Αρκετά παραμένουν τα ερωτήματα για την ασφάλεια των γενετικώς τροποποιημένων σοδειών καλαμποκιού. |
Η συζήτηση για τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς επανήλθε στο προσκήνιο την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς έρευνα Γάλλων επιστημόνων διαπιστώνει ότι ποντίκια που εκτρέφονταν με γενετικώς τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto ανέπτυξαν όγκους και υπέστησαν βλάβες σε πολλαπλά όργανα.
Η αντιπαράθεση για την ασφάλεια των γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων είναι δικαιολογημένη, υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι των Βρυξελλών. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς, ειδικά όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους στην υγεία και το περιβάλλον. Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας των Γάλλων επιστημόνων, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν-Μαρκ Ερό, εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων σε όλη την Ευρώπη, στην περίπτωση που αποδειχθεί η επικινδυνότητά τους για την υγεία.
«Η δημοσιοποίηση μιας μελέτης Γάλλων ερευνητών, που αμφισβητεί σοβαρά ότι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι είναι μακροπρόθεσμα αβλαβές, οδήγησε στην παραπομπή της υπόθεσης στην υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας και την ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας των τροφίμων (EFSA)», είχε δηλώσει σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Εν μέσω της αντιπαράθεσης για τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, οι γενετικά τροποποιημένες σοδειές θεωρούνται για πολλούς η απάντηση για τη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών, συμβάλλοντας στη διατήρηση της παραγωγής βασικών ειδών διατροφής σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και σε περιόδους δυσμενών καιρικών συνθηκών, όπως η πρόσφατη ξηρασία.
«Σε μια χώρα, όπως η Ινδία, όπου οι πόροι είναι περιορισμένοι και το βάρος του πληθυσμού αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, μια συνετή χρήση της βιοτεχνολογίας θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να αυξήσουν την παραγωγή, καλλιεργώντας τις ίδιες εκτάσεις γης», εκτιμά ανώτατο στέλεχος του κέντρου βιομελετών Agricultural Bioscience International (CABI).
Στη διάρκεια των τελευταίων 16 ετών, οι συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών ανά τον κόσμο έχουν αυξηθεί στο 1,25 δισ. εκτάρια. Μόνο στη διάρκεια του 2011, 16 εκατ. αγρότες ανά τον κόσμο καλλιέργησαν σοδειές βιοτεχνολογίας σε συνολική έκταση 160 εκατ. εκταρίων, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία.
Σε εποχές ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η καταστροφική ξηρασία που έπληξε τις ΗΠΑ, αγρότες και γεωργικές εταιρείες αναζητούν τρόπους να αντεπεξέλθουν στις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Το να αλλάξει κανείς τον καιρό, είναι κάτι που ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει -αν και σε ορισμένες χώρες, όπως στην Κίνα, το προσπαθούν. Τι θα συνέβαινε όμως εάν υπήρχε κάποιος τρόπος για την καλλιέργεια φυτών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ακόμη και σε καιρούς ξηρασίας, διερωτάται ο Μπράιαν Γουόλς σε πρόσφατη ανάλυση για τις γενετικώς τροποποιημένες σοδειές στο περιοδικό «Time».
Παρά τα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας σε αυτόν τον τομέα -στο άρθρο γίνεται αναφορά της υβριδικής ποικιλίας καλαμποκιού DroughtGard, που ανέπτυξε η Monsanto, σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BASF, ποικιλία σχεδιασμένη για την ενίσχυση της απόδοσης των καλλιεργειών, ακόμη και σε στεγνά εδάφη- υπάρχουν αρκετοί που παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα και για το κατά πόσον θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αγρότες να αντεπεξέλθουν σε περιόδους εκτεταμένης ξηρασίας.
Πα' όλο που οι περισσότερες μελέτες καταδεικνύουν ότι οι γενετικώς τροποποιημένες σοδειές είναι ασφαλείς, εντούτοις παραμένουν αρκετά ερωτήματα ως προς τις συνέπειές τους στην ανθρώπινη υγεία, ειδικά μετά την πρόσφατη έρευνα των Γάλλων επιστημόνων.
Εναλλακτικές λύσεις
Οι γενετικώς τροποποιημένοι σπόροι μπορεί να μην είναι οικονομικά προσιτοί για τους αγρότες σε περιοχές που πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ξηρασίας, όπως η υποσαχάριος Αφρική. Εάν όμως οι συνθήκες ξηρασίας όπως αυτή του 2012 αρχίσουν να αποτελούν κανόνα παρά εξαίρεση, τότε οι αγρότες ανά τον κόσμο δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ - akots@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου