Όλο και πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για τους αγρότες όσον αφορά την αγορά εισροών (λιπάσματα, σπόρους, φυτοφάρμακα), τους τελευταίους μήνες. Η μεγαλύτερη δυσκολία σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου επικεντρώνεται στην αγορά λιπασμάτων όπου το τελευταίο 6μηνο οι παρεχόμενες πιστώσεις σχεδόν μηδενίσθηκαν. Μάλιστα αγρότες αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι στην αγορά λιπασμάτων τα χρήματα στο σύνολο των περιπτώσεων ζητούνται τοις μετρητοίς. Επίσης, σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν οι ίδιοι οι αγρότες στην αγορά σπόρων και φυτοφαρμάκων η κατάσταση είναι 50 – 50 και όλα εξαρτώνται από το κεφάλαιο κίνησης που έχουν τα καταστήματα. Αλλά ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις το «διάλεγμα» των αγροτών στους οποίους δίνονται οι πιστώσεις είναι πολύ αυστηρό ενώ ο χρόνος έχει περιοριστεί στο ελάχιστο (2 με 3 μήνες ενώ μέχρι πέρσι ο χρόνος έφθανε τους 9 μήνες).
Το μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με όσα δηλώνουν παραγωγοί στον ΑγροΤύπο είναι ότι τη στιγμή που οι εισροές ζητούνται τις μετρητοίς τα προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι δεν πληρώνονται άμεσα από την αγορά. Αυτό σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν δημιουργεί ένα χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο που όμοιό του δεν έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν η ελληνική γεωργία.
Λιπάσματα
Για την κατάσταση στην αγορά των λιπασμάτων ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), κ. Ιωάννη Βεβελάκη. Ο κ. Βεβελάκης μας δήλωσε: «Η πιστωτική πολιτική που ίσχυε πριν από περίπου ένα εξάμηνο έχει αλλάξει. Η αλλαγή έχει να κάνει με την μείωση των πιστώσεων. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι όλες οι συναλλαγές είναι τοις μετρητοίς ούτε ότι έχουν μείνει όπως ήταν. Το πραγματικό γεγονός είναι ότι έχουν μειωθεί παρά πολύ οι πιστώσεις».
Ποικίλουν οι περιπτώσεις πιστώσεων σε σπόρους και φυτοπροστατευτικά
Στους σπόρους και τα φυτοφάρμακα η κατάσταση σύμφωνα με τους αγρότες που επικοινώνησε ο ΑγροΤύπος είναι 50 – 50. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν «τα καταστήματα έχουν μειώσει κατά πολύ το χρόνο πίστωσης για αγορά σπόρων και πλέον δεν ξεπερνά τους δύο με τρεις μήνες, ενώ παλιότερα έφθανε τους 9 μήνες. Το ίδιο ισχύει και για τα φυτοπροστατευτικά».
Κύκλοι της αγοράς σπόρων επιβεβαιώνουν την παραπάνω κατάσταση τονίζοντας ότι: «ο γενικός κανόνας που ισχύει στην αγορά είναι ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν σφίξει οι πιστώσεις και δεν υπάρχουν ανοίγματα όπως υπήρχαν παλαιότερα που χρηματοδοτούσαν οι επιχειρήσεις των σπόρων την αγορά. Παράλληλα και οι τράπεζες έχουν “κλείσει τις κάνουλες των χρηματοδοτήσεων” με αποτέλεσμα όλοι να ζητούν τις μετρητοίς. Αυτό βέβαια σημαίνει ύφεση για την αγροτική αγορά».
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα
Τέλος, σύμφωνα με όσα δηλώνουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι της αγοράς φυτοπροστατευτικών την όλη εξέλιξη της αγοράς θα πρέπει να την δει κανείς από πολύ παλιά προκειμένου να καταλάβει πως φθάσαμε μέχρι εδώ σήμερα. «Πάρα πολύ παλιά την καθοδήγηση της αγορά είχαν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ενώσεις οι οποίες λάμβαναν την πίστωση από την Αγροτική Τράπεζα και έδιναν στους παραγωγούς με καταστάσεις τις εισροές. Τα τελευταία χρόνια ο παραγωγός αγόραζε από τα καταστήματα τα προϊόντα που χρειαζόταν και τα πλήρωνε όταν συγκόμιζε την παραγωγή του», αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς φυτοφαρμάκων.
Και προσθέτουν: «Το τελευταία διάστημα η χρονική περίοδος των πιστώσεων είχε επιμηκυνθεί διότι και οι επιδοτήσεις από την Ε.Ε. καθυστερούν, με υπαιτιότητα και του ελληνικού κράτους. Επίσης, παλαιότερα ο παραγωγός όταν πουλούσε την παραγωγή πληρωνόταν άμεσα ενώ τώρα δεν συμβαίνει αυτό, αφού συνήθως λαμβάνει από τον έμπορο μια μεταχρονολογημένη επιταγή από 4 μέχρι 5 μήνες». Οπότε – σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν – είχαμε φτάσει ο παραγωγός να πιστώνεται από τα καταστήματα 9 με 14 μήνες. Τα καταστήματα την ίδια στιγμή πιστώνονταν από τις εταιρείες από 6 έως 12 μήνες. «Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά όπου έγινε μια προσπάθεια να σφίξουν τα λουριά. Έτσι λοιπόν οι εταιρείες μείωσαν τις πιστώσεις σε 5 έως 9 μήνες. Τα μαγαζιά από την πλευρά τους ακολούθησαν ένα τριπλό σύστημα. Στην περίπτωση των λιπασμάτων ζητούν από τους περισσότερους τοις μετρητοίς. Για τους σπόρους εξαρτάται πλέον από περιοχή σε περιοχή και από κατάστημα σε κατάστημα ενώ στα φάρμακα (τα οποία από σειρά εφαρμογής είναι τα τελευταία) επειδή τα άλλα δύο εφόδια είχαν απορροφήσει όλη την διαθέσιμη ρευστότητα αφέθησαν στην φιλοπατρία του καταστηματάρχη. Άρα το μαγαζί για πελάτες που τους γνωρίζει χρόνια είτε τους εμπιστεύεται είτε τους ζητάει μια προκαταβολή 20% με 30% ενώ σε όσους του χρωστάνε μεγάλα χρηματικά ποσά αρνείται να τους προμηθεύσει», καταλήγουν κύκλοι της αγοράς φυτοπροστατευτικών προϊόντων στον ΑγροΤύπο.
Χρήστος Διαμαντόπουλος