Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Καλές τιμές, στο τέλος μόνο της παραγωγής, είδαν φέτος οι πορτοκαλοπαραγωγοί



Το τελευταίο μόνο 15νθήμερο φαίνεται να αντιστρέφεται κάπως το κλίμα των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών, που πούλησαν φέτος τα προϊόντα τους οι παραγωγοί πορτοκαλιών. Σύμφωνα με όσα δηλώνει μάλιστα στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Πορτοκαλιών της ΕΑΣ Αργολίδας, κ. Σπύρος Αντωνόπουλος: «ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 χρόνων. Η μέση τιμή κυμάνθηκε για τον παραγωγό καθαρά, από 8 έως 10 λεπτά το κιλό, στο 80% της παραγωγής μας».
Σαν να μην έφθαναν όμως οι χαμηλές τιμές οι παραγωγοί της Λακωνίας είχαν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμα πρόβλημα, αυτό του παγετού. Παραγωγοί δηλώνουν στον ΑγροΤύπο, ότι το φαινόμενο αυτό έπληξε το 70% των πορτοκαλεώνων της περιοχής. Ωστόσο, οι τιμές που απολαμβάνουν αυτές τις ημέρες τα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια, αγγίζουν ακόμα και τα 18 λεπτά το κιλό δίνοντας μια ανάσα στους αγρότες.
Για την πορεία της φετινής χρονιάς ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τους εκπροσώπους των Ομάδων Παραγωγών στις δυο κατεξοχήν πορτοκαλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας. Την Λακωνία και την Αργολίδα.

Αργολίδα

«Ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 χρόνων. Η μέση τιμή κυμάνθηκε για τον παραγωγό καθαρά από 8 έως 10 λεπτά, στο 80% της παραγωγής. Αν και είχαμε μειωμένη παραγωγή οι τιμές και πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά ήταν χαμηλές και ευτυχώς λόγω της μείωσης παραγωγής σε εθνικό επίπεδο δεν αντιμετωπίσαμε και προβλήματα διάθεσης στην εσωτερική αγορά», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Πορτοκαλιών της ΕΑΣ Αργολίδας, κ. Σπύρος Αντωνόπουλος.
Και προσθέτει: «Στην περιοχή μας η βασική ποικιλία που καλλιεργούμε είναι τα Νάβελ τα οποία αποτελούν το 70% της καλλιέργειας. Τα τελευταία χρόνια έχουν μπει πάρα πολλές Ναβαλίνες ενώ μπολιάζονται αρκετές ποσότητες σε διάφορα είδη μανταρινοειδών».

Λακωνία

Όσον αφορά στην περιοχή της Λακωνίας ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Πορτοκαλιού «Sparta Orange», κ. Πέτρος Μπλέτας μας τόνισε: «Στις περισσότερες ποικιλίες έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή, όπως για παράδειγμα στα μανταρινοειδή. Έχουν μείνει μόνο ελάχιστες ποσότητες βαλέντσια, μέρλιν και ναβελίνες. Θα πρέπει να πούμε επίσης ότι φέτος είχαμε ένα πρόβλημα με τον παγετό. Συγκεκριμένα στις 12 Δεκέμβρη συνέβη ένα εντελώς περίεργο καιρικό φαινόμενο, αφού χωρίς να υπάρχει χιόνι ή άλλες ενδείξεις η θερμοκρασία έπεσε από τους 22 βαθμούς Κελσίου το πρωί στους –7 βαθμούς το βράδυ. Αυτό, είχε σαν αποτέλεσμα να ζημιωθεί περίπου το 70% της παραγωγής μας στα βαλέντσια κυρίως. Το ενθαρρυντικό φέτος ήταν ότι υπήρχε ένα τρομερό ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη ποικιλία από τους εξαγωγείς και όσο ακόμα ο χυμός δεν είχε στεγνώσει διακινήθηκε αρκετή ποσότητα ελαφρώς παγωμένων».
Και καταλήγει: «Με δεδομένη λοιπόν την καταστροφή που πάθαμε φέτος θεωρούμε ότι η χρονιά δεν πήγε άσχημα όσον αφορά στην ζήτηση και στις τιμές. Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι φέτος η μέση παραγωγή είναι 130.000 τόνοι, 20% μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές το τελευταίο 15νθήμερο είναι αρκετά καλύτερα από τις περσινές και κυμαίνονται από 15 έως 18 λεπτά. Στον δικό μας κάμπο (Σκάλας – Μολάων) καλλιεργούνται περί τα 150.000 στρέμματα πορτοκαλιών. Οι περιοχές στην χώρα με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες πορτοκαλιού είναι το Άργος (250.000 - 300.000 τόνους) και η Λακωνία (200.000 τόνους)».

Δεν υπάρχουν σχόλια: