Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Να εφαρμόσουν την πρακτική της ακαλλιέργειας προτρέπουν επιστήμονες τους παραγωγούς


Να ακολουθήσουν την πρακτική της ακαλλιέργειας, προτρέπει τους καλλιεργητές ελαιώνων, αμπελώνων και αμυγδαλεώνων, ο καθηγητής Εδαφολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Κοσμάς, καθώς όπως επισημαίνει η διαδικασία αυτή συμπιέζει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο 6ο Διεθνές Συνέδριο ESSC (European Society for Soil Conservation), στην Θεσσαλονίκη με τη συγκεκριμένη πρακτική βελτιώνονται οι φυσικές και χημικές ιδιότητες του εδάφους - χωρίς την επέμβαση ανθρώπινου παράγοντα - κι έτσι περιορίζεται δραστικά ο ρυθμός υποβάθμισης των εδαφικών και υδατικών πόρων.
Αυτό σημαίνει, ότι το «έδαφος, που δίνει ψωμί στους καλλιεργητές, δε θα σταματήσει να είναι γόνιμο», τόνισε ο καθηγητής Εδαφολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Κοσμάς κατά την διάρκεια του Συνεδρίου. Όπως είπε, με την πρακτική της ακαλλιέργειας, οι παραγωγοί πρέπει να πραγματοποιούν μια ελαφρά αναμόχλευση του εδάφους, μόνο μία φορά στα τέσσερα χρόνια, ώστε να ενσωματωθούν σ’ αυτό λιπάσματα και φυτικά υπολείμματα. Προέτρεψε δε τους καλλιεργητές ελαιώνων, αμπελώνων και αμυγδαλεώνων να αφήνουν τα ζιζάνια να δρουν… ανενόχλητα στις σοδειές τους.
Ως παράδειγμα ανέφερε την οξαλίδα (ή ξυνίδα), η οποία - όπως είπε - σε αρκετές περιπτώσεις έχει θετικό ρόλο στο οικοσύστημα του ελαιώνα. Έχει διαπιστωθεί πως το ζιζάνιο αυτό προστατεύει τα επικλινή εδάφη από τη διάβρωση, καθώς δημιουργεί κατά τη διάρκεια των χειμερινών βροχοπτώσεων έναν πυκνό χλοοτάπητα. Μετά το τέλος του χειμώνα, μάλιστα, όταν σταματούν οι βροχές, η οξαλίδα, σταδιακά ξεραίνεται, παύοντας έτσι να «ανταγωνίζεται» με τα ελαιόδεντρα για την απορρόφηση της υγρασίας από το έδαφος.
Ο καθηγητής ανέφερε ακόμη ότι την πρακτική ακαλλιέργειας ακολουθούν κυρίως καλλιεργητές ελαιώνων στη δυτική Κρήτη και την Πελοπόννησο, ενώ στη Χαλκιδική εφαρμόζεται η πρακτική της χημικής ζιζανιοκτονίας. Πρόσθεσε ακόμη πως, πέραν της ακαλλιέργειας, τα κυριότερα συστήματα διαχείρισης του εδάφους είναι η συνεχής καλλιέργεια, η χορτοκοπή, η βόσκηση, η φυτοκάλυψη με χορτοδοτικά φυτά, καθώς και ο συνδυασμός καλλιεργητικών τεχνικών.

Σκανδαλίδης: Αγορά στόχο αποτελούν οι ΗΠΑ για τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου


Η αγορά ελαιόλαδου των ΗΠΑ αποτελεί αγορά – στόχο για τις εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της ΝΔ. Συγκεκριμένα ο υπουργός ερωτήθηκε από τους βουλευτές για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διακίνησης του ελαιολάδου σε χύμα μορφή αλλά και πως πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένοι από το Υπουργείο έλεγχοι για την πάταξη των φαινομένων νοθείας και παρατυπιών στην αγορά του ελαιολάδου, καθώς και ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην απάντηση του αναφέρει τα παρακάτω:

Το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ορίζει ότι η διακίνηση του ελαιόλαδου στον τελικό καταναλωτή πραγματοποιείται υποχρεωτικά σε συσκευασίες των πέντε λίτρων. Στην Ελλάδα, προκειμένου να επέλθει η διασφάλιση της ποιότητας του ελαιόλαδου έχει καθιερωθεί η διακίνησή του να περιορίζεται σε συσκευασίες που δεν υπερβαίνουν την προαναφερθείσα ποσότητα.
Κάθε μείγμα ελαιόλαδου με άλλα φυτικά έλαια απαγορεύτηκε ρητά στη χώρα μας, παρά την δυνατότητα παραγωγής που παρείχε ο κανονισμός, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των Ελληνικών ελαιόλαδων.
Στις εγκεκριμένες από το κράτος επιχειρήσεις τυποποίησης ελαιόλαδου πραγματοποιούνται τόσο τακτικοί όσο και έκτακτοι έλεγχοι από την επιτροπή της αρμόδιας Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Απώτερος στόχος της αποτελεί η επαλήθευση της συμφωνίας μεταξύ των εισερχόμενων και εξερχόμενων ποσοτήτων εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, παρθένου ελαιόλαδου, ελαιόλαδου και πυρηνέλαιου, καθώς και εκείνων που παραμένουν αποθηκευμένες σε χώρους δεξαμενής.
Παράλληλα πραγματοποιείται και ενίσχυση του ελαιοκομικού κλάδου μέσω εκπόνησης προγραμμάτων, εγκεκριμένων από την Ε.Ε, τα οποία στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας, την ιχνιλάτηση και την διαφοροποίηση των ελαιοκομικών προϊόντων, με σκοπό την αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών μας σε τυποποιημένο προϊόν. Δικαιούχοι χρηματοδότησης των παραπάνω προγραμμάτων αποτελούν διεπαγγελματικές και επαγγελματικές οργανώσεις παραγωγών.
Δεδομένου ότι η αγορά ελαιόλαδου των Η.Π.Α αποτελεί αγορά – στόχο για τις εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου, το ΥΠΑΑΤ προχώρησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Επιτροπή Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας Ελλάδας – Η.Π.Α. Τα μέτρα που ελήφθησαν και αφορούν στην συμμετοχή σε εκθέσεις τροφίμων, προώθηση δειγμάτων προϊόντων και διαφημιστικό υλικό, αφορούν την προώθηση προς τις αγορές των πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, όπως το ελαιόλαδο.
Η κυβέρνηση σχετικά με τις ενέργειες για τον περιορισμό της διακίνησης του ελαιόλαδου σε χύμα μορφή θέτει ως βάση το γεγονός ότι ο αγροτικός τομέας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, προμηθεύοντας με πρώτες ύλες τον τομέα Τροφίμων και Ποτών που συνιστά τον μεγαλύτερο βιομηχανικό κλάδο στη χώρα μας. Βασικές επιδιώξεις του ΥΠΠΑΤ με την παραπάνω δήλωση αποτελούν ο έλεγχος των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, η εξυγίανση της διάθεσης των γεωργικών προϊόντων, η προστασία του εισοδήματος των ελλήνων αγροτών αλλά και η προστασία του καταναλωτή στην εγχώρια και την διεθνή αγορά.
Τέλος, το ΥΠΑΑΤ δηλώνει ότι η προστασία των ελληνικών ελαιόλαδων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα και σαν αποτέλεσμα τονίζει την πρόσφατη εγγραφή της μεσογειακής διατροφής στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με το ελαιόλαδο να κατέχει εξέχουσα θέση στις προσπάθειες αυτές.