Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Μεταλλαγμένο κριθάρι για τέλεια επιδερμίδα δίχως ρυτίδες


Βρισκόμαστε στην Ισλανδία, σε ένα πρότυπο βιοτεχνολογικό θερμοκήπιο. Τα πάντα σ' αυτό το θερμοκήπιο, από τους προβολείς που αναπαράγουν το ηλιακό φως έως τους μηχανισμούς άρδευσης, είναι αυτοματοποιημένα. 

Οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί έχουν ως καθήκοντά τους μόνο τον έλεγχο της λειτουργίας των υπολογιστών και την τοποθέτηση χώματος που προέρχεται από τα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ηφαιστειογενή εδάφη της Ισλανδίας, στις εκατοντάδες γλάστρες που βρίσκονται συγκεντρωμένες εκεί.
Ομως το πραγματικά ξεχωριστό με το συγκεκριμένο θερμοκήπιο δεν είναι ο εξοπλισμός του αλλά το φυτό που καλλιεργείται σε αυτό - ένα γενετικά τροποποιημένο κριθάρι το οποίο παράγει αυξητικούς παράγοντες (μέσα ελέγχου του πολλαπλασιασμού και της διαφοροποίησης των κυττάρων) όχι όμως φυτικούς αλλά ανθρώπινους. 

Οι ισλανδοί επιστήμονες δουλεύουν πάνω στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ήδη πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα η καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου κριθαριού να έχει σταθεροποιηθεί - αναπαράγεται διατηρώντας την γενετική τροποποίηση στην οποία έχει υποβληθεί και από το αλεύρι που παράγεται από τους σπόρους του εκχυλίζεται ένας αυξητικός παράγοντας κατάλληλος για το ανθρώπινο δέρμα.
Πρόκειται για έναν αναζωογονητικό ορό που αποτρέπει την εμφάνιση των ρυτίδων και των κηλίδων που επιφέρει στο δέρμα το πέρασμα των χρόνων. Ονομάζεται EGF - Epidermal Growth Factor (επιδερμικός αυξητικός παράγοντας) και στην Ευρώπη κυκλοφορεί από τη γαλλική εταιρεία καλλυντικών Colette. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για ένα καλλυντικό καθώς ήδη έχουν αρχίσει κλινικές έρευνες για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η ψωρίαση, οι δερματίτιδες και η λεύκη.
Οσον αφορά τα αποτελέσματα, είναι πραγματικά εξαιρετικά. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση δερματολογίας «Journal of Drugs in Dermatology», ο ισλανδικός ορός επαναφέρει στο δέρμα νεανική λάμψη αποκαθιστώντας το χρώμα και την ελαστικότητά του και ελαχιστοποιεί τα σημάδια της γήρανσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: