Με τον αέρα που δίνει στην εγχώρια αγορά η ευνοϊκή διεθνής χρηματιστηριακή συγκυρία, άρχισε αυτές τις μέρες η συγκομιδή ρυζιού στη Βόρεια Ελλάδα. Βέβαια, οι εδώ συνθήκες δεν επιτρέπουν στον παραγωγό να επωφεληθεί στο ακέραιο του ευνοϊκού κλίματος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ένα θέμα είναι η έλλειψη των απαιτούμενων αποθηκευτικών χώρων και το δεύτερο έχει να κάνει με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Ενώσεις.
Η δυσμενής εικόνα των οργανώσεων έχει μειώσει σημαντικά την αξιοπιστία τους στα μάτια των καλλιεργητών, ανοίγοντας πεδίο λαμπρό στους ιδιώτες εμπόρους, οι οποίοι κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και στα χωράφια, για να αγοράσουν επιτόπου προϊόν, δίνοντας «ενδεικτικά» τιμολόγια μόλις στα 22 λεπτά το κιλό, χωρίς να έχει οριστεί η τελική τιμή. Τις τελευταίες μέρες στην αγορά βγήκε και η Agrino, η οποία ανακοίνωσε τιμή παραγωγού για τα μακρύσπερμα ρύζια στα 24 λεπτά το κιλό (για υγρό προϊόν).
Η ανάγκη των παραγωγών για άμεση πληρωμή αναγκάζει αρκετούς να δέχονται αυτή τη συναλλαγή, ελπίζοντας σε μια πολύ πιο ευνοϊκή «εκκαθάριση», με το κλείσιμο της εμπορικής σεζόν.
Σε αυτό το κλίμα, με βάση τα 27 λεπτά το κιλό ξεκίνησε η συγκομιδή του ρυζιού indicaστην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι τιμές αυτές είναι χαμηλότερες από τον περσινό μέσο όρο, που διαμορφώθηκε μεταξύ 28-32 λεπτά το κιλό, ωστόσο είναι αυξημένες κατά 3 λεπτά από τις αντίστοιχες περσινές που σημειώθηκαν στην έναρξη της παραγωγής.
Βέβαια, όσοι κρατήσουν ως διαπραγματευτική τους δικλείδα την αποθήκευση του προϊόντος σε δικούς τους χώρους, ίσως είναι και αυτοί που θα βγουν κερδισμένοι, λένε όσοι γνωρίζουν την αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περσινή χρονιά, αφού οι παραγωγοί που κράτησαν το ρύζι τους μέχρι
το καλοκαίρι, επωφελήθηκαν από τη διεθνή ανοδική τάση και πούλησαν το προϊόν τους στα 32 λεπτά το κιλό, όπως δηλώνει στην Agrenda ο Κώστας Ανεστίδης, παραγωγός από τη Θεσσαλονίκη.
Εν τω μεταξύ οι διεθνείς τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα παρά την
πρόσφατη διόρθωση των εμπορευμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 13,5 σεντς ανά λίμπρα πριν από ένα χρόνο ακριβώς, έχουν ενισχυθεί στα 16,5 σεντς ανά λίμπρα, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες είχαν φτάσει μέχρι και τα 18 σεντς ανά λίμπρα (1 λίμπρα ισούται με 453 γραμμάρια).
Όσον αφορά τις καρολίνες που παράγονται στην περιοχή των Σερρών, η συγκομιδή ξεκίνησε με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πολύ καλής ποιότητας ρύζι, σε σχέση με την περσινή χρονιά που μόνο λίγοι παραγωγοί έβγαλαν καλό ρύζι. Η τιμή παραγωγού που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Σερρών για τη νέα σοδειά για το 64άρι ρύζι βρίσκεται
στα 300 ευρώ ο τόνος, όπως μας πληροφορεί ο γενικός διευθυντής, Αντώνης Ανεσιάδης. Τα επίπεδα τιμών είναι αντίστοιχα με τα περσινά, αφού δεν παρατηρείται καμία μεταβολή στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις αποδόσεις.
Η Ταϊλάνδη ωθεί την τιμή
Με εντυπωσιακούς ρυθμούς εξακολουθεί να αυξάνεται η παγκόσμια κατανάλωση ρυζιού στις ασιατικές χώρες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σταθεροποίηση των διεθνών τιμών σε υψηλά επίπεδα τους τελευταίους 4 μήνες.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Δημητριακών (IGC), η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού προβλέπεται αυξημένη κατά 3 εκατ. τόνους, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση (461 εκατ. τόνοι), γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη παραγωγή σε πολλές ασιατικές χώρες με σημαντικότερη την Ινδία. Στα επίπεδα ρεκόρ των 458 εκατ.
τόνων αναμένεται να φτάσει η παγκόσμια κατανάλωση ρυζιού και τα αποθέματα στους 101 εκατ. τόνους. Ωστόσο η αναλογία αποθεμάτων προς κατανάλωση θα είναι η μικρότερη των τελευταίων ετών. Η τιμή του ρυζιού στο χρηματιστήριο του Σικάγο τον τελευταίο ένα χρόνο κινείται σταθερά ανοδικά φτάνοντας ακόμα και στα 18 σεντς ανά λίμπρα.
Η απόφαση της νέας κυβέρνησης της Ταϊλάνδης να αυξήσει τις ελάχιστες τιμές παραγωγού αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για την άνοδο αυτή. Με δεδομένο ότι η Ταϊλάνδη πραγματοποιεί το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών ρυζιού, το ρίσκο για τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται να λειτουργεί υπέρ των παραγωγών παγκοσμίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου