Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

The World According to Monsanto (FULL LENGTH)

Σύγχρονοι μέθοδοι Συγκομιδής μαρουλιών θερμοκηπίου


Δείτε μια εξελιγμένη μέθοδο συγκομιδής σε καλλιέργεια μαρουλιών θερμοκηπίου. Με βάση τα παρακάτω δεδομένα, γίνεται προγραμματισμός, εξοικονόμηση χρημάτων-εργατικών, αλλά και με τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας αποφυγή σκευασμάτων στο έδαφος.                                                                      Η εικόνα μιλάει από μόνη της

Η βιολογική γεωργία ανώτερη της συμβατικής



Ανώτερη της συμβατικής είναι η βιολογική γεωργία σύμφωνα με έρευνα 30 χρόνων από το Ινστιτούτο RODALE των ΗΠΑ, που προσφάτως ανακοίνωσε τα τελευταία αποτελέσματα των πειραμάτων του πάνω σε γεωργικά συστήματα.
Το μεγαλύτερο πείραμα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική όπου αναμετρήθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των βιολογικών και συμβατικών γεωργικών πρακτικών.
Αρχικά στο πείραμα ερευνήθηκε η μετάβαση από τη συμβατική στη βιολογική γεωργία. Στη μελέτη αυτή εξετάστηκε επιπλέον η ενέργεια και η οικονομία των δύο συστημάτων καθώς και η παραγωγικότητα, η ποιότητα του εδάφους.
Τα αποτελέσματα που λήφθηκαν δείχνουν πως:
• Οι αποδόσεις των βιολογικών είναι ίδιες και ανώτερες αυτές των συμβατικών,
• Οι αποδόσεις των βιολογικών ξεπερνούν αυτές των συμβατικών σε χρονιές με παρατεταμένη ξηρασία.
• Η οργανική ύλη του εδάφους οικοδομείται από συστήματα βιολογικής γεωργίας, καθιστώντας το, ένα πιο βιώσιμο σύστημα.
• Η βιολογική γεωργία είναι πιο αποτελεσματική ενεργειακά χρησιμοποιώντας 45% λιγότερη ενέργεια.
• Τα συμβατικά γεωργικά συστήματα παράγουν 40% περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου, ενώ και
• Τα συστήματα βιολογικής γεωργίας είναι πιο κερδοφόρα από τα συμβατικά.
Το Ινστιτούτο μετά από 30ετή μελέτη κατέληξε πως οι βιολογικές μέθοδοι παραγωγής βελτιώνουν την ποιότητα των τροφίμων μας, της υγείας των εδαφών και των υδάτων.
Εκτός από τις περισσότερες θέσεις εργασίας, η βιολογική γεωργία, προσφέρει επίσης, βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, και μπορεί να αποκαθιστά την εμπιστοσύνη της χώρας εφαρμογής στην αγροτική κοινότητα και το σύστημα διατροφής. Σύμφωνα με τον Mark Smallwood, διευθυντή του Ινστιτούτου Rodale, «Το πείραμα επιβεβαιώνει πως η βιολογική γεωργία είναι υγιέστερος και ασφαλέστερος τρόπος καλλιέργειας. Μειώνει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και παρέχει προστασία των φυσικών πόρων που είναι πολύτιμοι».
Ο επικεφαλής επιστήμονας στο Ινστιτούτο, Dr Elaine Ingham, δηλώνει πως «αυτό το πείραμα τεκμηριώνει και με επιστημονικό τρόπο, ότι πολλές πληροφορίες σχετικά με την βιολογική γεωργία, όπως ότι έχει ως αποτέλεσμα ο παραγωγός να χάσει χρήματα, ή ότι οδηγεί σε χαμηλότερη απόδοση, ή έχει πιο ακριβές πρακτικές διαχείρισης, είναι απλά μύθοι».
Η εκπαίδευση των καλλιεργητών, συμβατικών και βιολογικών, με τις μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα για να εξασφαλιστεί ίση ή καλύτερη απόδοση από γεωργικές πρακτικές που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, είναι το επόμενο σκαλοπάτι για να γίνουν βήματα μπροστά.

Το INNOVOIL αξιοποιεί το ελαιόλαδο στο Ιόνιο


Τη διεταιρική σύμβαση για το πρόγραμμα INNOVOIL ή διαφορετικά για την εφαρμογή ενός καινοτόμου πρωτοκόλλου για την αξιοποίηση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στο πλαίσιο του ευρύτερου Προγράμματος Ευρωπαϊκής  Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013» υπέγραψε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου.
Με την εν λόγω σύμβαση γίνεται το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του προγράμματος, μέσω του οποίου επιδιώκεται ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων για την παραγωγή υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με επικεφαλείς εταίρους το Κέντρο Laser του Μπάρι και μεταξύ άλλων την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων / Π.Ε Κέρκυρας.
Το πρόγραμμα θέτει τους ακόλουθους στόχους:
1. Δημιουργία ενός τελικού προϊόντος με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές όσον αφορά κυρίως στην περιεκτικότητα σε φαινόλες και στερόλες καθώς και την τυποποίηση του επιπέδου οξύτητας σε συνάρτηση με την πρώτη ύλη (ποικιλία, γεωγραφική προέλευση, συνθήκες καλλιέργειας) αλλά και τη μέθοδο επεξεργασίας.
2. Τυποποίηση μιας συσκευασίας αποθήκευσης, η οποία να διασφαλίζει τη βέλτιστη διατήρηση των παραπάνω χαρακτηριστικών μέχρι να φτάσει στα χέρια του καταναλωτή.
3. Δημιουργία προϊόντος με τυποποιημένη εμπορική επωνυμία, το οποίο θα είναι υψηλής ποιότητας και θα μπορεί να διατεθεί σε χιλιάδες τουρίστες, βοηθώντας έτσι την τοπική οικονομία.
Το πρόγραμμα INNOVOIL είναι εκ των 13 έργων ποικίλης θεματολογίας εντός μεταξύ άλλων των τομέων αγροτικής ανάπτυξης και τουρισμού, στο πλαίσιο του ευρύτερου Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013» που η χρηματοδότηση τους εγκρίθηκε με τελικό δικαιούχο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η έναρξη της υλοποίησης τους θα είναι άμεση.
Η πρώτη συνάντηση του ΙΝΝΟVOIL και των υπόλοιπων προγραμμάτων θα λάβει χώρα μέσα στους επόμενους μήνες.

Ως 50% το ποσοστό αγρανάπαυσης για τα νιτρικά


Image
Τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με μηδική κατά το έτος αναφοράς δεν είναι επιλέξιμα για να ενταχθούν στο νέο πενταετές πρόγραμμα μείωσης των νιτρικών υπολειμμάτων.
Τη διευκρίνιση αυτή δίνει – μαζί με μια σειρά από άλλες λεπτομέρειες – η προϊσταμένη της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, Μ. Νάνου, απαντώντας στις ερωτήσεις του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας. Αναλυτικά οι απαντήσεις της κυρίας Νάνου σχετικά με την εφαρμογή της δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» είναι οι εξής:

1. Για τις αιτήσεις ένταξης σε νέα πενταετία που υποβάλλονται σε εφαρμογή της αρ. 080598/30.11.2011 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αγροτεμάχιο που το έτος αναφοράς είχε μηδική δεν είναι επιλέξιμο προς ένταξη στη δράση 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών» και θα απορρίπτεται κατά το διοικητικό έλεγχο.

2. Ο παραγωγός με την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης δεσμεύεται να καλλιεργήσει κάθε χρόνο τουλάχιστον 20% της υπό ένταξη έκτασης με ξηρικές καλλιέργειες. Εάν σε κάποιο από τα έτη εφαρμογής το ποσοστό είναι κάτω του 20% τότε το ΣΠΔ θα απορρίπτεται κατά τον διοικητικό έλεγχο.
3. Σε ό,τι αφορά τη Μεθοδολογία Α το απαιτούμενο ποσοστό αγρανάπαυσης κυμαίνεται από 25 έως 50%. Η επιπλέον έκταση καλλιεργείται με κάποια από τις επιλέξιμες αρδευόμενες καλλιέργειες (βαμβάκι, αραβόσιτος, κηπευτικά ή ζαχαρότευτλα) και όχι με κάποια από τις καλλιέργειες αμειψισποράς. Σε αντίθετη περίπτωση το ΣΠΔ απορρίπτεται κατά τον διοικητικό έλεγχο.
4. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, τα ποσοστά της αγρανάπαυσης ή της αμειψισποράς ή του ακαλλιέργητου περιθωρίου δεν δύναται να υπερβαίνουν το 50% για αγρανάπαυση- αμειψισπορά και 10% για το ακαλλιέργητο περιθώριο.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση υπέρβασης του επιτρεπόμενου ποσοστού αμειψισποράς ή αγρανάπαυσης ή ακαλλιέργητου περιθωρίου ισχύουν οι κυρώσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 19 της αρ.079833/24.10.2011 ΚΥΑ (σημείο στ περί μη προσδιορισθείσας έκτασης).

Απονιτροποίηση πενταετίας



Image
Με συνολικά 35 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό, που αναμένεται να φτάσει μόνο για τα τρία πρώτα χρόνια της δράσης, προκηρύχτηκε το πενταετές πρόγραμμα ενίσχυσης της απονιτροποίησης, που εντάσσεται στα πλαίσια του Μέτρου 214 του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Τα υπόλοιπα χρήματα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σκοπεύει να τα αντλήσει από το επόμενο Πρόγραμμα της περιόδου 2014-2020.


Τα σημεία που χρειάζεται να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι από το νέο πρόγραμμα για τους «πενταετείς» της απονιτροποίησης είναι τα εξής:
● Είναι υποχρεωτικό να έχουν δηλώσει το συγκεκριμένο χωράφι στο ΟΣΔΕ του 2011, για να το εντάξουν στο πρόγραμμα από φέτος.
● Δεν είναι απαραίτητο να είχαν φυτέψει φέτος ποτιστική καλλιέργεια καλαμποκιού, βαμβακιού, τεύτλων ή κηπευτικών. Έτος αναφοράς μπορεί να οριστεί από τους παραγωγούς ένα από τα 2009, 2010 ή 2011, ανάλογα με το πότε φύτεψαν αρδευόμενη καλλιέργεια.
● Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ξεχωριστά, η βιομηχανική ντομάτα είναι επιλέξιμη για ενίσχυση και μάλιστα με το υψηλότερο ποσό, έως 60 ευρώ το στρέμμα, στην κατηγορία των κηπευτικών.
● Εάν οι ενδιαφερόμενοι ζητήσουν τη βοήθεια γεωπόνου-συμβούλου στη σύνταξη του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της εκμετάλλευσής τους, θα έχουν επιπλέον οριζόντια ενίσχυση 1,5 ευρώ το στρέμμα.
Στις επόμενες σελίδες δείτε τους πίνακες με τα ποσά των ενισχύσεων, τα οποία διαφοροποιούνται σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, ειδικά όσον αφορά το βαμβάκι και το καλαμπόκι, καθώς και τα δικαιολογητικά και τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα.

Περισσότερα στρέμματα
Αιτήσεις για τους «πενταετείς» από την 5η Δεκεμβρίου
Κλιμακωτές οι προθεσμίες ανάλογα με τον ΑΦΜ των υποψηφίων, από τις 16 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου
Image
Στις κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), στα Κέντρα Ελέγχου και Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Ελέγχου Λιπασμάτων (ΚΕΠΠΥΕΛ) ή στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) μπορούν από τις 5 Δεκεμβρίου να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές τις αιτήσεις τους για να ενταχθούν στο πενταετές μέτρο της αντιμετώπισης της νιτρορύπανσης. Ανάλογα με το ΑΦΜ του κάθε υποψηφίου η προθεσμία λήγει από τις 16 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου, αλλά σημασία έχει η εξής πρόβλεψη της προκήρυξης: «Η αξιολόγηση των αιτήσεων ενίσχυσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε 20 εργάσιμες ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης».

Οι αιτούντες με ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2 και 3 καταθέτουν τις αιτήσεις ενίσχυσης μέχρι 16/12, όσων το ΑΦΜ λήγει σε 4, 5 και 6 μέχρι 21/12, σε 7 και 8 μέχρι 26/12, σε 9 και 0 μέχρι 30/12.
Περιοχές παρέμβασης
Η δράση εφαρμόζεται σε περιοχές, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ευπρόσβλητες από τη νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης και οι οποίες είναι:
α. Δημοτικές και τοπικές κοινότητες των νομών Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων καθώς και περιοχές του νομού Φθιώτιδας, όπως αυτές περιγράφονται στην αριθ. 24838/1400/Ε103/2008 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1132/2008).
β. Το Κωπαϊδικό πεδίο και συγκεκριμένα δημοτικές και τοπικές κοινότητες των νομών Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας, όπως αυτές περιγράφονται στην αριθ. 24838/1400/Ε103/2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1132/2008).
γ. Η λεκάνη του Πηνειού Ηλείας και συγκεκριμένα δημοτικές και τοπικές κοινότητες των νομών Ηλείας και Αχαΐας, όπως αυτές περιγράφονται στην αριθ. 24838/1400/Ε103/2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1132/2008).
δ. Δημοτικές και τοπικές κοινότητες του νομού Αργολίδας, όπως αυτές περιγράφονται στην αριθ. 24838/1400/Ε103/2008 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1132/2008).
ε. Οι νομοί Θεσσαλονίκης-Κιλκίς-Πέλλας-Ημαθίας, όπως περιγράφονται στην αριθ. 16175/824/2006 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 530/2006).
στ. Δημοτικές και τοπικές κοινότητες της λεκάνης του Στρυμόνα, όπως περιγράφονται στην αριθ. 50982/2309/2006 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1894/2006).
ζ. Δημοτικές και τοπικές κοινότητες της πεδιάδας Άρτας-Πρέβεζας όπως περιγράφονται στην αριθ. 50981/2308/2006 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 1895).
  
Ποιες είναι οι επιλέξιμες καλλιέργειες για ενίσχυση
Image
Στη δράση της απονιτροποίησης μπορούν να ενταχθούν εκτάσεις με αρδευόμενες καλλιέργειες βαμβακιού, αραβοσίτου, κηπευτικών και σακχαρότευτλων που έχουν δηλωθεί στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του 2011 του αιτούντος.

Στην κατηγορία των κηπευτικών υπάγονται οι παρακάτω καλλιέργειες: Αγκινάρες, αγγούρια, άνηθος, μαϊντανός, σέλινο, αντίδια, βλήτα, ραδίκια, ζωχός, αρακάς, αρακάς (βιομηχανικός), καρότα, καρπούζια, κηπευτικά λοιπά, κολοκυθάκια, κολοκύθες, κρεμμυδάκια, σκορδάκια νωπά, κρεμμύδια, μαρούλι, λάχανο, λάχανο Βρυξελλών, μελιτζάνες, μπάμια, μπάμια (σποροπαραγωγής), μπάμιες (βιομηχανικές), μπρόκολο, κουνουπίδι, τομάτες, νωπά λαχανικά διάφορα, πατάτες, πατάτες (σποροπαραγωγής), πεπόνια, πιπεριά, τοματοπιπεριά, πιπεριά (σποροπαραγωγής), πράσα, ραπανάκι, ρέβες, σέσκουλο, σπανάκι, ρόκα, σκόρδα ξερά, σπαράγγια, τεύτλα, παντζάρια, φασολάκια, φασόλια, φασολάκια (βιομηχανικά).
Μετά από επίμονες ερωτήσεις των παραγωγών προς την Agrenda, απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου μας διευκρίνισαν ότι η βιομηχανική ντομάτα είναι επιλέξιμη για ενίσχυση από το μέτρο της απονιτροποίησης, παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ξεχωριστά από τις άλλες ντομάτες στην πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσίευσε το υπουργείο.
 «Για την επιλογή των επιλέξιμων εκτάσεων δύναται, κατόπιν επιλογής του αιτούντος, να ληφθεί υπόψη η Α.Ε.Ε που υποβλήθηκε το έτος 2010 ή 2009. Το έτος το οποίο λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της επιλεξιμότητας της έκτασης ονομάζεται έτος αναφοράς. Το έτος αναφοράς αφορά το σύνολο των αγροτεμαχίων και όχι επιλέξιμα αγροτεμάχια από κάθε έτος.» Αυτά αναφέρονται στην προκήρυξη. Σε απλά λόγια, σημαίνουν ότι σε περίπτωση που το 2011 κάποιος παραγωγός καλλιέργησε ένα χωράφι με σιτάρι ή κάποιο άλλο προϊόν ξηρικής καλλιέργειας, μπορεί να επιλέξει ως έτος αναφοράς κάποιο από τα 2009 ή 2010, για να μπει στο πρόγραμμα, εφόσον τότε έβαλε κάποια από τις παραπάνω αρδευόμενες καλλιέργειες.

Τα κριτήρια αξιολόγησης
Image
Τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων διακρίνονται σε κριτήρια επιλεξιμότητας και κριτήρια επιλογής. Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι της δράσης 2.1 «Προστασία των ευαίσθητων στα νιτρικά περιοχών», πρέπει να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης στην οποία περιλαμβάνουν τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσής τους, που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α. Είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του έτους 2011 του ενδιαφερόμενου. Στην αίτηση ενίσχυσης δεν δύναται να συμπεριληφθούν αγροτεμάχια που δεν είναι δηλωμένα στην ΑΕΕ έτους 2011 του ενδιαφερόμενου.
β. Κατέχονται νόμιμα καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης γεγονός που τεκμηριώνεται με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Αποκλείονται από την ένταξη αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα στο μέτρο της δάσωσης γεωργικών γαιών ή σε άλλη αγροπεριβαλλοντική δράση.
γ. Τα προς ένταξη αγροτεμάχια βρίσκονται εντός των περιοχών παρέμβασης της δράσης, όπως περιγράφονται προηγουμένως.
δ. Το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων ανέρχεται σε 0,05 εκτάρια (0,5 στρέμματα). Στην αίτηση ενίσχυσης δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν συνιδιόκτητα αγροτεμάχια. Επίσης, σε περίπτωση συγκαλλιέργειας πρέπει και οι δύο καλλιέργειες να ήταν επιλέξιμες το έτος αναφοράς.
Κριτήρια επιλογής
Από τους υποψήφιους δικαιούχους που πληρούν καταρχήν τα κριτήρια επιλεξιμότητας της προηγούμενης παραγράφου, γίνεται κατάταξη αυτών.
Η σειρά κατάταξης προκύπτει ως άθροισμα της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα γενικά κριτήρια επιλογής και της βαθμολογίας που συγκεντρώνουν ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα ειδικά κριτήρια επιλογής της δράσης.
Συγκεκριμένα τα γενικά και τα ειδικά κριτήρια επιλογής, η αντίστοιχη βαθμολογία και η σειρά προτεραιότητας αυτών φαίνονται στους πίνακες 1 και 2.

Προϋπόθεση το Μητρώο
Δύο κατηγορίες δικαιούχων ενίσχυσης
Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να κριθούν δικαιούχοι των ενισχύσεων της δράσης απονιτροποίησης, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως:
α. Επαγγελματίες αγρότες
β. Κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης, οι οποίοι επιπλέον πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
βα. Είναι φυσικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 35% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος, με εξαίρεση τους απασχολούμενους σε αγροτική δραστηριότητα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους, για τους οποίους το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 25% του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος.
ββ. Είναι νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν από την απασχόλησή τους σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού τους ετήσιου εισοδήματος και τα οποία έχουν νομική προσωπικότητα, όπως η έννοια αυτή ορίζεται στο εμπορικό δίκαιο.

Τα δικαιολογητικά που ζητά το υπουργείο
Από απλές φωτοτυπίες ταυτότητας και αντίγραφα Κτηματολογίου, μέχρι θεωρημένα μισθωτήρια συμβόλαια
Image
Η αίτηση ενίσχυσης είναι πλήρης εφόσον περιλαμβάνει τα παρακάτω:

α. Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πλήρως συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη, σύμφωνα με έντυπο που διατίθεται από τη μηχανογραφική βάση. Στην αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θεωρείται το γνήσιο της υπογραφής του αιτούντος από οποιαδήποτε δημόσια αρχή.
Το έντυπο αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με προεκτυπωμένα τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου και της εκμετάλλευσής του, όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της ενιαίας ενίσχυσης, χορηγείται από τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ή τα ΚΕΠΠΥΕΛ ή τις Ε.Α.Σ με τη χρήση μόνο του ΑΦΜ του αιτούντος.
β. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου δημόσιου εγγράφου που να πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία.
γ. Αντίγραφα παραστατικών νόμιμης κατοχής των αγροτεμαχίων τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση ενίσχυσης.
Η νόμιμη κατοχή τεκμηριώνεται:
αα. Για ιδιόκτητα αγροτεμάχια
Για τις περιοχές της χώρας που έχουν ενταχθεί στο κτηματολόγιο με την υποβολή αντίγραφου του κτηματολογίου. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει κτηματογράφηση στην περιοχή με την προσκόμιση των παρακάτω:
i. Όταν ο αιτών είναι κύριος των επιλέξιμων αγροτεμαχίων, υποβάλλεται ο νόμιμος τίτλος ιδιοκτησίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει τίτλος ιδιοκτησίας, υποβάλλεται νόμιμα θεωρημένο το έντυπο Ε9 του αιτούντος, στο οποίο είναι καταχωρημένο το προς ένταξη αγροτεμάχιο.
ii. Όταν ο αιτών είναι επικαρπωτής των επιλέξιμων αγροτεμαχίων, υποβάλλεται ακριβές αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης σύστασης της επικαρπίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής της από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.
ββ. Για μισθωμένα αγροτεμάχια
i. Όταν ο αιτών είναι μισθωτής, με την υποβολή του ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης. Στα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης πρέπει να αναφέρονται αναλυτικά για κάθε αγροτεμάχιο η ακριβής τοποθεσία, η έκταση, το χαρτογραφικό υπόβαθρο, ο Α.Φ.Μ. του ιδιοκτήτη και η χρονική περίοδος της μίσθωσης. Η διάρκεια της μίσθωσης πρέπει να καλύπτει την περίοδο δέσμευσης του δικαιούχου.
ii. Σε περίπτωση μίσθωσης άνω των 9 ετών, με την υποβολή αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης μίσθωσης και το πιστοποιητικό μεταγραφής από το υποθηκοφυλακείο.
iii. Τα μισθωτήρια συμβόλαια υποβάλλονται θεωρημένα από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
δ. Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) πενταετούς διάρκειας, το οποίο δύναται να συνταχθεί είτε από τον ενδιαφερόμενο είτε από σύμβουλο. Στην περίπτωση επιλογής συμβούλου, ο δικαιούχος υποχρεούται με τη δήλωση εφαρμογής να προσκομίσει και το αντίγραφο του ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ αυτού και του συμβούλου, οπότε χορηγείται δαπάνη τεχνικής στήριξης που μπορεί να ανέλθει μέχρι 15 ευρώ/Ha/έτος.
ε. Αντίγραφο της ΑΕΕ του έτους αναφοράς αν, κατόπιν επιλογής του αιτούντος, αυτό είναι διαφορετικό από το 2011.
στ. Καταστατικό σύστασης της εταιρείας προκειμένου για νομικά πρόσωπα και ορισμός εκπροσώπου που υπογράφει τη σύμβαση και έχει την ευθύνη της εφαρμογής της.
ζ. Αντίγραφο πρώτης σελίδας τραπεζικού βιβλιαρίου σε περίπτωση που είναι διαφορετικός από αυτόν που έχει δηλωθεί στην ΑΕΕ.
η. Βεβαίωση του δημάρχου για την τεκμηρίωση της μόνιμης εγκατάστασης του αιτούντος στον τόπο που βρίσκεται η έδρα της εκμετάλλευσής του. Σε περιπτώσεις αμφιβολιών, το μόνιμο της κατοικίας εξετάζεται και το βάρος της απόδειξης φέρει ο ενδιαφερόμενος (αποδείξεις οργανισμών κοινής ωφελείας κ.ά). Επισημαίνεται ότι η ύπαρξη οικογενειακής μερίδας ή η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεν συνεπάγεται και την ύπαρξη μόνιμης κατοικίας.
  
ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΤ’ ΕΤΟΣ
Το ετήσιο ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση: ● Την πραγματικά καλλιεργούμενη έκταση της κάθε επιλέξιμης καλλιέργειας, προσαυξημένης κατά την έκταση της αγρανάπαυσης (για τη μεθοδολογία Α) ή αμειψισποράς και ακαλλιέργητου περιθωρίου (για τη μεθοδολογία Β) που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, ● το είδος της επιλέξιμης καλλιέργειας, ● την εφαρμοζόμενη μεθοδολογία και ● το ύψος ενίσχυσης κατά περιοχή.


Από το 317ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Φυτέψτε στον κήπο τον χειμώνα


Του Μιχάλη Πολίτη

Το πιστεύετε ή όχι, ο χειμώνας είναι μια καλή περίοδος για να φυτέψετε δέντρα και θάμνους στον κήπο σας. Όσο καιρό το έδαφος δεν είναι παγωμένο, και αν δεν ξεχνάτε να ποτίζετε τα πάντα τις περιόδους που έχει ξηρασία, μπορείτε να δώσετε στα νέα φυτά του κήπου σας ένα προβάδισμα για την περίοδο βλάστησης που θα ακολουθήσει με τον ερχομό της άνοιξης.
Το πώς θα φυτέψετε αυτά τα δέντρα ή τους θάμνους εξαρτάται από την κατάσταση που θα τα παραλάβετε. Αν θα είναι δηλαδή μόλις ξεφυτεμένα από φυτώριο, γυμνόριζα, ή με μπάλα χώματος ή αν είναι μεγαλωμένα σε γλάστρα. Το καθένα από αυτά χρειάζεται διαφορετική τεχνική στο φύτεμα κατά τη διάρκεια του χειμερινού λήθαργου.
Φυτά μεγαλωμένα σε γλάστρα:

Τα γλαστρωμένα δέντρα και οι θάμνοι που προμηθεύεστε από τα φυτώρια πρέπει να φυτεύονται στο έδαφος αμέσως μόλις φτάσουν στο σπίτι σας. Αν τα αφήσετε στις γλάστρες θα είναι δύσκολο να τους δώσετε την ίδια φροντίδα που είχαν στο φυτώριο όπου μεγάλωναν σε ιδανικές συνθήκες. 
εικόνα 1
Αρχίστε βγάζοντας προσεκτικά το φυτό από την γλάστρα και σιγουρευτείτε ότι βγάζετε όσο το δυνατό περισσότερο χώμα ενσωματωμένο με τις ρίζες ώστε να σχηματίζεται μια συμπαγής μπάλα χώματος. Επιθεωρήστε την μπάλα χώματος και ψαλιδίστε τις νεκρές και χαλασμένες ρίζες μέχρι να συναντήσετε υγιείς ιστούς (εικόνα 1). Αν οι ρίζες έχουν τυλίξει την μπάλα χώματος, ξεμπλέξτε τις και κλαδέψτε τις λιγάκι για να τις βοηθήσετε να διακλαδωθούν. Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε όλες τις ρίζες που περιζώνουν τον κορμό του δέντρου ή του θάμνου γιατί μπορεί να "πνίξουν" το φυτό.
εικόνα 2
Σκάψτε την τρύπα που θα φυτέψετε το φυτό σας, σε βάθος ίσο με το μήκος που έχει η μπάλα χώματος με τη ρίζα, και τουλάχιστο διπλάσια σε διάμετρο. Μετά αραιώστε το χώμα γύρω από τα χείλη της τρύπας με ένα δικράνι. (εικόνα 2). Επίσης χρησιμοποιήστε το δικράνι για να σκαλίσετε το χώμα γύρω από την μπάλα χώματος ώστε να διευκολύνετε τις ρίζες να απλωθούν στο έδαφος. Ωστόσο ποτέ μην σκαλίζετε το χώμα στον πυθμένα της τρύπας με σκοπό να την βαθύνετε. Τα φυτό σας μπορεί να υποφέρει αν βυθιστεί βαθύτερα από το κανονικό του επίπεδο.

Τοποθετήστε το φυτό στην τρύπα έτσι ώστε το ένα τρίτο από την μπάλα χώματος να εξέχει από το επίπεδο του εδάφους, ιδιαίτερα αν το έδαφος σας είναι αργιλώδες. Γεμίστε την τρύπα με το χώμα που περίσσεψε, πατώντας το ελαφρά ώστε να κλείσετε τους θύλακες αέρα. Τέλος, ποτίστε καλά και προσθέστε ένα λεπτό στρώμα κοπριάς ή κομπόστ, προσέχοντας να μην σχηματίζεται λακκούβα γύρω από τον κορμό.
Φυτά σε λινάτσα με μπάλα χώματος:
Τα φυτά που πουλιούνται σ' αυτήν την κατάσταση, έχουν καλλιεργηθεί σε αγρό, κατόπιν εκριζώθηκαν με αρκετή ποσότητα χώματος γύρω από τη ρίζα (μπάλα χώματος) και τυλίχτηκαν σε λινάτσα για να περιοριστεί ο όγκος τους και το βάρος τους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους. Πολλές φορές μετά την εκρίζωση, τοποθετούνται σε γλάστρες στις οποίες συμπληρώνεται χώμα. Έτσι μερικές φορές είναι δύσκολο να ανακαλύψετε αν τα γλαστρωμένα φυτά (δέντρα και θάμνοι) που αγοράζετε ήταν κάποτε φυτεμένα στη γη. Ωστόσο αν τα εξετάσετε προσεκτικότερα μπορείτε να βρείτε τέτοια στοιχεία, όπως ίχνη λινάτσας, διαφορετική υφή χώματος λίγα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γλάστρας κ.λπ. Βέβαια το σωστό είναι να ρωτήσετε τον πωλητή από τον οποίον θα τα προμηθευτείτε κι εκείνος αν είναι σωστός επαγγελματίας θα σας πει αν το φυτό που σας ενδιαφέρει καλλιεργήθηκε κατ' ευθείαν σε γλάστρα ή αν μεταφυτεύτηκε αφού ξεριζώθηκε από το έδαφος με μπάλα χώματος.
Για να φυτέψουμε φυτό που βρίσκεται σε λινάτσα με μπάλα χώματος, σκάβουμε μια τρύπα με τον ίδιο τρόπο, όπως και για τα γλαστρωμένα φυτά. Όμως εδώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τη στιγμή που θα τοποθετήσουμε το φυτό στην τρύπα. 
Θα πρέπει να αφαιρέσετε σύρματα, κορδόνια, σπάγκους, σχοινιά, και ότι τέλος πάντων δένει τη λινάτσα πάνω στη μπάλα χώματος. Επίσης αφαιρέστε καρφιά ή συνδετήρες που χρησιμεύουν για να στερεώνουν ομοιόμορφα την λινάτσα.
Μπορείτε να αφήσετε την λινάτσα να φυτευτεί με την μπάλα χώματος, αλλά σ' αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να την ξαναδιπλώσετε καλά από πάνω και να την σκεπάσετε εντελώς με το χώμα ώστε να λιώσει με την πάροδο του χρόνου. Αν προεξέχουν κομμάτια λινάτσας έξω από το έδαφος και γύρω από τον κορμό μπορούν να απορροφούν την υγρασία από την μπάλα χώματος και έτσι το φυτό να ξεραθεί.
Όπως και με τα γλαστρωμένα φυτά έτσι και σ' αυτή την περίπτωση φροντίστε να ποτίσετε καλά και να προσθέσετε κοπριά ή κομπόστ μετά το φύτεμα.
Γυμνόριζα φυτά:
Γυμνόριζα φυτά δύσκολα βρίσκει κανείς στις μέρες μας στα φυτώρια εκτός από ειδικές περιπτώσεις, όπως να τα παραλάβετε σε ταχυδρομικό δέμα ή αν είναι φυλλοβόλα και τα πάρετε απ' ευθείας από τον τόπο παραγωγής τους. Συνήθως όταν παραλαμβάνετε τέτοια φυτά με την πρώτη ματιά δείχνουν νεκρά, αλλά μπορούν να επανακάμψουν γρήγορα με λίγη φροντίδα.
εικόνα 3
Αφαιρέστε τα υλικά συσκευασίας πρώτα και μετά επιθεωρήστε τις ρίζες, αφαιρώντας κάθε νεκρό ή χαλασμένο ιστό (εικόνα 3)
Τοποθετήστε το φυτό σε έναν κουβά με νερό για λίγες ώρες, ή ακόμα και για όλη τη νύχτα. Αν θέλετε μπορείτε να τονώσετε θρεπτικά το φυτό σας ρίχνοντας μια χούφτα κομπόστ στο νερό. 
Όσο το φυτό θα μουλιάζει, κλαδέψτε κάθε κατεστραμμένο, άρρωστο ή σπασμένο κλαδί.
εικόνα 4
Αφού τελειώσετε σκάψτε την τρύπα που θα φυτευτεί το φυτό φροντίζοντας να διαμορφώσετε τον πυθμένα της σε σχήμα κώνου (εικόνα 4). Μετά απλώστε τις ρίζες του φυτού πάνω και γύρω από τον κώνο και σκεπάστε τις με χώμα, κουνώντας παράλληλα το φυτό ώστε α γεμίσουν με χώμα όλοι οι θύλακες αέρα. Αφού ποτίσετε και προσθέσετε κοπριά και κομπόστ, θα πρέπει να στερεώσετε το φυτό με κάποιο πάσαλο. Τα γυμνόριζα φυτά θα χρειαστούν μήνες μέχρι να αναπτύξουν ισχυρές ρίζες στο έδαφος. Απλά θυμηθείτε να αφαιρέσετε τους πασσάλους μετά από έναν χρόνο περίπου.