Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Απλήρωτοι οι ροδακινοπαραγωγοί όσο δεν εφαρμόζεται η απόφαση Σαχινίδη για δανειοδότηση των βιομηχανιών με εγγύηση του δημοσίου


Απλήρωτος εξακολουθεί να παραμένει ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου για το προϊόν που παρέδωσε πέρσι το καλοκαίρι στις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Έναν ολόκληρο μήνα μετά την έκδοση της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, για παροχή εγγύησης του Δημοσίου στα δάνεια που θα χορηγηθούν σε ιδιωτικές και συνεταιριστικές βιομηχανίες μεταποίησης ροδακίνων, προκειμένου να εξοφληθούν οι παραγωγοί, δεν έχει γίνει τίποτα. Έτσι, κάποιες βιομηχανίες εξακολουθούν να μην μπορούν να δανειοδοτηθούν, το Δημόσιο εξακολουθεί να μην τους επιστρέφει το ΦΠΑ που τους οφείλει και φυσικά οι ροδακινοπαραγωγοί δεν έχουν εξοφληθεί για προϊόν που παρέδωσαν προς μεταποίηση εδώ και 6 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η καθυστέρηση λήψης απόφασης για τις δανειοδοτήσεις των βιομηχανιών με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου οφείλεται και στο γεγονός ότι τελευταία στιγμή αποφασίστηκε η αλλαγή σύνθεσης της αρμόδιας επιτροπής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ακόμα να προχωρήσει η διαδικασία.
Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ρεπορτάζ, το 2010 για κομπόστα οδηγήθηκαν περίπου 260.000 τόνοι συμπύρινου ροδάκινου, ενώ μέχρι σήμερα έχει εξοφληθεί από τις βιομηχανίες περίπου το 55% της παραγωγής. Ειδικότερα, υπάρχουν βιομηχανίες που έχουν ξοφλήσει στο σύνολο και κάποιες που δεν έχουν πληρώσει καθόλου. Ορισμένες από αυτές - 6 βιομηχανίες - έχουν προσφύγει στο «σύστημα» αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή έγκρισης των αιτημάτων τους.

ΦΠΑ

Όσον αφορά στην επιστροφή του ΦΠΑ προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις (ποσό που συνολικά σήμερα ανέρχεται στα 20.000.000 ευρώ περίπου), επίσης η διαδικασία μοιάζει «παγωμένη». Όλα αυτά συνεχίζουν να συντηρούν μια άσχημη εικόνα στον κλάδο, ο οποίος προσπαθεί να ανακάμψει. Μάλιστα άνθρωποι της αγοράς παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται, δηλώνουν στον ΑγροΤύπο «συγκρατημένα αισιόδοξοι» αφού όπως λένε το καλοκαίρι του 2011 διαφαίνεται ότι τα αποθέματα θα βρίσκονται σε επίπεδα ισορροπίας. Επίσης τον τελευταίο καιρό οι φορτώσεις είναι καλύτερες σε σχέση με πέρσι.
Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αβεβαιότητας που επεκράτησε δεν ήταν μάλιστα λίγοι οι καλλιεργητές που επέλεξαν να προχωρήσουν σε εκριζώσεις ή και να εγκαταλείψουν ολοκληρωτικά τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Εκπρόσωποι των παραγωγών εκτιμούν ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο οι εκριζώσεις υπερβαίνουν το 5% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ η μείωση παραγωγής μπορεί τελικά να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπ’ όψιν και η υποβάθμιση την οποία έχουν υποστεί πολλές καλλιέργειες.

Τι προβλέπει η Απόφαση Σαχινίδη

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση δανείου σε συνεταιριστικές και ιδιωτικές κονσερβοποιίες ροδάκινου. Σύμφωνα με αυτή σκοπός του δανείου θα είναι αποκλειστικά η εξόφληση των ροδακινοπαραγωγών για τη σοδειά του 2010 και μόνο για τις επιχειρήσεις που εξάγουν τουλάχιστον το 30% του τζίρου τους. Τα δάνεια θα χορηγηθούν για την εξόφληση των παραγωγών ροδάκινων και το ύψος τους ανά επιχείρηση θα ισούται με τις ανεξόφλητες οφειλές της επιχείρησης προς τους ροδακινοπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγόρασε. Ως ανώτατο ύψος του δανείου ανά επιχείρηση ορίζονται τα 10 εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες που θα λάβουν τα δάνεια με επιτόκιο ίσο με το ισχύον της αγοράς για την ίδια κατηγορία δανειοδότησης, οφείλουν να τα εξοφλήσουν σε δύο ισόποσες δόσεις, στις 30 Ιουνίου και στις 31 Δεκεμβρίου 2011. Τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στον λογαριασμό του κάθε παραγωγού. Για τον λόγο αυτό, οι εταιρείες θα πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία κάθε παραγωγού, το είδος και την ποσότητα του προϊόντος που έχει αγορασθεί ανά παραγωγό, την τιμή μονάδας ανά κιλό, το συνολικό ποσό και τα σχετικά παραστατικά αγοράς από κάθε παραγωγό, το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανά παραγωγό. Οι τράπεζες που θα δανειοδοτήσουν τις εταιρείες επεξεργασίας ροδάκινων θα πρέπει να ενημερώσουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εντός του μήνα, για το αν πιστώθηκαν τα προβλεπόμενα ποσά ανά παραγωγό, με βάση τα νόμιμα εκδοθέντα παραστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: