Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Κάτι αλλάζει φέτος στο κρασί το καλό σταφύλι πληρώνεται



Σημαντικά βελτιωμένη εμφανίζεται φέτος η εικόνα αγοράς για τα κρασοστάφυλα και ειδικά για τις ευγενείς ποικιλίες που προορίζονται για κρασιά ανώτερης ποιότητας.
Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε τα δύο προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, φέτος οι οινοποιοί έχουν ρίξει «άγκυρα» στις αμπελουργικές περιοχές, παζαρεύοντας με το κάτι παραπάνω τις ποσότητες σταφυλιών που έχουν προγραμματίσει για την παραγωγή κρασιών της καινούργιας χρονιάς.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο οινοποιός Τσάνταλης που μετά από μια μακρά απουσία επέστρεψε φέτος στο Αμύνταιο και ήδη έχει συμφωνήσει με την τοπική Ένωση αλλά και με μεμονωμένους παραγωγούς τις ποικιλίες και τις ποσότητες που θα χρειαστεί φέτος.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η επιστροφή του Τσάνταλη έχει φέρει άλλον αέρα στους αμπελουργούς της περιοχής, καθώς υπολογίζεται ότι θα παραλάβει και μάλιστα σε τιμές που δικαιώνουν την προσπάθεια των καλλιεργητών, κάτι λιγότερο από το 70% της συνολικής παραγωγής σταφυλιών και χύμα κρασιού που αναμένεται να έχει φέτος το Αμύνταιο.
Ήδη οι πρώτες παραλαβές στα λευκά Sauvignon πληρώνονται ακόμα και 75 λεπτά το κιλό, ενώ, κάπου μεταξύ 45 και 50 λεπτών το κιλό είναι η τιμή βάσης για το ξινόμαυρο που στην άριστη εκδοχή του μπορεί να πληρωθεί και 65 λεπτά το κιλό. Το ευχάριστο είναι ότι αυτή τη φορά οι οινοποιητικές μονάδες δεν αρκούνται στην παραλαβή μούστου από το πατητήρι της Ένωσης, αλλά επιδιώκουν την κοπή των σταφυλιών με δική τους ευθύνη και την παραλαβή τους σε κλούβες.
Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο θα διατεθεί το 20% της παραγωγής, εξέλιξη που διευκολύνει και τη δουλειά της Ένωσης που καλείται να διαθέσει σαν μούστο ή χύμα κρασί κάπου το 50% της συνολικής παραγωγής και να εμφιαλώσει το υπόλοιπο 30%. Σημειωτέον ότι η συνολική αξία της πρώτης ύλης (οινοποιήσιμα σταφύλια) της περιοχής υπερβαίνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: