Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Βαμβακάδα της ελιάς


Όνομα εντόμουEuphyllura olivina Costa
Φάσμα προσβαλλομένων: Ελαιόδεντρο 
Συχνότητα και σπουδαιότητα:
Πολύ κοινό στις χώρες της Μεσογείου και ειδικά σε Ιταλία και Ελλάδα. Βρίσκεται και στην Τυνησία. Οι βλάβες που προκαλεί είναι άνευ σημασίας, εκτός από την περίπτωση εμφάνισης μεγάλων πληθυσμών του εντόμου το φθινόπωρο, και επίθεσής τους σε ταξιανθίες.


Γενικά η δεύτερη γενιά ειναι η πλέον επικίνδυνη, λόγω της άμεσης διατροφής της που επηρεάζει την παραγωγή και της έμεσης δράσης της, δηλ. της παραγωγής κηροειδών εκκριμμάτων που προκαλούν την αποβολή των ανθέων Η διατροφή των νυμφών με τη διάρρηξη των κυττάρων και η απομύζηση του οπού, καταστρέφουν το ελαιόδεντρο.
Η μείωση της παραγωγής μπορεί να ξεπεράσει το 40% της όλης παραγωγής σε κάποιες περιοχές.

Συμπτώματα: Το πλέον κοινό σύμπτωμα είναι η έκκριση μελιττώματος σε νεαρούς βλαστούς και φύλλα.
Περιγραφή εντόμου:Η Euphyllura olivina έχει τρεις μορφές στη διάρκεια του βίου της, αυγό, νύμφη και ενήλικο έντομο. Στο πρώτο στάδιο,αυτό του αυγού, το σχήμα είναι ωοειδές, το χρώμα στην αρχή λευκό και αργότερα κίτρινο-πορτοκαλί, ενώ το μέγεθος είναι πολύ μικρό, 0,3 χιλ..
Πριν φτάσει σε στάδιο ενήλικα το έντομο περνά πέντε φάσεις νύμφης οπότε το μήκος του ποικίλει από 0,4χιλ. έως 1,5 χιλ. στην τελική φάση. Οι νύμφες μεταμορφώνονται ατελώς, θυμίζοντας στην εμφάνιση ενήλικα.Στην πρώτη νυμφική φάση το έντομο δεν έχει ορατά ίχνη φτερών. Όταν περάσει στη δεύτερη φάση, τα φτερά αρχίζουν να γίνονται ορατά. Το ενήλικο θηλυκό έντομο έχει μήκος 2,5 χιλ. (ενώ το αρσενικό είναι μικρότερο), είναι ογκώδες και εύρωστο. Τα φτερά του είναι μπροστά, κι έχουν ελαφρές καφέ σκιές. Το χρώμα του εντόμου είναι πράσινο, και αργότερα σκουραίνει. Το έντομο πηδά πολύ γρήγορα πριν αρχίσει να πετά.
Κύκλος ζωής:
O κύκλος ζωής του περιορίζεται στους 3 μήνες και το θηλυκό είναι πολύ παραγωγικό στην ιδανική θερμοκρασία των 20-25 °C, φθάνοντας να εναποθέτει πάνω από 1000 αυγά. Τα θηλυκά αρχίζουν την εναπόθεση από το Μάρτη έως τον Απρίλη με την έναρξη της βλάστησης του ελαιόδεντρου. Τα αυγά εναποτίθενται στις κορυφές των μικρών κλαδιών ή ανάμεσα στα νεαρά φύλλα. Η εκκόλαψη επέρχεται ύστερα από μια περίοδο επώασης 8-12 ημερών. Η δεύτερη γενιά αναπτύσσεται σε ταξιανθίες και παραμένει αδρανής το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 27°C Όταν ο καιρός γίνεται ευνοϊκότερος και ειδικά στη διάρκεια του Σεπτέμβρη, τα ενήλικα έντομα επαναδραστηριοποιούνται. Ύστερα, εμφανίζεται η 3η γενιά. Η εξέλιξη των νυμφών διαρκεί από 24 έως 35 ημέρες.

Αντιμετώπιση: 
Υπάρχουν παράσιτα που προσβάλλουν την 
Euphyllura olivine, συνηθέστερα των οποίων είναι τα Psyllaephagus euphylurae, Alloxista eleaphila, Elasmus sp (Hym. Elasmide), Tetrastichus sp. (Hym. Eulophidae), Trechnies sp. (Hym. Encyrtidae), Chrysoperla carnea, Anthocoris nemoralis και Xanthandrus comptus.
Υπάρχει και η χημική αντιμετώπιση του εντόμου με ψεκασμούς με εντομοκτόνα.
Συνιστώμενα εντομοκτόνα είναι τα εξής:

Ονομασία ενεργού συστατικού
Μέθοδος δράσης
Όνομα προϊόντος
Αναλογία
Εφαρμογή
Τελευταία εφαρμογή πριν τη συγκομιδή
Endosulfan 35% EC
επαφή
Thiodan 35 WP, Thionex 35 EC, Meligran 35 EC, Rodan 35 EC
210 - 280 ml/100 lt
Φύλλωμα
Μέχρι την περίοδο ανθισης
Ethion 50% EC
επαφή
Ethopaz 50 EC, Ethion-FMC 47,6 EC, Rhodocide 50 EC
150 ml/100 lt
Φύλλωμα
28 ημέρες
Methidathion 40% EC or WP
Τοπική συστημική
Ultracide 40 WP, Ultracide 40 EC, Suprathion 40 WP, Suprathion 40 EC
75 ml/100 lt
Φύλλωμα
μέχρι 30 Αυγούστου

Δεν υπάρχουν σχόλια: