Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων Ν. Λάρισας. "Η εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι αποκλειστικό δικαίωμα των γεωπόνων"



Η εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη χώρα μας από τότε που θεσμοθετήθηκε η άδεια εμπορίας γεωργικών φαρμάκων ασκείται από γεωπόνους και στη συνέχεια και από πτυχιούχους των Σχολών Τ.Ε.Ι Φυτικής Παραγωγής και συναφών ειδικοτήτων. Είναι αδιανόητο να ασχολούνται πτυχιούχοι Χημικοί με την εμπορία προϊόντων φυτοπροστασίας, λιπασμάτων και άλλων προϊόντων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Νομού Λάρισας, Γεωπόνος Φυτοπροστασίας, Θόδωρος Κατσής.

Ειδικότερα στην επιστολή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων Νομού Λάρισας αναφέρει τα εξής:

Από το σχέδιο Π.Δ. με τίτλο «Δικαίωμα πρόσβασης σε Επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των πτυχιούχων των Τμημάτων Χημείας των Πανεπιστημίων», που τέθηκε υπόψη μας, παρατηρήσαμε με έκπληξη ότι μεταξύ των δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Χημείας περιλαμβάνεται και η ενασχόληση τους με αντικείμενα άσχετα με τα επιστημονικά τους προσόντα, αφού αναφέρεται (στο άρθρο 3,Κεφ. Γ. εδ. Δ) ότι οι πτυχιούχοι Χημικοί μπορούν να ασχολούνται «.. με την εμπορία….προϊόντων φυτοπροστασίας, λιπασμάτων και άλλων προϊόντων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, ζωοτροφών .. φαρμάκων». Δε γνωρίζουμε το σκεπτικό για να συμπεριληφθούν τα αντικείμενα αυτά και για μας θεωρείται αδιανόητο και μόνο να συζητάμε την προώθηση του συγκεκριμένου Π.Δ. Η εμπορία φυτοπροστατευτικών προϊόντων, δηλαδή γεωργικών φαρμάκων, στη χώρα μας, από τότε που θεσμοθετήθηκε η άδεια εμπορίας γεωργικών φαρμάκων ασκείται από γεωπόνους και στη συνέχεια και από πτυχιούχους των Σχολών Τ.Ε.Ι Φυτικής Παραγωγής και συναφών ειδικοτήτων. Στο πρώτο στάδιο αδειούχοι κρίθηκαν και 10 περίπου χημικοί, έμποροι, βενζινοπώλες και άλλοι άσχετοι επαγγελματίες. Σήμερα όμως οι συνθήκες έχουν αλλάξει και απαιτούν υψηλή επιστημονική κατάρτιση. Για να χορηγηθεί ένα γεωργικό φάρμακο απαιτείται επιστημονική γνώση για να γίνει ο προσδιορισμός του εχθρού, ασθένειας ή ζιζανίου, γνώση της βιολογίας αυτών, λεπτομερής γνώση του χρόνου και σταδίου εφαρμογής του γεωργικού φαρμάκου με λήψη μέτρων για την προστασία ωφέλιμων εντόμων, νερών, ζώων κ.λ.π. Απαιτείται τέλος η γνώση φυσιολογίας φυτών που θέλουμε να προστατεύσουμε. Ποιο από όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο σπουδών των πτυχιούχων Χημείας Π.Ε; Οι ίδιοι επιστημονικοί λόγοι ισχύουν και για την εμπορία λιπασμάτων, ζωοτροφών ειδικά σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες. Επίσης και η εμπορία κτηνιατρικών φαρμάκων είναι αδύνατο να γίνεται από άλλο επιστημονικό κλάδο εκτός των κτηνιάτρων. Όλα αυτά διασφαλίζονται από σειρά ευρωπαϊκών κανονισμών που χειρίζονται και εφαρμόζουν γεωτεχνικοί επιστήμονες και κυρίως Γεωπόνοι. Η Δημόσια Υγεία είναι το πρώτιστο αγαθό που υπηρετείται από τις παραπάνω θέσεις μας. Πιστεύουμε ότι ατυχώς και χωρίς επισταμένη μελέτη τέθηκε το συγκεκριμένο Σχέδιο Π.Δ. το οποίο εγκυμονεί σοβαρότατους οικονομικούς, οικολογικούς και υγειονομικούς κινδύνους και πρέπει να αναθεωρηθεί από τα Υπουργεία Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. 
Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Γεωπόνων του Ν. Λάρισας δηλώνει έτοιμος να υποστηρίξει τις δίκαιες θέσεις του και καλεί σε συστράτευση όμορους συλλόγους και σε αγώνα όπου και όποτε χρειαστεί για την παράλογη και επικίνδυνη επιστημονικά και εθνικά νομοθετική αυτή ρύθμιση.

Μεγάλες οι ζημιές στην καλλιέργεια ροδιάς σε πολλές περιοχές της χώρας



Σύμβολο ευημερίας, αφθονίας, πλούτου, γονιμότητας και καλοτυχίας το ρόδι «εισέβαλε» στην ζωή των Ελλήνων αγροτών πριν από μερικά χρόνια, ως μια δυναμική καλλιέργεια που μπορούσε να φέρει χρήματα στις τσέπες τους.
Σήμερα όμως τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά αφού όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του "Αγροτύπου"(agrotypos) που, η καλλιέργεια βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί μετά τις εκτεταμένες ζημιές που παρατηρήθηκαν τελευταία, αποκαλύπτοντας μια ιδιαίτερη αδυναμία του δένδρου να αντέξει στις χαμηλές θερμοκρασίες και στους παγετούς ορισμένων περιοχών. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που καταγγέλλουν ότι και το υπουργείο δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για την συγκεκριμένη καλλιέργεια, ούτε ενημέρωσε τους παραγωγούς για τον πιθανό κίνδυνο.Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ η ροδιά θεωρείται προωθούμενη καλλιέργεια δεν έχει ενταχθεί στα Σχέδια Βελτίωσης. Τι συνέβη όμως και η άλλοτε πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια της ροδιάς έχει απογοητεύσει μεγάλη μερίδα παραγωγών;Όλα ξεκίνησαν από τις φετινές ζημιές οι οποίες αρχικά δεν ήταν ξεκάθαρο που οφείλονταν. Ζημιές, που ήρθαν σε μια χρονιά κατά την οποία οι περισσότεροι παραγωγοί ανέμεναν να συγκομίσουν την πρώτη τους μεγάλη παραγωγή αφού μέχρι και πέρσι οι ροδιές «έδιναν» μειωμένες αποδόσεις λόγω του… νεαρού της ηλικίας τους.