Τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με μηδική κατά το έτος αναφοράς δεν είναι επιλέξιμα για να ενταχθούν στο νέο πενταετές πρόγραμμα μείωσης των νιτρικών υπολειμμάτων.
Τη διευκρίνιση αυτή δίνει – μαζί με μια σειρά από άλλες λεπτομέρειες – η προϊσταμένη της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Μ. Νάνου, απαντώντας στις ερωτήσεις του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας. Αναλυτικά οι απαντήσεις της κυρίας Νάνου σχετικά με την εφαρμογή της δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» είναι οι εξής:
1. Για τις αιτήσεις ένταξης σε νέα πενταετία που υποβάλλονται σε εφαρμογή της αρ. 080598/30.11.2011 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αγροτεμάχιο που το έτος αναφοράς είχε μηδική δεν είναι επιλέξιμο προς ένταξη στη δράση 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» και θα απορρίπτεται κατά το διοικητικό έλεγχο.
2. Ο παραγωγός με την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης δεσμεύεται να καλλιεργήσει κάθε χρόνο τουλάχιστον 20% της υπό ένταξη έκτασης με ξηρικές καλλιέργειες. Εάν σε κάποιο από τα έτη εφαρμογής το ποσοστό είναι κάτω του 20% τότε το ΣΠΔ θα απορρίπτεται κατά τον διοικητικό έλεγχο.
3. Σε ό,τι αφορά τη Μεθοδολογία Α το απαιτούμενο ποσοστό αγρανάπαυσης κυμαίνεται από 25 έως 50%. Η επιπλέον έκταση καλλιεργείται με κάποια από τις επιλέξιμες αρδευόμενες καλλιέργειες (βαμβάκι, αραβόσιτος, κηπευτικά ή ζαχαρότευτλα) και όχι με κάποια από τις καλλιέργειες αμειψισποράς. Σε αντίθετη περίπτωση το ΣΠΔ απορρίπτεται κατά τον διοικητικό έλεγχο.
4. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, τα ποσοστά της αγρανάπαυσης ή της αμειψισποράς ή του ακαλλιέργητου περιθωρίου δεν δύναται να υπερβαίνουν το 50% για αγρανάπαυση- αμειψισπορά και 10% για το ακαλλιέργητο περιθώριο.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση υπέρβασης του επιτρεπόμενου ποσοστού αμειψισποράς ή αγρανάπαυσης ή ακαλλιέργητου περιθωρίου ισχύουν οι κυρώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 19 της αρ.079833/24.10.2011 ΚΥΑ (σημείο στ περί μη προσδιορισθείσας έκτασης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου