Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΧΑΛΑΣΤΡΑ Αντιδρούν για την τιμή του ρυζιού οι αγρότες


Η αύξηση της τιμής του ρυζιού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει προβληματίσει και τους έλληνες παραγωγούς. Στη Χαλάστρα της Θεσσαλονίκης οι παραγωγοί εκφράζουν τις πρώτες αντιδράσεις για το μεγάλο άνοιγμα ψαλίδας ανάμεσα στην τιμή πώλησης του προϊόντος από τον παραγωγό και την τελική τιμή, στην οποία αγοράζει το είδος αυτό ο καταναλωτής.

Πριν από ένα χρόνο οι ορυζοπαραγωγοί της Χαλάστρας πωλούσαν το ρύζι 15-16 λεπτά το κιλό. Φέτος πωλούν 35-40 λεπτά το κιλό. Θα μπορούσε να πει κανείς πως οι ορυζοπαραγωγοί του κάμπου της Θεσσαλονίκης, του μεγαλύτερου ορυζώνα της χώρας, θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένοι.

Ωστόσο, όπως οι ίδιοι οι παραγωγοί διαπίστωσαν για μία ακόμη φορά, οι μεσάζοντες πωλούν στα 2-3 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται στα πολυκαταστήματα τροφίμων οι τιμές που όλοι βιώνουμε. "Εμείς θέλουμε φτηνό ρύζι για όλους", τονίζουν και ορισμένοι συμπληρώνουν ότι "η ακρίβεια έχει ονοματεπώνυμο".

Οι δύο μεγαλύτεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί της περιοχής βρίσκονται σε αναβρασμό και οι εκπρόσωποί τους εξηγούν πως θα διεκδικήσουν υψηλότερες τιμές.

Πάνω από το 60% της ελληνικής παραγωγής, λένε οι αγρότες, εξάγεται στην Ιταλία. Στα δύο σούπερ μάρκετ του αγροτικού συνεταιρισμού Χαλάστρας, όπου οι ορυζοπαραγωγοί προωθούν τα προϊόντα τους, μισό κιλό συσκευασμένο ρύζι κοστίζει 56 λεπτά, ενώ ένα κιλό ρύζι χύμα πωλείται 73 λεπτά. Την ίδια ώρα οι καταναλωτές προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν τρόπους διαφυγής από τον κλοιό της ακρίβειας που σφίγγει όλο και περισσότερο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στείλτε τους μεσάζοντες στον αγύριστο.