Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η Ε.Ε. προχωρά στην αποδέσμευση 500.000 τόνων ευρωπαϊκής ζάχαρης και στην εισαγωγή 300.000 τόνων αδασμολόγητης ζάχαρης τρίτων χωρών

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην απελευθέρωση 500.000 τόνους εκτός ποσόστωσης ζάχαρης στην αγορά της ΕΕ. Παράλληλα, η Επιτροπή είχε καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να ανοίξει ποσόστωση εισαγωγής για 300.000 τόνους ακατέργαστης ή ραφιναρισμένης ζάχαρης με μηδενικό δασμό στις αρχές Μαρτίου. Τα μέτρα αυτά είναι η απάντηση της Κομισιόν στις έκτακτες συνθήκες της αγοράς, που στην Ευρώπη παρουσιάζεται έλλειμμα εφοδιασμού, ενώ οι τιμές στην παγκόσμια αγορά ζάχαρης είναι άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
Οι προτάσεις αυτές υποστηρίχθηκαν από τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών, που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της σχετικής διαχειριστικής επιτροπής, στις 24 Φεβρουαρίου.
Μιλώντας μετά την ψηφοφορία της διαχειριστικής επιτροπής ο Επίτροπος Γεωργίας, Dacian Ciolos, δήλωσε: «Στο πλαίσιο των υψηλών παγκόσμιων τιμών και του ελλείμματος αποθεμάτων, τα μέτρα αυτά θα διευκολύνουν την κατάσταση, καθιστώντας διαθέσιμη την ζάχαρη στην αγορά της Ε.Ε. Αυτή η κίνηση βασίζεται στη δέσμευσή μου, τον Οκτώβριο του 2010, να λάβω έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που η κατάσταση στην αγορά τα καταστήσουν αναγκαία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: