Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Στην τελική ευθεία η διαδικασία αναγνώρισης της Πράσινης Ελιάς Χαλκιδικής ως ΠΟΠ


Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η αναγνώριση από την ΕΕ της ονομασίας «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής», ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μια προστασία που θα δώσει αναγνωρισιμότητα και ώθηση στην αγορά σε ένα προϊόν μοναδικό στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η διαδικασία αναγνώρισης είχε ανασταλεί προσωρινά, μετά την ένσταση που υποβλήθηκε από Βέλγους και Καναδούς εμπορευόμενους, των οποίων τα συμφέροντα θίγονταν, αφού δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν την ονομασία αυτή για προϊόν άλλων περιοχών.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ: «Η συμβιβαστική πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οδήγησε σε συμφωνία μεταξύ των παραγωγών της Χαλκιδικής και των εμπόρων προϊόντος άλλων περιοχών. Οι έμποροι αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν το όνομα της ποικιλίας, μόνον όμως οι παραγωγοί του Νομού Χαλκιδικής θα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν πιστοποιημένο προϊόν, με την κατοχυρωμένη ονομασία. Σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλίζεται ότι δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές και ότι η χρήση της ονομασίας της ποικιλίας δεν θα οδηγεί σε εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης».
Όπως δήλωσε, ο Υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας, «με την κατοχύρωση και την προστασία της ονομασίας «Πράσινες Ελιές Χαλκιδικής», που αναμένεται σύντομα, οι παραγωγοί θα απολαμβάνουν την προστιθέμενη αξία της ταυτότητας και της μοναδικότητας ενός ποιοτικού προϊόντος, στο οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η αγροτική οικονομία της περιοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: