Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Φουζικλάδιο Μηλιάς


Παθογόνο αίτιοVenturia inequalis (Cooke) Wint.

Εξάπλωση και σημασία:
Πρόκειται για μία από τις πιο  σοβαρές μυκητολογικές ασθένειες της μηλιάς. Σε υγρές χρονιές μπορεί να εξαπλωθεί επιδημικά και να προκαλέσει μεγάλες ζημιές σε μικρούς και βιομηχανιικούς οπωρώνες. Ο κίνδυνος της ασθένειας μεγαλώνει με την πλήρη ανάπτυξη των περιθηκίων που επιζούν τον χειμώνα ως σαπρόφυτα  στα μολυσμένα φύλλα που έπεσαν το φθινόπωρο. Οι ασκοί που αναπτύσσονται στα περιθήκια και τα διασκορπιζόμενα ασκοσπόρια αρχίζουν να βλαστάνουν άμεσα και μολύνουν  τα φύλλα και τα άνθη. Εισέρχονται μέσω της επιδερμίδας ή μέσα από τα στόματα των φύλλων και ξεκινούν την παρασιτική τους ζωή. Αυτή η διαδικασία είναι η φάση της πρωτογενούς μόλυνσης. Το εναρκτήριο σημείο της δευτερογενούς μόλυνσης είναι  η εμφάνιση των καλοκαιρινών αναπαραγωγικών οργάνων, των κονιδίων. Η μεγάλη μάζα των κονιδίων διασκορπίζεται με τον αέρα ή την βροχή. Εισέρχονται  από τα πράσινα σημεία του δένδρου, από τα φύλλα, τους βλαστούς ή τους καρπούς και δημιουργούν επιπλέον κηλίδες με τις νέες μολύνσεις. Κάποιες ποικιλίες μηλιάς είναι ιδαιίτερα ευαίσθητες μεταξύ των οποίων:  Red Delicious, Colden Delicious, Jonathan, Cox Orange Renet, Gala, Elstar, Jonagold, Fuji.
Ο μύκητας προκαλεί σοβαρές ζημιές σε περιοχές όπου το ετήσια ύψος βροχόπτωσης είναι μεγαλύτερο από 650 mm  ή η εκμετάλλευση βρίσκεται σε κλειστές, ομιχλώδεις και υγρές κοιλάδες, σε εδάφη που καλύπτονται από ζιζάνια και  όταν το φύλλωμα είναι λεπτό. Καθυστερημένη αζωτούχος λίπανση αυξάνει την ευαισθησία.
Συμπτώματα και εξέλιξη της ασθένειας:
Βελούδινες, σκοτεινές, στρόγγυλες κηλιδες 2-8 mm σε διάμετρο εμφανίζονται στα μολυσμένα φύλλα, στους καρπούς και σπανιότερα στους βλαστούς. Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής τα φύλλα κατσαρώνουν, μαραίνονται – ολικά ή μερικά – και πέφτουν. Οι καρποί παραμορφώνονται. Γίνονται επίπεδοι, εκφυλισμένοι και μικροί. Οι καρποί πέφτουν πρόωρα. Τα ίχνη της ανοιξιάτικης μόλυνσης στους καρπούς είναι αξιοπρόσεκτα. Οι επόμενες μολύνσεις συχνά αναπτύσσονται κατά την αποθήκευση και καθορίζουν τόσο την περίοδο όσο και το κόστος και την αποτελεσματικότητα της αποθήκευσης.

Συνθήκες μόλυνσης: παρουσία του μολυσματικού παθογόνου, ευπαθές φυτό ή ευπαθείς ποικιλίες, υγρή επιφάνεια του φυτού και θερμοκρασία μεταξύ  2 °C-25 °C.Ο προσδιορισμός της περιόδου μόλυνσης ακόμα βασίζεται την καμπύλη του Mills. Η καμπύλη του Shows, απαιτεί την περίοδο που παραμένει  υγρή η επιφάνεια των φύλλων σε σχέση με την θερμοκρασία, προκειμένου να προσδιοριστεί ο χρόνος της μολυσματικής επώασης. Η καμπύλη μπορεί να εφαρμοστεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πολλά είδη οργάνων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την μέτρηση της υγρής επιφάνειας των φύλλων. Την άνοιξη και το καλοκαίρι η 8-10ώρη κάλυψη με δροσιά σε  πιο βαθιές (κλειστές) περιοχές μπορεί να προκαλέσει έκπληξη καθώς μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για μόλυνση από κονίδια. Εξαιτίας της έντονης ανάπτυξης των δένδρων την άνοιξη, σε περιπτώσεις συχνών περιόδων μόλυνσης, η προστασία πραγματοποιείται κάθε 5-6 μέρες, ενώ μία καλοκαιρινή μέρα χωρίς προσβολή, η προστασία επαναλαμβάνεται  κάθε 12-14 ημέρες.
Προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας πρέπει να εφαρμόζονται δραστικές ουσίες με διαφορετικούς τρόπους δράσης, διασυστημικά και επαφής χημικά, χημικοί συνδυασμοί και η εναλλαγή αυτών.
Κύκλος της ασθένειας:
Το Venturia inaequalis διαχειμάζει στα πεσμένα φύλλα στο έδαφος. Στις αρχές της άνοιξης, ο μύκητας παράγει σπόρια σε κατασκευές που είναι γνωστές ως ψευδοθήκια. Τα σπόρια ελευθερώνονται κατά την διάρκεια της βροχής και εκτινάσσονται στα φύλλα και στους αναπτυσσόμενους καρπούς. Η ελευθέρωση των ασκοσπορίων συμβαίνει συνήθως στην περίοδο διόγκωσης των οφθαλμών και συνεχίζεται μέχρι την πτώση των πετάλων. Η μόλυνση των φύλλων μπορεί να συμβεί σε 8 ώρες κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρές συνθήκες. Τα νεαρά φύλλα είναι πιο ευαίσθητα από τα μεγαλύτερα. Τα σπόρια που δημιουργούνται σε αυτές τις πρώτες μολύνσεις ξεπλένονται στα φύλλα και στους καρπούς προκαλώντας τις δευτερογενείς μολύνσεις οι οποίες συνεχίζονται μέχρι νωρίς το καλοκαίρι εάν ο καιρός είναι δροσερός και υγρός. Οι καρποί γίνονται πιο ανθεκτικοί στην μόλυνση καθώς ωριμάζουν.
Έλεγχος:Ενάντια στο φουζικλάδιο υπάρχουν δύο τρόποι αποτελεσματικού ελέγχου που βασίζονται στις συνθήκες ζωής του παθογόνου. Ένας τρόπος είναι ο περιορισμός των πρώτων και των μεταγενέστερων μολύνσεων από τα περιθήκια που διαχειμάζουν στα πεσμένα φύλλα. Ένας πολύ εύκολος τρόπος να συμβεί αυτό είναι η συλλογή καταστροφή των πεσμένων φύλλων. Επιπρόσθετα είναι σημαντική η εφαρμογή ενός χημικού που θα αποτρέψει την επιβίωση του παθογόνου. Ο άλλος τρόπος είναι να παρεμποδιστεί η βλάστηση των ασκοσπορίων και των κονιδίων στην επιφάνεια των φύλλων και το πέρασμά τους στους ιστούς. Ανθεκτικές ποικιλίες:. Freedom, Liberty, Príma.



Δεν υπάρχουν σχόλια: