Γράφει ο Γιώργος Χ
Η καλλιέργεια ντοματών είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα για κηποκόμους και αγρότες, αλλά συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα που επηρεάζουν την ποιότητα του καρπού.
Ένα από τα πιο κοινά ζητήματα είναι η ξηρή κορυφή (Blossom End Rot), μια πάθηση που προκαλεί δυσάρεστες βλάβες στις ντομάτες, όπως φαίνεται στην εικόνα μιας ντομάτας με σκούρα, βυθισμένη κηλίδα στο κάτω μέρος.
Τι είναι η Ξηρή Κορυφή?
Η ξηρή κορυφή είναι μια φυσιολογική διαταραχή που εμφανίζεται κυρίως στο κάτω μέρος της ντομάτας, όπου σχηματίζεται μια σκληρή, καφετί έως μαύρη κηλίδα. Η πάθηση ξεκινά ως μικρή, υδαρής περιοχή που εξελίσσεται σε ξηρό, βυθισμένο σημείο, το οποίο μπορεί να μολυνθεί από μύκητες ή βακτήρια, οδηγώντας σε περαιτέρω σήψη. Παρόλο που δεν είναι μολυσματική ασθένεια, μπορεί να επηρεάσει πολλούς καρπούς στην ίδια καλλιέργεια αν δεν αντιμετωπιστούν οι υποκείμενες αιτίες.
Αιτίες
Η κύρια αιτία της ξηρής κορυφής είναι η ανεπάρκεια ασβεστίου στον αναπτυσσόμενο καρπό, η οποία δεν οφείλεται απαραίτητα σε έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος, αλλά σε προβλήματα απορρόφησής του.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι τέσσερις (4) και περιλαμβάνουν:
1) Ακανόνιστο πότισμα: Ξαφνική ξηρασία ή υπερβολικό πότισμα διαταράσσει τη μεταφορά ασβεστίου.
2) Υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο: Η υπερβολική λίπανση με άζωτο μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση ασβεστίου.
3) Κακές συνθήκες εδάφους: pH εκτός του βέλτιστου εύρους (6 - 6.8) ή χαμηλή υγρασία.
4) Γρήγορη ανάπτυξη καρπών: Σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, το φυτό δεν προλαβαίνει να προμηθεύσει ασβέστιο.
Συμπτώματα
Η ξηρή κορυφή είναι εύκολα αναγνωρίσιμη:
1) Μια σκούρα, βυθισμένη κηλίδα στο κάτω μέρος της ντομάτας.
2) Μετάβαση από υγρή σε ξηρή, σκληρή υφή στην πληγείσα περιοχή.
Επίσης, μπορεί να υπάρξει εξάπλωση της ζημιάς, με μαύρισμα ή μούχλα αν μολυνθεί. Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί σε νεαρούς, αναπτυσσόμενους καρπούς, συχνά πριν ωριμάσουν πλήρως.
Λύσεις και Πρόληψη
Για να αντιμετωπιστεί και να προληφθεί η ξηρή κορυφή, ακολουθούν πρακτικές συμβουλές:
1) Σταθερό πότισμα:
Διατηρηστε το έδαφος συνεχώς υγρό, αλλά χωρίς υπερβολές, με 2-3 cm νερού την εβδομάδα, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
2) Λίπανση με προσθήκη ασβεστίου:
Εφαρμόστε σκόνη ασβεστίου (calcium carbonate) ή θρυμματισμένα κοχύλια αυγών στο έδαφος πριν τη φύτευση. Εναλλακτικά, ψεκάστε τα φύλλα με διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου (1%).
Πιο αναλυτικά:
Διάλυμα χλωριούχου ασβεστίου (Calcium Chloride):
Ανακατέψτε 1-2 κουταλιές της σούπας (15 - 30 γραμμάρια) χλωριούχο ασβέστιο σε 4 λίτρα νερό. Χρησιμοποίηστε προϊόν κατάλληλο για γεωργία, αποκλειστικά διαθέσιμο σε γεωπονικά καταστήματα.
Ποτίστε το έδαφος γύρω από τη ρίζα κάθε φυτού, αποφεύγοντας τα φύλλα, κάθε 1 - 2 εβδομάδες (δηλαδή 1 φορά κάθε 7 ή κάθε 14 μέρες αναλόγως) ή όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ξηρής κορυφής.
Εναλλακτικά μπορείτε και με διαφυλλική λίπανση:
Ψεκάστε τα φύλλα με το ίδιο διάλυμα (1% συγκέντρωση) κάθε 7 - 10 ημέρες, κατά προτίμηση το πρωί ή το βράδυ για να αποφύγετε τον καυτό ήλιο, αλλά το πότισμα είναι πιο αποτελεσματικό για ρίζες.
3) Ισορροπημένη λίπανση:
Αποφύγετε την υπερβολική χρήση λιπασμάτων πλούσιων σε άζωτο και προτιμήστε ισορροπημένα λιπάσματα (π.χ. 5-10-10).
4) Έλεγχος pH: Να είναι από 6 εως 6,8.
5) Αφαίρεση κατεστραμμένων καρπών:
Πετάξτε τις πληγείσες ντομάτες για να αποφύγετε τη διάδοση μολύνσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου