Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Με καπνοπαραγωγούς ξεκινά η υποβολή φακέλων για τα Σχέδια


Για την καλύτερη διαχείριση των προτάσεων των Σχεδίων Βελτίωσης αποφασίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής αφού γίνει ηλεκτρονικά η οριστικοποίηση της πρότασης, μέχρι της 25 Αυγούστου χωρίς παράταση, να γίνει κατόπιν και η σταδιακή κατάθεση του πρωτότυπου φακέλου στην ειδική υπηρεσία με την ακόλουθη χρονολογική σειρά:Μέχρι 29/8 καπνοπαραγωγοί και αγελαδοτρόφοιμέχρι 5/9 η Ζωική Παραγωγήμέχρι 12/9 οι νέοι γεωργοί Φυτικής Παραγωγής καιμέχρι 19/9 οι παλιοί γεωργοί της Φυτικής Παραγωγής.
Το αντίγραφο του φάκελου θα πρέπει να κατατεθεί στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της τοπικής Αντιπεριφέρειας (παλιές Νομαρχίες). Έτσι όσο αφορά τους καπνοπαραγωγούς και τους αγελαδοτρόφους η δέσμευση του ΥΑΑΤ να δοθούν εγκρίσεις μέσα στον Σεπτέμβρη είναι σε ισχύ και φαίνεται πιο εφικτή από ποτέ.
Έτσι, με τη σταδιακή υποβολή των φακέλων επιτυγχάνονται τα εξής:
1. Αποφεύγεται έτσι η πίεση στην παραγωγή των φυσικών φακέλων από τους συντάκτες που μπορεί να τους οδηγήσει σε λάθη και κατ’ επέκταση να ταλαιπωρήσει τις αξιολογήσεις.
2. Στη σταδιακή άφιξη των φακέλων, δεν θα γίνουν ουσιαστικά λάθη στην παραλαβή και αρχειοθέτηση των αιτήσεων.
3. Δεν δημιουργούνται καθυστερήσεις στις αξιολογήσεις ούτε υποβαθμίζεται ο στόχος της 5 Σεπτεμβρίου.
4. Η σειρά άφιξης των αιτήσεων έχει γίνει με γνώμονα τις διαθέσιμες πιστώσεις και την ευκολία των αξιολογήσεων.
Να σημειωθεί ότι η μέση αίτηση ενίσχυσης αποτελείται από περίπου 50 σελίδες. Για να ολοκληρωθεί ένας φάκελος υποψηφιότητας, μπορεί να απαιτείται πάνω από 1 ώρα. Με δεδομένο ότι οι οριστικοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από αυτή την εβδομάδα είναι αμφίβολο αν τα μεγάλα γραφεία (πάνω από 50 μελέτες) θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία και να υποβάλλουν τις προτάσεις μέχρι 25 Αυγούστου (ημερομηνία κατάθεσης στο ταχυδρομείο).
Για να διευκολυνθεί η κατάσταση δόθηκε η δυνατότητα εκτύπωσης εκτός εφαρμογής (αφορά αποκλειστικά αυτούς που δουλεύουν σε δική τους εφαρμογή και με αρχείο XML «φορτώνουν» τα δεδομένα στην εφαρμογή του υπουργείου).

Το σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου έχει ως εξής:
Διευκρινήσεις σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Διοικητικός Τομέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής που εκδηλώθηκε στο πλαίσιο της τρέχουσας Προκήρυξης του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων» (ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όπως αυτό καταγράφηκε μέσα από τη διαδικασία λήψης ηλεκτρονικού αριθμού αίτησης (βεβαίωση καταχώρησης έλαβαν περίπου 9.200 υποψήφιοι) και προς διευκόλυνση των υποψηφίων για την εκτύπωση και αποστολή της έντυπης μορφής των Αιτήσεων ενίσχυσης ανακοινώνει:
1. την κλιμακωτή παράδοση των έντυπων αιτήσεων ως εξής:
• Αγελαδοτρόφοι και Καπνοπαραγωγοί έως 29/8/2011
• Υποψήφιοι στις κατηγορίες Λοιποί δικαιούχοι και Νέοι Γεωργοί με κατεύθυνση ζωική παραγωγή έως 5/9/2011
• Υποψήφιοι στη κατηγορία Νέοι Γεωργοί με κατεύθυνση φυτική παραγωγή έως 12/9/2011
• Υποψήφιοι στη κατηγορία Λοιποί δικαιούχοι με κατεύθυνση φυτική παραγωγή έως 19/9/2011.
Οι ανωτέρω ημερομηνίες είναι δεσμευτικές για κάθε κατηγορία υποψηφίων και δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις μετά την καταληκτική ημερομηνία κάθε κατηγορίας.
Η οριστικοποίηση των αιτήσεων στην ηλεκτρονική εφαρμογή ολοκληρώνεται σε κάθε περίπτωση στις 25/8/2011.
Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν τεχνικά προβλήματα στην ηλεκτρονική εφαρμογή από την ταυτόχρονη υποβολή των αιτήσεων στις 25/8, παρακαλούνται οι υποψήφιοι να οριστικοποιήσουν σταδιακά τις αιτήσεις τους τις προσεχείς ημέρες.
Επισημαίνεται ότι η κλιμακωτή υποβολή των έντυπων αιτήσεων κατά κατηγορία λειτουργεί ανεξάρτητα από την διαδικασία αξιολόγησης - έγκρισης, η οποία θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων της κάθε κατηγορίας υποψηφίων.
2. την υποβολή του αντιγράφου της έντυπης μορφής της αίτησης ενίσχυσης στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας έως 30/9/2011. Για τις περιπτώσεις έντυπων αιτήσεων που έχουν ήδη αποσταλεί/υποβληθεί σε πρωτότυπο και αντίγραφο στην ΕΥΕ ΠΑΑ – Ανταγωνιστικότητα δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια καθώς θα διαβιβαστούν υπηρεσιακώς.

Το ιστορικό της ηλεκτρονικής υποβολής
Για την κατανομή των Σχεδίων Βελτίωσης αποφασίστηκε η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υποβολής. Δηλαδή ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορούσε να εισαγάγει τα απαιτούμενα στοιχεία, να οριστικοποιήσει την αίτηση και τελικά να εκτυπώσει την οριστικοποιημένη αίτηση προκειμένου να ετοιμάσει την έντυπη μορφή.
Η ΥΑ 12374/16-12-2010 καθορίζει τη δομή και τις προδιαγραφές της αίτησης ενίσχυσης, συνεπώς η ηλεκτρονική εφαρμογή θα έπρεπε να δομηθεί πάνω σ’ αυτή την απόφαση. Η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης έγινε πριν ακόμα ολοκληρωθεί η εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής, με αποτέλεσμα ενώ η προκήρυξη «έτρεχε» κανείς δεν μπορούσε να ολοκληρώσει την υποβολή μιας αίτησης ενίσχυσης, αφού η εφαρμογή προσαρμοζόταν στις απαιτήσεις της ΥΑ δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στους συντάκτες.
Τελικά η εφαρμογή ολοκληρώθηκε αρχές Αυγούστου. Ωστόσο η ηλεκτρονική εφαρμογή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΥΑ.
Γι’ αυτό τροποποιήθηκε η απόφαση, ώστε ένα μέρος της αίτησης ενίσχυσης να μη γίνεται μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή.

Η ακτινογραφία των Σχεδίων Βελτίωσης
Αφού έκλεισε –μετά από πολλά βάσανα και μια παράταση- στις 20 Ιουλίου το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των αιτήσεων των Σχεδίων Βελτίωσης και των προβλεπόμενων προϋπολογισμών τους, η Agrenda δημοσίευσε στο προηγούμενο φύλλο της 13 Αυγούστου τα τελικά ποσά ανά επενδυτική ενότητα, ανά γεωγραφική περιοχή και ανά κατηγορία δικαιούχου. Στα Σχέδια Βελτίωσης για την επενδυτική ενότητα της Ζωικής Παραγωγής ουσιαστικά δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης, δεδομένου ότι η αιτούμενη δαπάνη είναι αρκετά μικρότερη από τη δημόσια.
Όπως δείχνει και ο σχετικός πίνακας, το ύψος των αιτήσεων αφορούν ποσό 224,4 εκατ. ευρώ, ενώ το υπουργείο έχει να διαθέσει ποσό 341,6 εκατ. ευρώ.
Εκεί που με πρώτη ματιά το πρόβλημα μοιάζει μεγαλύτερο είναι στους φακέλους για τις επενδύσεις που αφορούν τη Φυτική Παραγωγή, όπου η αιτούμενη δαπάνη των αγροτών ανέρχεται σε 545 εκατ. ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη που προβλέφθηκε είναι μόνο 158 εκατ. ευρώ. Για τα προγράμματα αυτά, όμως, υπάρχει η δυνατότητα η δημόσια δαπάνη να αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από τα μικρά Σχέδια Βελτίωσης (περίσσεψαν 90 εκατ. ευρώ) και από τα υπόλοιπα των ανειλημμένων υποχρεώσεων του Γ’ ΚΠΣ (60 εκατ. ευρώ που δεν απορροφήθηκαν). Ακόμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της Ειδικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και των γεωπόνων - μελετητών, τουλάχιστον το 25% των αιτούμενων δαπανών δεν θα κατατεθεί σαν ολοκληρωμένη πρόταση είτε γιατί αυτές αφορούν διπλές αιτήσεις, αιτήσεις με το μέγιστο προϋπολογισμό, αιτήσεις δοκιμής συστήματος κ.λπ. και τελικά θα βγουν… άκυρες.
Άρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η τελική αιτούμενη δημόσια δαπάνη δεν θα ξεπεράσει τα 580 με 600 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική δημόσια δαπάνη θα μπορεί να φθάσει τα 650 εκατ. ευρώ.
Ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να γίνουν κάποιες ανακατανομές ανά κατηγορία δικαιούχων, έτσι ώστε ποσό από τους καπνοπαραγωγούς να προστεθεί στους λοιπούς παραγωγούς.
Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί τόσο από τους μελετητές που καταθέτουν τους φακέλους, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, στους αγελαδοτρόφους, για τους οποίους το πρόγραμμα «περνά» χωρίς μοριοδότηση, που σημαίνει ότι πληρώνονται όσα τους εγκρίνονται, με την προϋπόθεση να περνούν τη βάση.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι και φέτος αδικημένοι είναι οι Νέοι Αγρότες, που παίρνουν τα λιγότερα χρήματα, ενώ είναι ήδη από τις κατηγορίες δικαιούχων που ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο από τα προγράμματα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμα και οι πιο απαισιόδοξοι βλέπουν το πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης να φέρνει την απαραίτητη ώθηση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αρκεί να δρομολογηθούν και οι πληρωμές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: