Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ημερίδα για την συμβολή της Οινολογικής έρευνας στην παραγωγή ελληνικών οίνων


Ημερίδα με θέμα «Η συμβολή της Οινολογικής έρευνας & της ενημέρωσης στην παραγωγή ελληνικών οίνων ποιότητας και στην προσέγγιση των καταναλωτών», διοργανώνεται το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011, στην Θεσσαλονίκη.
Η Ημερίδα θα λάβει χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και διοργανωτής της θα είναι της HELEXPO AE σε συνεργασία με τη Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ., Τομέας Επιστήμης και Tεχνολογίας Τροφίμων.
Πρόγραμμα
09:00 – 09:30 Eγγραφές - Καφές
09:30 - 10.00 Έναρξη – Χαιρετισμοί
  • Πάρις Μαυρίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος HELEXPO AE
  • Γιάννης Βογιατζής, Πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ*
  • Δήμητρα Προφήτου-Αθανασιάδου, Πρόεδρος Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ
  • Ι. Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης*
  • 10:00-11:30 Οι αζωτούχες και οι φαινολικές ενώσεις των οίνων και των οινοποιήσιμων σταφυλών, ως κριτήριο για την παραγωγή οίνων ποιότητας
    Συντονιστής: Ε. Σουφλερός, καθηγητής Οινολογίας & Οινοπνευματωδών ποτών στον Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ.
  • 10:00-10:15 E. Μπουλούμπαση, E. Σουφλερός, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή του Α.Π.Θ.
    «Τα αμινοξέα των οίνων ως εργαλείο για την ταυτοποίηση της προέλευσής τους».
  • 10:15-10:30 Σ. Γιάνννος, Γ. Παπαδοπούλου, Ε. Μπουλούμπαση, Ε. Σουφλερός, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ
    «Το πρωτεϊνικό προφίλ ορισμένων λευκών οινοποιήσιμων ελληνικών ποικιλιών σταφυλών. Τεχνολογικό ενδιαφέρον για την παραγωγή οίνων ποιότητας».
  • 10:30-10:45 Σ. Καλλίθρακα, ΕΘΙΑΓΕ-Ινστιτούτο οίνου
    «To καφέτιασμα των λευκών οίνων κατά την παλαίωσή τους».
  • 11:45-11:00 A. Παπαδοπούλου, X. Μιχαηλίδης, Δ. Κυρίτσης, Ε. Σουφλερός, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ.
    «Φαινολικοί δείκτες οίνων από τις τοπικές ποικιλίες σταφυλών της Θράκης. Δυνατότητα
    παραγωγής οίνων ποιότητας και οργανοληπτική αξιολόγηση».
  • 11:00-11:15 A. Ματάμης, SPINDAL Νότιας Ευρώπης ΕΠΕ.
    «Η μικροοξυγόνωση ως μέσο σταθεροποίησης και παλαίωσης των οίνων».
  • 11:15-11:30 Συζήτηση
  • 11:30-12:00 Διάλειμμα
  • 12:00 – 14:00 Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
    Συντονιστής: Χ. Λαζαρίδης, Καθηγητής, Διευθυντής Τομέα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.
  • 12:00-12:15 E. Σουφλερός, E. Μπουλούμπαση, A. Ζώτου, Z. Λούκου, Τομέας Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή & Τμήμα Xημείας του ΑΠΘ.
    «Οι βιογενείς αμίνες στους ελληνικούς οίνους & η επίδραση τους στην ποιότητα αυτών».
  • 12:15-12:30 B.Π. Πραματευτάκη, Μ. Μετάφα, Γ. Καραπέτρου, Ι. Μαρμαράς, ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτο οίνου
    «Αξιολόγηση του γενετικού πολυμορφισμού και της ικανότητας παραγωγής βιογενών αμινών γηγενών στελεχών του Oenococcus oeni απομονωμένων από ελληνικούς ερυθρούς οίνους».
  • 12:30-12:45 A. Γκουλιώτη, A. Μπίμπα, Αμπελοοινική ΕΠΕ
    «Σταθεροποίηση των τρυγικών αλάτων στους οίνους. Μια νέα εναλλακτική μέθοδος».
  • 12:45-13:00 K. Αραμπατζής, Food safety E.E., Π. Τσέτουρας, ΕΛΓΑ, Αλεξανδρούπολης
    «Το ISO 22000 εργαλείο αναβάθμισης της ποιότητας των οίνων».
  • 13:00-13:15 Δ. Τάσκος, Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ
    «Η αμπελουργία μετά το στρατηγικό σχέδιο για τους ελληνικούς οίνους».
  • 13:15-13:30 Ν. Σαπουντζής, Ε. Τζίμητρα-Καλογιάννη, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας, Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ
    «Η συμπεριφορά του ατόμου στην κατανάλωση του οίνου. Προτάσεις βελτιστοποίησης της κατανάλωσης».
  • 13:30-13:45 Μ. Αλεμπάκη, Ο. Ιακωβίδου, Τομέας Αγροτικής Οικονομίας, Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ
    «Κρίσιμοι παράγοντες επιτυχίας για την ανάπτυξη του οινικού τουρισμού».
  • 13:45-14:00 Συζήτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: