Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Στα 73 ευρώ το στρέμμα η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι που πληρώνεται την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου

Ημέρες εξελίξεων οι επόμενες για τους παραγωγούς βάμβακος οι οποίοι βρίσκονται εν αναμονή της πληρωμής της συνδεδεμένης ενίσχυσης αλλά και ανακοινώσεων για τις αποζημιώσεις όσων επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτόσωσεις. Όπως ανακοίνωσε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκανδαλίδης η πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι θα πληρωθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει το ποσό.
Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες του ΑγροΤύπου το ποσό που θα πληρωθεί είναι περίπου 73 ευρώ το στρέμμα (77,5 ευρώ το στρέμμα μικτά μείον 7,5 ευρώ κρατήσεις). Αξίζει να σημειωεθεί ότι φέτος - όπως αναφέρει το ρεπορτάζ μας - έχουν σπαρθεί 2.555.000 στρέμματα, ενώ πρόκειται να πληρωθούν περίπου 48.000 παραγωγοί από τους 51.000 και θα μείνουν σε εκκρεμότητα περίπου 3.000 παραγωγοί για τους οποίους διερευνάται αν είχαν σπείρει βαμβάκι. Αυτοί που δεν θα πληρωθούν τελικά θα είναι αυτοί που δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν είχαν σπείρει βαμβάκι ή είχαν σπείρει και δεν συγκόμισαν.
Αυτοί που δεν θα πληρωθούν τελικά θα είναι αυτοί που δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα αν είχαν σπείρει βαμβάκι ή είχαν σπείρει και δεν συγκόμισαν.
Την ερχόμενη εβδομάδα (πολύ πιθανόν και την Δευτέρα) πρόκειται να πληρωθεί επίσης και η συνδεδεμένη στην βιομηχανική ντομάτα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας στη βιομηχανική ντομάτα η τελική επεξεργασία των στοιχείων κάνει λόγο για συνδεδεμένες ενισχύσεις 90 και 140 ευρώ το στρέμμα τιμές που θα εξαρτηθούν από το επίπεδο των παραδόσεων.
Τέλος όσον αφορά στις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις ανακοινώσεις από πλευράς ΥπΑΑΤ αναμένονται την Τρίτη, 8 Μαρτίου.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: