάριο και την ανοδική πορεία σχεδόν όλων των εμπορευμάτων, ξεπερνώντας και τα 105 σεντς/λίμπρα.
Η κατάσταση της παγκόσμιας ζήτησης και η πορεία άλλων σοδειών δεν έχουν μεταβληθεί και επομένως οι αναλυτές αναμένουν κάποια θεμελιώδη νέα ώστε να εκτιμήσουν την πορεία της αγοράς. Τέλος υπάρχει η φήμη τις τελευταίες μέρες πως οι τιμές νήματος μετά από αρκετούς μήνες πτώσης αρχίζουν να αυξάνονται. 

Η ελληνική αγορά  
Η ζήτηση για ίνα δυστυχώς δεν έχει ανακάμψει αν και εν μέρει οφείλεται στην καλοκαιρινή περίοδο. Όλος ο κλάδος έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην πορεία της καλλιέργειας, η οποία δείχνει πολλά υποσχόμενη. Όμως, ως συνήθως, οι καιρικές συνθήκες του Σεπτεμβρίου θα καθορίσουν την ποιότητα και ποσότητα της παραγωγής.
Οι προπωλήσεις της νέας σοδειάς έχουν παγώσει, καθώς οι εκκοκκιστές ζητούν τιμές πάνω από τις αντίστοιχες του χρηματιστηρίου (συμβόλαια Δεκεμβρίου) ενώ οι εμπορικοί οίκοι, πεπεισμένοι για την πίεση της αγοράς, κρατούν στάση αναμονής ή προσφέρουν μη ελκυστικές τιμές.
Υψηλές προσδοκίες υπάρχουν αναφορικά με τη ζήτηση από την Τουρκία. Η έλλειψη αμερικανικού προϊόντος είναι πολύ πιθανό να αυξήσει τη ζήτηση για την ελληνική σοδειά, όχι όμως τους πρώτους μήνες της σεζόν. Βέβαια, πρέπει να συνυπολογίσουμε πως η τουρκική παραγωγή θα φτάσει λογικά τους 650.000 τόνους, ενώ υπάρχουν ακόμα αποθέματα 50.000 τόνων φετινής σοδειάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: